W skrócie jak zrobić dual boot na dysku GPT - Mac OS X + Windows XP.
1. Instalujemy leoparda na dysku, z założonym schematem partycji GPT - najlepiej 1 partycja na całym dysku...
2. Instalujemy Chameleona - ja sprawdzałem najnowszego Chameleona PC_EFI 9 - i testujemy czy działa nam poprawnie OS X.
3. Uruchamiamy z poziomu innego OS X'a, lub z płytki instalacyjnej - Disk Utility i zmieniamy rozmiar partycji OS X'a, dodajemy nową partycję i formatujemy ją na FAT32. Ważne jest żeby to zrobić z poziomu innego OS X'a lub płytki, bo z poziomu samego systemu któremu będziemy zmieniać rozmiar partycji, nie będzie można założyć partycji FAT32!! - okazuje się że w tym momencie Disk Utility sam założy hybrydową tablicę partycji GPT/MBR.
4. Instalujemy Windows na stworzonej tak partycji - jedynie NIE wolno skasować partycji - a trzeba ja tylko KONIECZNIE sformatować, najlepiej w NTFS'ie. Dalej instalacja klasyczna, jeśli dysk SATA, to naciskamy F6 przy starcie instalacji i podajemy sterowniki do hdd itp itd... najzwyklejsza instalacja Windows.
5. Windows podmieni MBR i ustawi w tablicy MBR aktywną swoją partycję i trzeba będzie przywrócić MBR i ustawić aktywną partycję z OS X'em. W tym celu uruchamiamy - najlepiej inny OS X - i z jego poziomu reinstalujemy chameleon'a i fdiskiem z OS X'a ustawiamy jako aktywną partycję - partcję z nowym OS X'em. Ważne - nie używać GParted - bo on nie umie poprawnie obsłużyć hybrydowych tabel partycji GPT/MBR i pośle systemy do piachu.
Po w/w czynnościach będzie startował bootloader darwina i będzie wybór obu systemów

Jedynie należy dodać dla komfortu do com.boot... flagę opóźniającą start i tyje.
Ot cały sekret - jak zmęczę do końca tę konfigurację to przygotuje szczegółowy tutorial.