Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

VoodooHDA by Slice - Leopard/Snow 32/64


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16233 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 01 październik 2009 - 22:32

VoodooHDA to kext dedykowany dla kart muzycznych. Dzięki niemu możemy ożywić wiele kart na pokładzie, powinien poradzić sobie z wieloma modelami Raltek'a, Via, a nawet niektórymi SoundBlasterami FX.

Bieżącą wersję można pobrać stąd:
http://www.projectosx.com/forum/index.php?showtopic=355
Przygotowywane są wersje zarówno dla Leoparda jak i Snow Leoparda 32/64bit. Do poprawnego działania (m.in. mikrofonu) wymagana jest instalacja panelu preferencji.

UWAGA!!: VoodooHDA działa jedynie z /System/Library/Extension, najprościej zainstalować go za pomocą Kext Utility.

EDIT:
Równoległy po rosyjsku, a w nim ostatnia wersja 262 na dzień 2010-05-18:
http://www.projectosx.com/forum/index.php?showtopic=483&st=580&p=6804&#entry6804

EDIT:
Przystępnie opisane różne problemy z VoodooHDA i jak sobie z nimi poradzić:
http://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=454

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#2 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3008 postów

Napisano 23 czerwiec 2010 - 22:56

Okazuje się, że można poprawić tego kexta, tak, że korzystanie z panelu preferencji i helpera staje się zbędne.

Wszystkie zmiany wprowadzamy w pliku Info.plist kexta.

1. Naprawienie Efektu Larsona (szum i kopiowanie wejścia mikrofonu na głośniki) na niektórych Realtekach.
Można w prawdzie się bawić mikserem, ale to jest najbardziej uniwersalny sposób.
Zmieniamy NodesToPatch na:
            NodesToPatch 


Codec
0
Enable
0
Node
11



2. Włączenie SSE2. Bez tego czasem dźwięk skrzeczy na najnowszych wersjach VoodooHDA.
Zmieniamy Vectorize na:
            Vectorize 

3. Wpisanie ustawień panelu na stałe.
Jeśli ustawiamy wartości i chcemy je mieć cały czas, to musimy skorzystać z helpera, albo możemy wpisać je na stałe do kexta. Dzięki temu panel i helper stają się zbędne.
Możliwe ustawienia, wartości od 0 do 99:
Main
Bass
Treble
Synth
PCM
Speaker
Line
Mic
CD
IMix
AltPCM
Rec
iGain
oGain
Line1
Line2
Line3
Dig1
Dig2
Dig3
PhoneIn
PhoneOut
Video
Radio
Monitor

Oryginalnie znajduje się coś takiego:
            MixerValues 
            
                IMix
                30
            

Przykładowo po zmianach:
            MixerValues 

Mic
50
Monitor
0
PCM
99
Rec
50
Speaker
50
iGain
90
IMix
99

Załączone pliki


Sierra|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
Sierra|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#3 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • R.E.D.
  • 747 postów
  • LocationKraków

Napisano 24 czerwiec 2010 - 09:56

Warto wspomnieć, że najlepiej przed użyciem VoodooHDA usunąć AppleHDA - u mnie taki zestaw powodował regularny kernel panic, a przeglądając fora o tematyce osx86 mogę wnioskować, iż u innych również.

ASUS Z97-Pro Gamer | Intel Core i7-4790K | 16 GB 2400 MHz CL10 RAM | ASUS GTX760-DC2T-2GD5-SSU | Samsung 850 PRO + Samsung HD103SJ | BCM94360CD | Aune T1 MK2 + Genalex Gold Lion E88CC | macOS Sierra 10.12.6

MacBook Pro 13,3" (Mid 2012) | Intel Core i7-3520M | 16 GB 1600 MHz CL11 RAM | Intel HD 4000 | Transcend 370S | macOS Sierra 10.12.6
Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 Retail (64-bit) @ ASUS K50IN (SX152)
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#4 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3008 postów

Napisano 24 czerwiec 2010 - 10:40

Warto wspomnieć, że najlepiej przed użyciem VoodooHDA usunąć AppleHDA - u mnie taki zestaw powodował regularny kernel panic, a przeglądając fora o tematyce osx86 mogę wnioskować, iż u innych również.


Tak się składa, że nie zawsze. U mnie usunięcie AppleHDA powodowało szybsze zamykanie systemu, ale po jakimś czasie Mac OS zaczynał się wywalać (KP podczas bootowania itd.). Przywrócenie tego kexta naprawiało te problemy.

Sierra|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
Sierra|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#5 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • R.E.D.
  • 747 postów
  • LocationKraków

Napisano 24 czerwiec 2010 - 10:47

Dziwaczne... no nic, w każdym razie będzie to jakaś wskazówka dla innych, borykających się z problemem KP po użyciu VoodooHDA :)

ASUS Z97-Pro Gamer | Intel Core i7-4790K | 16 GB 2400 MHz CL10 RAM | ASUS GTX760-DC2T-2GD5-SSU | Samsung 850 PRO + Samsung HD103SJ | BCM94360CD | Aune T1 MK2 + Genalex Gold Lion E88CC | macOS Sierra 10.12.6

MacBook Pro 13,3" (Mid 2012) | Intel Core i7-3520M | 16 GB 1600 MHz CL11 RAM | Intel HD 4000 | Transcend 370S | macOS Sierra 10.12.6
Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 Retail (64-bit) @ ASUS K50IN (SX152)
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#6 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3008 postów

Napisano 24 czerwiec 2010 - 10:49

Dziwaczne... no nic, w każdym razie będzie to jakaś wskazówka dla innych, borykających się z problemem KP po użyciu VoodooHDA :)


Przypuszczam, że VoodooHDA może powodować KP, wtedy gdy oryginalne AppleHDA rozpozna kartę dźwiękową i będzie chciał jej użyć, nawet jeśli nie będzie potrafił. Wtedy dwa kexty próbują obsłużyć jedną kartę i powoduje to KP.

Sierra|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
Sierra|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#7 Romeo17

Romeo17
  • Members
  • 226 postów

Napisano 24 czerwiec 2010 - 13:25

Mi najczęściej panikuje po pierwszym starcie systemu po wrzuceniu VoodooHDA.Wtedy restartuje komputer i działa.

 Mac OS X 10.9.5 iMac 21.5" | 2,5 GHz Intel Core i5 | RAM: 8 GB 1333MHz DDR3 | Plextor M5M 128GB + Intel 330 120GB

 Mac OS X 10.6.8 Asrock E350M1  2x1,60 GHz AMD E350 | RAM: 4 GB 1333MHz DDR3 Intel 320 120GB

 Mac OS X 10.4.11 eMac (USB 2.0) | 1,25GHz PowerPC G4 | 1,5GB DDR SDRAM | ATI Radeon 9200 64MB

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#8 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3008 postów

Napisano 17 lipiec 2010 - 10:15

Znalazłem ciekawe info dotyczące VoodooHDA.

Sound from speakers/external headphones is very choppy/crackling.
Update: I managed to get the sound fixed by using voodooPowerMini instead of the vanilla intel power mangement.


Sierra|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
Sierra|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#9 aplauz

aplauz
  • Members
  • 156 postów
  • LocationSerwisant GSM

Napisano 17 lipiec 2010 - 19:20

No super. ale wtedy nie dosyć że mamy zbugowany VoodooHDA, to jeszcze dorzucamy kolejny kext o wątpliwej jakości. Rozsądniej chyba jest zmienić kartę dźwiękową na kompatybilną z OS X. Całkowicie rozumiem, że programiści z Voodoo Project wykonali syzyfową pracę uruchamiając egzotyczne dla Macintosh`a dźwiękówki, ale do dziś VoodooHDA pozostawia wiele do życzenia.
MoBo: MSI P45 Neo2 FR (MS-7512 - modyfikowany BIOS by rzooff) ICH10R. CPU: Intel C2D E7500 (MMX, SSE 1,2,3,3S,4.1, EM64T), Eth: Realtek RTL8168C, Audio ALC888, VGA: Gigabyte ATI HD4850 DVI DSUB HDMI 1GB z QE/CI, Dysk SATA osobny dla OSX,
SnowLeo 10.6.5 64bit : Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#10 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1728 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 18 lipiec 2010 - 12:17

To tak jak z moim stacjonarnym ALC662 zgrzyty piski trzaski. Na razie z przymusu mam osx na netbooku w stacjonarnym zmienię pewnie płytę po wypłacie i skończy się :) Szkoda, że ręczne przerabianie AppleHDA trudniejsze niż na 10.5. Ogólnie dawało to lepsze rezultaty niż voodoo :)

10.12|BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|ASRock B250M Pro 4|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|ADATA Ultimate SU800 256GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#11 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 18 lipiec 2010 - 12:45

ale do dziś VoodooHDA pozostawia wiele do życzenia.

Wiadomo, że jak coś jest uniwersalne, to nie będzie idealne. Jednak w naprawdę wielu przypadkach VoodooHDA sprawdza się naprawdę bardzo dobrze i spełnia podstawowe "potrzeby" :)

#12 barylatko

barylatko
  • Members
  • 584 postów

Napisano 24 marzec 2011 - 23:45

A ja Panowie nie mogę korzystać z PrefPanelu . Do wyboru mam tylko i wyłącznie HDMI outut ( na złączonym screenie )

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#13 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1827 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 25 marzec 2011 - 15:16

Czy VoodooHDA daje możliwość regulacji głośności kanałów cyfrowych z poziomu systemu?

haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo

Spoiler

VPN -> http://nordvpn.com/ (-20% przy odnow.) /kupon: 2YDeal2017 (~$3/m-c)

Staram się pisać poprawnie po polsku FlagaPL.gif


#14 Astarael

Astarael
  • R.E.D.
  • 1672 postów

Napisano 03 maj 2011 - 17:44

Znalazłem ciekawe info dotyczące VoodooHDA.

Sound from speakers/external headphones is very choppy/crackling.
Update: I managed to get the sound fixed by using voodooPowerMini instead of the vanilla intel power mangement.

Wiem, że odkopuję, ale dopiero teraz info rzuciło mi się w oczy, a może komuś się przydadzą moje wiadomości :-P
Jest dużo lepsze rozwiązanie, a mianowicie VoodooTSCSync. Kext ma za zadanie eliminować problemy z wielordzeniowymi procesorami intela, pomaga również wyeliminować pykanie w przypadku używania VoodooHDA + natywny PM.
Testowałem u siebie i używam nadal (Core2Duo T5450 & CX20549 ). U mnie również przy wyłączonym PM (NullCPUPowerManagement w /S/L/E) dźwięk był ok, natomiast po usunięciu tego kexta już nie. VoodooTSCSync wyeliminował problem.
Kext działa z /E/KS.
Uśpienie powoduje, że przestaje działać i trzeba go przeładować (w terminalu kextunload i kextload) - po przeładowaniu znów zaczyna działać.

Edit
Ku swej ogromnej i wręcz nie opisanej radości, istnieje lepsze rozwiązanie niż każdorazowe przeładowywanie kexta. Oto poprawiona wersja VoodooTSCSync
http://code.google.com/p/voodootscsync/issues/detail?id=1

Załączone pliki


Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000
MacBook Pro 13" Mid 2012 Intel Core i5 | HD 4000 | Wszystko działa OTB!
Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#15 damiank

damiank
  • Members
  • 27 postów

Napisano 28 grudzień 2011 - 11:37

Mam problem z tymi trzaskami przy odtwarzaniu muzy z winapma albo oglądaniu jakiś filmów. TSCSync nie pomaga. Co robić dalej???
MBP MD102LL/A

#16 Astarael

Astarael
  • R.E.D.
  • 1672 postów

Napisano 28 grudzień 2011 - 11:39

Vectorize ustawione na true w Info.plist? Jeśli nie - ustawić.
Jeśli tak - założyć swój temat z podanymi informacjami w stylu sprzęt, kodek, wersja systemu itd...
Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000
MacBook Pro 13" Mid 2012 Intel Core i5 | HD 4000 | Wszystko działa OTB!
Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#17 damiank

damiank
  • Members
  • 27 postów

Napisano 28 grudzień 2011 - 11:59

Ok, pomogło z Vectorize :-)
MBP MD102LL/A




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych