Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

GTX 460 - freazy oraz [AGPM Controller] unknownPlatform


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 wujek_bogdan

wujek_bogdan
  • Members
  • 914 postów

Napisano 25 maj 2013 - 14:53

Grafikę odpalam za pomoca Clovera (GraphicsInjector - Yes). QE/CI działa, wynik w Cinebench jest przyzwoity.
Mam natomiast problem z freezami. Raz na jakiś czas system zawiesza się zupełnie - tzn obraz "zamarza", czasami mogę ruszać kursorem, ale nic poza tym.

To co znalazłem w logach to:
[AGPM Controller] unknownPlatform
Podczas startu systemu

Oraz:
May 24 07:54:57 osx kernel[0]: NVDA(OpenGL): Channel timeout!
W momencie zawieszenia się systemu.

System to 10.8.3, retail, DSDT dla P755D-E LX generowane z UniBootX. Kexty: FakeSMC, RealtekRTL81xx, oraz drivery KX dla Audigy2. System identyfikowany jest jako iMac11,3 (Nie zmieniałem nic, taką identyfikację generuje Clover).
Pełny konfig clovera tutaj:
http://pastebin.com/Eg5FtH09

Probowałem instalować sterowniki Nvidia 313.01.01f03. Instalator twierdzi, że mój sprzęt nie jest zgodny. Zmieniałem identyfikację na MacPro3,1. Nie pomaga. Czy w ogóle jest sens zmieniać smbiios? Podobno na mojej płycie powinienem mieć iMac11,x żeby PM działał prawidłowo.

Obecny: 10.13.6, Asus Z87M-PLUS, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960

Poprzedni:  10.12.6, Asrock Z87 Pro4, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960, Audigy 2 ZS

Poprzedni: 10.10.4, ASUS P7P55D-E LX, i7-870, 8GB DDR3@1600, Saphire HD5770 1GB


#2 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 25 maj 2013 - 15:26

Jeżeli już zmieniałbyś SMBIOS, to tylko na czas instalacji sterowników, PM u Ciebie działa na iMac11,3 i taki powinien być ustawiony. Co do zamarzania - być może potrzebujesz legacy kexta do ruszenia PM grafiki. Poszukaj na forum, kiedyś oswaldini chyba przygotowywał coś takiego.

Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#3 wujek_bogdan

wujek_bogdan
  • Members
  • 914 postów

Napisano 25 maj 2013 - 18:23

O jakiego legacy kexta chodzi, możesz podać nazwę? Wertuję forum od jakiegoś czasu, ale nie trafiłem na nic takiego.
Na insanelymac też przeszukałem kilka tematów i jedyne rozwiązanie jakie tam znalazłem to brzydki hack, który odpala jakąś aplikację w tle żeby zapobiegać freazom (prawdopodobnie aplikacja "blokuje" PM)

//edit:
czyżby chodziło o AppleGraphicsPowerManagement.kext ? Tutaj znalazłem topic o modyfikacji tego kexta:
http://legacy.tonymacx86.com/viewtopic.php?t=20367
Ale w wątku wiele osób pisze, że u nich rozwiązanie nie działa. Tylko czy to wina rozwiązania czy niewłaściwej edycji kexta?

Obecny: 10.13.6, Asus Z87M-PLUS, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960

Poprzedni:  10.12.6, Asrock Z87 Pro4, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960, Audigy 2 ZS

Poprzedni: 10.10.4, ASUS P7P55D-E LX, i7-870, 8GB DDR3@1600, Saphire HD5770 1GB


#4 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 25 maj 2013 - 18:54

Tak, chodzi właśnie o tego kexta i jak dobrze się go zmodyfikuje (pod Twój SMBIOS) to musi działać. Robił to kiedyś oswaldini, chyba jako LegacyAGPM.kext, ale nie wiem, czy na SMBIOS iMac 12,3.

Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#5 wujek_bogdan

wujek_bogdan
  • Members
  • 914 postów

Napisano 25 maj 2013 - 19:14

Dzięki.
Zmodyfikowałem poprawnie wpis smbios dla clovera i sterowniki od nvidia zainstalowały się poprawnie, musiałem widocznie wcześniej gdzieś się pomuylić. Po instalacji sterów usunąłem wpis smbios.
Na razie nie modyfikuję AGPM, zobaczymy jak karta zachowuje się na sterownikach od nvidia.

Ale mam pytanie na przyszłość. Piszesz, że oswaldini przygotował przerobiony kext. Czy to znaczy, że mam nie modyfikować oryginalnego kexta tylko zrobić kopię?
Nie bardzo rozumiem jak to działa. Skąd wtedy OSX wie, że ma ładować mój kext, a nie oryginalny?

A tak na marginesie - skoro Clover potrafi patchować kexty w locie, to czy nie byłoby to bardziej eleganckim rozwiązaniem?

Obecny: 10.13.6, Asus Z87M-PLUS, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960

Poprzedni:  10.12.6, Asrock Z87 Pro4, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960, Audigy 2 ZS

Poprzedni: 10.10.4, ASUS P7P55D-E LX, i7-870, 8GB DDR3@1600, Saphire HD5770 1GB


#6 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 25 maj 2013 - 19:22

Ale mam pytanie na przyszłość. Piszesz, że oswaldini przygotował przerobiony kext. Czy to znaczy, że mam nie modyfikować oryginalnego kexta tylko zrobić kopię?
Nie bardzo rozumiem jak to działa. Skąd wtedy OSX wie, że ma ładować mój kext, a nie oryginalny?

Tak, wystarczy zainstalować tego kexta, ma on wpisany numer wersji wyższy niż sterownik systemowy, więc on jest ładowany.

A tak na marginesie - skoro Clover potrafi patchować kexty w locie, to czy nie byłoby to bardziej eleganckim rozwiązaniem?

To akurat nic nie da. Clover może zrobić binpatch, czyli zmianę konkretnych bajtów, a tu chodzi o tzw. legacy kexta, czyli zmieniającego dane z pliku konfiguracyjnego właściwego kexta. Składa się on tylko z pliku tekstowego Info.plist.
Na takiej samej zasadzie jest zrobiony mój kext do kart WLAN.

Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#7 wujek_bogdan

wujek_bogdan
  • Members
  • 914 postów

Napisano 25 maj 2013 - 19:46

Rozumiem,
W takim razie legacy kext wydaje się być dużo bardziej eleganckim sposobem, niż podany wyżej sposób z forum tonego, gdzie modyfikują oryginalny kext.

Mam jeszcze pytanie odnośnie legacy kext:
W tym temacie użytkownik wojnar przygotował taki kext.

1.

Rozumiem, że mam tam zmienić:
Vendor10deDevice0609 na Vendor10deDevice0e22
(0e22 = GTX460)

oraz:
MacBookPro5,1 na iMac11,3

To wszystko, czy coś pominąłem?

2.
Kext może być w katalogu Clovera, czy musi być w /S/L/E ?

Obecny: 10.13.6, Asus Z87M-PLUS, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960

Poprzedni:  10.12.6, Asrock Z87 Pro4, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960, Audigy 2 ZS

Poprzedni: 10.10.4, ASUS P7P55D-E LX, i7-870, 8GB DDR3@1600, Saphire HD5770 1GB


#8 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 25 maj 2013 - 19:55

Musisz zmienić właśnie to, co pisałeś. Kext powinien działać i z /S/L/E i z kexts Clovera.

Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#9 wujek_bogdan

wujek_bogdan
  • Members
  • 914 postów

Napisano 25 maj 2013 - 20:07

Wielkie dzięki. W tym wątki znalazłem więcej rzeczowych informacji niż na 120 stronach postu insanelymac ;)

Ostatnie pytanie: Jak sprawdzić czy PM działa, tzn czy wszystkie stany są dodane i czy uruchamiają się poprawnie. Być może wcale nie muszę dodawać legacy kexta. Chciałbym najpierw przetestować czy na nowym sterowniku coś się zmieniło.

Obecny: 10.13.6, Asus Z87M-PLUS, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960

Poprzedni:  10.12.6, Asrock Z87 Pro4, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960, Audigy 2 ZS

Poprzedni: 10.10.4, ASUS P7P55D-E LX, i7-870, 8GB DDR3@1600, Saphire HD5770 1GB


#10 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 25 maj 2013 - 20:49

W pierwszym poście tematu do którego podawałeś link masz odnośnik na ProjectOSX do nvclock. Możesz nim sprawdzić taktowanie GPU.

Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#11 wujek_bogdan

wujek_bogdan
  • Members
  • 914 postów

Napisano 26 maj 2013 - 10:12

Freezy nadal są po zainstalowaniu driverów od nvidia. Dodałem więc LegacyAGPM.kext. Pod dodaniu kexta przy starcie systemu nie pojawia się już [AGPM Controller] unknownPlatform

nvclock za to pokazuje jakieś bzdury:
-- General info --
Card: 		Unknown Nvidia card
Architecture: 	GC4 A1
PCI id: 	0x0000
Subvendor id: 	0x0000
GPU clock: 	-2147483.750 MHz
Bustype: 	PCI

-- Memory info --
Amount: 	0 MB
Type: 		128 bit SDR
Clock: 		-2147483.750 MHz

Widocznie karta nie jest wspierana. Czytałem wątek na ProjectOSX - nie tylko ja mam taki problem.
Pozostaje mi więc po prostu czekać. Jeśli komputer nie zawiesi się w ciągu najbliższych dni to znaczy, że legacy kext pomógł. Zaktualizuję wtedy wątek.

@MKjanek32
Jeszcze raz dzięki za pomoc.

//EDIT
Nie musiałem długo czekać. System znowu się zawiesił przy próbie wybudzenia.
kernel[0]: NVDA(OpenGL): Channel timeout!

Załączam pełny system.log
https://dl.dropboxusercontent.com/u/3638687/system.log

Być może podałem złe device ID? Przeglądam różne fora i są tam sprzeczen dane na temat GTX 460. Czasem jest podawane ID 0E22 a czasem 0E24
pcidatabase.com pokazuje jednak 0E22, czyli takie jakie wpisałem w Info.plist.

Załączam też mój LegacyAGPM.kext

Załączone pliki


Obecny: 10.13.6, Asus Z87M-PLUS, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960

Poprzedni:  10.12.6, Asrock Z87 Pro4, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960, Audigy 2 ZS

Poprzedni: 10.10.4, ASUS P7P55D-E LX, i7-870, 8GB DDR3@1600, Saphire HD5770 1GB


#12 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17844 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 26 maj 2013 - 10:14

Może zwyczajnie karta jest lipna...

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#13 wujek_bogdan

wujek_bogdan
  • Members
  • 914 postów

Napisano 26 maj 2013 - 10:21

Co masz na myśli mówiąc lipna? Lipna, tzn niekompatybilna z OSX, czy lipna tzn uszkodzona?
Pod Linuksem działała dobrze, tak samo pod WinXP oraz Win7.

Obecny: 10.13.6, Asus Z87M-PLUS, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960

Poprzedni:  10.12.6, Asrock Z87 Pro4, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960, Audigy 2 ZS

Poprzedni: 10.10.4, ASUS P7P55D-E LX, i7-870, 8GB DDR3@1600, Saphire HD5770 1GB


#14 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 26 maj 2013 - 11:02

Swój Dev ID możesz sprawdzić za pomocą lspci, pod Linuxem albo Mac'em (wtedy trzeba doinstalować).

Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#15 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17844 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 26 maj 2013 - 12:27

Niekompatybilna z OS X.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#16 wujek_bogdan

wujek_bogdan
  • Members
  • 914 postów

Napisano 27 maj 2013 - 10:55

Niekompatybilna z OS X.

To znaczy, że jedna GTX460 może być kompatybilna a druga nie (pp. Asus będzie kompatybilny a Gainward nie)? Od czego to zależy? Czy jest szansa, że np. upgrade BIOSu pomoże?

Jest jeszcze jedna rzecz, która być może jest istotna. Zauważyłem, że menu Clovera raz odpala się w wysokiej rozdzielczości, a raz w niskiej.

Swój Dev ID możesz sprawdzić za pomocą lspci, pod Linuxem albo Mac'em (wtedy trzeba doinstalować).

Pod Windowsem z tego co widzę też i wygląda na to, że podaję prawidłowy.

Update:

Odpaliłem właśnie kextwizard, żeby sprawdzić, czy LegacyAGPM jest na liście załadowanych kextów. Okazuje się, że nie. Na wszelki wypadek wyrzuciłem go z kextów Clovera i przeniosłem do /S/L/E. Naprawiłem uprawnienia, ale po restarcie nadal nie widzę go na liście załadowanych kextów (W menu clovera również zaznaczyłem, żeby pomijał cache).
Czy to znaczy, że coś z tym kextem jest nie tak?
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś rzucił na to okiem. Kext w załączniku.

Gdy próbuję ręcznie załadować kext z konsoli
kextload /System/Library/Extensions/LegacyAGPM.kext/
Nie pojawiają się żadne błędy.

Załączone pliki


Obecny: 10.13.6, Asus Z87M-PLUS, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960

Poprzedni:  10.12.6, Asrock Z87 Pro4, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960, Audigy 2 ZS

Poprzedni: 10.10.4, ASUS P7P55D-E LX, i7-870, 8GB DDR3@1600, Saphire HD5770 1GB


#17 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17844 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 27 maj 2013 - 11:00

Odpaliłem właśnie kextwizard, żeby sprawdzić, czy LegacyAGPM jest na liście załadowanych kextów. Okazuje się, że nie.

Nie zobaczysz żadnych kextów Legacy... bo one nie mają binarek... one tylko podmieniają Info.plist z oryginalnego kexta, powodując że oryginalna binarka się ładuje z zmienionymi danymi.

PS LegacyAGPM na 100% nie rozwiąże Ci problemów z VGA. Często to tylko kwestia kosmetyczna.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#18 wujek_bogdan

wujek_bogdan
  • Members
  • 914 postów

Napisano 29 maj 2013 - 10:31

Wygląda na to, że wyczerpałem już wszystkie możliwości.
Dzięki wszystkim za pomoc.

GTX460 wylądował w szufladzie, prawdopodobnie go sprzedam na Allegro i w tej samej cenie kupię odrobinę gorszego, ale w 100% kompatybilnego radka.

Miałem w zapasie starą grafikę Nvidia 8500GT. Odpala się bez problemu, QE/CI śmiga. Nie wymaga nawet GraphicsInjectora. Zaskoczyła ootb.

Obecny: 10.13.6, Asus Z87M-PLUS, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960

Poprzedni:  10.12.6, Asrock Z87 Pro4, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960, Audigy 2 ZS

Poprzedni: 10.10.4, ASUS P7P55D-E LX, i7-870, 8GB DDR3@1600, Saphire HD5770 1GB





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych