Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Przygotowanie pendrive do instalacji Mountain Liona


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#21 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10537 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 11 styczeń 2014 - 15:27

Wiersz poleceń windowsa + polecenie diskpart oraz polecania potrzebne do modyfikacji partycji. To jest jedyna opcja jeżeli na penie było kilka partycji.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#22 mariannass

mariannass
  • Members
  • 2 postów

Napisano 11 styczeń 2014 - 19:51

Haa.... żeby to było tak proste to bym nie pytał.....od początku, pendrive 32 GB bootdisk utitity v2.0.2013.175.beta by Cvad....-- options, configuration, zaznaczyłem clover, boot data set ustawione na built-in, boot partition size 64MB zaznaczone i OK klikłem format disk i zrobilo sie cos tam.....sformatowalo pena i teraz jest usb 29GB
part1: 4,7GBH: coś mi sie nie spodobało i chiałem sformatować pendrive do stanu ze tak powiem fabrycznego..., i oczywiście wszystkie polecenia do partycjonowania piszą coś takiego:
-nośnik jest zabezpieczony przed zapisem....co bym nie robił upiera sie ze zabezpieczony przed zapisem, czy to linux czy to windows, zadne polecenie nie pomaga nawet w linuxie, ma ktoś jakiś pomysł.......???? ten programik go tak sformatował ale nie rozumiem dlaczego nie mozna tego odwrocic?! za pena dalem cale 40 euro

[ Dodano: 2014-01-11, 20:33 ]
Spisałem model chipa z tego pendriva i znalazlem na ruskiej stronce program Innostor_IS916EN (IS916EN)napis na chipie, pendrive przywrócony do życia

#23 taktowidze

taktowidze
  • Members
  • 17 postów

Napisano 01 kwiecień 2014 - 20:02

:arrow: Przygotowanie klucza pod Mac OS Xem
 Witam robię to pierwszy raz wg. tego tutka j/w wszystko idzie oki do tego momentu  " :arrow: Przygotowanie klucza pod Mac OS Xem"  utknąłem właśnie w tym miejscu ...skąd ta konsola ze zrzutu ekranowego? Proszę o pomoc 

to moje bebechy

bebechy.jpg


upór prowadzi mnie do celu ale mgła jest.

Asrock B75 Pro3-M USB3 SATA3 PCIE3 DVIDDR3

i3-3250 Processor 


#24 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 02 kwiecień 2014 - 23:39

Rozumiem, że masz już działającego OS Xa, z pod którego chcesz przygotować klucz. To są narzędzia dyskowe, znajdziesz je w Programy>Narzędzia.


Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#25 taktowidze

taktowidze
  • Members
  • 17 postów

Napisano 03 kwiecień 2014 - 03:31

MKjanek32 ...prawdę mówiąc to mam win7 na blaszaku i ten j/w tutek i pena 8GB więc chciałem potestować maca bo słyszałem że programy związane z tworzeniem grafiki lepiej pracują na tym systemie, a mnie na tym zależy gdyż zajmuję się grafiką. Jeśli okazało by się, że faktycznie tak jest wówczas kupuje/ płace. Robiłem wg. tutka i dalej już nie wiem bo nie mam tego "Rozumiem, że masz już działającego OS Xa"  czy chodzi o wcześniejszą wersję maca ? Może inaczej do tej pory na moim kompie z apple to mam quicktime i itunesa i nic więcej. Czy jest jakiś trialowy mac do testowania?

upór prowadzi mnie do celu ale mgła jest.

Asrock B75 Pro3-M USB3 SATA3 PCIE3 DVIDDR3

i3-3250 Processor 


#26 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 05 kwiecień 2014 - 22:09

Dobra, czyli masz Windowsa. W takim razie wykonujesz kroki opisane w pierwszej części poradnika. Część druga dotyczy sytuacji, gdy mamy działającego OS Xa i z jego poziomu chcemy przygotować klucz.

W żadnym wypadku nie chodzi o to, by najpierw zrobić coś pod Windowsem, a później pod Mac OS Xem :) .


Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#27 taktowidze

taktowidze
  • Members
  • 17 postów

Napisano 05 kwiecień 2014 - 23:10

W takim razie u mnie cała operacja opisana w pierwszym etapie (czyli pod windows) się powiodła 
"............................8. Klikamy Open, potwierdzamy operację i czekamy aż pliki zostaną skopiowane na pendrive'a.
9. Gotowe!"  Co teraz ? Napisz mi proszę jak zupełnemu laikowi co dalej bym ujrzał maca

upór prowadzi mnie do celu ale mgła jest.

Asrock B75 Pro3-M USB3 SATA3 PCIE3 DVIDDR3

i3-3250 Processor 


#28 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 17 kwiecień 2014 - 17:07

Co teraz ? Napisz mi proszę jak zupełnemu laikowi co dalej bym ujrzał maca

Sorry za opóźnienie. Musisz przygotować pena z Cloverem (chyba, że już to zrobiłeś na drugiej partycji za pomocą Boot Disk Utility), wypakować na niego najnowszą paczuszkę Clover_for_BootDiskUtility (http://clover.noh.pl/) zastępując wszystko i za pomocą Clovera wystartować z przygotowanego wcześniej pena instalator.


Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#29 polifonia

polifonia
  • Members
  • 17 postów

Napisano 18 kwiecień 2014 - 09:11

Ja mam problem ;/ 

Posiadam Della inspiron 7720

i5-3gen

16gb ram

nvidia gt650m

SSD830 samsung - 128gb

500GB HDD

1600x900 - 17 cali

Same porty USB 3.0

Mam pendrajwa 16gb, pobrałem clovera, i pobrałem Moutain Liona 10.8.5.

Zrobiłem pena botowalnego, tylko kiedy włączam kompa, i pokazuje mi się menue clovera, nie mam opcji do wyboru Motutain Lion. Proszę o pomoc :( przeczytałem całe poradniki i info dla nowych i dalej nie wiem... Mam też mavericksa, retaila i inne pliki i nic nie idzie :( może mi ktoś pomóc tutaj lub na priv /?/



#30 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10537 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 18 kwiecień 2014 - 09:30

Miałem przypadki, że Clover na niektórych kontrolerach USB 3.0 nie czytał klucza - nie była to wina zrobionego pendrivea a samego kontrolera. Przeleć wszystkie porty USB, jak trafisz na te z chipsetu powinno być OK. Z problemem idź do swojego tematu albo załóż nowy bo nie jest związany z tutorialem.

 

PS: ew jeszcze masz piracki obraz i odtworzyłeś na pendrive nie ten obraz co trzeba (piraty to czasem całe apki a nie sam obraz InstallESD i trzeba wejść głębiej w 7-zip)


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#31 nawo266

nawo266
  • Members
  • 9 postów

Napisano 26 maj 2014 - 00:20

mam problem, uruchamiam instalator z usb, wszystko fajnie, ładuje się aż w końcu widzę biały ekran, kursor i nic nie rusza dalej. Zostawiłem na 15 i nic. Kursorem mogę normalnie ruszać. O co chodzi ?



#32 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10537 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 26 maj 2014 - 03:53

W poradniach nie dyskutujemy nt. instalacji. Klucz masz ok, załóż własny temat wg wymogów - wygląda na brak fakesmc.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#33 arnon

arnon
  • Members
  • 1281 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 23 sierpień 2014 - 10:07

Właśnie nagrywam na pendriva potrzebne pliki, dam znać, czy instalacja się powiedzie ;)

 

EDIT:

 

Niestety instalator się nawet nie uruchomił, stanęło na logo apple, pojawiły się jakieś napisy i tyle.


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif  :)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#34 mlody89

mlody89
  • Members
  • 54 postów

Napisano 03 czerwiec 2015 - 21:28

http://clover.rox.pl/

 

Strona nie działa.



#35 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10537 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 03 czerwiec 2015 - 22:44

Teraz jest http://www.clover.noh.pl/

Poprawiłem wszystkie odnośniki.


  • MKjanek32 lubi to

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#36 Mirazz

Mirazz
  • Members
  • 123 postów

Napisano 18 luty 2016 - 12:15

Panowie mam problem.

Tak się złożyło że pozbyłem się boot usb robiony pod os x i nie mogę w żaden sposób odtwożyć go po win 8.1

Posiadam mountain lion.app oraz yosemite.app z appstore na dysku zewnętrznym - ale w żaden sposób nie mogę odtwożyć przynajmniej ML pod win.

Próbowałem wykorzystać tutke z 1 posta ale po otwarciu installESD nie ma drugiego installesdm, ani pliku hfs.

Próbowałem tranmac i w żaden sposób nie odpaliłem instalki.

Podeślijcie tutke z instalacją ML (lub yosemite) na usb pod windows,Najlepiej byłoby odtwożyć boot usb w systemie plików HFS+ GUID.

 

P.S. Clover posiadam na osobnym pendr.

 

Pozdrawiam


OS X 10.10.2 (CLOVER) Lenovo B 580 i3 2370M HM77 HD3000 Pro Tools 12.3, Logic Pro X

OS X 10.9.2 (CLOVER) Asus z87 i5 4570 HD4600

OS X 10.10.2(CLOVER) Dell E6420 i5 2.6 HD 3000

 

 


#37 Mirazz

Mirazz
  • Members
  • 123 postów

Napisano 18 luty 2016 - 17:43

Ok.Nowe wersje 7 zipa nie widzą hfs.

Wersja 9.20 jest ok.


OS X 10.10.2 (CLOVER) Lenovo B 580 i3 2370M HM77 HD3000 Pro Tools 12.3, Logic Pro X

OS X 10.9.2 (CLOVER) Asus z87 i5 4570 HD4600

OS X 10.10.2(CLOVER) Dell E6420 i5 2.6 HD 3000

 

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych