Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Jak uruchomić kartę ATI HD4850/4870 w Snow Leopard


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#21 berze

berze
  • Members
  • 10 postów

Napisano 31 marzec 2011 - 14:27

Ja akurat nie korzystam z Chameleona, ale z XPC, więc GraphicsEnabler nie pomógł.
Jednakże udało mi się wreszcie odpalić tryb graficzny z natywną rozdzielczością za pomocą ATY_Init.kext (wersja beta 32/64 bit) oraz ATI4800Controller.kext z dopisanym ID urządzenia.
Wcześniejsze próby z EFI stringiem przygotowanym instrukcji kilka postów wcześniej nie przyniosły rezultatu. EVOEnabler - również nie potrafił właściwie zainicjować mojej karty.
C2D 7200 | Foxconn P35A-S | 4GB | Radeon HD4850

#22 maliktomek

maliktomek
  • Members
  • 192 postów

Napisano 31 marzec 2011 - 22:36

A możesz coś więcej napisać jak i dokładnie gdzie dopisać ID karty?? (ja mam u siebie cały czas czarny ekran na wszystkich wyjściach) jedynie działa safe boot

DELL N5110; Intel i7 2670QM 2.2-3.1GHz; NVIDIA 525m; INTEL HD3000; DELL 1702; Ram 6GB 1333MHz; Samsung 750GB 7200; Optico BD-RE

 MAC OSX 10.6.8 || ASUS P5Q PRO (ICH10R); Attansic L1e; ALC1200; Intel C2Q Q6600 2.4GHz; Gigabyte Radeon 4870 1024MB DDR5 (DVI, HDMI, Display port); RAM Geil Black Dragon 4GB; Corsair 650W
ACER Aspire 5940G; Intel i7 QE720 1,6GHz; ATI4650 1GB; Ram Samsung 4GB; Samsung 500GB; Pioneer Blu-Ray Combo
Iphone 3G; Iphone 4; SAMSUNG Galaxy S2


#23 berze

berze
  • Members
  • 10 postów

Napisano 01 kwiecień 2011 - 10:17

Sam swoją przygodę z MAC OS X zacząłem jakies 2 tyg. temu więc nie jestem jakimś znawcą tematu :)
Z tego co można w przeczytać w twojej stopce to masz radka 4870, model o ID 94401002. Ten model jest już wpisany w pliku Info.plist w ATI4800Controler.kext. Więc nie dopiszesz czegoś co już tam jest.

Spróbuj może użyć eksperymentalnego ATY_Init
http://netkas.org/?p=640
U siebie wrzuciłem to do System/Library/Extensions, naprawiłem prawa i po restarcie mogłem cieszyć się pulpitem w natywnej rozdzielczości z akceleracją QE.

Na jakimś ruskim forum znalazłem jeszcze inną metodę - polega na odpowiednim przygotowaniu pliku DSDT.
Jak będę miał chwilę czasu to spróbuję to zrobić i opisać w tym wątku jak poszło.

Sposób na dopisanie grafiki z poradnika działu DSDT na rodzimym forum:
http://hamac.pl/topics27/czesc-5-dopisywanie-grafiki-do-dsdt-vt1674.htm
nie sprawdził się w przypadku mojej karty. Program NVCAP wywalił się przy próbie odczytania biosu karty (chyba obsługuje głównie nVidie).

Metody z EFI Studio - również nie wspierają radeonów 48xx.

[ Dodano: 2011-04-01, 11:21 ]
Aha, dopiszę tylko, że mam wpiętą przejściówkę dvi-vga w drugi port (dalszy od płyty głównej), a monitor podpięty do bliższego portu. Sprawdzę dziś czy system startuje bez niej.
C2D 7200 | Foxconn P35A-S | 4GB | Radeon HD4850

#24 barteksokol

barteksokol
  • Members
  • 28 postów

Napisano 01 kwiecień 2011 - 19:07

czy jest jakas skuteczna i prosta metoda na uruchomienie karty hd4850 z iAtkosem S3 v2 bez adaptera dvi-vga ??
Bo probuje powyzsze metody i nie chce dzialac. Informacje o karcie mam takie :

ATI Radeon 4850 Series:

Model zestawu układów: ATI Radeon 4850 Series
Typ: GPU
Magistrala: PCIe
Gniazdo: Slot-1
Szerokość szyny PCIe: x16
VRAM (łącznie): 256 MB
Producent: ATI (0x1002)
ID urządzenia: 0x9442
ID korekty: 0x0000
Korekta ROM: 113-B7710C-176
Wersja sterownika EFI: 01.00.318
Monitory:
Monitor:
Rozdzielczość: 1400 x 1050
Głębia kolorów: Kolor 32 bitowy (ARGB8888)
Monitor główny: Tak
Odbicie lustrzane: Wył.
Aktywny: Tak
Złącze monitora:


Rozdzielczosc ustawilem sobie w Chameleonie.

#25 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 04 kwiecień 2011 - 09:12

A nie zapomniałeś o LegacyATI4800.kext ?
Sprawdziłeś czy masz tam na pewno DeviceID swojej karty?

#26 barteksokol

barteksokol
  • Members
  • 28 postów

Napisano 04 kwiecień 2011 - 14:17

A nie zapomniałeś o LegacyATI4800.kext ?
Sprawdziłeś czy masz tam na pewno DeviceID swojej karty?


a moge prosic o wiecej szczegolow ??
Bo szczerze nie wiem o co chodzi.

#27 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10680 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 04 kwiecień 2011 - 14:19

To zobacz na pierwsze dwa posty.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#28 barteksokol

barteksokol
  • Members
  • 28 postów

Napisano 04 kwiecień 2011 - 15:13

To zobacz na pierwsze dwa posty.


Zrobilem tak jak jest to opisane w pierwszym poscie. Wyedytowany kext wrzucilem za pomoca Kext Helpera, uruchomilem ponownie i nic to nie dalo. nadal mam 1024x768.
Dodam ze wszystko robilem na koncie uzytkownika ROOT. Aha, i nie mam podpietej przejsciowki DVI-VGA

#29 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10680 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 04 kwiecień 2011 - 15:26

W wielu przypadkach, szczególnie kart ATI przejściówka DVI-VGA jest koniecznością. Wcześniej często trzeba było jeszcze używać przejściówki w drugim niepodłączonym wyjściu karty graficznej.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#30 barteksokol

barteksokol
  • Members
  • 28 postów

Napisano 04 kwiecień 2011 - 16:17

Czyli mam rozumiec, ze monitor musze miec podlaczony za pomoca kabla VGA wraz z przejsciowka DVI-VGA ??

#31 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10680 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 04 kwiecień 2011 - 16:21

Jak masz monitor z DVI to podłącz go za pomocą kabla DVI, jak masz monitor na D--sub (VGA) to podepnij go za pomocą przejściówki DVI-D-sub(VGA)

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#32 barteksokol

barteksokol
  • Members
  • 28 postów

Napisano 04 kwiecień 2011 - 16:32

Mam monitor podlaczony wlasnie za pomoca kabla DVI, i mam tylko rozdzielczosc 1024x768

#33 zet120

zet120
  • Donator
  • 814 postów

Napisano 04 kwiecień 2011 - 17:37

Czyli jeszcze raz, od początku...
Oryginalny z /S/L/E kext czyli ATI4800Controller.kext poprawnie wyedytowany.
Sekcja uruchomienia karty w /Extra/com.apple.Boot.plist dodana??
Jeżeli karta ma dwa wyjścia DVI to do jednego monitor kablem DVI do drugiej przejściówka.
Jeżeli widzisz pulpit w jakiejkolwiek rozdzielczości to może owa przejściówka okaże się zbędna, najczęściej jest ona potrzebna wtedy gdy zamiast Pulpitu monitor przechodzi w stan uśpienia.
Pytanie czy to wszystko zadziała na dystrybucji.....jaką niewątpliwie jest iAtkos...

OSX 10.8.5 | OSX 10.9.5 | OSX 10.10 | Win7 | Ubuntu 14.04 | FreeBSD 10.1 RC2-RELEASE
Q6600 | P5Q-Pro (P45, ICH10R, IDE Marvell 88SE6111, ALC1200) | HD4850 | 2xDVD-RW IDE


#34 barteksokol

barteksokol
  • Members
  • 28 postów

Napisano 05 kwiecień 2011 - 09:50

Czyli jeszcze raz, od początku...
Oryginalny z /S/L/E kext czyli ATI4800Controller.kext poprawnie wyedytowany.
Sekcja uruchomienia karty w /Extra/com.apple.Boot.plist dodana??
Jeżeli karta ma dwa wyjścia DVI to do jednego monitor kablem DVI do drugiej przejściówka.
Jeżeli widzisz pulpit w jakiejkolwiek rozdzielczości to może owa przejściówka okaże się zbędna, najczęściej jest ona potrzebna wtedy gdy zamiast Pulpitu monitor przechodzi w stan uśpienia.
Pytanie czy to wszystko zadziała na dystrybucji.....jaką niewątpliwie jest iAtkos...


Oryginalny z /S/L/E kext czyli ATI4800Controller.kext poprawnie wyedytowany zgodnie z pierwszym i drugim postem.
Sekcja uruchomienia karty w /Extra/com.apple.Boot.plist dodana , czyli chodzi o GraphicsEnable=Yes ??

Jeżeli karta ma dwa wyjścia DVI to do jednego monitor kablem DVI do drugiej przejściówka

niestety nie mam przejsciowki, gdzies ja zgubilem. Ale postaram sie zalatwic.
Za pierwszym razem jak instalowalem IAtkosa s3 v2 to mialem obraz szary z kolorowymi paskami i kropkami.
Za drugim razem jak wybralem inny kext podczas instalacji to obraz sie pokazal ale w rozdzielczosci 1024.
Pozniej zaczalem kombinowac z innymi kextami to podczas uruchomienia pokazywal sie na sekunde szary ekran, a pozniej monitor przechodzil w stan uspienia.
Moze jakas inna dystrybujce zainstalowac ??

#35 zet120

zet120
  • Donator
  • 814 postów

Napisano 05 kwiecień 2011 - 09:57

Grafikę, zresztą nie tylko grafikę uruchamiamy jedną i tylko jedną metodą, jeżeli podczas instalacji coś wybrałeś to przed użyciem innej metody toto musisz usunąć.

OSX 10.8.5 | OSX 10.9.5 | OSX 10.10 | Win7 | Ubuntu 14.04 | FreeBSD 10.1 RC2-RELEASE
Q6600 | P5Q-Pro (P45, ICH10R, IDE Marvell 88SE6111, ALC1200) | HD4850 | 2xDVD-RW IDE


#36 barteksokol

barteksokol
  • Members
  • 28 postów

Napisano 05 kwiecień 2011 - 14:12

Zainstalowalem od nowa IAtkosa s3 v2, zmienilem wszystko jak w pierwszym poscie. Wrzucilem przejsciowke do drugiego gniazda DVI uruchomilem ponownie i za przeproszeniem d*pa. Juz mi rece opadaja.

#37 zet120

zet120
  • Donator
  • 814 postów

Napisano 05 kwiecień 2011 - 15:19

To spróbuj inaczej:
Z /Exstra/com.apple.Boot.plist usuń klucz inicjujący grafikę, z blogu Netkasa:
http://netkas.org/?p=640
pobierz ATY_Init umieść w /S/L/E, plus uprawnienia i reboot, może akurat zaskoczy.

OSX 10.8.5 | OSX 10.9.5 | OSX 10.10 | Win7 | Ubuntu 14.04 | FreeBSD 10.1 RC2-RELEASE
Q6600 | P5Q-Pro (P45, ICH10R, IDE Marvell 88SE6111, ALC1200) | HD4850 | 2xDVD-RW IDE


#38 barteksokol

barteksokol
  • Members
  • 28 postów

Napisano 05 kwiecień 2011 - 15:48

Zrobilem wedlug tej metody

First, this assumes a fresh install of 10.6.3 with no extra graphic options or drivers selected (not even graphics enabler = y). I used PC_EFI v10.6 bootloader, but I'm not sure that matters.

1. Install the 3 kext files in the included zip (use kext helper).

Restart with -x

2. Install EVOenabler.kext

3. Install netkas' QE/CI exotic card package for SL 10.6.2

Restart normally. You should be able to adjust the screen resolution now.

Restart with -x

4. Install netkas' QE/CI exotic card package for SL 10.6.3

Restart normally

5. Install netkas' QE/CI exotic card package for SL 10.6.4


I dziala wykrywa wszystkie rozdzielczosci ale cos przymula. System dluuuugo sie loguje ( pojawia sie tapeta i trzeba czekac jakies 2 minuty ) i dziwne ale bez tego zabiegu ktory wyzej opisalem system dzialal szybciej.

Moze ktos wie w czym problem ??

[ Dodano: 2011-04-05, 19:40 ]

To spróbuj inaczej:
Z /Exstra/com.apple.Boot.plist usuń klucz inicjujący grafikę, z blogu Netkasa:

http://netkas.org/?p=640
pobierz ATY_Init umieść w /S/L/E, plus uprawnienia i reboot, może akurat zaskoczy.


Ta metoda u mnie nie dziala, ale dzieki za zainteresowanie.

#39 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16900 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 07 kwiecień 2011 - 00:22

Jak to dokładnie karta - podaj link do strony producenta i jeśli możliwe fotkę złączy.

Oporne ATI działają dobrze dopiero do 10.6.5, w który poprawili framebuffer, jeśli masz kłopoty z iAtkosem, bo to 10.6.3 to albo aktualizacja do conajmniej 10.6.5 a zalecana do najnowszej wersji, lub odstrzel tę dystrybucję i bierz się za retail'a.

W skrócie Ci napiszę że do 4850 powinno wystarczyć jak już wcześniej napisałem, LegacyATI4800.kext w /Extra (nie potrzeba dzięki niemu edytować oryginalnych kextów w /S/L/E), włączony GraphicsEnabler w com.apple.Boot.plist, oraz wgrana aktualizacja co najmniej 10.6.5. Jak spełnisz te warunki to na 99% karta Ci zaskoczy.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#40 sarkazz

sarkazz
  • Members
  • 13 postów

Napisano 07 kwiecień 2011 - 09:20

W skrócie Ci napiszę że do 4850 powinno wystarczyć jak już wcześniej napisałem, LegacyATI4800.kext w /Extra (nie potrzeba dzięki niemu edytować oryginalnych kextów w /S/L/E), włączony GraphicsEnabler w com.apple.Boot.plist, oraz wgrana aktualizacja co najmniej 10.6.5. Jak spełnisz te warunki to na 99% karta Ci zaskoczy.

Czy po wgraniu 10.6.3 -> Combo 10.6.7 muszę robić cokolwiek poza tym co napisałeś?

Np. czy wgrywać z multibeast to:

ATI 1.6.32.12 Drivers
Updated ATI kexts from the Mac OS X v10.6.7 Update for early 2011 MacBook Pros. Backs up
current kexts to ~/Desktop/ATI-Backup before installing. Installs in
/System/Library/Extensions. Install with System Utilities tasks.

ATI 48xx Device Injector
Device ID injector that provides all device IDs for ATI 48xx cards.
Installed in /Extra/Extensions.

ATI 48xx Patch
Netkas.org packages to get QE/CI on Radeon HD 48xx cards under 10.6.3, 10.6.4, 10.6.4
with Graphics Update, and 10.6.5. Includes MacMan's additional device id's. Installs patched
ATI4800Controller and ATIRadeonX2000 to /System/Library/Extensions. Make sure to install
the proper version for your OS version. Install with System Utilities tasks.

Już mi się chce rzygać z powodu tej karty, wkładania przejściówek i dodawania ID. Mam Asusa EAH4850 512MB -> jest to karta referencyjna ATI, 2xdvi.

Ogólnie nie mam problemów z bootowaniem bez iboota, po prostu nie rozpoznaje mi karty w menedżerze urządzeń i nie mogę rozdzielczości zmieniać + nie mam akceleracji. Opisów i metod jest pełno, żadnej kompletnej do 10.6.7 więc nie mam pojęcia jak np. ma się enabler od Netkasa, do tego wszystkiego.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych