Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Przygotowanie pendrive do instalacji Mavericks


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
115 odpowiedzi w tym temacie

#1 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10934 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 październik 2013 - 14:46

logo.png


Przygotowanie klucza USB do instalacji Mavericks

08.10.2013 - pierwsza publikacja
25.10.2013 - dodana informacja o procesie instalacji i aktualizacji


 

Instalacja przygotowana tą metodą zadziała tylko na haMacach wykorzystujących do startu bootloader Clover oraz na prawdziwych Macach.

 

:arrow: Co będzie potrzebne


  • Oryginalna aplikacja instalacji Mavericks pobrana z Mac App Store
  • Pendrive o pojemności minimum 8 GB lub wolna partycja na dysku o pojemności min 6.5GB
  • Mac OS X

:arrow: Przygotowanie klucza pod Mac OS Xem

1. Otwieramy narzędzie dyskowe i przygotowujemy partycję na obraz instalacyjny - partycja w formacie Mac OS X Extended Kronikowany, pojemność minimalna 6,5GB
Nie sugerować się zdjęciem ! Narzędzie dyskowe po ustawieniu 6.5GB formatuje partycję zostawiając ok 5,89GB


1.png

2. Otwieramy aplikację instalacyjną "Instalacja OS X Mavericks.app" - prawy klawisz myszy, pokaż zawartość pakietu

2.png

3. Przechodzimy do /Contents/Resources i kopiujemy znajdujący się tam createinstallmedia na pulpit

3.png

4. Uruchamiamy terminal i wpisujemy kolejno:

 

sudo przeciągamy_do_terminala_createinstallmedia --volume przeciągamy_do_terminala_partycję_na_instalację --applicationpath przeciągamy_do_terminala_aplikację_instalacyjną

U mnie wyszło tak jak na zdjęciu poniżej:

4.png

5. Po wciśnięciu entera terminal poprosi o wpisanie hasła, podczas wpisywania hasło będzie niewidoczne !
6. następnie naszym oczom ukaże się taka informacja:

7.png

Wpisujemy "Y" bez cudzysłowów i zatwierdzamy enterem.
7. Po 5-30 minutach w zależności od prędkości urządzenia, na które odtwarzamy instalację Mavericksa zobaczymy komunikat:

8.png


Klucz został utworzony, możemy spokojnie na czysto instalować system z dwuetapową instalacją, tworzącą Recovery HD.

Niedługo pojawi się metoda pod Windowsa, kiedy zostanie przeze mnie zweryfikowana bo na chwilę obecną jest to teoria.

:arrow: Z racji, że ludzie cały czas piszą, że nie działa im update czy instalacja to informuję jak to wygląda teraz przy 10.9:

Proces instalacji 10.9 z klucza zrobionego wg mojego tutka:

  • 0. Jeżeli używasz VBoxHFS musisz go wymienić na HFSPlus inaczej instalacja nie wystartuje
  • 1. odpalasz instalację z klucza, robi się 1st stage jak w 10.8 a następnie reboot
  • 2. TUTAJ RÓŻNICA - odpala się GUI Clovera, nie widać dysku z wcześniej zainstalowanym Mav'em ! Ponownie wybieramy klucz instalacyjny z Mavem.
  • 3. Włącza się 2nd stage instalacji Mav'a. Reboot
  • 4. Odpalamy zainstalowanego Mava, pojawia się w GUI dysk z systemem.

Proces aktualizacji 10.x do 10.9

  • 1. odpalasz instalację z "Instalacja OS X Mavericks.app" a następnie reboot
  • 2. TUTAJ RÓŻNICA - odpala się GUI Clovera, pojawia się nowy dysk systemowy z nazwą jak dysk podstawowy i końcówką "Install" (czy coś w ten deseń, pisze z pamięci)
  • 3. Włącza się instalacja Mav'a. Reboot
  • 4. Odpalamy zainstalowanego Mava, pojawia się w GUI dysk z systemem.

  • music lubi to

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#2 artdarex

artdarex
  • Members
  • 26 postów

Napisano 08 październik 2013 - 19:30

witam,
wyskakuje mi taki błąd
Ready to start.
To continue we need to erase the disk at /Volumes/Install OS X Mavericks.
If you wish to continue type (Y) then press return: y
Erasing Disk: 0%... 10%... 20%... 30%...100%...
Copying installer files to disk...
Copy complete.
Making disk bootable...
Couldn't mount dmg /Volumes/OS X Install ESD/BaseSystem.dmg (error code 112)Copying boot files...
Failed to copy kernelcache, The file “kernelcache” couldn’t be opened because there is no such file.
Done.

mam rozumieć, że mam uszkodzony obraz? bo nie ma tego pliku?

#3 holkov

holkov
  • Donator
  • 215 postów
  • Locationspawacz

Napisano 08 październik 2013 - 19:43

Poszło gładko ,rozumiem że kolejny proces to bezproblemowe wgranie bootloader'a :roll:
 OSX 10.9.1 ASUS P5G41T M LX|| Q6600 || G41/ICH7 || ALC 887-VD || DDR3 4GB ||GeForce GTX 460|| Maxtor 500 GB SATA || DVD SATA ||
Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#4 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10934 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 październik 2013 - 20:02

artdarex, dodaj na samym końcu polecenia w terminalu: [--force] i daj znać.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#5 artdarex

artdarex
  • Members
  • 26 postów

Napisano 08 październik 2013 - 20:17

Ok, to robię od nowa z --force

[ Dodano: 2013-10-09, 04:49 ]
Last login: Wed Oct 9 04:22:46 on console
iMac-idaroMAVERICKS:~ idaroMAC$ sudo /Users/idaroMAC/Desktop/createinstallmedia --volume /Volumes/mav --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app --force
Password:
createinstallmedia: unrecognized option `--force'
Usage: createinstallmedia --volume --applicationpath [--force]

Arguments--volume, A path to a volume that can be unmounted and erased to create the install media.
--applicationpath, A path to copy of the OS installer application to create the bootable media from.
--nointeraction, Erase the disk pointed to by volume without prompting for confirmation.

Example: createinstallmedia --volume /Volumes/Untitled --applicationpath /Applications/Install OS X Mavericks.app


takie coś mi wyskakuje

#6 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10934 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 09 październik 2013 - 13:23

artdarex, jak byk napisałem [--force] a nie --force, to samo wyskakuje Ci nawet w uwagach w terminalu.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#7 HonyszkeKojok

HonyszkeKojok
  • Members
  • 13 postów

Napisano 09 październik 2013 - 16:22

Moi drodzy a co się stało jak zainstalowałem go po prostu odtwarzając na pendrive? czymś mi to grozi ?

#8 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10934 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 09 październik 2013 - 16:31

HonyszkeKojok, chodzi Ci o to, że najpierw odtworzyłeś BaseSystem a potem dorzuciłeś packages z InstallESD ? Jeśli tak to to jest instalator jednoetapowy, ktory nie zrobi partycji recovery.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#9 artdarex

artdarex
  • Members
  • 26 postów

Napisano 10 październik 2013 - 20:48

iMac-idaroMAVERICKS:~ idaroMAC$ sudo /Users/idaroMAC/Desktop/createinstallmedia --volume /Volumes/mav --applicationpath /Volumes/mo-mavericks/Install\ OS\ X\ Mavericks.app [--force]

WARNING: Improper use of the sudo command could lead to data loss
or the deletion of important system files. Please double-check your
typing when using sudo. Type "man sudo" for more information.

To proceed, enter your password, or type Ctrl-C to abort.

Password:
Ready to start.
To continue we need to erase the disk at /Volumes/mav.
If you wish to continue type (Y) then press return: y
Erasing Disk: 0%... 10%... 20%... 30%...100%...
Copying installer files to disk...
The copy of the installer app failed.
.iMac-idaroMAVERICKS:~ idaroMAC$

[ Dodano: 2013-10-11, 04:42 ]
dalej nic, dalej błąd :(

#10 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10934 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 11 październik 2013 - 21:59

Czy apke Mava masz na dysku czy jest w obrazie dmg/iso ? Jeżeli jest w obrazie to skopiuj ją bezpośrednio na dysk i zoabcz ponownie. Musi działać robiłem to już kilkanaście razy. Innym też działa.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#11 wieniu26

wieniu26
  • Members
  • 170 postów

Napisano 12 październik 2013 - 06:51

Witam
Potwierdzam działa bez problemu.
Świetnie obrazujący poradnik.
Dodam tylko, że można również bezpośrednio wskazać createinstallmedia w aplikacji instalacyjnej "Instalacja OS X Mavericks.app" bez konieczności kopiowania na pulpit.
System się ładnie instaluje i tworzy partycję Recovery niezbędną do "Znajdz mój MAC"

Pozdrawiam

10.7.2 | Asus G51JX | i7-720QM | HM55, Intel 5 series | GTS 360M | ALC663 | AR8131 | AR9285 |ST9500420AS
10.9.5 | MacBook pro 15'' mid 2010

10.10 rMBP 13,3'' Retina Late 2013


#12 artdarex

artdarex
  • Members
  • 26 postów

Napisano 12 październik 2013 - 19:02

Copy complete.
Making disk bootable...
Couldn't mount dmg /Volumes/OS X Install ESD/BaseSystem.dmg (error code 112)Copying boot files...
Failed to copy kernelcache, The file “kernelcache” couldn’t be opened because there is no such file.
Done.


dalej to samo, 2 razy pobrałem plik dla pewności.
próbowałem na windowsie i wirtualizacji mountain lion i też to samo.
Może pendrive jest uszkodzony? już sam nie wiem bo widzę, że ludziom tutaj działa :(

#13 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17543 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 12 październik 2013 - 19:19

Failed to copy kernelcache, The file “kernelcache” couldn’t be opened because there is no such file.

Czytajcie komunikaty. To co próbujesz przerobić nie jest poprawną instalacją Mavericks dostępną w Development Apple'a.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#14 WokieZeppelin

WokieZeppelin
  • Donator
  • 198 postów
  • LocationJarosław

Napisano 12 październik 2013 - 21:16

U mnie jest w zasadzie taki problem, że wcale nie jest bootowana instalacja OS X.
Tak wygląda zawartość pena z 10.9 GM.
Dołączona grafika

Wszystko dobrze poszło w terminalu. Może jest to wina clovera r1995? Innej nie instalowałem, bo za specjalnie nie ogarniam nowego configa.

 || FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! || i3-3220 || Crucial Ballistix 2x4GB 1600MHz || MSI H77MA-G43 || Gigabyte GTX660 GV-N660OC-2GD || ALC892 ||  Sierra || Windows 10 || UEFI ||

 || Lenovo ThinkPad x250 || i5-5300U || 8GB DDR3L 1600MHz || 180GB SSD INTEL ||  Sierra (wkrótce) ||


#15 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17543 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 12 październik 2013 - 22:32

U mnie jest w zasadzie taki problem, że wcale nie jest bootowana instalacja OS X.

Jest, jak zrobiłeś dokładnie tak jak opisał oswaldini i nie miałeś żadnych błędów.

Clover r1995 ma skopany 2-nd stage, nie pójdzie na nim bez kombinowania żaden system powyżej 10.7 w górę.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#16 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10934 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 12 październik 2013 - 22:45

Panowie sprawa jest bardzo prosta. Nie możecie zrobić klucza - macie zapewne uwalony obraz. Nie możecie zbootować/nie widać go - problem w kluczu/bootloaderze.

Testowałem to kilkanaście razy na Cloverze 22xx. Wszystko działa, nie ma innej opcji. Poza tym inne osoby potwierdzają to samo.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#17 WokieZeppelin

WokieZeppelin
  • Donator
  • 198 postów
  • LocationJarosław

Napisano 13 październik 2013 - 08:04

Uwalonego obrazu nie mam. Muszę coś chyba z cloverem zrobić. Nie wiem...

Dołączona grafika

Zrobiłem clovera r2234 na penie i ML odpala prawidłowo, zaś instalacja MAV w ogóle nie odpala. Gdy naciskam na instalację, mrugnie ekran i dalej stoję w Cloverze.

 || FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! || i3-3220 || Crucial Ballistix 2x4GB 1600MHz || MSI H77MA-G43 || Gigabyte GTX660 GV-N660OC-2GD || ALC892 ||  Sierra || Windows 10 || UEFI ||

 || Lenovo ThinkPad x250 || i5-5300U || 8GB DDR3L 1600MHz || 180GB SSD INTEL ||  Sierra (wkrótce) ||


#18 radek97

radek97
  • Members
  • 79 postów

Napisano 14 październik 2013 - 20:31

Wyskakuje mi taki bład poczas robienie pendriva.
Robie na Snow Leopardzie.

Ready to start.
To continue we need to erase the disk at /Volumes/Mav1.
If you wish to continue type (Y) then press return: y
Failed to start erase of disk due to error (-9999, 0).
A error occurred erasing the disk.

Przygotowałem klucz sposobem opisanym tutaj
http://www.insanelymac.com/forum/topic/289062-109-mavericks-simple-vanilla-hackintosh-install-guide/

i poszło i działa i Mam Mavericksa :-D .

Bootowanie za pomocą Clovera v2k_r2236
instalator pkg clovera pod OSX instaluje zbyt przeładowany config.plist
Trzeba go odchudzić ze wpisów, oraz dodać kexty do folderu 10.9.

Udało mi się odpalić ALC888. w jaki sposób dam info w dziale karty muzyczne bo było z tym dużo walki.

i5-750|p55a-ud3|8gb Ram|9500 GT| Sierra


#19 HonyszkeKojok

HonyszkeKojok
  • Members
  • 13 postów

Napisano 14 październik 2013 - 20:46

HonyszkeKojok, chodzi Ci o to, że najpierw odtworzyłeś BaseSystem a potem dorzuciłeś packages z InstallESD ? Jeśli tak to to jest instalator jednoetapowy, ktory nie zrobi partycji recovery.


Znajomy pobrał Mavericks GM z Appstore i odtworzył mi go na pendrive za pomocą DiskUtility. ale zrobiłem to już metodą opisaną w tym poradniku. Chcąc instalować od zera (wymazany dysk) muszę wrzucać bootloadera ? czy mogę odpalić instalacje za pomocą bootloadera na innym nośniku ?

Albo inaczej... Czy ktoś jest w stanie podać link do instrukcji jak wgrać do takiego pendrive w pełni działającego bootloadera np. Clover? tak aby móc zainstalować system na wymazanym dysku twardym.

#20 meeron

meeron
  • Members
  • 247 postów

Napisano 19 październik 2013 - 19:10

Czy na taki pendrajw, mogę wgrać chameleona oraz pliki z nim powiązane z obecnie działającego 10.8 i będzie to dobry samobootujacy się kluczyk do przyszłych instalacji na moim blaszaku?

Edycja:1
Niestety Chameleon nie widzi mi partycji z instalacją, proces tworzenia klucza z instalacją przeprowadzony poprawnie, tzn nie generował żadnych błędów.
Wersja Chameleona 2266.

Edycja:2
czy komus się udało odalic "tematowego" pena na Chameleonie?

ASUS P8Z68 GEN3 - i5 3550 - 16GB RAM - SSD 120GB EVO - GT640 OC 2GB - ENER82+ OSX HIGH SIERRA 10.13

ASROCK H110M HDV - PENTIUM G4620 - 8GB RAM - SSD ADATA SU800 - HD5770 - KCAS 500W ₪ WINDOWS 10

APPLE MACBOOK5,1 ALU UNIBODY - C2D 2,4GHz + 5GB RAM + GF9400 & GF9600M + SSD 120GB OSX 10.13

TAKI TAM KIEDYŚ OVERCLOCKING - 0,045µ ₪ 5358MHz 1M - 0,065µ ₪ 4444MHz 1M - 0,090µ ₪ 3503MHz 1M





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych