Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

ATI Radeon HD 5750 (Juniper) 0x68be1002


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#1 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 642 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 26 październik 2013 - 21:58

Witam,
Ostatnio walczyłem trochę z instalacją tej karty graficznej w 10.9 Mavericks, edycja 2 plików systemowych ATI5000Controller.kext oraz AMDRadeonX3000.kext i dodanie pliku ATI5000Injector.kext do clovera.
Grafika odpaliła :mrgreen:

Dzisiaj zainstalowałem na osobnym dysku Liona, wcześniej skopiowałem zawartość kextów w cloverze z 10.9 do 10.7, nie było ich sporo bo używam jedynie FakeSMC, BCM5722D (lan) oraz ATI5000Injector.

O dziwo grafika wystartowała od razu, w raz z QE/CI. Wcześniej musiałem grzebać w kextach systemowych i dopisywać DevID.

Kext w załączniku, działa idealnie z kartą o DevID 0x68be1002 sprawdzany w systemach 10.7 oraz 10.9, nie wiem jak w ML.. bo nie zdążyłem sprawdzić..

Kext można przystosować do innych grafik AMD z serii 5000, wystarczy podmienić DeVID w pliku info.plist z 0x68be1002 na swój, oraz zmienić typ układu juniper na swój.


Może komuś się przyda! :) Przynajmniej po aktualizacji z 10.7.3 do 10.7.5 grafa się nie wysypała :mrgreen:

Załączone pliki


 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#2 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10567 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 26 październik 2013 - 22:28

To co podałeś czyli ATI5000Injector.kext powinno wystarczyć, bez modyfikacji dwóch wcześniejszych kextów, ponieważ ma on injekcje DevID dla tych dwóch kextów. Sprawdź jeszcze raz system z niemodyfikowanym SLE i tylko z tym jednym kextem w Cloverze, jestem ciekaw bardzo, na 99.9% styka.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#3 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 642 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 27 październik 2013 - 13:13

Niestety w Mavericks trzeba dodatkowo edytować dwa kexty.. Postawiłem system na czysto i grafa nie odpaliła od razu tak jak w lionie. Nie wiem jak w ML - nie testowałem jeszcze. W Lionie za to działa idealnie :)

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#4 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10567 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 27 październik 2013 - 16:07

No ok ale w takim razie nie logiczne jest wrzucanie injectora i jednoczesne modyfikowanie sterownikow systemowych. Skoro modyfikujesz systemowe to injector jest zbędny i na odwrót. Musze zobaczyć jak zmieniły się kexty w 10.9.

EDIT: już wiem ! Zaraz podeślę przerobionego injectora dla 10.9

EDIT2: W 10.9 nazwy kextów z ATI zmieniły się na AMD ! W załączniku kext dla 10.9, sprawdź czy bez modyfikacji systemowych kextów startuje grafika.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#5 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 642 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 27 październik 2013 - 16:24

grafika teoretycznie startuje.. brak QE/CI jest jedynie pełna rozdziałka ekranu

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#6 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10567 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 27 październik 2013 - 16:25

Hmmm wieczorkiem to jeszcze raz sprawdzę.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#7 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 642 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 27 październik 2013 - 16:28

w cloverze nie mam żadnych ustawień dotyczących grafiki.

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#8 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10567 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 27 październik 2013 - 18:18

OK już wiem co jest nie tak, te ciecie zmienili tylko nazwy kextów, nie wszystkie nazwy w plikach zmienili z ATI na AMD, tylko część, zaraz podeślę nowy pliczek i będzie na 100% OK.

EDIT: nowa wersja, wydaje mi się, że dla 10.9 jest kilka zbędnych wpisów ale chyba będzie działać, bardzo proszę sprawdź i daj znać.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#9 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 642 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 27 październik 2013 - 18:34

dalej kiszka..

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#10 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10567 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 27 październik 2013 - 20:11

Fuck... Dobra zrobię od zera, nie będę przerabiał.

EDIT: Sprawdź wersję 1.2, odpal kompa z przebudową / skip caches

Załączone pliki


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#11 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 642 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 27 październik 2013 - 20:41

PW zignoruj.
Grafa hula aż miło w 10.9 :)

To mamy gotowe recepturki na tą grafę w 10.7 i 10.9

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#12 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10567 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 27 październik 2013 - 20:45

Czyli rozumiem masz czyste SLE i kext v1.2 w Cloverku i grafa odpala w pełni pod 10.9 ?
Czy kext bez przebudowy cache też się ładuje i działa ?

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#13 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16398 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 27 październik 2013 - 20:50

A tak zapytam, a FakeID z Clovera nie zadziała? Jak już testujesz to spróbuj z taką dodatkową sekcją w cloverze:
PCI 

FakeID

ATI
0x68be1002

Oczywiście wstaw tam gdzie powinien być.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#14 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 642 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 27 październik 2013 - 20:56

Czyli rozumiem masz czyste SLE i kext v1.2 w Cloverku i grafa odpala w pełni pod 10.9 ?


S/L/E prawie czyste, jedynie kext od lanu. W Cloverze mam kext od grafy (ten od Ciebie), FakeSMC i lanu.. ale od lanu nie ładuje się z cloverem (o problemie napisałem tutaj: http://hamac.pl/topi... ... .htm#88115)

Czy kext bez przebudowy cache też się ładuje i działa ?

Za pierwszym razem odpaliłem z przebudową cache, teraz uruchomiłem ponownie bez żadnej przebudowy i również załapało :)

A tak zapytam, a FakeID z Clovera nie zadziała? Jak już testujesz to spróbuj z taką dodatkową sekcją w cloverze:

Nie działa.. wpisywałem różne ID od swojej od 5770 i innych, które są w pliku AMDRadeonController i dupa.. sprawdzałem z injectati, patchvbios itp..

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#15 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16398 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 27 październik 2013 - 21:00

Nie działa.. wpisywałem różne ID od swojej od 5770 i innych, które są w pliku AMDRadeonController i dupa.. sprawdzałem z injectati, patchvbios itp..

Trzeba coś jeszcze dopisać, na wiki jest komentarz:

This substitution will work if InjectATI (Nvidia, Intel) is set. Or if FixDsdtMask set for the device.

Ale brak jakiegoś konkretnego przykładu... wrrrrr jak ja nie lubię, że dokumentacja Clovera jest tak niepełna...

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#16 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10567 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 27 październik 2013 - 21:03

Tak jak pisałem, aby zaskoczył FakeID dla grafiki trzeba jeszcze w fixach do DSDT wybrać w GUI: DTGP i display, do tego ustawienie FakeID, dopiero wtedy powinno działać.

Starsze wersje Clovera mogły nie działać z FakeID dla ATI bo w ostatniej wersji 10.9 Apple zmieniło wszędzie z ATI na AMD (ale tylko w nazwach kextów). Clover jest już do tego dostosowany.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#17 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 642 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 28 październik 2013 - 15:23

Tak jak pisałem, aby zaskoczył FakeID dla grafiki trzeba jeszcze w fixach do DSDT wybrać w GUI: DTGP i display, do tego ustawienie FakeID, dopiero wtedy powinno działać.


tak jak pisałeś tak zrobiłem wcześniej i też kiszka była

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#18 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10567 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 28 październik 2013 - 15:34

No ale jest już niezawodny kext więc git, Clover niektóre rzeczy robi fajnie ale przy FakeID jest to mega zagmatwane.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#19 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10567 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 17 kwiecień 2014 - 14:03

Wersja 1.3 - dodano obsługę ATI 5450

 

Załączony plik  AMD5000Injector.kext-oswaldini-v1.3.zip   4,34 KB   27 Ilość pobrań


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#20 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10567 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 16 wrzesień 2014 - 18:32

Wersja 1.4 - dodano obsługę ATI 6770.

 

Załączony plik  AMD5000Injector.kext-oswaldini-v1.4.zip   4,09 KB   27 Ilość pobrań


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych