Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Snow Leopard a zapis na partycjach NTFS


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
57 odpowiedzi w tym temacie

#41 music

music

    Daniel

  • Members
  • 1090 postów
  • LocationZamość

Napisano 24 marzec 2010 - 02:40

Ostatni NTFS-3G do pobrania tu

ntfs-3g-2010.1.16-macosx.dmg 19-Jan-2010 17:15 6.5M

http://ignum.dl.sourceforge.net/project/catacombae/NTFS-3G%20for%20Mac%20OS%20X/

 10.12 config.plist Clover aktualnie używany http://pastebin.com/JxYnw2hm Intel Xeon E5410 ( start z flagami npci=0x2000 tscsync + VoodooTSCSync.kext) | Gigabyte GA-EP41-UD3L | Audio ALC888 (AppleALC.kext) | LAN RTL8111 (AppleRTL8169Ethernet.kext+EFI String) | GeForce 9400GT (EFIString)

 prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006


#42 darek_k

darek_k
  • Members
  • 1 postów

Napisano 15 kwiecień 2010 - 10:51

czyt można prosić o jakiś gotowy plik aby tylko zainstalować gdzie trzeba
próbowałem z ntfs-3g, ale po instalacji leopard nie widział dysków NTFS i musiałem to usunąć

a u mnie tez tylko mogę dyski NTFS odczytywać bez możliwości zapisu

#43 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1824 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 15 kwiecień 2010 - 14:13

**darek_k** zamontuj je z palca, przez DiskUtil... (pamietaj aby mieć ntfs-3g albo to od paragon'a - bo inaczej będzie tylko do odczytu)
haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo
Spoiler

Staram się pisać poprawnie po polsku Dołączona grafika

#44 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10199 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 01 sierpień 2010 - 10:25

Przez tyle czasu nie mogłem sie przemóc do zapisu NTFS w Macu ale pobralem Paragona 8 i powiem ze jest na razie gitara. Niestety nie mam dysku na kopie zapasowe ale meczyło mnie już przełączanie się do Win żeby przegrać dane. Zrobiłbym sobie FATa ale filmów 10GB tam trzymać się nie da :( Max 4GB

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#45 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15572 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 01 sierpień 2010 - 21:43

Zdaj relację po dłuższym używaniu... i sprawdzaj na bieżąco po operacjach zapisu na partycji NTFS spod OS X czy nie powstają żadne błędy.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 


#46 grzesiek811

grzesiek811
  • Donator
  • 175 postów

Napisano 23 grudzień 2010 - 17:38

Minęło trochę czasu i jestem ciekawy jak jest z zapisem NTFS, czy coś się zmieniło czy lepiej na razie się w to nie bawić?
Ciekawi mnie natomiast coś innego. Microsoft stworzył format exFAT, mający zalety FAT i obsługujący pliki powyżej 4GB. Natknąłem się na informację, że maczki mają obsługiwać exFAT. Mogłoby to rozwiązać problemy z NTFS i jako partycję z danymi można by użyć exFAT
http://www.tuxera.com/mac/apple-released-exfat-support-in-os-x-10-6-5-update/

OS X El Capitan 10.11.1 | Windows 10
MSI Z87I | Intel Core i3 4130T | Intel HD4400 | 8 GB DDR3 | ALC892 | 2 x LAN Realtek 8111G | WiFi Intel Wireless-N 2230

ASUS Maximus Ranger VIII | Intel Core i5 6600K | Gigabyte GeForce GTX 1060 6GB G1 | 16 GB DDR4 3000MHz Corsair | ALC1150 | LAN Intel I219V


#47 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15572 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 23 grudzień 2010 - 17:57

Natknąłem się na informację, że maczki mają obsługiwać exFAT

Obsługują i to całkiem dobrze od 10.6.5, ale żeby nie było za różowo, to na XP trzeba samemu znaleźć i doinstalować łatkę, a Linuxy właściwie nie radzą sobie w ogóle z tym formatem plików.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 


#48 grzesiek811

grzesiek811
  • Donator
  • 175 postów

Napisano 23 grudzień 2010 - 18:42

Właśnie uaktualniłem do 10.6.5 (byłem trochę w tyle) i rzeczywiście w narzędziach dyskowych jest możliwość tworzenia partycji exFAT.
Co do XP, to jego czas już mija, a windows 7 ma obsługę exFAT chyba w standardzie, a Vista wraz z którymś service packiem, więc nie jest tak źle.
Rozumiem, że w przypadku exFAT nie ma takich cyrków jak z NTFS?

OS X El Capitan 10.11.1 | Windows 10
MSI Z87I | Intel Core i3 4130T | Intel HD4400 | 8 GB DDR3 | ALC892 | 2 x LAN Realtek 8111G | WiFi Intel Wireless-N 2230

ASUS Maximus Ranger VIII | Intel Core i5 6600K | Gigabyte GeForce GTX 1060 6GB G1 | 16 GB DDR4 3000MHz Corsair | ALC1150 | LAN Intel I219V


#49 witucha0

witucha0
  • R.E.D.
  • 1523 postów

Napisano 23 grudzień 2010 - 18:53

ozumiem, że w przypadku exFAT nie ma takich cyrków jak z NTFS?

Myślę że Apple nie uruchomiłoby obsługi exFAT'a jeżeli były by z nim problemy.

windows 7 ma obsługę exFAT chyba w standardzie

Tak, mogę to potwierdzić

Pozdrawiam
OS X Mavericks 10.9.4 on ASUS Maximus VI Hero (Intel Z87, ALC1150) | i5-4570 3,2Ghz | Corsair Vengeance 16GB DDR3 LP | Nvidia ASUS GTX660 DirectCU II
OS X Mountain Lion 10.8.3 on Mac Mini Mid 2007 | Intel Core 2 Duo 2,16Ghz | 4GB SDRAM | Intel X3100
OS X Mavericks 10.9.4 on MacBook Pro 15' Mid 2010 | i5-520M 2.4Ghz | 4GB DDR3 | NVidia GeForce GT330M
iPhone 5 64GB White iOS 7.1.2 JB | ASUS RT-N16 + Tomato K26
| NIE POMAGAM NA PW!!! | Snow Leopard 10.6.8 Retail z BootCD | Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#50 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1824 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 26 styczeń 2011 - 18:00

Zauważyłem iż podczas nienaprawionego błędu od początku 10.6 mianowicie nakładania złych uprawnień dla plików kopiowanych na dysk NTFS. Przez co po restarcie OSX nie potrafi wykonać żadnej operacji na tych plikach. Do czasu naprawienia uprawnień np. pod Windows.

Z pomocą przychodzi muCommander. Spokojnie można kopiować przenosić usuwać pliki z tym że pliki będą miały identyczne uprawnienia czyli nic z nim nie zrobimy do czasu naprawy uprawnień.
haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo
Spoiler

Staram się pisać poprawnie po polsku Dołączona grafika

#51 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 23 luty 2011 - 21:49

Tylko dzisiaj Paragon NTFS For Mac i Paragon HFS+ For Windows za darmo!
http://www.giveawayoftheday.com/

Na czas instalacji polecam zmienić język na angielski.

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#52 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10199 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 23 luty 2011 - 22:09

Ja używam do przenoszenia plików VMWare i wirtualnie odpalonego Win7 - jest to bezpieczniejsze.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#53 radek97

radek97
  • Members
  • 48 postów

Napisano 20 czerwiec 2011 - 19:13

Włączyłem sobie zapis NTFS przez snowa tym sposobem z wpisem w fstab i wszystko smiga bardzo dobrze. TEN APPLOWSKI Driver do ntfs jest bardzo dobry..update(oj jednak nie taki dobry). Uzycie procka bardzo małe podczas kopiowania na/z ntfs i transfery prawie idenczyne jak na kopiowaniu na hfs+. Niestety na ubuntu ntfs-3g jest duzo gorszy. Uzycie procka skacze do 50%(core2duo2,5ghz) i transfery tez slabiutke. Max 15MB/s. Błędów żadnych na razie nie upatrzyłem. Oczywiscie jak sie zrestartuje podczas jakis operacji dyskowych to bledy sie robia na ntfs. ale wtedy to odpalenie windowsa i podczas staru systemu sam windows sam naprawi.
Jak chce sie miec dostep do danych na SNOW i WINDOWS To trzeba jednak miec partycje NTFS taka glowna do plikow bo fat32 ma limit 2gb na plik. A przez jakies parrarelsy na windowsie nie chce mi sie bawic zeby sie dostac do HFS+
Na UBUNTU mozna wlaczyc zapis na HFS+ trzeba
-zainstalowac hfsplus hfsutils hfsprogs
fsck.hfsplus -f /dev/sdaX
zamountowac parycje mount -o force /dev/sdx(partycja hfs+) /mnt/blabla(punkt montowania)

fsck moze po zamountowaniu juz nie pamietam a moze przed . fsck jakos zdejmuje journaling no i wtedy juz jest mozliwy zapis na hfs+ (chyba jako root) wiec sudo nautilus sie przyda

[ Dodano: 2011-06-20, 20:29 ]
Widze ze w tym poscie nikt nie podał tego sposobu na zapis na ntfs przez wpis fstab.
Ja podam po angielsku bo mi sie nie chce tlumaczyc. Chyba zrozumiecie :)

Open Terminal.app (/Applications/Utilities/Terminal)
Type "diskutil info /Volumes/volume_name" and copy the Volume UUID (bunch of numbers).
Backup /etc/fstab if you have it, shouldn't be there in a default install.
Type "sudo nano /etc/fstab".
Type in "UUID=paste_the_uuid_here none ntfs rw" or "LABEL=volume_name none ntfs rw" (if you don't have UUID for the disk).
Repeat for other NTFS partitions.
Save the file (ctrl-x then y) and restart your system.



#54 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 20 czerwiec 2011 - 19:35

Testowałem. Nie polecam. Działał przez jakiś czas dobrze, a potem były błędy w systemie plików. Na przykład pliki były ciągle oznaczane jako używane, miały złe uprawnienia i właściciela itd. Pomagało tylko ich kopiowanie na partycję FAT32 a później przywrócenie ich z powrotem na stare miejsce.

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#55 radek97

radek97
  • Members
  • 48 postów

Napisano 21 czerwiec 2011 - 12:31

Faktycznie. Czasami podczas kopiowania na ntfs robi błedy. Stworzył mi plik który wogle nia miał prawie uprawień do pliku(uprawienia specjalne). CHyba będę musiał jednak przejść na fat32 albo hfs+ bo faktycznie cos na tym ntfs "krzaczy się". Niby nie dużo ale zawsze cos jest nie tak. Jak odpalam windowsa i chkdsk sie robi to zawsze sa bledy.

#56 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 21 czerwiec 2011 - 12:34

Polecam ExFat. Jest natywnie obsługiwany przez SL ≥ 10.6.5 i Viste, 7 (XP wymaga doinstalowania patcha).

Nie ma ograniczenia rozmiaru partycji ani ograniczania rozmiaru pliku do 4GB jak w FAT32.

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#57 radek97

radek97
  • Members
  • 48 postów

Napisano 21 czerwiec 2011 - 15:06

Dzięki za podpowiedz. Zabieram sie za przewalanie danych i przerabianie dysku na EXFAT. Jednak NTFS strasznie krzaczy pod snowem. Moze ntfs-3g bylby lepszy. Da sie to jakos zainstalowac na SNOW ale po co jak jest EXFAT:).

#58 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15572 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 czerwiec 2011 - 16:37

Moze ntfs-3gb bylby lepszy.

Nie ma nic innego niż ntfs-3g, zarówno Paragon jak i Apple użyły tego kodu do obsługi systemu plików NTFS.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych