Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Acer 5755g


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#1 KeramxD

KeramxD
  • Members
  • 25 postów

Napisano 27 wrzesień 2013 - 10:40

Wysłany: 2013-09-25, 21:19 Acer 5755g
Witam, posiadam laptopa Acer 5755g i od dłuższego czasu próbuję na niego zainstalować iAtkosa, lecz wgl nie botuję. Wgrałem nowego biosa z obsługą EFI. Wszystko robię tak jak jest podane na oficjalnej stronie i bios omija od razu dysk zewnętrzny. Nie wiem czy to ma znaczenie ale dysk 170gb.

Moję parametry:

1. Acer Aspire 5755g
2. Intel® Core™ i5-2430M CPU @ 2.40GHz ((MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2, EM64T, VT-x, AES, AVX)).
3. Intel Sandy Bridge rev. 09, Intel HM65 rev. B2
4. Jaki jest dodatkowy kontroler napędów (jeśli w danym przypadku występuje)
5. Nvida GeForce GT540M 1366x768
6. Mam 2 takie kody:

HDAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0269&SUBSYS_10250504&REV_1001

HDAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0269&SUBSYS_10250504

7. Broadcom NetLink ™ Gigabit Ethernet
8. Atheros AR5B97 Wireless Network Adapter
9. MATSHITA DVD-RAM UJ8B0 i TOSHIBA MK1059GSM (931 GB)
10. myszka ouchpad lub usb


Więc tak, ruszy MLU3 na tym sprzęcie?

Jeśli tak to powiedzcie mi co może być przyczyną nie bootowania. Może wina dysku zewnętrznego? Nie mam pendriva więc nie sprawdzę z innego urzadzenia.
Liczę na waszą pomoc. Męczę się już 2 dni i nic sam nie umiem zdziałać.

Nie musi to być też iAtkos, jeśli znacie coś innego godnego polecenia to zapodajcie, ja jestem w tym temacie zielony

#2 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17753 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 27 wrzesień 2013 - 15:58

5. Nvida GeForce GT540M 1366x768

Czy to jedyna VGA, czy też jest HD3000.

HDAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0269&SUBSYS_10250504&REV_1001

10EC to Realtek a 0269 to numer jego kodeka, tutaj to będzie ALC269.

Jeśli masz tam i HD3000 i nie możesz jej wyłączyć w BIOS'ie, to tylko ją możesz odpalić, a wtedy od 10.6.8 w górę. Jak GT540M to jedyna VGA to od 10.7 w górę.

Jeśli tak to powiedzcie mi co może być przyczyną nie bootowania.

Opis problemu w tej formie nic nie mówi... jedynie informuje że nie działa...

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#3 KeramxD

KeramxD
  • Members
  • 25 postów

Napisano 27 wrzesień 2013 - 16:09

Mam też kartę Intel® HD Graphics 3000

Teraz tak, polecacie tego iAtkos'a czy lepiej coś innego?

Problem polega na tym że normalnie tak jak jest napisane na stronie iAtkosa plik dmg za pomocą TransMac'a zrzucam na dysk zewnętrzn dysku.
Od razu wyświetla mi się ekran Windowsa przy próbie włączenia bootowania z dysku zewnętrznego.

Mam rozumieć, że wtedy karta z Nvidi nie będzie w ogóle działała?

#4 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17753 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 27 wrzesień 2013 - 16:15

Nikomu nie polecam dystrybucji, pomijam fakt piracenia, ale zwyczajnie nie wiadomo co i gdzie w nich zostało zmodyfikowane... jak nawet ją zainstalujesz, to i tak zapewne padnie system przy pierwszej aktualizacji.

Nvidia nie do ruszenia pod OS X.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#5 KeramxD

KeramxD
  • Members
  • 25 postów

Napisano 27 wrzesień 2013 - 16:18

Czyli nie mam co liczyć na jakieś odpalenie gry na OS X ?

Dobra to proszę powiedz mi mam plik InstallESD w iso i jak go wypakuje mam takie katalogi

.HFS+ Private Directory Data Install OS X Mountain Lion.app Library Packages System usr [] .disk_label .disk_label_2x .DS_Store BaseSystem.chunklist BaseSystem.dmg boot.efi kernelcache mach_kernel

Co mam dalej z tym zrobić ?
Chciałbym zainstalować to na dysku D który jest całkowicie pusty :)

#6 patry6123

patry6123
  • Members
  • 595 postów

Napisano 27 wrzesień 2013 - 21:12

Nie wypakowuj InstallESD tylko odtwórz go na penie i zbootuj Cloverem

Moja przygoda z osx zaczęła się 10 września 2012r.
Sprzęt : MB Pro MD101 2012| Lenovo z560
92259834723099515586.gif


#7 KeramxD

KeramxD
  • Members
  • 25 postów

Napisano 27 wrzesień 2013 - 21:15

Dobra, czyli jak zbotować Cloverem znajdę już w poradnikach?
Tylko z tego co tam widzę to trzeba wybrać plik 3.hfs, a skąd ja mam go wziąć ?

#8 patry6123

patry6123
  • Members
  • 595 postów

Napisano 27 wrzesień 2013 - 21:16

Ile ten plik waży jak mniej niż 4.7Gb to wypal go na DVD jak więcej to będzie problem, chyba że masz DVD DL lub BR Disc.

3.hfs nie jest tu ważne bo tu mówimy o pirackiej wersji a nie obrazie kupionym z MAS

Co do gier mam MB Pro z HD4000 (nowszy model) i da się nawet pograć. Jeśli odpalisz PM i stany procka będą działać to jest szansa w coś pograć i to nawet ładnie.

Moja przygoda z osx zaczęła się 10 września 2012r.
Sprzęt : MB Pro MD101 2012| Lenovo z560
92259834723099515586.gif


#9 KeramxD

KeramxD
  • Members
  • 25 postów

Napisano 27 wrzesień 2013 - 21:19

No waży 4,7 gb. To co wypalić go na normalnej DVD jakimś iso burnerem?
I potem normalnie z biosa instalować? A jak zrobić potem ekran wyboru systemu?

#10 patry6123

patry6123
  • Members
  • 595 postów

Napisano 27 wrzesień 2013 - 21:24

(Czytaj up co do gier)

Musisz mieć Bootloader czyli Clover.

Wyjaśnię to dobitnie krok po kroku

1. Masz obraz
2. Wypalasz go na DVD przez np. AstroBurn
3. Pobierasz paczkę instalacyjną Clovera z http://hamac.pl/topi... ... vt9304.htm patrz pkt 3.2
4. Stosujesz się do pkt 3.2 z poradnika wyżej
5. Odpalasz kompa z włożonym penem
6. Wybierasz Boot w biosie z pena
7. Wkładasz DVD z wypalonym obrazem
8. Wybierasz DVD z wypalonym obrazem
9. Czekasz w napięci czy się załaduje
10. I tu mamy 2 drogi
10.1 Albo się ładuje i instalujesz system
10.2 Albo się nie ładuje a Ty wracasz na forum ze zdjęciem co się pokazało

Moja przygoda z osx zaczęła się 10 września 2012r.
Sprzęt : MB Pro MD101 2012| Lenovo z560
92259834723099515586.gif


#11 KeramxD

KeramxD
  • Members
  • 25 postów

Napisano 27 wrzesień 2013 - 21:26

A przepraszam nie zauważyłem. No to ostatnie pytanie. Czy jest różnica jak mam dysk 130gb i jest on w formacie ntfs? Pójdzie normalnie z tego ten Clover?

#12 patry6123

patry6123
  • Members
  • 595 postów

Napisano 27 wrzesień 2013 - 21:45

Dysk musi mieć format fat32

Moja przygoda z osx zaczęła się 10 września 2012r.
Sprzęt : MB Pro MD101 2012| Lenovo z560
92259834723099515586.gif


#13 KeramxD

KeramxD
  • Members
  • 25 postów

Napisano 28 wrzesień 2013 - 06:27

Ok. Clover dziala, lecz pliku obrazu nie nagran poniewaz nie zmiesci sie na plycie.

#14 patry6123

patry6123
  • Members
  • 595 postów

Napisano 28 wrzesień 2013 - 09:10

Ok wydziel miejsce na dysku gdzie masz Clovera (ten na USB) i odtwórz tam obraz z ISO.

Moja przygoda z osx zaczęła się 10 września 2012r.
Sprzęt : MB Pro MD101 2012| Lenovo z560
92259834723099515586.gif


#15 KeramxD

KeramxD
  • Members
  • 25 postów

Napisano 28 wrzesień 2013 - 11:18

No ale ten pendrive na którym zgrałem Clovera ma 2gb, teraz wgrywam go na ten 150 gb.
Jak wydzielić to miejsce? Stworzyć nową partycje na tym dysku zewnętrznym?

@Edit: A na BU mam ciagle napisane format cancelled.

Podsumowując:

Clover działa na pendrive, który ma 2gb i mam jeszcze do dyspozycji dysk 150gb na który nie umiem zainstalować Clovera.

#16 patry6123

patry6123
  • Members
  • 595 postów

Napisano 28 wrzesień 2013 - 12:31

OK to na penie Clover a na dysk odtwórz obraz ISO

Moja przygoda z osx zaczęła się 10 września 2012r.
Sprzęt : MB Pro MD101 2012| Lenovo z560
92259834723099515586.gif


#17 KeramxD

KeramxD
  • Members
  • 25 postów

Napisano 28 wrzesień 2013 - 13:42

Jeszcze jedno dysk zewnętrzny też musi być w fat32? Jeśli tak to jak zrzucić na niego plik jak jest napisane, że nie obsługuje takich rozmiarów. I czy zrobić bootowany plik iso czy normalnie wrzucić bezpośrednio obraz na dysk?

#18 patry6123

patry6123
  • Members
  • 595 postów

Napisano 28 wrzesień 2013 - 18:45

Dysk nie musi mieć żadnego formatu. Może być fat32 ale nie musi. Odtworzenie polega na wypakowaniu na dysk obrazu (jego zawartości) i nadanie mu flag bootowania. Musisz to zrobić jakimś programem. Radzę zacząć od transmac czy jakoś tak. Jak tam nie da rady tego zrobić to zobacz UltraISO.

Moja przygoda z osx zaczęła się 10 września 2012r.
Sprzęt : MB Pro MD101 2012| Lenovo z560
92259834723099515586.gif


#19 KeramxD

KeramxD
  • Members
  • 25 postów

Napisano 28 wrzesień 2013 - 20:34

teraz jak zrobie tak jak mówiłeś mam kilka opcji i szary ekran, options start efi czy coś takiego. Jak wejdę w start to otwiera mi się konsola i napis shell.

#20 patry6123

patry6123
  • Members
  • 595 postów

Napisano 28 wrzesień 2013 - 22:18

Nie masz dysku z OS X-em? Wstaw zdjęcie z tego

Moja przygoda z osx zaczęła się 10 września 2012r.
Sprzęt : MB Pro MD101 2012| Lenovo z560
92259834723099515586.gif





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych