Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Ukrywanie dysków


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#1 JaJo

JaJo
  • Members
  • 64 postów

Napisano 08 grudzień 2013 - 23:27

Mam prośbę, czy pomoże mi ktoś z poprawieniem configu, odnośnie wyświetlania w Cloverze wyznaczonych partycji?


Mój obecny zapis:

<key>Scan</key> 
        <dict> 
            <key>Entries</key> 
            <true/> 
            <key>Legacy</key> 
            <true/> 
            <key>Tool</key> 
            <false/> 
        </dict> 
        <key>Custom</key> 
        <dict> 
            <key>Entries</key> 
            <array> 
                <dict> 
                    <key>Path</key> 
                    <string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string> 
                    <key>VolumeType</key> 
                    <array> 
                        <string>External</string> 
                        <string>Internal</string> 
                    </array> 
                    <key>Hidden</key> 
                    <true/> 
                    <key>Disabled</key> 
                    <true/> 
                </dict> 
                <dict> 
                    <key>Path</key> 
                    <string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string> 
                    <key>Title</key> 
                    <string>CD/DVD</string> 
                    <key>FullTitle</key> 
                    <string>CD/DVD</string> 
                    <key>VolumeType</key> 
                    <string>Optical</string> 
                    <key>Hidden</key> 
                    <false/> 
                    <key>Disabled</key> 
                    <false/> 
                </dict> 
                            </array> 
        </dict>

Chciałbym, żeby wyświetlał mi tylko 2 partycje ( OS X i WINDOWS), ewentualnie podpięte zewnętrzne peny i dvd, jak należy to wpisywać?

W tej chwili wyświetla mi wszytskie partycje i jakieś external efi i coś jeszcze ;/



#2 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 09 grudzień 2013 - 01:09

    <key>GUI</key> 
    <dict> 
        <key>Scan</key> 
        <dict> 
            <key>Entries</key> 
            <true/> 
            <key>Legacy</key> 
            <false/> 
            <key>Tool</key> 
            <false/> 
        </dict> 
        <key>Custom</key> 
        <dict> 
            <key>Entries</key> 
            <array> 
                <dict> 
                    <key>Path</key> 
                    <string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string> 
                    <key>VolumeType</key> 
                    <array> 
                        <string>External</string> 
                        <string>Internal</string> 
                    </array> 
                    <key>Hidden</key> 
                    <true/> 
                    <key>Disabled</key> 
                    <true/> 
                </dict> 
                <dict> 
                    <key>Path</key> 
                    <string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string> 
                    <key>Title</key> 
                    <string>CD/DVD</string> 
                    <key>FullTitle</key> 
                    <string>CD/DVD</string> 
                    <key>VolumeType</key> 
                    <string>Optical</string> 
                    <key>Hidden</key> 
                    <false/> 
                    <key>Disabled</key> 
                    <false/> 
                </dict> 
                <dict> 
                    <key>Path</key> 
                    <string>\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi</string> 
                    <key>Title</key> 
                    <string>Windows</string> 
                    <key>FullTitle</key> 
                    <string>Windows</string> 
                    <key>Hidden</key> 
                    <false/> 
                    <key>Disabled</key> 
                    <false/> 
                </dict> 
            </array> 
        </dict> 
    </dict>

Konfig pod winde w UEFI. Wszystko inne będzie ukryte.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#3 arthe

arthe
  • Members
  • 50 postów
  • LocationKraków

Napisano 19 marzec 2014 - 12:09

Hej. Też mam problem z wyłączeniem z tym że partycji EFI na drugim dysku.

 

Mam zainstalowany Mavericks na SSD, a Windows 8.1 na 1TB HDD i teraz mam pytanie co i gdzie muszę wpisać w configu, żeby wyłączyć partycję EFI Windowsa.

 

Aktualnie pokazuje mi 3 Systemy w Cloverze

1. Windows

2. Boot from Mavericks..

3. Boot from Microsoft EFI

 

1. Chciałbym wyłączyć partycję nr 3? Jak mogę to zrobić?

2. Czy istnieje możliwość zmiany kolejności, żeby partycja 2 była jako 1 i na odwrót w Cloverze?

3. Czy istnieje możliwość wyłączenia napisów z partycji z Macericks "Boot from"? Na partycji z Windowsem tego nie ma

 

Dzięki za pomoc.


Asus Gryphon Z87 | i5-4670K | Patriot 2x4GB 1866Mhz | Asus Radeon HD7770 | Samsung SSD 840 Pro 128GB | WD 1TB 64MB 7200 | Thermaltake Smart SE 550W 80 Bronze

UEFI Clover | Maverick 10.9.1


#4 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 19 marzec 2014 - 12:40

W sekcji GUI:

<key>Custom</key><dict>
<key>Entries</key>
<array>
<dict>
<key>Path</key>
<string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string>
<key>VolumeType</key>
<array>
<string>External</string>
<string>Internal</string>
</array>
<key>Hidden</key>
<true/>
<key>Disabled</key>
<true/>
</dict>
<dict>
<key>Path</key>
<string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string>
<key>Title</key>
<string>CD/DVD</string>
<key>FullTitle</key>
<string>CD/DVD</string>
<key>VolumeType</key>
<string>Optical</string>
<key>Hidden</key>
<false/>
<key>Disabled</key>
<false/>
</dict>
<dict>
<key>Path</key>
<string>\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi</string>
<key>Title</key>
<string>Windows</string>
<key>FullTitle</key>
<string>Windows</string>
<key>Hidden</key>
<false/>
<key>Disabled</key>
<false/>
</dict>
</array>
</dict>

 

Wszystko możesz ustawić przez custom entries.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#5 arthe

arthe
  • Members
  • 50 postów
  • LocationKraków

Napisano 19 marzec 2014 - 15:38

Problem jest taki ze jak sprwadzam partycje to ta z maca jest partycją EFI, a ta z windowsa nie jest partycją. Zobacz tutaj:

 

https://www.dropbox....19 15.37.08.png

 

Chyba że jego nazwa to disk1s1? Jeśli tak to co powinienem wpisać, żeby wyłączyć tą partycję, bo coś mi nie wychodzi? Dzięki.


Asus Gryphon Z87 | i5-4670K | Patriot 2x4GB 1866Mhz | Asus Radeon HD7770 | Samsung SSD 840 Pro 128GB | WD 1TB 64MB 7200 | Thermaltake Smart SE 550W 80 Bronze

UEFI Clover | Maverick 10.9.1


#6 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 19 marzec 2014 - 16:22

Na sile probujesz wywazyc otwarte drzwi. Weź wklep to co Ci dalem wyżej. Zadziała pięknie jak masz win w uefi.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#7 arthe

arthe
  • Members
  • 50 postów
  • LocationKraków

Napisano 19 marzec 2014 - 17:30

Okazuje się, że mam już to w Cloverze co mi dałeś, więc nic to nie dało :/ Przy instalacji ze sticka nie moglem wybrac opcji UEFI: nazwa dysku wywalalo do Biosa, tylko samą nazwę dysku, a po instalacji partycja była w MBR. Przekonwertowałem ją po instalacji w jakimś programie z MBR na GPT, żeby na Macu działała. Więc być moze nie zainstalowałem w uefi (chociaż partycja EFI została założona podczas instalacji).

 

także brakuje mi już pomysłów na to co zmienić.


Asus Gryphon Z87 | i5-4670K | Patriot 2x4GB 1866Mhz | Asus Radeon HD7770 | Samsung SSD 840 Pro 128GB | WD 1TB 64MB 7200 | Thermaltake Smart SE 550W 80 Bronze

UEFI Clover | Maverick 10.9.1


#8 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 19 marzec 2014 - 17:54

Jak nie masz napędu DVD to zrób klucz z windowsem porządnie ręcznie albo za pomocą rufusa: http://rufus.akeo.ie/


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#9 arthe

arthe
  • Members
  • 50 postów
  • LocationKraków

Napisano 19 marzec 2014 - 19:37

Robiłem programem Windowsa. No nic w takim razie spróbuję w ten sposób. Myślisz, że dlatego nie ukrywa?


Asus Gryphon Z87 | i5-4670K | Patriot 2x4GB 1866Mhz | Asus Radeon HD7770 | Samsung SSD 840 Pro 128GB | WD 1TB 64MB 7200 | Thermaltake Smart SE 550W 80 Bronze

UEFI Clover | Maverick 10.9.1


#10 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 20 marzec 2014 - 00:17

Prawidłowo zainstalowany win w UEFI + moje wpisy j.w. i efekt murowany,


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#11 arthe

arthe
  • Members
  • 50 postów
  • LocationKraków

Napisano 22 marzec 2014 - 13:42

Ok, dzięki wielkie :)


Asus Gryphon Z87 | i5-4670K | Patriot 2x4GB 1866Mhz | Asus Radeon HD7770 | Samsung SSD 840 Pro 128GB | WD 1TB 64MB 7200 | Thermaltake Smart SE 550W 80 Bronze

UEFI Clover | Maverick 10.9.1


#12 HardcoreQ

HardcoreQ
  • Members
  • 233 postów
  • LocationRadzionków

Napisano 22 marzec 2014 - 23:58

A czy jest jakiś sposób na Windowsa Legacy? Mój sprzęt nie pozwala na postawienie w UEFI, a irytują mnie cztery partycje z Windowsa (Legacy HD1, Legacy HD2...HD4). Chciałbym zostawić tylko jedną z nich (Legacy HD3 - System Reserved), aby móc zbootować Windowsa za pomocą clovera i przede wszystkim porządek. Z góry dziękuję :)


  • radzwi lubi to

Acer FMP55 | i3 530 (2,93GHz) | 3GB 1333MHz | Gigabyte R9 270X | FSP Group 500W | Samsung 500GB | OS X Yosemite 10.10.1| & Windows 8.1 PRO|


#13 barylatko

barylatko
  • Members
  • 655 postów

Napisano 14 kwiecień 2014 - 20:08

O to jest dobre pytanie HardcoreQ też tak chcę...


Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#14 m8kbv

m8kbv
  • Members
  • 303 postów

Napisano 16 kwiecień 2014 - 15:37

U mnie jest problem. Wklejam w odpowiednie miejsce to co podał oswaldini i efekt jest taki, że wyświetla mi wciąż wszystkie partycje:
boot microoft efi boot menu from efi
boot uefi internal from efi
boot mac os x
boot recovery from recovery hd
boot windows from temp

boot recovery from efi

boot windows from

Windows instalowany w trybie uefi (guid). 


OS X 10.14: Hackinsoth: HP 800 g3 l i7 6700t l 16GB DDR4 2400 MHz l Dell DW1830 l SSD 500GB l 500GB SM961 

OS X 10.14: Hackinsoth: HP 800 g3 l i5 6500t l   8GB DDR4 2400 MHz l Dell DW1830 l SSD 500GB l 120GB PM961

OS X 10.13.1: Hackintosh- MSI h170i GAMING AC  i5 7600k    l 8GB Goodram DDR4 2400MHz l Dell DW1560.  l SM961 512 GB NVME l Silverstone SFX 500W l Fractal Node 202

OS X 10.12.5: MB Air 7.2 256GB 4GB RAM
OS X 10.12 : Hackintosh- MSI Z97m GAMING       l i5 4670k    l 8GB Kingston KVR16N11/8     l BCM94360CD l Plextor m6pro 128GB l Samsung SM951 l MSI GTX1060 6GB l 256GB l XFX XTR 650W l Bitfenix Phenom M l

OS X 10.11 : Hackbook:   HP 720 G2                    l i5 5200u   l 4GB RAM                               l BCM94352Z   l Samsung SSD  128GBl

OS X 10.9     : Hackintosh- Asrock Z87 Extreme 4            l i5 4670k    l 4GB Kingston                                l BCM94360CD l Samsung 840 EVO l MSI GTX970 4GB l SPC Dzeus 550W l SPC Regnum L50           

 


#15 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1756 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 17 kwiecień 2014 - 06:14

U mnie jest problem. Wklejam w odpowiednie miejsce to co podał oswaldini i efekt jest taki, że wyświetla mi wciąż wszystkie partycje:
boot microoft efi boot menu from efi
boot uefi internal from efi
boot mac os x
boot recovery from recovery hd
boot windows from temp

boot recovery from efi

boot windows from

Windows instalowany w trybie uefi (guid). 

No właśnie, co wklejasz? Ew. definiuj za pomocą sekcji hide


Macbook Pro 13 2017 AOC Q2577PWQ

Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#16 m8kbv

m8kbv
  • Members
  • 303 postów

Napisano 17 kwiecień 2014 - 06:37

Mój config.plist
http://www30.zippysh...99176/file.html
 

 

a wklejałem do config.plist dane z 2 posta, aktualnie wkleiłem dane z 4go:

 

<key>Custom</key><dict>
<key>Entries</key>
<array>
<dict>
<key>Path</key>
<string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string>
<key>VolumeType</key>
<array>
<string>External</string>
<string>Internal</string>
</array>
<key>Hidden</key>
<true/>
<key>Disabled</key>
<true/>
</dict>
<dict>
<key>Path</key>
<string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string>
<key>Title</key>
<string>CD/DVD</string>
<key>FullTitle</key>
<string>CD/DVD</string>
<key>VolumeType</key>
<string>Optical</string>
<key>Hidden</key>
<false/>
<key>Disabled</key>
<false/>
</dict>
<dict>
<key>Path</key>
<string>\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi</string>
<key>Title</key>
<string>Windows</string>
<key>FullTitle</key>
<string>Windows</string>
<key>Hidden</key>
<false/>
<key>Disabled</key>
<false/>
</dict>
</array>
</dict>

Koduj fragmenty z plików konfiguracyjnych.

MKjanek32


OS X 10.14: Hackinsoth: HP 800 g3 l i7 6700t l 16GB DDR4 2400 MHz l Dell DW1830 l SSD 500GB l 500GB SM961 

OS X 10.14: Hackinsoth: HP 800 g3 l i5 6500t l   8GB DDR4 2400 MHz l Dell DW1830 l SSD 500GB l 120GB PM961

OS X 10.13.1: Hackintosh- MSI h170i GAMING AC  i5 7600k    l 8GB Goodram DDR4 2400MHz l Dell DW1560.  l SM961 512 GB NVME l Silverstone SFX 500W l Fractal Node 202

OS X 10.12.5: MB Air 7.2 256GB 4GB RAM
OS X 10.12 : Hackintosh- MSI Z97m GAMING       l i5 4670k    l 8GB Kingston KVR16N11/8     l BCM94360CD l Plextor m6pro 128GB l Samsung SM951 l MSI GTX1060 6GB l 256GB l XFX XTR 650W l Bitfenix Phenom M l

OS X 10.11 : Hackbook:   HP 720 G2                    l i5 5200u   l 4GB RAM                               l BCM94352Z   l Samsung SSD  128GBl

OS X 10.9     : Hackintosh- Asrock Z87 Extreme 4            l i5 4670k    l 4GB Kingston                                l BCM94360CD l Samsung 840 EVO l MSI GTX970 4GB l SPC Dzeus 550W l SPC Regnum L50           

 


#17 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 17 kwiecień 2014 - 10:46

Do sekcji GUI masz dodać to:

 

<key>Scan</key>
<dict>
<key>Entries</key>
<true/>
<key>Legacy</key>
<false/>
<key>Tool</key>
<false/>
</dict>
<key>Custom</key>
<dict>
<key>Entries</key>
<array>
<dict>
<key>Path</key>
<string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string>
<key>VolumeType</key>
<array>
<string>External</string>
<string>Internal</string>
</array>
<key>Hidden</key>
<true/>
<key>Disabled</key>
<false/>
</dict>
<dict>
<key>Path</key>
<string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string>
<key>Title</key>
<string>CD/DVD</string>
<key>FullTitle</key>
<string>CD/DVD</string>
<key>VolumeType</key>
<string>Optical</string>
<key>Hidden</key>
<false/>
<key>Disabled</key>
<false/>
</dict>
<dict>
<key>Path</key>
<string>\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi</string>
<key>Title</key>
<string>Windows</string>
<key>FullTitle</key>
<string>Windows</string>
<key>Hidden</key>
<false/>
<key>Disabled</key>
<false/>
</dict>
</array>
</dict>

Jak Ci nie zadziała to albo masz archaicznego Clovera albo po prostu robisz coś źle, nie ma innej opcji - wierz mi. Jak CI nie działają te wpisy to masz zainstalwoanego windowsa w legacy, a nie w UEFI albo masz jakiś syf pozostawiony na partycjach.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#18 m8kbv

m8kbv
  • Members
  • 303 postów

Napisano 22 kwiecień 2014 - 22:40

 

Do sekcji GUI masz dodać to:

 

<key>Scan</key>
<dict>
<key>Entries</key>
<true/>
<key>Legacy</key>
<false/>
<key>Tool</key>
<false/>
</dict>
<key>Custom</key>
<dict>
<key>Entries</key>
<array>
<dict>
<key>Path</key>
<string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string>
<key>VolumeType</key>
<array>
<string>External</string>
<string>Internal</string>
</array>
<key>Hidden</key>
<true/>
<key>Disabled</key>
<false/>
</dict>
<dict>
<key>Path</key>
<string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string>
<key>Title</key>
<string>CD/DVD</string>
<key>FullTitle</key>
<string>CD/DVD</string>
<key>VolumeType</key>
<string>Optical</string>
<key>Hidden</key>
<false/>
<key>Disabled</key>
<false/>
</dict>
<dict>
<key>Path</key>
<string>\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi</string>
<key>Title</key>
<string>Windows</string>
<key>FullTitle</key>
<string>Windows</string>
<key>Hidden</key>
<false/>
<key>Disabled</key>
<false/>
</dict>
</array>
</dict>

Jak Ci nie zadziała to albo masz archaicznego Clovera albo po prostu robisz coś źle, nie ma innej opcji - wierz mi. Jak CI nie działają te wpisy to masz zainstalwoanego windowsa w legacy, a nie w UEFI albo masz jakiś syf pozostawiony na partycjach.

 

Ok działa z tym że jest problem:
Po podłączeniu pendrive z cloverem pokazuje się ikonka pena w cloverze (bootowanym z efi) z napisem windows, gdy się ją uruchomi- odpala się  system. Wygląda to tak:
http://fotoo.pl//out...1_s7301271.jpg[

Gdy podłączę pena z instalką windows 7 w cloverze, pokazują mi się 2 nowe ikonki.:
http://fotoo.pl//out...99_s7301269.jpg
po uruchomieniu 1 z nich nie dzieje się nic, po uruchomieniu drugiej widzimy taki oto obrazek:
http://fotoo.pl//out...00_s7301270.jpg

Efekt zamierzony został uzyskany- mam tylko 2 ikonki windows i os x (i oczywiście recovery). Da się zrobić tak, by po podłączeniu odpowiednich penów, pokazywały się ikonki a po uruchomieniu ich działały jak trzeba (np instalka win 7 uruchamia instalkę win 7)?


OS X 10.14: Hackinsoth: HP 800 g3 l i7 6700t l 16GB DDR4 2400 MHz l Dell DW1830 l SSD 500GB l 500GB SM961 

OS X 10.14: Hackinsoth: HP 800 g3 l i5 6500t l   8GB DDR4 2400 MHz l Dell DW1830 l SSD 500GB l 120GB PM961

OS X 10.13.1: Hackintosh- MSI h170i GAMING AC  i5 7600k    l 8GB Goodram DDR4 2400MHz l Dell DW1560.  l SM961 512 GB NVME l Silverstone SFX 500W l Fractal Node 202

OS X 10.12.5: MB Air 7.2 256GB 4GB RAM
OS X 10.12 : Hackintosh- MSI Z97m GAMING       l i5 4670k    l 8GB Kingston KVR16N11/8     l BCM94360CD l Plextor m6pro 128GB l Samsung SM951 l MSI GTX1060 6GB l 256GB l XFX XTR 650W l Bitfenix Phenom M l

OS X 10.11 : Hackbook:   HP 720 G2                    l i5 5200u   l 4GB RAM                               l BCM94352Z   l Samsung SSD  128GBl

OS X 10.9     : Hackintosh- Asrock Z87 Extreme 4            l i5 4670k    l 4GB Kingston                                l BCM94360CD l Samsung 840 EVO l MSI GTX970 4GB l SPC Dzeus 550W l SPC Regnum L50           

 


#19 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 23 kwiecień 2014 - 00:24

Stare drivery/clover albo źle zrobiony pen. Win7 polecam zrobić za pomocą softu Rufus pod windowsem. Mam Win na USB i na HDD - zero problemu przy wpisach, które Ci dałem.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#20 m8kbv

m8kbv
  • Members
  • 303 postów

Napisano 23 kwiecień 2014 - 07:48

Clover z lutego 2014, 3 źle zrobione peny?
Przeanalizuj proszę mój config.plist, może to tam gdzieś jest błąd:
http://www12.zippysh...71741/file.html


OS X 10.14: Hackinsoth: HP 800 g3 l i7 6700t l 16GB DDR4 2400 MHz l Dell DW1830 l SSD 500GB l 500GB SM961 

OS X 10.14: Hackinsoth: HP 800 g3 l i5 6500t l   8GB DDR4 2400 MHz l Dell DW1830 l SSD 500GB l 120GB PM961

OS X 10.13.1: Hackintosh- MSI h170i GAMING AC  i5 7600k    l 8GB Goodram DDR4 2400MHz l Dell DW1560.  l SM961 512 GB NVME l Silverstone SFX 500W l Fractal Node 202

OS X 10.12.5: MB Air 7.2 256GB 4GB RAM
OS X 10.12 : Hackintosh- MSI Z97m GAMING       l i5 4670k    l 8GB Kingston KVR16N11/8     l BCM94360CD l Plextor m6pro 128GB l Samsung SM951 l MSI GTX1060 6GB l 256GB l XFX XTR 650W l Bitfenix Phenom M l

OS X 10.11 : Hackbook:   HP 720 G2                    l i5 5200u   l 4GB RAM                               l BCM94352Z   l Samsung SSD  128GBl

OS X 10.9     : Hackintosh- Asrock Z87 Extreme 4            l i5 4670k    l 4GB Kingston                                l BCM94360CD l Samsung 840 EVO l MSI GTX970 4GB l SPC Dzeus 550W l SPC Regnum L50           

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych