Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Przygotowanie pendrive do instalacji Mountain Liona


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 28 maj 2013 - 08:52

Przygotowanie klucza USB do instalacji Mountain Liona
W opisany tutaj sposób można też przygotować instalacje Liona z użyciem Clovera


:arrow: Co będzie potrzebne

  • Oryginalny obraz instalacji OS X 10.8: InstallESD.dmg
    Znajduje się on wewnątrz aplikacji "Install OSX Mountain Lion", którą kupuje się w AppStore. Aby zdobyć go w legalny sposób niezbędny jest dostęp do Mac OS X, w wersji min. 10.6.
    InstallESD.dmg.png
  • Pendrive o pojemności minimum 8 GB
    Można na nim zainstalować też Clovera.
  • Windows XP/Vista/7/8 lub Mac OS X

:arrow: Przygotowanie klucza pod Windowsem
Do przygotowania pendrive'a będziemy potrzebowali archiwizator 7-zip ze strony:

http://www.7-zip.org

I BootDiskUtility.exe ze strony:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/9641107/Clover/index.html

1. Musimy otworzyć w programie 7-zip plik InstallESD.dmg. Przechodzimy do katalogu InstallMacOSX.pkg i wypakowujemy znajdujący się tam drugi InstallESD.dmg:
7zip.png
UWAGA: plik należy wypakować w inne miejsce niż to, w którym jest nadrzędny InstallESD
2. Rozpakowujemy 7-zipem wypakowany przed chwilą obraz.
3. Podłączamy pendrive do komputera.
4. Uruchamiamy BootDiskUtility.exe.
5. Jeżeli chcemy mieć na tym samym penie Clovera, wybieramy menu Options>Configuration, zaznaczamy pole Boot Partition Size i w głównym oknie klikamy Format disk. W przeciwnym wypadku pomijamy ten punkt:
multipart.png
6. Wskazujemy nasz klucz i klikamy przycisk Restore partition.
BootDiskUtility.png
7. W oknie, które się pojawi, przechodzimy do katalogu gdzie rozpakowaliśmy zawartość drugiego InstallESD.dmg i wskazujemy plik 3.hfs.
UWAGA: w zależności od wersji systemu obraz może mieć różny numer, ale w każdym przypadku powinien mieć rozmiar min. około 4 GB:
IESD-lista_plikow.png
8. Klikamy Open, potwierdzamy operację i czekamy aż pliki zostaną skopiowane na pendrive'a.
9. Gotowe!

:arrow: Przygotowanie klucza pod Mac OS Xem
1. Otwieramy obraz InstallESD.dmg. Na pulpicie pojawi się nowy dysk zewnętrzny Mac OS X Install ESD.
2. Uruchamiamy Narzędzie dyskowe (Programy>Narzędzia>Narzędzie dyskowe).
3. Podłączamy pendrive i odtwarzamy na niego zawartość dysku Mac OS X Install ESD:
diskutil.png
4. Czekamy do końca operacji (może potrwać około 30 min).
5. Gotowe!

Teraz pozostaje już tylko przygotowanie Clovera (http://hamac.pl/topi...lugi-vt9304.htm) i możemy na kompatybilnym komputerze uruchomić instalator OS X 10.8.


Opis przygotowania pod Windowsem na podstawie:
http://www.projectos...?showtopic=2627
Podziękowania dla oswaldiniego za poinformowanie o tym sposobie.

Historia poradnika:
28.05.2013 - pierwsza wersja
26.06.2013 - dodanie informacji o instalacji Clovera na tym samym kluczu


  • xgrzesiox lubi to

Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#2 Eallin

Eallin
  • Members
  • 41 postów
  • LocationŁódź

Napisano 19 lipiec 2013 - 23:43

:arrow: Jeżeli wrzuciliśmy na pendraka Clovera i instalkę ML i chcemy zainstalować Mac OS X'a na schemacie MBR to musimy wykonać następujące kroki:

1. Wchodzimy na Mac'a (może być na wirtualnej maszynie) i podłączamy pendrive'a
Powinny nam się pojawić 2 zamontowane partycje: "CLOVER" (lub jak nazwaliśmy tą partycję z Cloverem) oraz "Mac OS X Install ESD"

2. Używamy programu ShowAllFiles i klikamy SHOW

3. Wchodzimy w Mac OS X Install ESD i klikamy prawym przyciskiem myszy na plik BaseSystem.dmg i wybieramy "Otwórz w programie" i klikamy DiskImageMounter, po tym kroku powinien nam się nam pojawić na biurku dysk "Mac OS X Base System"

4. Teraz wchodzimy w Narzędzie dyskowe i klikamy na uprzednio zamontowany obraz. Klikamy "Konwertuj" i zmieniamy z "tylko do odczytu" na "do odczytu i zapisu" zapisujemy ten plik w innej lokacji niż nasz źródłowy plik, zmieniając nazwę żeby się potem połapać co jest co (np na BaseSystem skonwertowany).

5. Robimy backup naszego źródłowego pliku zmieniając jego nazwę na np BaseSystem original i montujemy nasz skonwertowany obraz dmg (patrz pkt. 4) [Uwaga plik skonwertowany zajmuje ok. 1,2 GB a źródłowy ok. 450 MB, bo jest skompresowany]

6. Musimy spatchować OSinstall więc wyszukujemy i ściągamy plik do instalowanej przez nas wersji, np. z osx86.net. Poniżej link do patcha dla 10.8.4:
http://www.osx86.net/view/3904-mountain_lion_mbr_patch.html

7. Ustawiamy sobie ściągnięty plik tar.gz np. na biurku lub w pobranych, otwieramy terminal i wpisujemy komendę:

sudo tar xzvf ~/XXX/MountainLion_10.8.4_MBR_Patch.tar.gz -C /Volumes/Mac\ OS\ X\ Base\ System

(gdzie "XXX" to folder w którym mamy plik patcha) [dla tych co nie ogarniają (jak ja na początku) '/Volumes/Mac\ OS\ X\ Base\ System' to to samo co ' "/Volumes/Mac OS X Base System/" ']

8.Po spatchowaniu wchodzimy do Narzędzi dyskowych i konwertujemy nasz skonwertowany obraz (tak jak w pkt. 5) na "skompresowany" i zapisujemy go właściwie tak jak się powinien nazywać (czyli BaseSystem) [powinien teraz zajmować ok. 490 MB] i zapisujemy (jeżeli się da) od razu na pendraku na partycji "Mac OS X Install ESD", a jeżeli nie da rady no to np na biurko skąd go przeciągamy na tą partycję

Gotowe :)
  • xgrzesiox lubi to

#3 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 20 lipiec 2013 - 12:09

Dzięki za opisanie. Tylko linki zewnętrzne podawaj w CODE.
To udało Ci się zainstalować? Ten patch jest niby dla DP 2, ale działa z 10.8.4?

Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#4 Eallin

Eallin
  • Members
  • 41 postów
  • LocationŁódź

Napisano 20 lipiec 2013 - 16:13

jeszcze nie zainstalowałem bo remontuje chałupe... ale może wieczorkiem się za to wezmę :P

[ Dodano: 2013-07-21, 00:28 ]
No i niestety... Przysłowiowa "Dupa, dupa i kamieni kupa"
Pojawia się komunikat że dane instalacyjne systemu Mac OS X są niekompletne i że brakuje zasadniczego oprogramowania instalacyjnego a potem że nie można zainstalować na tym kompie... spróbuje jeszcze po zmianie flagi boot na partycje pod OS X'a ale coś wątpię

[ Dodano: 2013-07-21, 00:38 ]
Przepraszam... dałem patcha do ML Developers preview 2... już zmieniłem linka na na patcha 10.8.4

[ Dodano: 2013-07-21, 01:53 ]
Udało się, działa na tym patchu... nie mam tylko dźwięku i internetu ;) z dzwiękiem to nie wiem a do neta postaram się znaleźć kexta jakiegoś tylko nie wiem czy do tego modelu akurat jest

#5 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 21 lipiec 2013 - 23:14

Nie każdy będzie instalował 10.8.4, więc pozwoliłem sobie trochę zmienić punkt 6. Gdyby do np. 10.8.3 załadować innego patcha, to dostalibyśmy taki sam komunikat, jak ty.

Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#6 Eallin

Eallin
  • Members
  • 41 postów
  • LocationŁódź

Napisano 23 lipiec 2013 - 12:42

Jasne, dzęki, moje przeoczenie :)

#7 bad_samaritan

bad_samaritan
  • Members
  • 9 postów

Napisano 30 lipiec 2013 - 11:13

Kurczę, a u mnie dalej komunikat że nie można zainstalować systemu bo nie ma GUID :/

Próbowałem więc podmienić pliki ręcznie i zauważyłem że nie ma takiej ścieżki jak System/Installation/Packages bo zamiast folderu Packages jest skrót, którego nie da się otworzyć. Za to bezpośrednio na partycji MAC OSX Install ESD jest folder packages w którym to jest OSInstall.mpkg. Podmieniłem więc ręcznie tą paczkę w tym miejscu i standardowo OSInstall tam gdzie miał być w obrazie BaseSystem.dmg ale dalej efekt ten sam. Poradzicie coś? Czy to może być spowodowane paczkami do złej wersji systemu?
Lenovo Y570, i7 2670QM, HD3000 + GF GT555M, 32GB + 750GB

#8 Eallin

Eallin
  • Members
  • 41 postów
  • LocationŁódź

Napisano 31 lipiec 2013 - 00:20

Czy to może być spowodowane paczkami do złej wersji systemu?

A jaką wersję systemu chcesz zainstalować i czy jest to retail z App Store'a? W tym poradniku jest link do wersji 10.8.4.
Jeżeli ściągnąłeś np z thepiratebay to lepiej sobie odpuść, bo to co tam jest to głównie modyfikowany szajs. Jak ja ściągnąłem z tpb to też nie miałem odpowiednich plików.
A może źle przepisałes komendę?
 10.9.2 MBR | Windows 7
GA-H61M-DS2 | i5 2320 | Intel H61 Rev. B3 | Asus Nvidia GeForce GTX 550 Ti 1024MB | Realtek ALC887 | Realtek PCIe GBE RTL8167 | TP-Link TL-WN781ND v.2
MacBook Air
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Instalacja 10.8.x na MBR

#9 bad_samaritan

bad_samaritan
  • Members
  • 9 postów

Napisano 31 lipiec 2013 - 22:08

Zła komenda odpada bo było kopiowane ze strony i nie było komunikatu o błędzie.
Wersja systemu Retail ale lepiej chyba będzie tutaj pasowało 'od znajomego' więc mogło być wszytko...
A jak sprawić jaka wersja po kropce? Tzn 10.8.ile? (Sprawdzałem dla 10.8.4 i 10.8.3 i nie działa)
Lenovo Y570, i7 2670QM, HD3000 + GF GT555M, 32GB + 750GB

#10 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 11 sierpień 2013 - 14:26

Jeżeli nic nie masz po kropce, to prawdopodobnie instalujesz 10.8.

Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#11 serve

serve
  • Members
  • 42 postów

Napisano 25 wrzesień 2013 - 12:16

Nie rozumiem jednego. Najpierw mówisz, żeby zainstalować obraz instalacyjny na Pendrive a w instrukcji instalowania CLOVERA z boot loaderem, aby formatować pod FAT32 itp. o co tu chodzi?
Hack: 2,66 GHz Quad-Core Intel Xeon, 8GB 2066 MHz DDR2, Asus P5Q, Gigabyte Radeon 4870 512MB, karta WiFi - Atheros AR2413.

#12 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 25 wrzesień 2013 - 23:56

Źle zrozumiałeś :-) . Albo stosujesz dwa pendrivy, wtedy na jednego odtwarzasz InstallESD według tej procedury, a drugiego formatujesz na FAT32 i instalujesz Clovera.
Albo używasz jednego pena, wtedy musisz podzielić na dwie partycje i jedną sformatować, i przeznaczyć na Clovera (tego dotyczy punkt 5 przygotowania pod Windowsem), a na drugą odtworzyć InstallESD (punkt 6 przygotowania pod Windowsem).

Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#13 serve

serve
  • Members
  • 42 postów

Napisano 26 wrzesień 2013 - 13:14

No dobrze, chcę przygotować całość pod OSXem. Na jednym pendrive. Rozumiem, że robie partycje fat32 na clovera i partycję pod instalkę OSX na której odtwarzam obraz. Jakie ustawienia powinienem zaznaczyć przy instalacji Clovera?
Hack: 2,66 GHz Quad-Core Intel Xeon, 8GB 2066 MHz DDR2, Asus P5Q, Gigabyte Radeon 4870 512MB, karta WiFi - Atheros AR2413.

#14 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 26 wrzesień 2013 - 13:29

Jakie ustawienia powinienem zaznaczyć przy instalacji Clovera?

Zostaw domyślne, po instalacji dorzuć config.plist i kexty z paczki oswaldiniego pod daną wersję Clovera:
http://clover.noh.pl/

Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#15 serve

serve
  • Members
  • 42 postów

Napisano 26 wrzesień 2013 - 13:40

Miałem na myśli ustawienia podczas instalacji Clovera na pendrivie.
Hack: 2,66 GHz Quad-Core Intel Xeon, 8GB 2066 MHz DDR2, Asus P5Q, Gigabyte Radeon 4870 512MB, karta WiFi - Atheros AR2413.

#16 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16256 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 26 wrzesień 2013 - 15:01

Miałem na myśli ustawienia podczas instalacji Clovera na pendrivie.

Zostaw domyślne,


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#17 serve

serve
  • Members
  • 42 postów

Napisano 26 wrzesień 2013 - 16:38

Za każdym razem dostaje czarny ekran z liczbą "6" i migającym kursorem "_".
Zrobiłem dokładnie tak jak w instrukcji.
Hack: 2,66 GHz Quad-Core Intel Xeon, 8GB 2066 MHz DDR2, Asus P5Q, Gigabyte Radeon 4870 512MB, karta WiFi - Atheros AR2413.

#18 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16256 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 26 wrzesień 2013 - 17:34

Za każdym razem dostaje czarny ekran z liczbą "6" i migającym kursorem "_".

Problem jaki opisujesz NIE dotyczy tworzenia klucza USB z ML'em, a tym że nie działa Ci poprawnie klucz z Cloverem. Proszę w tym wątku odnosić się jedynie do poradnika a nie swoich problemów.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#19 mariannass

mariannass
  • Members
  • 2 postów

Napisano 10 styczeń 2014 - 23:30

Panowie przygotowałem sobie pena w windowsie, zainstalowałem clover.........a powie mi ktoś jak przywrócić pendriva do użytku w windowsie bo niestety jest tylko do odczytu, i każda próba formatowania kończy się niepowodzeniem :-k

#20 abzo

abzo
  • Members
  • 55 postów

Napisano 11 styczeń 2014 - 15:02

ja uzywam programu do formatowania HP USB Disk Storage Format Tool

było  : MSI Z77A-G45 | i5-3570K | 4x2GB 1333MHz | HD4000 & GTX660 | Corsair CX600M | Segate 1.5 TB & 64 SSD Kingston | LAN - HP NP360T | Wifi  AirPort APPLE | Apple BT & IR  | Apple Magic Mause & Apple Keabord | Samsung 23" LED | Mavericks 10.9.1 & Windows 8.1 | Clover EFI

 

jest : MacBook Air 6,2 i5 128GB/8GB





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych