Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

UWAGA na MacStorm - co to, jak działa i czy to Hackintosh?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
225 odpowiedzi w tym temacie

#41 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10537 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 sierpień 2013 - 19:57

Panowie MacStorm Pro na początku pisał ze PM działa. Dalej wystąpiła dyskusja nt. PM - po co dlaczego. Na pewno nie działa PM w LGA2011 oraz na 100% nie działa sleep - przynajmniej dopóki nie ma oficjalnie MacPro6,1. Dyskutowaliśmy nt. jakości i sposobu odpalenia Mac OS X u MacStorm.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#42 MacStorm Pro

MacStorm Pro
  • Banned
  • 73 postów
  • Locationinformatyk

Napisano 08 sierpień 2013 - 19:58

Nie przeszkadza mi, że ma marżę za reklamę sklepów, to jest zrozumiałe. Przeszkadza mi natomiast jego upór w polecaniu sprzętu, który nie zawsze jest dobry. Poleca tylko jedną markę - gigabyte. Blokuje wpisy i robi cenzurę - wiem bo sam tego doświadczyłem. Nie znajdziesz u niego złych opinii bo wszystko jest KASOWANE. Zaglądnij chociażby na insanelymac czy projectosx. Tony to złodziej, zabierający cudzą pracę, którą bezczelnie taguje swoim nickiem. Cały światek OSX nie trawi tego gościa.


Nie wiem dlaczego specjalnie miałby polecać marke Gigabyte ; firmy które to sprzedają mają też
w ofercie Asusa czy MSI. Z firmą Gigabyte też nie współpracuje bo to nie jest ten poziom.

Tony w pewnym sensie uporządkował sprawy sprzętowe , przyjął jakieś rozwiązania , poleca jakiś
soft i mówi że to działa. I naprawde to działa ! A w świecie OS X brakuje takich pewnych rozwiązań.

jeśli chodzi o Power Management to jest natywnie obsługiwany przez płyty które używamy (oprócz LGA 2011).


No to w końcu wszystko działa, czy nie działa? :-P


Tak jak napisałem. Na LGA 2011 na pewno działa sleep jeśli już ktoś go tak bardzo potrzebuje. Co do tej
platformy to nie jest możliwe uzyskanie pełnego PM . Natomiast jest to najszybsza dostępna konfiguracja
porównywalna z dual Mac Pro...
Jeżeli dodamy do tego manualne możliwości overclockingu na płycie to PM spokojnie możemy sobie darować )
Sprzęt dla profesjonalistów, a dla takich PM to jest tylko gadżet bez znaczenia.
Jest jeszcze opcja dla tych co muszą mieć PM na LGA 2011 - dopłacić ponad 14 tysiaków i
kupić oryginalnego Dual MacPro z możliwością zaoszczędzenia 50 zeta na rok na PM oraz opcją Turbo w automacie)

#43 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10537 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 sierpień 2013 - 20:02

Nie wiem dlaczego specjalnie miałby polecać marke Gigabyte ; firmy które to sprzedają mają też
w ofercie Asusa czy MSI.

No widzisz a tak jest. Tony uznaje TYLKO gigabyte. Poczytaj nasze tematy o tym gościu bo już wiele razy tłumaczyliśmy.

Na LGA 2011 na pewno działa sleep

Natywnie NIE działa, dopiero przez popychacze typu Sleep Enabler działa.

Sprzęt dla profesjonalistów, a dla takich PM to jest tylko gadżet bez znaczenia.

No widzisz to chyba mamy do czynienia z różnymi profesjonalistami. Ale na dzień dzisiejszy jeśli ma być mega wydajność to LGA2011 się sprawdza, na razie jeszcze bez wszystkich ficzerów ale rade daje.
Ja nadal twierdzę, że PM to nie gadżet bo nawet pro nie chcą wymieniać sprzętu z uwagi na jego szybsze zużycie, a cena procków 6-8 jajek jest niebagatelna, zwłaszcza xeonów.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#44 MacStorm Pro

MacStorm Pro
  • Banned
  • 73 postów
  • Locationinformatyk

Napisano 08 sierpień 2013 - 20:17

Ja nadal twierdzę, że PM to nie gadżet bo nawet pro nie chcą wymieniać sprzętu z uwagi na jego szybsze zużycie, a cena procków 6-8 jajek jest niebagatelna, zwłaszcza xeonów.


Nie znany mi jest ANI JEDEN przypadek padnięcia procka oi ile ktoś go nie spalił (brak chłodzenia)
lub nie uszkodził fizycznie. Takie dane z okresu 15 lat ) Jeśli chcesz go używać np 30 lat to sorry
ale nie mam żadnych info na ten temat )

A w przypadku standardowych dysków to bardziej szkodliwe jest ich włanczanie i wyłanczanie
niz praca nonstop. PM może więc szybciej je wykończyć )

#45 patry6123

patry6123
  • Members
  • 579 postów

Napisano 08 sierpień 2013 - 20:23

Skoro jest Pan tak przekonany że MacStorm jest perfekcyjnu to niech Pan pokaże osiągi MacStorma np. PM z tej stronki
http://www.insanelymac.com/forum/topic/258612-msrdumper/

Moja przygoda z osx zaczęła się 10 września 2012r.
Sprzęt : MB Pro MD101 2012| Lenovo z560
92259834723099515586.gif


#46 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10537 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 sierpień 2013 - 20:24

Przy założeniu, że CPU nie ma PM i jest podkręcony jego możliwości się zmniejszają. Może i nie uszkodzisz CPU do zera ale np po pewnym okresie nie będzie już stabilny na ustawieniach OC, które były na początku -będzie potrzebował większego napięcia lub zmniejszenia mnożnika.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#47 Astarael

Astarael
  • R.E.D.
  • 1672 postów

Napisano 08 sierpień 2013 - 20:41

Udostepniamy również wszelkie potrzebne sterowniki , od jakiegos czasu jest także "instrukcja obsługi"

Większość dobrodziejstw sceny OSx86 to rozwiązania otwartoźródłowe - czy spełniacie warunki ich licencji? ;)

Co do Tony'ego hmmm. Jeżeli zrobicie nawet 10% tego co Tony to czapki z głów ) Jest tam mnóstwo
konfigów i zadowolonych userów. Cała strona/forum przejrzysta , czytelna , mnóstwo informacji - drugiej
podobnej o tej tematyce nie znajdzie się w necie.

Przejrzyj forum i napisz to jeszcze raz. Po drodze zajrzyj na Insanelymac i OSx86 Project.

Ale komuś się nie podoba bo Tony daje linki do sklepów ze sprzętem i pewnie coś na tym zarabia )
I bardzo dobrze że zarabia bo ma jakąś motywacje żeby się rozwjać.

Z tym, że zarabia, nikt nie ma problemu, problemy z Tonym są zasadniczo trzy:
- łamie licencje udostępnianych rozwiązań;
- zarabia na reklamowaniu płyt, które kiepsko nadają się pod OS X;
- jego metody często sprowadzają się do obcinania nogi i przyczepieniu kijka;

Dalej twierdzicie że Hackintosh jest za free? Ok może macie full czasu albo szukacie pracy i nie
przeliczacie roboczogodzin poświęconych na zabawe z Hackiem na $$$.

Nikt tutaj tak nie twierdził. Czas kosztuje, wszyscy to wiedzą.
Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000
MacBook Pro 13" Mid 2012 Intel Core i5 | HD 4000 | Wszystko działa OTB!
Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#48 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 647 postów

Napisano 08 sierpień 2013 - 21:01

@MacStorm

Zaczynałem od rozwiązań Tonyego i tez byłem zadowolony po pierwszej instalacji.... Pózniej zaczęły wychodzić kwiatki, pózniej tez doksztalcilem sie jaki syf robią jego narzędzia bez wiedzy użytkownika..

Chcesz robić coś komercyjnie to rób, nic mi do tego, ale daj klientowi produkt działający jak Apple chciało, a nie produkt polatany, aby jakoś funkcjonował. Skoro można zrobić coś porządnie to dlaczego tego nie robić ? Dlaczego nie dążyć do vanilliowego systemu ? Dlaczego nie dać klientowi możliwie najwiecej funkcjonalności która Apple oferuje ?

ASUS MAXIMUS VI GENE | i7-4770K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR3 Patriot PV316G240C0KRD | 2x Samsung 840 PRO 256GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 780 | Seasonic SS-760XP | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | Sierra & Windows 10

 

ASUS Z170 PRO GAMING | i5-6500 | 16GB (2x8GB) DDR4 Kingston HX421C14FBK2/16 | Intel 750 400GB SSDPEDMW400G4X1 | GeForce GTX 750Ti | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | Sierra


#49 drfdr

drfdr
  • Members
  • 38 postów

Napisano 08 sierpień 2013 - 22:05

@MacStorm

Radzilbym na poczatek zapoznac sie z historia firm Psystar i PearC, ktore sprzedawaly hackintoshe. I przeczytac na tej stronie , ze owszem instalowanie Mac OS X na komputerach innych niz Apple i korzystanie z niego w Polsce jest legalne, ale juz sprzedawanie Hackintoshy niekoniecznie.

Mając to na uwadze za wątpliwą należy uznać dopuszczalność prowadzenia w Polsce działalności gospodarczej polegającej kopiowaniu lub modyfikowaniu OS X z naruszeniem zasad licencyjnych, czy też preinstalowaniu OS X na urządzeniach komputerowych niepochodzących od Apple. To oznaczałoby, że na gruncie prawa polskiego PearC albo Psystar mogłyby mieć istotne trudności z obroną stanowiska, iż prowadzona przez nich działalność jest legalna.

Nieco inaczej jest w przypadku konsumentów. Są oni związani umową licencyjną Apple, jednak w tym przypadku zastosowanie mogą znaleźć dodatkowo przepisy prawa polskiego lub europejskiego, których nie można wyłączyć umową.


  • PuchMac lubi to

#50 druteron

druteron
  • Members
  • 172 postów

Napisano 08 sierpień 2013 - 22:35

Chcesz robić coś komercyjnie to rób, nic mi do tego, ale daj klientowi produkt działający jak Apple chciało, a nie produkt polatany, aby jakoś funkcjonował. Skoro można zrobić coś porządnie to dlaczego tego nie robić ? Dlaczego nie dążyć do vanilliowego systemu ? Dlaczego nie dać klientowi możliwie najwiecej funkcjonalności która Apple oferuje ?


Pewnie za dużo czasu by musiał stracić, a tak wystarczy mu kilka kliknięć i sprzęt "teoretycznie" działa. Łatwe i przyjemne zarabianie kasy.

 


#51 MacStorm Pro

MacStorm Pro
  • Banned
  • 73 postów
  • Locationinformatyk

Napisano 08 sierpień 2013 - 23:12

Skoro można zrobić coś porządnie to dlaczego tego nie robić ? Dlaczego nie dążyć do vanilliowego systemu ? Dlaczego nie dać klientowi możliwie najwiecej funkcjonalności która Apple oferuje ?


Ale to już wszystko jest Na moim prywatnym Hacku który chodzi 12 godzin na dobe (albo i więcej)
były instalowane wszystkie aktualizacje od 10.8 poczynając. Przeszło przez niego mnóstwo softu.
testowane były rozmaite sterowniki. I co? Włączam rano i wyłączam wieczorem , nawet jakbym
chciał to nie moge go zawiesić. Więc gdzie tu jest błąd ?

Wczoraj wylało się pół butelki coli od tak na płyte główną i grafike w czasie pracy i mój komp "zdechł".
Po 5 godzinach płyta wysuszona i wszystko działa oki. Może jakbym wziął młotek i potraktował nim
bebechy kompa to by przestał działać.
Tak więc dajcie spokój z tym PM i żywotnością kompów bo one przeżyją niejednego użytkownika.

Informatyka to nie jest wróżenie z fusów. Albo coś działa albo nie można zawsze sprawdzić.
Natomiast denerwuje mnie podejście do tematu typu "tak to działa dobrze ale jest źle zainstalowane".
Czy ktoś ma certyfikat ISO i rekomendacje Appla na budowe dobrych Hackintoshy ?
Krytyka typu że "to jest złe bo nie ja robiłem tego Hacka" jest po prostu niepoważna.

#52 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10537 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 sierpień 2013 - 23:33

Czy ktoś ma certyfikat ISO i rekomendacje Appla na budowe dobrych Hackintoshy ?

Od samego początku piszemy, że można coś zrobić lepiej lub gorzej. Nie wiemy jakich rozwiązań używasz, nie chcesz powiedzieć więc nie ma jak ocenić.
Kolego siedzimy w temacie budowy hacków ładnych parę lat, prześwietlamy każde możliwe rozwiązania na wszystkie strony i jesteśmy w stanie określić poprawność lub przydatność. Certyfikatów nikt nie ma ale spokojnie można powiedzieć, że na forum jest wielu znawców.

Krytyka typu że "to jest złe bo nie ja robiłem tego Hacka" jest po prostu niepoważna.

A tego nikt nie powiedział, sam to powiedziałeś. My tylko mówiliśmy, że jeśli coś jest zrobione za pomocą narzędzi tonego to jest to bidne rozwiązanie, ponadto ogólnodostępne więc dlaczego za to płacić ?

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#53 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 647 postów

Napisano 09 sierpień 2013 - 07:22

@MacStorm

A jak wyglada kwestia dźwięku ? Używasz kart zintegrowanych, czy zewnętrznych ?

ASUS MAXIMUS VI GENE | i7-4770K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR3 Patriot PV316G240C0KRD | 2x Samsung 840 PRO 256GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 780 | Seasonic SS-760XP | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | Sierra & Windows 10

 

ASUS Z170 PRO GAMING | i5-6500 | 16GB (2x8GB) DDR4 Kingston HX421C14FBK2/16 | Intel 750 400GB SSDPEDMW400G4X1 | GeForce GTX 750Ti | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | Sierra


#54 MacStorm Pro

MacStorm Pro
  • Banned
  • 73 postów
  • Locationinformatyk

Napisano 09 sierpień 2013 - 16:39

A jak wyglada kwestia dźwięku ? Używasz kart zintegrowanych, czy zewnętrznych ?


Wyłącznie karty audio zintegrowane na płycie.

Do każdej płyty generujemy też DSDT i SSDT . Więc MacStorm jest dopracowany -
więcej nie da się już wycisnąć z tej konstrukcji. Działa wszystko co może
tylko działać w kompie.

Z racji tego iż zajmujemy się głównie montażem wideo testowane były też karty wideo Matroxa
MXO2 na PCIExpress. Niektóre z nich kosztują więcej niż dobrze wypasiony komp.

Kompatybilność jest 100% - tego użytkownik może być pewien.

#55 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10537 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 09 sierpień 2013 - 16:55

Wyłącznie karty audio zintegrowane na płycie.

Patchujecie AppleHDA czy używacie VoodooHDA ? Jeżeli AppleHDA jak rozwiązaną macie sprawę utraty audio po update systemu.

Do każdej płyty generujemy też DSDT i SSDT

Da się lepiej. DSDT i SSDT nie jest konieczne, jeżeli nie ma ich w systemie nie ma problemu z upgradem kompa. DSDT przeszkadza już przy wymianie ramu lub przy jego dołożeniu - na nowo trzeba generować ponieważ komputer albo nie odpali (wywala KP) albo może stać się niestabilny. SSDT uniemożliwia wymianę procesora, PM da się odpalić bez SSDT.

Z racji tego iż zajmujemy się głównie montażem wideo testowane były też karty wideo Matroxa
MXO2 na PCIExpress. Niektóre z nich kosztują więcej niż dobrze wypasiony komp.

Cena sprzętu akurat tutaj nie ma znaczenia. Ponadto jeżeli coś jest przeznaczone na Maca i posiada sterowniki nie ma prawa nie działać na hacku więc to nie jest żaden argument w kierunku MacStorm Pro.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#56 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 647 postów

Napisano 10 sierpień 2013 - 09:52

Wyłącznie karty audio zintegrowane na płycie.

Patchujecie AppleHDA czy używacie VoodooHDA ? Jeżeli AppleHDA jak rozwiązaną macie sprawę utraty audio po update systemu.


właśnie do tego zmierzałem ;-) nie wiem co ostatnimi czasy multishit robi, ale tutaj obawiałbym się najgorszego - no i oczywiście update systemu - użytkownik nie ma pełnej swobody instalacji bez know-how...

ASUS MAXIMUS VI GENE | i7-4770K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR3 Patriot PV316G240C0KRD | 2x Samsung 840 PRO 256GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 780 | Seasonic SS-760XP | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | Sierra & Windows 10

 

ASUS Z170 PRO GAMING | i5-6500 | 16GB (2x8GB) DDR4 Kingston HX421C14FBK2/16 | Intel 750 400GB SSDPEDMW400G4X1 | GeForce GTX 750Ti | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | Sierra


#57 MacStorm Pro

MacStorm Pro
  • Banned
  • 73 postów
  • Locationinformatyk

Napisano 12 sierpień 2013 - 10:51

W systemie jest Apple HDA lepiej sie sprawdza w nowych kartach Realteka, z voodoo z tego
co wiem bywają problemy ze stabilnością.

Z upgradem pamięci nie ma problemu , nawet upgradowałem 8 GB na 12 GB żeby sprawdzić
i jest wszystko oki. Zresztą często się konfiguruje kompa na mniejszej pamięci a potem się dokłada.

SSDT jest robione tylko w przypadku 6 rdzeniowych konfigów na LGA 2011 - nie sprawdzałem
wymiane procka ale wątpie żeby ktoś wymieniał bo za bardzo nie ma na co.

W innych MacStormach wymiana procesorów przebiega bez problemów - nie ma absolutnie żadnych
dodatkowych instalek . W swoim procka zmieniałęm 3 razy był i3, i5 oraz i7 .

Doinstalowanie sterowników audio po upgradzie jest proste jak w przypadku Windy. Zresztą sterowniki też się
zmieniają i wychodzą nowe wersje więc jesli już ktos chce być na topie to dlaczego miałby się ograniczać
do samego upgradu systemu !

Jednym słowem MacStorm to pewniak - wiem co instaluje i wiem jak zadziała . Pozdro.

#58 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 12 sierpień 2013 - 11:18

Doinstalowanie sterowników audio po upgradzie jest proste jak w przypadku Windy. Zresztą sterowniki też się
zmieniają i wychodzą nowe wersje więc jesli już ktos chce być na topie to dlaczego miałby się ograniczać
do samego upgradu systemu !

Chyba nie do końca rozumiesz o co chodzi. Nowe wersje AppleHDA są zawarte w aktualizacji systemu, tylko co z tego, skoro Multibeast po prostu wrzuca sterownik ze Snow Leoparda 10.6.2 (swoją drogą ciekawe, kiedy taki bezkarny rollback przestanie być możliwy).

Można to zrobić inaczej, czyli spatchować AppleHDA z Mountain Liona + dorzucić do rc.shutdown.lacal skrypt, który przy restarcie sprawdza, czy było coś w AppleHDA zmieniane i w razie czego przywraca odpowiednie pliki.
Wtedy klient po aktualizacji po prostu restartuje system i od razu ma dźwięk, tak jak na prawdziwym Maku.
Które rozwiązanie jest wg ciebie bardziej profesjonalne?

I to samo z kartą WiFi:

Odnośnie updatów systemu np z 10.8.2 na 10.8.4 czasem konieczne jest przeinstalowanie sterowników audio lub karty WiFi innej niż w oryginalnym Macu - zależnie od wersji MacStorma.

Czyli mam rozumieć, że do odpalenia jakiegoś Atherosa/Broadcoma jego DevID dopisuje się do kexta w /S/L/E? Można to rozwiązać za pomocą legacy kexta, wtedy zabawa po aktualizacji też nie będzie konieczna i karta będzie działać od razu po restarcie.

Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#59 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 647 postów

Napisano 12 sierpień 2013 - 11:46

@MKjanek32

MacStorm'a to nie interesuje - jego sprzęt przecież "działa" - szkoda tylko, że ktoś ma płacić kasę za takie badziewie

ASUS MAXIMUS VI GENE | i7-4770K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR3 Patriot PV316G240C0KRD | 2x Samsung 840 PRO 256GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 780 | Seasonic SS-760XP | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | Sierra & Windows 10

 

ASUS Z170 PRO GAMING | i5-6500 | 16GB (2x8GB) DDR4 Kingston HX421C14FBK2/16 | Intel 750 400GB SSDPEDMW400G4X1 | GeForce GTX 750Ti | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | Sierra


#60 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10537 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 12 sierpień 2013 - 11:55

MKjanek32 Opisywałem to gdzieś na forum w otwartym dla wszystkich temacie i dawałem przykłady.

SSDT jest robione tylko w przypadku 6 rdzeniowych konfigów na LGA 2011 - nie sprawdzałem
wymiane procka ale wątpie żeby ktoś wymieniał bo za bardzo nie ma na co.

Owszem jest, na ośmio jajowce.

Ponadto gubisz się w zeznaniach i za każdym razem piszesz co innego. Raz, że do każdej mobo generujecie SSDT i DSDT a teraz, że robicie SSDT tylko do 6-cio jajowców. Pozostawiam to bez komentarza.

W innych MacStormach wymiana procesorów przebiega bez problemów - nie ma absolutnie żadnych
dodatkowych instalek . W swoim procka zmieniałęm 3 razy był i3, i5 oraz i7 .

No i kolejna niejasna rzecz tycząca się SSDT. Jeżeli generujecie do każdej mobo SSDT to wybacz ale wymiana procka w takim hacku bez zmiany SSDT to jest bardzo zły pomysł. Każdy CPU ma inne TDP (mowa o różnicach pomiędzy i3 i5 i7), ma inne mnożniki, inne stany turbo (to akurat bez problemu można zrobić na wyrost więc pal sześć), mają inną ilość rdzeni (do tego nie każdy ma HT). Nie mówiąc już o różnych generacjach procków "i" oraz o różnych kextach, które wykorzystują one do odpalenia PM.

Doinstalowanie sterowników audio po upgradzie jest proste jak w przypadku Windy. Zresztą sterowniki też się
zmieniają i wychodzą nowe wersje więc jesli już ktos chce być na topie to dlaczego miałby się ograniczać
do samego upgradu systemu !

Kolejna rzecz, którą można zrobić lepiej. Od 10.6 jak robię sobie haczka, przy okazji mam skrypcik w tle pilnujący audio, nie starszne są aktualizacje i audio jest po każdym restarcie zawsze na najnowszych sterownikach Apple. U Ciebie trzeba doinstalowywać audio po każdym updatcie i w dodatku jest to zapewne rollback. Jak się wie jak zrobić dobrze skrypt i jak się zna budowę systemu oraz konkretnych sterowników, zawsze masz najnowsze drivery spatchowane pod hacka (kwestia dev id oraz dwóch plist) a Ty czekasz na Tonego aż wyda nowy spatchowany kext, kiedy można być cały czas na bieżąco.

Z upgradem pamięci nie ma problemu , nawet upgradowałem 8 GB na 12 GB żeby sprawdzić
i jest wszystko oki. Zresztą często się konfiguruje kompa na mniejszej pamięci a potem się dokłada.

Mówisz pod kątem kilku hacków, które złożyłeś ja mówię pod kątem 4 lat doświadczenia i dziesiątków hacków o przeróżnych konfigach, włącznie dwuprocesorowych.

W systemie jest Apple HDA lepiej sie sprawdza w nowych kartach Realteka, z voodoo z tego
co wiem bywają problemy ze stabilnością.

Tak było dawniej, żeby być najlepszym w składaniu hacków trzeba być 24/7 na bieżąco bo tak szybko właśnie zmieniają się rozwiazania. Najnowsze VoodooHDA niejednokrotnie ma już lepszą jakość od AppleHDA - zależy od kodeka. Oczywiście aby tak było VoodooHDA należy spersonalizować.

Jednym słowem MacStorm to pewniak - wiem co instaluje i wiem jak zadziała . Pozdro.

Mamy całkowicie inne podejście do kwestii PRO. Niestety wg mnie nie spełniasz tych standardów i jeśli znowu walniesz coś o "ISO" to wyprzedzam temat i powtarzam, że zarówno ja jak i większość moderacji ma największe pojęcie o hackach w PL. Codziennie staramy się aby hacki były jak najbardziej podobne do Maców i w zasadzie dzięki Cloverowi tak już jest. Na dysku jest czysty nietykany żadnym hackowym softem Mac OS X.

EDIT:

Czyli mam rozumieć, że do odpalenia jakiegoś Atherosa/Broadcoma jego DevID dopisuje się do kexta w /S/L/E? Można to rozwiązać za pomocą legacy kexta, wtedy zabawa po aktualizacji też nie będzie konieczna i karta będzie działać od razu po restarcie.

MKjanek32, MacStorm pisał o przeinstalowaniu sterowników audio i wifi czyli mowa jest o rollbackach, co za tym idzie nie jest to dopisanie tylko DevID, a przywrócenie starego sterownika dźwięku czy sieci.
Ponadto juz od dawna można olać całkiem nawet legacy kexty czy poprawki do DSDT, Clover może załatwić wszystko w locie w pamięci bez twardej modyfikacji.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych