Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Maksymalnie kompatybilna karta grafiki.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#21 wujek_bogdan

wujek_bogdan
  • Members
  • 810 postów

Napisano 10 lipiec 2014 - 19:55

mam nadzieje, że nie trafie tak pechowo jak z HD5770, prawdopodobnie jedyna na świecie która ma problem z OSX ;)

 

Zapewniam cię, że nie jedyna ;)


Obecny:  10.11.2, Asrock Z87 Pro4, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960, Audigy 2 ZS

Poprzedni: 10.10.4, ASUS P7P55D-E LX, i7-870, 8GB DDR3@1600, Saphire HD5770 1GB


#22 meeron

meeron
  • Members
  • 241 postów

Napisano 13 lipiec 2014 - 18:51

no i kupilem nowa grafe tj. GB GF GT640 2GB, leży obok w pudełku, mniejwiecej w tym samym czasie podbiłem sie do 10.9.4

i nagle problem z zawiechami sie rozwiazał...

zlosliwosc rzeczy martwych ;)

 

tak wiem wujku.b, tez miales problematyczna 5770, to byla 2ga na swiecie najwredniejsza (zaraz po mojej) grafa, innych nie ma, czujmy sie wybrancami ;)

 

 

edycja:

a jednak, karte musze zmienić, problem z zawiechami sie powtórzył


- Asus P8Z68-V/GEN3 + Intel i5 3550 @ 4100MHz + 16GB Ram 1600MHz + NVIDIA GT640 OC 2GB + SSD 840 EVO 120GB + AIRPORT @ OSX 10.11.5 -

- Apple MacBook Pro Late 2008 5,1 Alu Unibody, C2D 2400MHz +  5GHz Ram 1066MHz + GF9400 oraz GF9600M + SSD 120GB @ OSX 10.11.5 -


#23 BigFox

BigFox
  • Members
  • 411 postów

Napisano 29 lipiec 2014 - 16:54

Orientuje się ktoś jak ta karta pali pod OS X i czy w ogóle pali?

 

SAPPHIRE Tri-x R9 290 


MAC OS X Retail |WIN7| |HP 550| C2D T5470 1.6GHz | 4GB DDR2 667MHz | Intel 82801HBM (ICH8-ME)| X3100 |AD1981HD |BCM4312|
MAC OS X Retail |WIN7| R522 | C2D T6500 2.1 GHz | 3 GB DDR2 800MHz | PM45 + ICH9M-E | ATI 4650M QE/CI | ALC262| SSD 120GB|
MAC OS X Retail |WIN 8.1 | ASUS P7P55 WS SC | Core i3-540 | 8GB G.SKILL RIP X DDR3 |SSD + Samsung HD103SJ| ASUS DirectCU 6850 1GB | OCZ 600W | ASUS USB-N10 | ASUS USB-BT211 | MAC OS X | WIN 8.1 | Microsoft Surface Pro 128GB |


#24 Estrax

Estrax
  • Members
  • 832 postów
  • LocationKraków

Napisano 29 lipiec 2014 - 17:06

Co do R9 290 nie jestem pewien, ale chyba nie działa. Słyszałem o tym, że w 10.10 działa za to R9 290X. Poza tym, oczywiście klasyka, czyli R9 280x.



#25 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1709 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 29 lipiec 2014 - 17:43

Orientuje się ktoś jak ta karta pali pod OS X i czy w ogóle pali?

 

SAPPHIRE Tri-x R9 290 

Większej czcionki się nie dało. R9 290 działa bo to ten sam rdzeń ale samo działanie pozostawia wiele do życzenia, zero konfiguracji multi monitorowej, fabryczne trzęsienie ekranem i startuje jak się jej chcę, zajrzyj do wątku 7790/260X, inny rdzeń ale te same kexty i problemy


10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#26 BigFox

BigFox
  • Members
  • 411 postów

Napisano 29 lipiec 2014 - 19:35

To dałem ciała bo miałem możliwość kupić 290X w dobrej cenie, 270X,260X są za słabe dla mnie, najmniej to 280X, ale znów cena praktycznie taka sama jaką chcę przeznaczyć na 290. Co oznacza trzęsienie ekranem bo na 6850 nigdy czegoś takiego nie uświadczyłem. W takim razie co kupić z ATi pokroju 280X w górę żeby śmigało jak dotychczasowa 6850.


MAC OS X Retail |WIN7| |HP 550| C2D T5470 1.6GHz | 4GB DDR2 667MHz | Intel 82801HBM (ICH8-ME)| X3100 |AD1981HD |BCM4312|
MAC OS X Retail |WIN7| R522 | C2D T6500 2.1 GHz | 3 GB DDR2 800MHz | PM45 + ICH9M-E | ATI 4650M QE/CI | ALC262| SSD 120GB|
MAC OS X Retail |WIN 8.1 | ASUS P7P55 WS SC | Core i3-540 | 8GB G.SKILL RIP X DDR3 |SSD + Samsung HD103SJ| ASUS DirectCU 6850 1GB | OCZ 600W | ASUS USB-N10 | ASUS USB-BT211 | MAC OS X | WIN 8.1 | Microsoft Surface Pro 128GB |


#27 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1709 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 29 lipiec 2014 - 19:41

Coś jak przy złym odświeżaniu+boczne artefakty. Aktywacja framebuffera i edycja portów załatwia sprawę. To że tego nie uświadczyłeś na 6850 nie ma nic do rzeczy, obecnie AMD8000Controller.kext ledwie nadaje się na alfę. Rozglądaj się za Keplerami


10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#28 BigFox

BigFox
  • Members
  • 411 postów

Napisano 30 lipiec 2014 - 14:28

Czyli mniej więcej taka sama robota jak w przypadku odpalanie mobilnej Ati, Keplera może i bym kupił gdyby nie totalne zdzierstwo Nvidii średnio 400-500zł więcej za to samo, a w niektórych przypadkach R9 290X i 290 nokautuje 780 na kilka klatek.


MAC OS X Retail |WIN7| |HP 550| C2D T5470 1.6GHz | 4GB DDR2 667MHz | Intel 82801HBM (ICH8-ME)| X3100 |AD1981HD |BCM4312|
MAC OS X Retail |WIN7| R522 | C2D T6500 2.1 GHz | 3 GB DDR2 800MHz | PM45 + ICH9M-E | ATI 4650M QE/CI | ALC262| SSD 120GB|
MAC OS X Retail |WIN 8.1 | ASUS P7P55 WS SC | Core i3-540 | 8GB G.SKILL RIP X DDR3 |SSD + Samsung HD103SJ| ASUS DirectCU 6850 1GB | OCZ 600W | ASUS USB-N10 | ASUS USB-BT211 | MAC OS X | WIN 8.1 | Microsoft Surface Pro 128GB |


#29 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1709 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 30 lipiec 2014 - 14:35

Nie masz wyjścia, kexty od AMD nigdy nie będą tak dopracowane jak u zielonych, no chyba że zaczęliby masowo korzystać z rozwiązań konkurencji. 


10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#30 BigFox

BigFox
  • Members
  • 411 postów

Napisano 30 lipiec 2014 - 15:34

Pewnie się nie zanosi, ale historia zna przypadek porzucenia nvidii na rzezcz ati. Jednak pewnie dlatego, że macbooki wtedy padały przez przegrzewające się gforsy.


MAC OS X Retail |WIN7| |HP 550| C2D T5470 1.6GHz | 4GB DDR2 667MHz | Intel 82801HBM (ICH8-ME)| X3100 |AD1981HD |BCM4312|
MAC OS X Retail |WIN7| R522 | C2D T6500 2.1 GHz | 3 GB DDR2 800MHz | PM45 + ICH9M-E | ATI 4650M QE/CI | ALC262| SSD 120GB|
MAC OS X Retail |WIN 8.1 | ASUS P7P55 WS SC | Core i3-540 | 8GB G.SKILL RIP X DDR3 |SSD + Samsung HD103SJ| ASUS DirectCU 6850 1GB | OCZ 600W | ASUS USB-N10 | ASUS USB-BT211 | MAC OS X | WIN 8.1 | Microsoft Surface Pro 128GB |


#31 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1709 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 30 lipiec 2014 - 16:41

Oczywiście, były takie przypadki; niemniej jednak na niekorzyść AMD przemawia to że sami nie piszą własnych wersji sterowników jak nvidia


10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#32 BigFox

BigFox
  • Members
  • 411 postów

Napisano 06 sierpień 2014 - 12:30

Szok i zdziwienie, bo wygląda że nowa karta działa OOTB bez popychaczy mowa o Sapphire R9 280X Dual-x. Karta wstała dvd działa, luxmark również, jak i Cinebench puki co wywala tylko OpenGl Extensions Viewer. Jak narazie YT śmiga, brak artefaktów. Zna ktoś inne opcje jak potestować kartę pod Os X. Bo puki co działa lepiej nież pod Windows;).


MAC OS X Retail |WIN7| |HP 550| C2D T5470 1.6GHz | 4GB DDR2 667MHz | Intel 82801HBM (ICH8-ME)| X3100 |AD1981HD |BCM4312|
MAC OS X Retail |WIN7| R522 | C2D T6500 2.1 GHz | 3 GB DDR2 800MHz | PM45 + ICH9M-E | ATI 4650M QE/CI | ALC262| SSD 120GB|
MAC OS X Retail |WIN 8.1 | ASUS P7P55 WS SC | Core i3-540 | 8GB G.SKILL RIP X DDR3 |SSD + Samsung HD103SJ| ASUS DirectCU 6850 1GB | OCZ 600W | ASUS USB-N10 | ASUS USB-BT211 | MAC OS X | WIN 8.1 | Microsoft Surface Pro 128GB |


#33 mckaczka

mckaczka
  • Members
  • 11 postów

Napisano 06 sierpień 2014 - 13:09

Składam zestaw do montażu filmów,budżet jest mocno ograniczony Asus P7P55D Deluxe + Core i7 860 lynnfield mam geforce 8600gt ze starego kompa czy to wystarczy ? Ew. jaką kartą powinienem się zainteresować przynajmniej narazie aby odpalić zestaw.



#34 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10324 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 06 sierpień 2014 - 14:51

Żeby odpalić jest OK.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#35 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1709 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 06 sierpień 2014 - 15:11

Szok i zdziwienie, bo wygląda że nowa karta działa OOTB bez popychaczy mowa o Sapphire R9 280X Dual-x. Karta wstała dvd działa, luxmark również, jak i Cinebench puki co wywala tylko OpenGl Extensions Viewer. Jak narazie YT śmiga, brak artefaktów. Zna ktoś inne opcje jak potestować kartę pod Os X. Bo puki co działa lepiej nież pod Windows;).

Wstała bo ma w kextach swoje dev id. Co do działania to bym się spierał, w reguły nie działają wszystkie wyjścia i odpadają konfiguracje multi monitorowe - czarny ekran, zwis i amen. Potestuj parę gier; jest kilka które na nowych kextach się rozkłada


10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#36 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15708 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 07 sierpień 2014 - 16:54

Akurat R9 280X powinna działać OK. Praktycznie jest to to samo co D700 w MacPro. Jeśli miałbym wybierać obecnie kartę AMD do haMaca to w pierwszej kolejności wybrał bym 280X.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#37 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1709 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 07 sierpień 2014 - 18:25

Ostatnio coś często mylą mi się oznaczenia u AMD ;) Niemniej jednak przydało by się wsparcie dla Maxwelli od nvidii, pewnie w końcu kiedyś dodadzą przy okazji premiery szybszych modeli; może w końcu będzie szybkie opencl od zielonych na os x ;)


10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#38 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15708 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 07 sierpień 2014 - 20:30

Przez chwile była wzmianka na stronach bootcampa o nowych iMacach i Mac mini w oznaczeniu mid 2014, wiec może lada chwila odświeżą i oby z nowymi kartami.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#39 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1306 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 07 sierpień 2014 - 21:01

Oby był miniak na Haswellu, nareszcie zadziała bardziej ogarnięte PM.


W domu: macOS 10.12.3 - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | Palit GTX 750 Ti StormX OC 2GB | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TBIntel I218-V Dell DW1510 | Asus USB-BT400ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium
 
W pracy: macOS 10.12.3 - Dell OptiPlex 960 SFF | Core 2 Duo E8400 | Hynix 8GB DDR2 800MHz CL6 1.8V | Sapphire HD6450 1GB LP | Sandisk SDSSDA120G | Intel 82567LM-3 | AD1984A
 
Przenośny: Windows 7 Pro - Lenovo ThinkPad T410 | QM57 | Core i5-520M | GoodRAM 8GB DDR3L 1333MHz CL9 1.35V | HD Graphics (Arrandale) | Sandisk SDSSDA120G | Intel 82577LM | Intel 6200AGN | CX20585

 iPhone SE 16GB Space Gray

#40 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1709 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 07 sierpień 2014 - 21:18

Liczmy na wrzesień :) Ale żeby trzymać się tematu to taki GTX750 z miejsca dostałby tytuł maksymalnie kompatybilnej karty i zdetronizował GT640


10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych