Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Jak zrobić obraz bootowalny Mavericks 10.9 do instalacji


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17682 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 05 październik 2013 - 11:36

Na razie na szybko wrzucone:
http://hamac.pl/topi... ... .htm#86168

Szybka metoda na USB installer:

Open BaseSystem.dmg, right click the "Install OS X Mavericks.app" and Show Package Contents, open Contents/Resources
Copy createinstallmedia to a folder, then cd to folder and type type: 
 
sudo createinstallmedia --volume <path to volume to convert> --applicationpath <path to Install OS X Mavericks.app>


Niedługo powstanie poradnik z zdjęciami itp itd..

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#2 zalons

zalons
  • Members
  • 15 postów

Napisano 01 grudzień 2013 - 22:06

Witam
Czego ja nie cudowałem by zrobić instalator na USB, niestety nic mi nie wychodzi konkretnego tj gdy ustawiam w bios'e start z USB to owszem startuje ale nie uruchamia się instalator. Mam Mavericks 10.9 z app store i czsty i przerobiłem na obraz płyty i tak jak w powyższym poradniku kopiowałem pliki… jak Wy to robicie?

#3 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10966 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 01 grudzień 2013 - 22:12

1. http://hamac.pl/topi... ... t10536.htm

2. Zdajesz sobię sprawę z tego, że Hack to nie Mac i czysty obraz na PC nie zaskoczy ?!
3. http://hamac.pl/topi... ... vt9304.htm

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#4 zalons

zalons
  • Members
  • 15 postów

Napisano 01 grudzień 2013 - 22:46

robię wg poradnika 1. stanąłem na terminalu tj przeciągam i poszczam createinstallmedia z pulpitu przeciągam i puszczam pusty USB z findera i "aplikacja instalacyjna " rozumiem że chodzi o Instalacja OS X Mavericks z pobrane rzeczy Enter i Permission denied :-(

instalkę 10.8 robiłem z wind za pomocą jakiegoś programu nie pamiętam nazwy i jak już usb miałem gotowe dalej poleciało jak z płatka z 10,9 nie miałem doświadczeń ale wyobrażam sobie ze powinno być podobnie a covera odpuszczam sobie bo dysk z którego chcę start wybieram w biosie

ASUS P8Z77-V DELUXE | i7-2600K | 2x4GB 1600MHz | GTX970 OS X 10.11.3 blackapple.gif


#5 Estrax

Estrax
  • Members
  • 1082 postów
  • LocationSan Francisco Bay Area, CA, United States

Napisano 01 grudzień 2013 - 23:05

Clover to bootloader UEFI. Bez niego nie odpalisz systemu OSX, bo Hackintosh to nie Mac. Boot priority ustawione w BIOSie/UEFI nic tutaj nie zmienia.

#6 zalons

zalons
  • Members
  • 15 postów

Napisano 01 grudzień 2013 - 23:12

OK jak dotąd robię tak że jako start ustawiam usb z instalką 10.8 i tam mam wybór czy chcę partycję widnowsową czy dysk macowy i to bardzo dobrze mi się sprawdza :-) a linuksa na szybko jak potrzeba uruchamiam gdy wyjmę pena ;-)

ASUS P8Z77-V DELUXE | i7-2600K | 2x4GB 1600MHz | GTX970 OS X 10.11.3 blackapple.gif


#7 Delavor

Delavor
  • Donator
  • 80 postów

Napisano 06 grudzień 2013 - 00:48

Wszystko śmiga. Co prawda u mnie nie chciało pójść bez kextów i bez cache'u. Odpaliłem po prostu w verbose mode i poszło.

Jedyny problem jaki mam to teraz aktualizacje w appstorze. Thunderbold w wersji 1.2 niby zainstalowany a nadal wyświetla jako niezainstalowana. Ma ktoś jakiś pomysł?

10.10.4 | MacBook Pro (Retina, 13-calowy, połowa 2014) | 2.6 Ghz Intel Core i5 | Intel Iris | 8GB 1600Mhz DDR3


#8 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10966 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 06 grudzień 2013 - 00:51

Prawy klawisz myszy - ukryj. Nie zawsze działa. Na hacku nie da się tego zainstalować !

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#9 Pro

Pro
  • Members
  • 1 postów

Napisano 07 grudzień 2013 - 18:02

czy da się wykonać obraz instalacyjny pod windowsem i potem zainstalować ? :)

#10 msmedia

msmedia
  • Members
  • 19 postów

Napisano 08 grudzień 2013 - 21:04

Jak da się zrobić obraz na pamięć przenośną to pewnie da się też nagrać to na płytę :-)

#11 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17682 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 09 grudzień 2013 - 00:13

Nie słyszałem o możliwości przerobienia obrazu instalacji Mavericks pod windows... ale kto wie, może coś się pojawi.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#12 romano333

romano333
  • Members
  • 3 postów

Napisano 12 kwiecień 2015 - 10:53

Witam

Mam 3 partycje

 

1. Windows 7

2. Linux

3. --- chciałbym tu zainstalować Mac OS X ***

 

Pytanie mam tylko do tych co mają w tym temacie wiedze.

Ogólnie czy to jest wykonalne żeby zainstalować na zwykłym komputerze system Mac OS X ????

Nie mam żadnej części (Mac) w komputerze żadnego systemu.

Jedyne co widzę to obrazy płyt w Internecie w formacie *.dmg

np. załóżmy że mam ten obraz ---> OS X Mavericks Install DVD.dmg

Czy da się to zainstalować ????

 

Widzę w Internecie masę jakiś poradników jak zrobić bootowany USB z systemem Mac, ale te wszystkie poradniki są jak to wykonać już w tym systemie MacOSX- a ja nie mam tego systemu. Czy to da się przygotować taki bootowany USB w systemie Windows mając tylko ten obraz OS X Mavericks.dmg ???



#13 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10966 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 12 kwiecień 2015 - 11:09

Weź się za czytanie tutków u nas na forum, nie trzeba mieć windowsa,


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#14 romano333

romano333
  • Members
  • 3 postów

Napisano 12 kwiecień 2015 - 21:26

Czytam i czytam - pobieram i pobieram instaluje i przerabiam i KUPA :) Nawet pobrałem już z taką gotową przerobioną instalkę w formacie ISO.

Wypaliłem i NIC.

Myślałem że może mam złą konfiguracje partycji albo że inne systemy coś motają w instalacji.

W biosie też coś wyczytałem że tam trzeba coś ustawić...

Tu jest pięknie powiedziane jak zrobić taką instalację. ALE ja już mam taką gotową instalacje - wypaliłem z obrazu ISO na DVD8. Resetuje kompa i wciskam przycisk żeby odpaliło na rozruchu tą płytę - ...i NIE reaguje.

A inne systemy mi śmigają Windowsy i linux-y - każdą płytę jak włożę to na starcie odpala bootowane płyty.

Też coś obiło mi się o uszy jak czytam te wszystkie wypowiedzi w Internecie, że to musi być na oryginalnym komputerze tej firmy co program Mac OSX ...ale może to wypowiedź z palca wyssana - Nie wiem tyle tylko że czytam te komentarze.

Tu wszedłem na tą stronę bo naprawdę jest pięknie poświęcona systemowi Mac OSX i wszyscy wykazują się tu dobra wiedzą za co bardzo dziękuje.

W dalszym ciągu ściągam, czytam, przerabiam, instaluję i cuda niewidy robię. Może jakoś to opanuje.

Jak na razie systemu nie mogę zainstalować.



#15 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10966 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 12 kwiecień 2015 - 22:09

Nie rób tutaj offtopa tylko załóż własny temat wg wymogów:

http://hamac.pl/topi...ązkowa/?p=41057

http://hamac.pl/topi...uracji-sprzętu/


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#16 Dark Raven

Dark Raven
  • Members
  • 42 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 12 kwiecień 2015 - 22:13

A o Cloverze to Pan słyszał? Bo z tego co tu czytam, to tak jakby właśnie jego brakowało.


MSI Z87-G41 PC Mate | Intel Core i5-4570 | Sapphire Radeon R9 290 Tri-X | 2 x 4GB Kingston HyperX 1600Mhz DDR3 | Audigy 2 ZS & ALC887 | Crucial MX100 256GB & WD Blue 1 TB | Zalman R1 | El Capitan 10.11 & Windows 10 |


#17 romano333

romano333
  • Members
  • 3 postów

Napisano 13 kwiecień 2015 - 17:17

Ok - więc tak...

Tematu tu już nie rozwijam - chyba że ktoś konkretnie chce coś powiedzieć w temacie.

 

Bardzo dziękuje "moderatorowi" za podanie linków z wiedzą na temat Systemu Mac OS X

Wbije się w tą lekturę. Zacznę czytać wszystko krok po kroku + komentarze tych co wypowiadają się z sensem.

Cieszę się że tu znalazłem tyle informacji.

 

Będę dalej walczyć z tym systemem Mac OS X - aby zainstalować go na zwykłym komputerze w którym są już zainstalowane dwa inne systemy.

Jeżeli naprawdę wystąpią dodatkowe problemy i wysiądą wszystkie pomysły apropo systemu Mac OS X to ewentualnie założę osobny temat.

Z góry dziękuje za wszelką pomoc

 

Pozdrawiam Administratora tego forum i moderatorów oraz użytkowników którzy wnoszą tu dodatkową wiedzę.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych