Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Mała systemowa kosmetyka ... Może mało ważna ale dla mnie bardzo...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 patS_

patS_
  • Members
  • 125 postów

Napisano 28 marzec 2014 - 22:09

Witam

Jak ktoś odpowie to odpowie, a jak nie to zostanie temat wywalony...

To tylko moje widzi mi się i raczej nikt tak się nie czepia szczegółów z tego co widzę więc nie będę zaśmiecał forum... W sam raz dobre miejsce na to - zapytał bym się kogoś na Czacie ale ostatnio tam nikogo nie ma - bo to akurat pytania na Czat, a nie śmiecenie forum :D ...

 

1. Chciał bym się zapytać czy jest możliwość z edytowania nazwy sprzętu za pomocą DSDT czy Clover'a albo innego jakiegoś narzędzia. Przechodząc do konkretów. Klikając kolejno w:

Jabłko -> Ten Mac... -> Więcej informacji -> Sprzęt

Np. widnieje tam coś takiego jak Seria ATA. Strasznie mnie to irytuje że pisze tam Unknown AHCI Standard Controller. Niby to nic ale jednak estetycznie było by miło tam widzieć nazwę swojego chipsetu. Wiem że da się to jakoś rozwiązać bo w iBoot'cie widniej tam prawidłowa nazwa. Szukam po necie jakiegoś sposobu na zmianę nazwy czy coś i nie mogę znaleźć. Za uwarzyłem że Clover ma Fixa do DSDT do LAN o nazwie "FixLAN_2000" który zmienia nazwę kontrolera z ethernet na własną (nie pamiętam na jaką bo go nie używam) ale skoro zmienia to jednak da się to jakoś uzyskać tylko jak?

 

2. Za uwarzyłem że Clover ma Fixa do DSDT "FixLAN_2000" oraz "FixAirport_4000" ich działanie jako takie nie jest mi nie zbędne bo po pierwsze kontroler LAN jak i Airport działa mi bez problemu lecz dopisują one mi w:

Jabłko -> Ten Mac... -> Więcej informacji -> Karty PCI - te urządzenia w tej sekcji. Bez tych fiksów widnieje tylko karta graficzna. Czy ten sam efekt da się uzyskać bez tych fiksów czy tylko to jedyna metoda?

 

3. To jest trochę dziwne ale jak w BIOS zmienię w sekcji WiFi żeby włączał ostatnią konfiguracje na wyłączone to WiFi/Airport nie działa nawet po użyciu kombinacji klawiszy FN +F7 - dodam że na tych samych ustawieniach z Bluetooth nie ma żadnych problemów. Wie ktoś może dla czego tak to dziwnie jest?

 

4. Poprosił bym o rozwiązanie jakieś ja przypiąć do paska obok zegara wskaźnik baterii bo go włącza o on znika. Więc coś chyba nie tak jest z tym. System działa na baterii normalnie.

 

5. Czy do NVIDIA GeForce 9600M GS są jakieś sterowniki w ogóle do OSX czy używa się tylko tych standardowych czy jak to tam się robi?

 

6. Czy Applowe Airport  rozpoznawany jest zawsze:

  Typ karty: AirPort Extreme  (0x14E4, 0x88)

  Wersja oprogramowania sprzętowego: Broadcom BCM43xx 1.0 (5.10.131.42.4)

kupiłem jakąś używkę na allegro i chciał bym się upewnić że wszystko z nią jest dobrze.

 

Dziękuje za odpowiedzenie na moje pytania.

I pomoc przy moim widzi mi się :D


Snow Leopard 10.6.8 / Mavericks 10.9.2

Medion Akoya P6612 [MD97110]:

CPU Intel Core2Duo P7350 Chipset Intel PM45/Southbridge Intel 82801IM (ICH9-M) GPU NVidia GeForce 9600M GS 256MB Audio Realtek HD ALC663


#2 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11008 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 29 marzec 2014 - 18:43

1. da się, robisz legacy kexta, podeślij zrzut z DCPIManager z pci list to przygotuję takowego.

2. da się przez dopisanie w SSDT lub DSDT, to jest tylko kosmetyka

3. ?

4. zły kext do baterii a raczej konieczność poprawki DSDT (tutek na forum) lub przywrócenie sterownika bodaj jeszcze z Liona

5. stery z systemu wystarczą, nVidia ma od jakiegoś czasu swoje drivery ale w zasadzie nic one nie wnoszą.

6. jak jest to oryginal apple to wszystko jest OK.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#3 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 30 marzec 2014 - 22:29

4. zły kext do baterii a raczej konieczność poprawki DSDT (tutek na forum) lub przywrócenie sterownika bodaj jeszcze z Liona

Nawet ze Snow Leoparda, pod Lionem już ten problem występował.


Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#4 patS_

patS_
  • Members
  • 125 postów

Napisano 30 marzec 2014 - 23:01

1. w załączniku jest zapisany plik z DPCIManager (tylko że w Snow Leopardzie nie ma w tym programie zakładek - ale chyba dokładnie o to Ci chodziło co zamieszczam)

 

2. a możesz mi powiedzieć jak tą kosmetykę zrobić albo odesłać w jakiś konkretne miejsce? chciał bym zobaczyć jak to wygląda z poziomu dsdt i ssdt - będę bardzo w dzięczny

 

3. dokładnie rzecz mówiąc chodzi mi o to że w moim laptopie w BIOSie mam takie opcje jak:

Defult Wireless  Device oraz Defult Bluetooth Device

obie są ustawione standardowo na Last State na to miast ja zawsze przestawiam je na Disabled - przyzwyczajenie z Win bo nie zawsze używałem tych urządzeń i jak były potrzebne to włączałem ręcznie...

no i teraz za uwarzyłem że jak WiFi będzie wyłączone podczas włączania komputera (dokładnie jak OS się wczytuje) to nie da się odpalić w żaden inny sposób (tzw. w laptopie są skróty klawiszowe z przyciskiem Fn i np u mnie Fn + F7 - pozwala włączyć/wyłączyć WiFi) jak w BIOS przy WiFi musi być Last State i WiFi musi być cały czas włączone... - mam nadzieje że teraz trochę jaśniej się wyraziłem ...

z Bluetooth nie mam tego problemu i zastanawiam się dla czego tak jest... takie mało istotne ale ciekawe...

 

4. mogę poprosić o link do tutka bo nie mogę znaleźć - dziękuje bardzo z góry

 

aha mam jeszcze taką prośbę potrzebuje jakiegoś programu do sprawdzenia temperatury w laptopie... Temperature Monitor pokazuje niby temperaturę CPU ale ona się nie przekłada na tą z Windowsa... bardzo by mnie interesował program żeby pokazał mi temperaturę GPU CPU oraz chipsetu no i może też być HDD ale nie wymagam tego ostatniego

sprawa kolejna jest tak że po uśpieniu laptopa (usypia mi się w jakieś 5s a wybudza 1s) i jego wybudzeniu wszystko działa ładnie ale nie działa mi klawiatura (jest w standardzie PS/2) zostaje reset i dopiero mogę się nią cieszyć... wie ktoś dla czego tak jest?

Załączone pliki


Snow Leopard 10.6.8 / Mavericks 10.9.2

Medion Akoya P6612 [MD97110]:

CPU Intel Core2Duo P7350 Chipset Intel PM45/Southbridge Intel 82801IM (ICH9-M) GPU NVidia GeForce 9600M GS 256MB Audio Realtek HD ALC663


#5 patS_

patS_
  • Members
  • 125 postów

Napisano 06 kwiecień 2014 - 16:00

mam pytanko a pro po kosmetyki a mianowicie

poslugujac sie z clovera fixem "FixAirport_4000":

Method (_DSM, 4, NotSerialized)
{
	Store (Package (0xAA)
	{
		"built-in", 
		Buffer (One)
		{
			0x00
		},
		"model",
		Buffer (0xAA)
		{
			"CC"
		}, 
		"subsystem-id”,
		Buffer (0x04)
		{
			0xBB, 0xBB, 0x00, 0x00
		},
		"subsystem-vendor-id”,
		Buffer (0x04)
		{
			0xBB, 0xBB, 0x00, 0x00
		},
		"model",
		Buffer (0xAA)
		{
			"CC"
		}, 
		"name", 
		Buffer (0xAA)
		{
			"CC"
		}, 
		"device-id”,
		Buffer (0x04)
		{
			0xBB, 0xBB, 0x00, 0x00
		},
		"device_type", 
		Buffer (0xAA)
		{
			"CC"
		},
		"AAPL, slot-name", 
		Buffer (0xAA)
		{
			"CC"
		}
	}, Local0)
DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
Return (Local0)
}
Name (_SUN, nazwa_Device)
 

(nie zwracajcie uwagi na AA, BB, CC - bo to oznaczenia dla mnie :D )

podpisalem wszystkie uzadzenia w sekcji "Karty PCI" lecz mam maly problem. mianowicie jak za deklaruje moj "device-id" to w "IORegisteryExplorer" wyswietlany jest jako np "(<"C)". natomiast jesli nie wpisze to mam albo to "(<"C)" albo "device-id" calkiem nie odnoszacy sie do mojego sprzetu... wie moze ktos dla czego tak sie robi ?


Snow Leopard 10.6.8 / Mavericks 10.9.2

Medion Akoya P6612 [MD97110]:

CPU Intel Core2Duo P7350 Chipset Intel PM45/Southbridge Intel 82801IM (ICH9-M) GPU NVidia GeForce 9600M GS 256MB Audio Realtek HD ALC663





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych