Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

UWAGA na MacStorm - co to, jak działa i czy to Hackintosh?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
225 odpowiedzi w tym temacie

#1 patry6123

patry6123
  • Members
  • 574 postów

Napisano 29 lipiec 2013 - 21:24

Jak w temacie wczoraj przeglądając allegro trafiłem na coś takiego jak "MacStorm stacja kompatybilna z MacPro". Pisało w opisie że jest to komputer nie od apple ale taki jak oni robią więc nie wiem czy jest to HackPro czy MacPro nie od apple?
  • Deb0308biog i biog2866 lubią to

Moja przygoda z osx zaczęła się 10 września 2012r.
Sprzęt : MB Pro MD101 2012| Lenovo z560
92259834723099515586.gif


#2 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 29 lipiec 2013 - 21:59

są to hacki i zapewne na tragicznych rozwiązaniach Tonego - nie dziękuję.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#3 pc-qwerty

pc-qwerty
  • Members
  • 1168 postów

Napisano 30 lipiec 2013 - 15:37

Gotowe komputery kompatybilne z Mac OS produkowane przez inne firmy niż Apple były dostępne... ale w ubiegłym stuleciu :-)
 10.6.8 @ Asus P5Q Pro | Intel Pentium Dual-Core E6700 | ICH10R | Marvell 88SE6111 | Nvidia GeForce 9500GT | ALC1200 | Atheros L1E | Nie odpisuję na PW związane bezpośrednio z OSx86.

#4 wujek_bogdan

wujek_bogdan
  • Members
  • 810 postów

Napisano 30 lipiec 2013 - 16:30

@oswaldini
Najlepiej po prostu zapytać autora aukcji jakich rozwiązań użył do uruchomienia OSX na tym PC (zapytać o bootloader, jakie kexty są zainstalowane, skąd wziął DSDT) i przede wszystkim czy użył Multibeast. Być może autor aukcji wcale nie wciska chłamu. Jeśli nie ma wiedzy na ten temat, to wystarczy, że raz zapłacił komuś kto się na tym zna za przygotowanie sprzętu i softu pod OSX, a potem tylko kopiuje system za pomocą obrazu dysku.

A odpowiadając czy to jest Hackintos - tak to na 100% Hackintosh.

Obecny:  10.11.2, Asrock Z87 Pro4, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960, Audigy 2 ZS

Poprzedni: 10.10.4, ASUS P7P55D-E LX, i7-870, 8GB DDR3@1600, Saphire HD5770 1GB


#5 druteron

druteron
  • Members
  • 172 postów

Napisano 30 lipiec 2013 - 17:34

Na screenach widać paczkę instalacyjną MultiBeasta. Więc podejrzenia oswaldiniego są słuszne.

 


#6 patry6123

patry6123
  • Members
  • 574 postów

Napisano 31 lipiec 2013 - 09:31

@oswaldini
Adstrachując od tego co to jest MacStorm czemu tak nie lubisz MultiBesta i rozwiązań Tonego? Jak ktoś zna się na Hackach to nawet na tym da się coś działającego postawić.

Moja przygoda z osx zaczęła się 10 września 2012r.
Sprzęt : MB Pro MD101 2012| Lenovo z560
92259834723099515586.gif


#7 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15585 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 31 lipiec 2013 - 10:03

czemu tak nie lubisz MultiBesta i rozwiązań Tonego? Jak ktoś zna się na Hackach to nawet na tym da się coś działającego postawić.

Jak ktoś się zna, to tego kijem nie tyka...

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 


#8 patry6123

patry6123
  • Members
  • 574 postów

Napisano 31 lipiec 2013 - 10:24

W sumie racja

Moja przygoda z osx zaczęła się 10 września 2012r.
Sprzęt : MB Pro MD101 2012| Lenovo z560
92259834723099515586.gif


#9 wujek_bogdan

wujek_bogdan
  • Members
  • 810 postów

Napisano 31 lipiec 2013 - 17:38

Tak z ciekawości wysłałem maila do sprzedawcy. Powymienialiśmy trochę opinii i w skrócie podsumowuję to tak. Sprzedawca nie siedzi za bardzo w tematyce osx86 (na pytanie o bootloadera odpowiada, że nie wie ale może sprawdzić ;)), złożył całkiem kompatybilną konfigurację, na której multibeast spisuje się (w jego opinii) dobrze (podobno działa mu pm: sleep, speed step), jest zadowolony z wydajności co potwierdza benchmarkami.

Nie trafiają do sprzedawcy argumenty, że niewielkim nakładem pracy (albo zlecając to komuś doświadczonemu) może za te same pieniądze złożyć dużo lepszego hackintosha. Nie trafiają też argumenty, że przy aktualizacji może się coś posypać bo "przecież przeinstaluję wtedy multibeasta".

Nie trafiają też argumenty, że przedmiot nie jest zgodny z opisem (a więc mówiąc wprost jest to oszustwo). W opisie widnieje informacja, że ten hack będzie się bezproblemowo aktualizował, czego sam sprzedawca nie jest pewien. Sam to z resztą przyznał. Twierdzi za to, że bezproblemowo aktualizował system od 10.8.2 do 10.8.4 ;)

Twierdzi, że jego komputery są złożone z myślą o profesjonalistach, których nie interesuje aktualizacja systemu, a jedynie to czy ich programy działają poprawnie na posiadanej wersji systemu.

Krótko mówiąc sprzedawca jest ignorantem, nie twierdzę że jest oszustem. To co robi wynika raczej z jego niewiedzy (i braku jakiejkolwiek chęci nadrobienia braków) niż z faktycznej próby oszustwa.

Obecny:  10.11.2, Asrock Z87 Pro4, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960, Audigy 2 ZS

Poprzedni: 10.10.4, ASUS P7P55D-E LX, i7-870, 8GB DDR3@1600, Saphire HD5770 1GB


#10 MacStorm Pro

MacStorm Pro
  • Banned
  • 73 postów
  • Locationinformatyk

Napisano 01 sierpień 2013 - 23:19

Pare słów odnośnie MacStorma bo zdaje się o nim tutaj mowa )

MacStorm jest produktem komercyjnym w pełnym tego słowa znaczeniu - jakby
było inaczej to nigdy nie znalazł by się w ofercie naszej firmy.
Na codzień zajmujemy się sprzedażą stacji roboczych wideo/graficznych PC/Mac
dla ludzi którzy z tego żyją więc podstawową sprawą jest niezawodność i stabilność sprzętu.

MacStorm działa doskonale z najbardziej wymagającym oprogramowaniem jakie jest na
MAC OS X - podobnie jak oryginał a nawet lepiej jeśli chodzi o stabilność.
Testy wydajnościowe/benchmarki są takie jakie powinny być , nie bawimy się natomiast
w jakiś mega overclocking chciaż potencjał do tego jest. Usypianie, SpeedStep, HDMI audio,
USB 3 itp, itd jest w standardzie.

Odnośnie jeszcze sposobu konfiguracji. Nie będę się rozwodził który jest lepszy a który gorszy.
Dla mnie i moich klientów liczą się tylko efekty a głupotą byłoby zmieniać coś co jest w 100%
zadowalające . Na tym forum (czy innym) jest może setka różnych konfigów i tysiąc problemów
mniej lub bardziej rozwiązanych.

Macstorm to kilka płyt głównych a problemów już nie ma bo takie się rozwiązuje zanim produkt
zostanie wystawiony do sprzedaży.
Skupienie się na kilku kompatybilnych konfiguracjach i pewnych sprawdzonych w praktyce metodach
instalacji daje naprawde dobry efekt.
Oryginalny Mac posiada bardzo ograniczoną ilość sprzętu w porównaniu do PC.
A w środowisku Hackintosha są setki różnych mniej lub bardziej sprawdzonych konfiguracji.
Pisanie więc o jedynie słusznych metodach instalacji jest co najmniej niepoważne.

Aktualizacja systemu na naszych maszynach nigdy póki co nie była problemem i nie wymaga
od użytkownika większej wiedzy niż podczas instalacji Windowsa.
Zresztą system OS X w MacStormie jest niezniszczalny - można odzyskać go w 10 minut za
pomocą specjalnego programu do backupu )

Na tym forum jest na pewno sporo ciekawych informacji i nie zamierzam tutaj stawać w
szranki z experatami w tej dziedzinie ) Niemniej korzystanie z wiedzy w dzisiejszych czasach to przede
wszystkim umiejętność wyboru tego co jest nam konkretnie potrzebne. Wszelkie programy, instalki ,
sterowniki to są tylko narzędzia do osiągnięcia celu a najważniejsze jest to co nimi osiągniemy . Pozdro.

#11 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 01 sierpień 2013 - 23:49

dla ludzi którzy z tego żyją więc podstawową sprawą jest niezawodność i stabilność sprzętu.

Dokładnie, a na screenach widać narzędzia Tonego, które do stabilnych nie należą. Czy to one lądują u Państwa, czy to przypadek ?

Pisanie więc o jedynie słusznych metodach instalacji jest co najmniej niepoważne.

Przecież rodzaj instalacji to najważniejsza sprawa niezależnie od konfigu. W oparciu o dobranie rozwiązań i bootloadera stawiamy mniej lub bardziej udanego hacka. Nie chodzi tu o postawieniu czegoś "na pałę" bo działa. Jak stawiam sobie hacka to klasa i czystość to podstawa, bo potem robię updatey, żongluję dyskami itp bez jakichkolwiek zmian.

Aktualizacja systemu na naszych maszynach nigdy puki co nie była problemem i nie wymaga
od użytkownika większej wiedzy niż podczas instalacji Windowsa.
Zresztą system OS X w MacStormie jest niezniszczalny - można odzyskać go w 10 minut za
pomocą specjalnego programu do backupu )

Jak wygląda proces czystej instalacji od zera ?
Jak wygląda sytuacja kiedy padnie dysk z systemem ?
Jakim softem ?
Jakie płyty główne są stosowane ?

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#12 MacStorm Pro

MacStorm Pro
  • Banned
  • 73 postów
  • Locationinformatyk

Napisano 05 sierpień 2013 - 21:36

W zasadzie każdy MacStorm stawiany jest od zera z aktualną wersją systemu OS X.
Tak więc dostaje się najnowszą wersje systemu a potem może ewentualnie upgradować
jeśli jest taka potrzeba. Zwykle nie korzystam z jednej kopii systemu , no chyba że stawia się
dokładnie takie same konfiguracje z tą samą wersją OS X.
Oczywiście można odzyskiwać skonfigurowany system na inny dysk - w przypadku dysków SSD
jeszcze się nie zdarzyła taka sytuacja. Program do odzysku kopiuje dysk sektorami niezależnie
od systemu - nie ma więc możliwości błędów.
Co do rodzaju softu do instalacji - preferuje Chameleona ; sprawdzony soft i rozwijany od lat.
Zauważyłem że niektórzy polecają Clovera - no cóż każdy ma swoje sposoby.
Na Chameleonie jest mnóstwo sprawdzonych przez użytkowników konfiguracji które naprawde
dobrze działają. Na Cloverze pewnie też . Nie ma natomiast żadnych danych który jest de facto
lepszy. Za dużo jest sprzętu na rynku żeby to stwierdzić, za dużo sprzecznych opinii . Problemy
mogą się pojawić po instalacji każdym softem tak samo konfiguracje źle lub dobrze działające.

Jeśli się składa na tych samych podzespołach to sytuacja jest bardzo komfortowa; wiadomo czego
się można spodziewać i nie ma żadnych niespodzianek.

Nie ma też żadnych konkretów niby w czym miałby być lepszy dobrze działający Hackintosh jeśli
byłby zainstalowany inną metodą. Konfiguracje która działa w 100% dobrze można tylko zmienić
na gorszą - nie ma innej możliwości. Dla użytkownika końcowego naprawde nie jest ważna metoda
instalacji czy jej szczegóły. Ważny jest efekt końcowy i to czy komputer pracuje stabilnie czy nie.
Z drugiej strony jeśli klient wie lepiej (albo mu się tak wydaje) jak instalować i na jakich podzespołach
to sorry ale chyba nie ten adres. ) A tw razie problemów wypada powiedzieć powiedzieć " bo Pan
xxx z forum xxx powiedział że tak będzie dobrze więc ja tu tylko składam ")
To troche tak jak na okręcie albo jest jeden kapitan który wie i decyduje jak sterem kręcić albo każdy
z załogantów kręci po swojemu i wpadamy na mielizne. Pytanie tylko czy chcemy dopłynąć do portu
czy tylko pobawić się sterami ? Pozdro.

#13 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 05 sierpień 2013 - 21:47

Ponawiam pytania bo Pan cały czas na około...

1. Na screenach widać narzędzia Tonego, które do stabilnych nie należą. Czy to one lądują u Państwa, czy to przypadek ?
2. Jak wygląda proces czystej instalacji od zera przez usera?
3. Jak wygląda sytuacja kiedy padnie dysk z systemem ? (Odtwarzamy z kopii ale jak wygląda ten proces, co jest nam potrzebne, ile to zajmuje)
4. Jakim softem ?
5. Jakie płyty główne są stosowane ?

Ponadto, tak chameleon jest sprawdzony ale ten bootloader już umarł. Wystarczy, że któryś Pana klient będzie chciał postawić Windowsa w UEFI i jest pan w malinowej... To że coś jest sprawdzone, nie znaczy, że jest najlepsze. Wiadomo, że wałkowanie tych samych konfigów na tych samych rozwiązaniach jest najlepsze ale soft trzeba dobrać optymalnie. Clover w UEFI skraca radykalnie czas bootowania.

Oczywiście można odzyskiwać skonfigurowany system na inny dysk - w przypadku dysków SSD
jeszcze się nie zdarzyła taka sytuacja.

Tutaj Pana zmartwię, dyski SSD mają małą żywotność, jeżeli ktoś tego dysku używa także jako scratcha/cache to długo nie pożyje - wynika to ze specyfikacji. Mam znajomego, który zajechał już 3 OCZ Vectory (z właczonym TRIMem oczywiście). Za duży przemiał.

Nie ma też żadnych konkretów niby w czym miałby być lepszy dobrze działający Hackintosh jeśli
byłby zainstalowany inną metodą. Konfiguracje która działa w 100% dobrze można tylko zmienić
na gorszą - nie ma innej możliwości. Dla użytkownika końcowego naprawde nie jest ważna metoda
instalacji czy jej szczegóły. Ważny jest efekt końcowy i to czy komputer pracuje stabilnie czy nie.

Zawsze można lepiej, wyżej, szybciej, dalej. To są ograniczenia naszych możliwości. User nie musi wiedzieć jak co jest zrobione racja, ale np 5-15sec szybszy start to już jest spory powód do "radości". Głupie, prozaiczne, a cieszy.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#14 MacStorm Pro

MacStorm Pro
  • Banned
  • 73 postów
  • Locationinformatyk

Napisano 06 sierpień 2013 - 00:48

Ponadto, tak chameleon jest sprawdzony ale ten bootloader już umarł. Wystarczy, że któryś Pana klient będzie chciał postawić Windowsa w UEFI i jest pan w malinowej... To że coś jest sprawdzone, nie znaczy, że jest najlepsze. Wiadomo, że wałkowanie tych samych konfigów na tych samych rozwiązaniach jest najlepsze ale soft trzeba dobrać optymalnie. Clover w UEFI skraca radykalnie czas bootowania


Nie wiem w czym problem , windows działa bez problemów obok MAC OS X. Nie widze powodu żeby było inaczej...
Czas bootowania w przypadku dysków SSD jest niezauważalny (innych na system nie stosuje) ,
nie sprawdzałem ze stoperem w ręce ale zwykle już jest zanim się ktoś zastanowi co chce robić na kompie .
Dawniej na przykład optymalizowało się Windowsa żeby szybciej działał dzisiaj już nie ma takiej potrzeby bo moc
procesorów , szybkość dysków i innych jest tak duża że mija się to z celem.

Dyski SSD są używane tylko na system i programy , wszystko inne leci na zwykłych HDD. Używanie takiego dysku jako
magazynu na dane mija się z celem. Nie miałem jeszcze dysku SSD w serwisie , a bywa tak że kompy chodzą
24 godziny na dobe...
Komp na dobrej klasy podzespołach z dobrym chłodzeniem jest praktycznie bezawaryjny. Mówie oczywiście o
desktopach bo laptopy, iMac i i inne namiastki kompa to są jednorazówki.

#15 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1824 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 06 sierpień 2013 - 06:08

A wystarczyło odpowiedzieć szerze ajjjjj
Tak czy inaczej wszystko wyjdzie na jaw.
haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo
Spoiler

Staram się pisać poprawnie po polsku Dołączona grafika

#16 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 06 sierpień 2013 - 10:17

Pozwolę sobie mówić na Ty bo jesteśmy na forum.

Nie wiem w czym problem , windows działa bez problemów obok MAC OS X. Nie widze powodu żeby było inaczej...

Jesteś w takim razie bardzo krótkowzroczny. Na teraz wszystko Ci działa OK, ale nie wybiegasz za bardzo w przyszłość. Era biosu i trybu legacy się kończy w mega szybkim tempie. Niektóre sprzęty mają już tylko tryb UEFI - co za tym idzie zapomnij o chameleonie. Windows postawiony w UEFI działa dużo szybciej, na chameleonie tego nie zrobisz. Są też pierwsze informacje, że płyty Asusa na LGA1150 działają tylko z Cloverem (jeszcze na 100% nie wiadomo ile w tym prawdy, czy to tylko black PR ale zawsze).

Czas bootowania w przypadku dysków SSD jest niezauważalny (innych na system nie stosuje) ,
nie sprawdzałem ze stoperem w ręce ale zwykle już jest zanim się ktoś zastanowi co chce robić na kompie .
Dawniej na przykład optymalizowało się Windowsa żeby szybciej działał dzisiaj już nie ma takiej potrzeby bo moc
procesorów , szybkość dysków i innych jest tak duża że mija się to z celem.

Nie chodzi o czas odpalenia systemu z samego dysku. Jest to kolejna rzecz, z której nie zdajesz sobie sprawy. OK licząc czas startu z samego dysku bootloader nie jest ważny. Zaczynają się schody kiedy chodzi o czas uruchomienia bootloadera od momentu odpalenia przycisku power - dyskiem tego się nie przeskoczy. Jeśli mowa jeszcze o jakości to nie rozumiem dysków seagate w zestawach. Nie raczysz tez wspomnieć ze hacka na lga2011 działają ale nie do końca tak jak powinny!

Dyski SSD są używane tylko na system i programy , wszystko inne leci na zwykłych HDD. Używanie takiego dysku jako
magazynu na dane mija się z celem.

Dysk nie musi pracować jako magazyn żeby paść, wystarczy duży przemiał danych przez dysk. Jeżeli na dysku SSD są dane i tam siedzą to nie ma problemu, problem zaczyna się przy ciągłym przerzucaniu danych.

Nie miałem jeszcze dysku SSD w serwisie , a bywa tak że kompy chodzą
24 godziny na dobe...

Kwestia czasu, dyski SSD są rewelacyjne i sam bym z niego nie zrezygnował ale mają jeszcze małą żywotność.

Komp na dobrej klasy podzespołach z dobrym chłodzeniem jest praktycznie bezawaryjny. Mówie oczywiście o
desktopach bo laptopy, iMac i i inne namiastki kompa to są jednorazówki.

Tutaj się zgadzam. Jakość jest najważniejsza ale wszystko się czasem psuje, czy to Mac czy to PC. Macmini i iMac padają masakrycznie często, fakt faktem są to urządzenia mobilne. Nowy MacPro6,1 też już jest zbudowany bardzo mobilnie, tylko czekać aż maszyna za pewnie 30k zacznie przesiadywać w serwisie - oby tak nie było.

No i oczywiście nie mamy dalej odpowiedzi na poprzednie pytania... Tak więc skoro ich nie ma zaczynam wysuwać wnioski, oto one: user sam nie może zainstalować systemu ! Są one postawione z gotowców i są robione kopie zapasowe, które ew można przywrócić. Jak user będzie chciał zainstalować nowszy system to może o tym zapomnieć.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#17 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15585 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 06 sierpień 2013 - 16:38

Znów brak jakichkolwiek konkretów.

Wniosek na tę chwilę dla mnie jest jeden, ofertę i tego Pana należy omijać szerokim łukiem. Skoro na forum które jest przeznaczone budowaniu właśnie takich maszyn, osoba co zapewnia że są OK, nie chce podać żadnych szczegółów technicznych rozwiązań jakie stosuje, jest dla mnie kompletnie niewiarygodna i niegodna jakiegokolwiek zainteresowania ofertą.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 


#18 MacStorm Pro

MacStorm Pro
  • Banned
  • 73 postów
  • Locationinformatyk

Napisano 06 sierpień 2013 - 17:23

No i oczywiście nie mamy dalej odpowiedzi na poprzednie pytania... Tak więc skoro ich nie ma zaczynam wysuwać wnioski, oto one: user sam nie może zainstalować systemu ! Są one postawione z gotowców i są robione kopie zapasowe, które ew można przywrócić. Jak user będzie chciał zainstalować nowszy system to może o tym zapomnieć.


Sorry ale takie "skrzywienie zawodowe" - nie zamieszczam żadnych info odnośnie stosowanych modeli
płyt głównych czy dokładnych sposobów instalacji. Nie ukrywam że MacStorm jest ofertą komercyjną więc
chyba mnie rozumiesz. Prywatnie udzielam się na forach angielskojęzycznych bo w końcu jak się bierze
wiedze to trzeba się nią też dzielić )
Tyle powiem że płyty są możliwie jak najbardziej kompatybilne z MAC OS X - czyli zawierają jak najmniej
elementów które trzeba extra doinstalowywać. Oczywiście ideałem byłaby płyta w 100% natywna ale póki co
to takich nie ma.
MacStormy nie są stawiane z gotowców oprócz przypadku kiedy jest ten sam w 100% hardware i wersja systemu
- czyli stawia się dokładnie taki sam sprzętowo i softwarowo komp . Ale też nie zawsze.
Nie za bardzo też rozumiem że jak twierdzisz user będzie chciał zainstalować nowy system i nie będzie mógł.
Bo po pierwsze nie wiem po co miałby stawiać nowy system jak zakupił i zapłacił już za instalacje systemu ?
To troche tak jakbym zakupił usługe np. wymiane silnika w samochodzie a potem ten silnik sam wymieniał -
jakiś nonsens. A po drugie jak będzie wiedział jak , to może sam zainstalować Mac OS X , linux czy Winde
ale nie mam żadnych danych czy ktoś tak robi - to jest jego własność i może robić z kompem co mu się
podoba.
Może masz na myśli updaty systemu - ale to zrobi sam mając niewielką nawet wiedze i sterowniki
jakie można dostać przy czy po zakupie.
Poza tym MacStorm zrobiony jest praktycznie bez żadnej ingerencji w BIOSIe . Można na nim instalować
dowolny system. Równie dobrze może być stacją roboczą PC jak i kompem kompatybilnym z Mac OS X.

#19 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 06 sierpień 2013 - 20:20

MacStorm Pro, z całym szacunkiem opowiadasz brednie.

MacStormy nie są stawiane z gotowców oprócz przypadku kiedy jest ten sam w 100% hardware i wersja systemu
- czyli stawia się dokładnie taki sam sprzętowo i softwarowo komp . Ale też nie zawsze.

Czyli rozumiem MultiBeast od Tonego...

Nie za bardzo też rozumiem że jak twierdzisz user będzie chciał zainstalować nowy system i nie będzie mógł.
Bo po pierwsze nie wiem po co miałby stawiać nowy system jak zakupił i zapłacił już za instalacje systemu ?

To jest największa szopka o jakiej kiedykolwiek czytałem. A po co user prawdziwego Maca chciałby instalować system na czysto ?! Z twoich wypowiedzi ewidentnie widać, że user po prostu nie ma takiej możliwości koniec kropka. Przychodzi nowy system np. nadchodzący Mavericks, klient chce go zainstalować jak na Macu i co ?! I nic jak widać.

Poza tym MacStorm zrobiony jest praktycznie bez żadnej ingerencji w BIOSIe . Można na nim instalować
dowolny system. Równie dobrze może być stacją roboczą PC jak i kompem kompatybilnym z Mac OS X.

Tak, do momentu aż system rusza w trybie legacy.

Skoro się udzielasz zdradź nam proszę swój nick na zagranicznych forach. Ja cały czas tam siedzę i zgłaszam błędy i możliwości rozwiązania do bootloaderów tak samo jak wielu naszych kolegów z forum.

Proszę wybaczyć ale z takich odpowiedzi wynika tylko tyle, że zależy wam na szybkiej kasie, odpalacie system byle go odpalić nie zważając na samodzielną instalację jak na prawdziwym Macu. Nie są to kompy zrobione jak najbliżej oryginału. Jest to cieniutki klon.

Aha na dodatek - BootCamp, nie obsługuje go chameleon. Zgoda na PC go nie musi być ale Clover sobei daje rade - jak na prawdziwym Macu ! Nie wybieracie optymalnych rozwiązań tylko te, które są oklepane i na gotowo przygotowane w necie. jak pojawią się problemy to najpierw będziecie czekać w sieci na rozwiązania.

Skoro nie chcesz udzielić odpowiedzi tutaj na forum to jak to ma o Tobie świadczyć ? Będziesz czekał na jakąś prowokację aż ktoś się poda za klienta i dopiero przekaże tutaj informacje.

Tak jak odpisałem w drugim poście tego tematu - NIE, DZIĘKUJĘ ZA MACSTORM.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#20 MacStorm Pro

MacStorm Pro
  • Banned
  • 73 postów
  • Locationinformatyk

Napisano 06 sierpień 2013 - 23:36

To jest największa szopka o jakiej kiedykolwiek czytałem. A po co user prawdziwego Maca chciałby instalować system na czysto ?! Z twoich wypowiedzi ewidentnie widać, że user po prostu nie ma takiej możliwości koniec kropka. Przychodzi nowy system np. nadchodzący Mavericks, klient chce go zainstalować jak na Macu i co ?! I nic jak widać.


Fakt że jest to szopka bo ja już nic z tego nie kumam ) Aktualnie Mavericka testuje Apple i ma problemy ,
testuje też go sporo zaawansowanych użytkowników Hackintosha z mniejszym lub większym powodzeniem
i też są różne problemy. Natomiast według Ciebie użytkownik który nie ma pojęcia o instalacji systemu
ma go sobie postawić sam od tak sobie i ma działać ? Apple jeszcze nie ma finalnej wersji Mavericka a
już mam go instalować w Macstormie ?
Naprawde myślisz że każdy user Maca ma przyjemność w ciągłym instalowaniu/przeinstalowywaniu systemu ?
Tu sie mylisz bo 95% użytkowników traktuje komputer jak rzecz codziennego użytku - po prostu ma działać.
Mam stare kompy z systemami (Linux, Windows) które spokojnie chodzą już 8 czy 5 lat bez żadnej ingerencji.
Czy uważasz że Mac OS X jest tak złym systemem że wymaga ciągłych poprawek, reinstalacji , nakładek itp, itd?

Aha na dodatek - BootCamp, nie obsługuje go chameleon. Zgoda na PC go nie musi być ale Clover sobei daje rade - jak na prawdziwym Macu !


No i wymyśliłeś nowy problem czyli jak postawić Windowsa na PeCecie gratuluje )

Są ludzie którzy swojego "Hacka" składają , instalują całymi miesiącami. Zwykle godzą
się na różne kompromisy typu brak audio , USB 3 czy sleep itp, itd i się cieszą z tego co mają.
Ja natomiast nie moge sobie pozwolić na taki komfort bo wszystko musi działać od razu i co ważne
dobrze działać - czyli bez kompromisów.

Jak zniechęcić potencjalnego użytkownika od zakupu Hackintosha ? Po prostu wysłać go na forum o budowie
Hacków :-) Jak zobaczy bezmiar problemów to w trymiga ucieknie z powrotem na Winde.
Czy poszlibyście do eleganckiej restauracji na obiad jeśli wiązałoby się to z wizytą w rzeźni, gdzie można
by zobaczyć jak obrabia się mięsko zanim wyląduje na naszym talerzu ? No tak ale bez rzeźni nie ma
papu każdy zrozumie tylko po co sobie psuć obiad ?

Dlatego nie uważam za stosowne opowiadać od strony "kuchni" w jaki sposób powstaje komputer bo to
do niczego nie prowadzi. Komp ma cieszyć, dostarczać rozrywki czy być narzędziem do pracy a nie
kolejnym gadżetem którego obsługa staje się celem samym w sobie.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych