Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Marginesy przy bootowaniu Clover/ładowanie OSX - monitor rozpoznany jako TV


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#21 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15941 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 08 kwiecień 2014 - 13:26

@m8kbv - czytaj dokładnie, musisz poszukać na forum ROG Asusa.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#22 m8kbv

m8kbv
  • Members
  • 235 postów

Napisano 08 kwiecień 2014 - 17:08

http://www.techpower...e=&memSize=2048
Tu mamy kolecję biosów do gtx660ti
Mój model to GTX660 TI-DC2O-2GD5. Pomoże mi ktoś w wybraniu prawidłoego biosu do mojej kraty? (nie widzę akurat biosu o tym oznaczeniu)


OS X 10.12.5: MB Air 7.2 256GB 4GB RAM
OS X 10.12 : MSI Z97m GAMING l i5 4670k  l 8GB Kingston KVR16N11/8  l BCM94360CD l Plextor m6pro 128GB l Samsung SM951 l MSI GTX1060 6GB PASCAL :cry:  l 256GB l XFX XTR 650W l Bitfenix Phenom M l

OS X 10.11 : HP 720 G2             l i5 5200u   l 4GB RAM                           l BCM94352Z   l Samsung SSD  128GBl

           

 


#23 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1714 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 08 kwiecień 2014 - 20:18

http://rog.asus.com/...00-series-cards!

 

Nie czytasz dokładnie i nie chcę ci się szukać (jak zwykle), masz szczęście że mam dziś dobry humor...


  • m8kbv lubi to

10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#24 m8kbv

m8kbv
  • Members
  • 235 postów

Napisano 08 kwiecień 2014 - 20:29

Grzesiek13 -dzięki. (wybawco) xD
W piątek będę miał dostęp do kompa to dam znać co i jak.


OS X 10.12.5: MB Air 7.2 256GB 4GB RAM
OS X 10.12 : MSI Z97m GAMING l i5 4670k  l 8GB Kingston KVR16N11/8  l BCM94360CD l Plextor m6pro 128GB l Samsung SM951 l MSI GTX1060 6GB PASCAL :cry:  l 256GB l XFX XTR 650W l Bitfenix Phenom M l

OS X 10.11 : HP 720 G2             l i5 5200u   l 4GB RAM                           l BCM94352Z   l Samsung SSD  128GBl

           

 


#25 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 643 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 listopad 2015 - 11:59

 

 

Samo wgranie - to jeszcze nie koniec problemów. Pewnie wielu z Was nawet nie zdaje sobie sprawy, że rozpoznanie monitora jako TV skutkuje jeszcze problemami z odwzorowaniem prawidłowym kolorów w systemach i to zarówno OS X jak i Windows. Tu znów na kark problemów spada różnice w sposobie wyświetlania obrazu przez TV i komputer. Przekaz sygnału TV jest odrobinę inny niż komputerowego. W komputerowym świecie przy 8-bitowej rozdzielczości koloru ustalono, że dla wartości bitu 0 jest kolor całkowicie wygaszony (czarny) a 255 ma pełną jasność. Wtedy składowy kolor RGB o wartości 0:0:0 jest całkowicie czarny, a 255:255:255 - jest białym 100%. Natomiast w TV jest trochę inaczej - czarny jest na poziomie 16 i wszystko co poniżej 16 jest pokazywane przez TV jako czarny, a biały jest przy 235 i wszystko co powyżej białego to po prostu biały. Teraz dochodzą nam jazdy w ponownym przekodowywaniu. Jeśli monitor został rozpoznany jako TV, to system przełącza się w wyświetlanie kolorów w tzw tryb RGB limited (16-235) i przekodowuje obraz z RGB Full (0-255) tak aby "mniej więcej" poziomy się zgadzały i aby czarny na ekranie monitora był czarnym, a nie szarym o poziomie 16. Mam nadzieję że nadążacie. Gorzej jak monitor zacznie robić clipping bo VGA wciąż wysyła 0-255 a monitor wszystko co poniżej 16 wyświetla jako czarny a powyżej 235 jako biały, wtedy mamy wrażenie obrazu super WoW kontrast, ale tak nie jest, tracimy jego znaczą część, np detale w ciemnych scenach czy detale chmur. W drugą stronę może być tak, że komputer nadaje 16-235 a monitor pokazuje to jako 0-255 to wtedy czarny nie będzie czarny a szarym i obraz wydaje się wyprany.

 

VGA które przestawiają się w RGB Limited (16-235) to np wszystkie nvidie jakie miałem. Zarówno pod Windows jak i OS X potrzebne są sztuczki aby "naprostować" ich działanie. Monitor rozpoznany jako TV wygląda w preferencjach OS X tak:

attachicon.gifMonitor-jako-TV.pngattachicon.gifMonitor-jako-TV-preferencje.png

Zwróćcie uwagę na zaznaczone na czerwono wpisy, w preferencjach mamy informację że monitor został rozpoznany jako TV, a w preferencjach monitora mamy odświeżanie 60Hz - NTSC - czyli system nadawania.

 

Problem możemy naprawić w prosty sposób, wystarczy użyć tego skryptu:

https://gist.github....gherity/7435890

wystarczy w konsoli wydać polecenie:

ruby patch-edid.rb

A wynik polecenia w postaci katalogu wgrać do:

/System/Library/Displays/Overrides

Restart komputera lub odpięcie i podpięcie monitora wystarczy aby monitor został porwanie rozpoznany:

attachicon.gifMonitor-OK.pngattachicon.gifMonitor-OK-preferencje.png

 

Mam nadzieję że nie zanudziłem was. Jak znajdę zdjęcia które robiłem samemu wyświetlaczowi to pokażę jeszcze jak są poszarpane fonty i zniekształcony obraz na tak dobrym monitorze jak właśnie przykładowy 27" DELL U2713H o rozdzielczości 2560x1440 z sprzętową kalibracją i to podpięty po złączu display port.

 

Podobny problem też występuje pod Windows i tam trzeba zaaplikować poprawkę do rejestru.

 

Jeśli ten opis wam się spodobał i chcecie aby takie materiały pojawiały się częściej, to pamiętajcie, że w prawym dolnym rogu postu są takie strzałki czerwona i zielona... jak wam się podoba to klikajcie w zieloną a jak nie to w czerwoną. ;)

Ta metoda działa tylko na Dellach, czy jest jakiś sposób aby to załatwić na innych monitorach (w moim przypadku AOC 2369vm)?


Mac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970

#26 danielosx86

danielosx86
  • Members
  • 316 postów

Napisano 21 listopad 2015 - 16:58

Nie działa tylko na Dellach.


Hackintosh ASRock H61M-VS | Intel Core i5-2300 | 8 GB RAM 1333MHz | Gigabyte GeForce GTX650OC 1GB | TP-Link TL-WDN4800 | Samsung 840 Evo 250GB | Samsung 650 EVO 120GB | Apple Keyboard | Magic Mouse | macOS Sierra 10.12

MacBook Air 13" Mid 2012 | Intel Core i5 | 8 GB RAM  | Intel HD4000 | 128 GB SSD | macOS Sierra 10.12

PowerMac G5 | Power PC Dual Core 2 GHz | 2 GB RAM | GeForce 6600LE | 120 GB | Mac OS X Leopard 10.5.8

iPhone 6 16 GB Space Grey iOS 10


#27 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 643 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 listopad 2015 - 16:59

Chodziło mi o rozwiązanie tego konkretnego problemu co w cytacie, bo mój monitor też jest wykrywany jako TV. 


Mac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970

#28 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15941 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 listopad 2015 - 17:16

Działa na każdym monitorze, jeśli ma opisany problem. DELL był jedynie przykładem, ponieważ dość często na tych monitorach ten problem występuje. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#29 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 643 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 listopad 2015 - 18:39

No niestety u mnie nie działa, ciągle jest wykrywany jako tv :c


Mac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970

#30 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15941 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 25 listopad 2015 - 19:14

Powtórz wszystko od początku, sprawdź czy wgrałeś właściwy folder, w właściwe miejsce, czy masz naprawione uprawnienia oraz czy zrobiony został restart.

 

Jeszcze nie natrafiłem na monitor który na którym by nie zadziałał ten trik i ze wszystkich pozbyłem się TV - nawet z monitorów 4k. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#31 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 643 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 11 styczeń 2017 - 18:00

Hmm, po ponad roku jednak nadal mnie to męczy :D Zrobiłem wszystko raz jeszcze, dokładnie wszystko sprawdzając, restartując, odpinając i przypinając monitor (DP, podpięty pod GTXa) - nic. Załączam screena, a nuż to pomoże... 

Załączony plik  Screen Shot 2017-01-11 at 17.56.03.png   494,23 KB   0 Ilość pobrań


Mac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970

#32 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15941 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 11 styczeń 2017 - 23:29

Która wersja systemu?

 

Uprawnienia do folderu i pliku zmienione na 755 i usera:grupę root:wheel? 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#33 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 643 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 12 styczeń 2017 - 21:51

Uprawnienia są dobre, jednak nie rozumiem "usera:grupę root:wheel"? Rozumiem że chodzi o wykonanie jakiejś komendy mającej związek z uprawnieniami do plików i folderów? Wersja systemu 10.12.2, a folder Overrides musiałem stworzyć ręcznie (zrobiłem to przez Finder). 

Ok już ogarnąłem, chodzi o komende chown:D Teraz wydaje się od tej strony być już wszystko dobrze, ale dalej nie wydaje się to działać :/ 

 

 

Załączony plik  Screen Shot 2017-01-12 at 21.57.51.png   47,79 KB   0 Ilość pobrań


Mac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970

#34 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15941 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 13 styczeń 2017 - 00:04

Sprawdź czy na pewno wrzucasz pliki w właściwe foldery.

 

Do Yosemite (10.10.x) wrzucało się do: /System/Library/Displays/Overrides

Od El Capitan (10.11.x) wrzuca się do: /System/Library/Displays/Contents/Resources/Overrides

 

Jeśli ręcznie zakładałeś folder "Overrides" to znaczy, że wgrałeś w złe miejsce. Ten folder jest w systemie i już zawiera wiele plików obejść dla różnych monitorów. 


  • krzyssp lubi to

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#35 lulek2007

lulek2007
  • Members
  • 134 postów

Napisano 13 styczeń 2017 - 08:53

Sprawdź czy na pewno wrzucasz pliki w właściwe foldery.

 

Do Yosemite (10.10.x) wrzucało się do: /System/Library/Displays/Overrides

Od El Capitan (10.11.x) wrzuca się do: /System/Library/Displays/Contents/Resources/Overrides

 

Jeśli ręcznie zakładałeś folder "Overrides" to znaczy, że wgrałeś w złe miejsce. Ten folder jest w systemie i już zawiera wiele plików obejść dla różnych monitorów. 

 

Ha, teraz działa perfekcyjnie po wgraniu na właściwe miejsce w 10.12.2 !

 

Dodatkowo pojawiło się 

Załączone pliki


[Clover & Yosemite] - ASUS Gryphon Z87 | Intel Core i7-4770K | 4x8GB DDR3 1600Mhz | Toshiba 2GB | MacPro G5 mini-atx mod case

[Clover & Yosemite] - MSI H81M-P33 | Intel Core i5-4690K| 2x8GB DDR3 1600Mhz | Seagate 1GB | Mac G4 Quicksilver mini-atx mod case

[Clover & Mavericks] - Gigabyte H61M-DS@ DVI | Intel Core i5-2500K | 2x8 GB DDR3 1600Mhz | Seagate 1GB | Mac G3 mini-atx mod case





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych