Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Marginesy przy bootowaniu Clover/ładowanie OSX - monitor rozpoznany jako TV


Najlepsza odpowiedź 314TeR , 07 kwiecień 2014 - 18:48

OK, parę słów wyjaśnienia, ponieważ padło parę mylnych informacji.

 

Czarna ramka wokół obrazu to nie overscan a underscan. 99% TV na świecie ma domyślnie ustawiony overscan, czyli obcinanie brzegów ekranu. Prawidłowy obraz wypuszczany z komputera byłby wyświetlony na takim TV z obciętymi brzegami, a przez to obsługa by była utrudniona. Producenci kart wpadli na genialny pomysł jak zaradzić aby obraz nie był obcinany i można go było użyć nawet na etapie boot i wymyślili undescan (czyli pomniejszanie obrazu) tak aby skompensować overscan w TV. Jak ju domyślacie jest z tym kibel, bo obraz jest dwukrotnie zniekształcany, raz przeskalowywany w komputerze a potem drugi raz w TV, a to nie ma szansy dobrze wyglądać. Każdy z TV jaki widziałem ma opcję wyłączenia overscanu i wtedy obraz będzie prawidłowo piksel w piksel pokazywany, ale to samo trzeba jeszcze zrobić w komputerze. Zarówno nvidia jak i ATI/AMD mają takową opcję w sterownikach swoich. A teraz istotne kiedy to się bierze - otóż wtedy kiedy komputer (VGA) otrzyma w EDID od monitora/TV informację, że wśród trybów jest tryb TV 1920x1080, nie chcę się zagłębiać w szczegóły, ale wiele monitorów nawet tylko z złączem DVI wysyła do kompa takie dane i wtedy VGA traktuje takie urządzenie jak TV.

 

Jak temu zaradzić - otóż mi i developerom z clovera nie udało się znaleźć sposobu na obejście. Modyfikowaliśmy EDID i wstawialiśmy taki który nie zawierał tych trybów i wszystko na nic... podejrzewamy że zwyczajnie w BIOSie VGA jest zakodowana informacja, że jak jest 1920x1080 - to walimy underscan. Jest to nieestetyczne, ale da się z tym żyć i trzeba przeboleć, albo zmienić monitor, albo zmienić VGA na taką która tego problemu nie ma. VGA jakie testowałem i włączały underscan to ATI do 6xxx (7xxx i wyżej nie testowałem więc nie wiem) nvidie do GT/GTX6xx - ASUS'y GTX 7xx już nie mają tego problemu. Instalacją UEFI GOP BIOS do VGA czasami pomaga, ponieważ jak wyłączymy CSM to wtedy używana jest inna sekcja VROMu ale konieczne jest posiadanie systemu zgodnego z UEFI GOP czyli WIndows 8 i wyżej. Jak ma się Windows 7 to trzeba włączyć CSM i nici z pełnego obrazu, bo wtedy czytamy sekcję legacy z Video BIOSu.

 

Wgrywanie UEFI GOP BIOS do kart ASUSa nie posiadających go a będących co najmniej AMD 7xxx i nvidia 6xx. Trzeba spełnić następujące warunki:

1. Posiadać płytę główna ASUS z UEFI GOP - musi to być coś na chipsecie 7-dmej generacji np Z77 i wyżej, nie może to być Z68.

2. Pobrać stosowne narzędzie ze strony ASUSa - paradoksalnie jak dla naszej VGA nie ma, to i tak można poszukać w podobnych modelach i pobrać aplikację. Dodawanie sekcji UEFI do VROM jest wspólne dla wielu kart.

3. Aplikacja działa z poziomu 64 bitowego systemu Windows. Ja z sukcesem wgrywałem z Win 7 64 bit i Win 8 64 bit - Win 8.1 nie miałem okazji testować, ale podejrzewam że nie będzie problemu.

 

Samo wgranie - to jeszcze nie koniec problemów. Pewnie wielu z Was nawet nie zdaje sobie sprawy, że rozpoznanie monitora jako TV skutkuje jeszcze problemami z odwzorowaniem prawidłowym kolorów w systemach i to zarówno OS X jak i Windows. Tu znów na kark problemów spada różnice w sposobie wyświetlania obrazu przez TV i komputer. Przekaz sygnału TV jest odrobinę inny niż komputerowego. W komputerowym świecie przy 8-bitowej rozdzielczości koloru ustalono, że dla wartości bitu 0 jest kolor całkowicie wygaszony (czarny) a 255 ma pełną jasność. Wtedy składowy kolor RGB o wartości 0:0:0 jest całkowicie czarny, a 255:255:255 - jest białym 100%. Natomiast w TV jest trochę inaczej - czarny jest na poziomie 16 i wszystko co poniżej 16 jest pokazywane przez TV jako czarny, a biały jest przy 235 i wszystko co powyżej białego to po prostu biały. Teraz dochodzą nam jazdy w ponownym przekodowywaniu. Jeśli monitor został rozpoznany jako TV, to system przełącza się w wyświetlanie kolorów w tzw tryb RGB limited (16-235) i przekodowuje obraz z RGB Full (0-255) tak aby "mniej więcej" poziomy się zgadzały i aby czarny na ekranie monitora był czarnym, a nie szarym o poziomie 16. Mam nadzieję że nadążacie. Gorzej jak monitor zacznie robić clipping bo VGA wciąż wysyła 0-255 a monitor wszystko co poniżej 16 wyświetla jako czarny a powyżej 235 jako biały, wtedy mamy wrażenie obrazu super WoW kontrast, ale tak nie jest, tracimy jego znaczą część, np detale w ciemnych scenach czy detale chmur. W drugą stronę może być tak, że komputer nadaje 16-235 a monitor pokazuje to jako 0-255 to wtedy czarny nie będzie czarny a szarym i obraz wydaje się wyprany.

 

VGA które przestawiają się w RGB Limited (16-235) to np wszystkie nvidie jakie miałem. Zarówno pod Windows jak i OS X potrzebne są sztuczki aby "naprostować" ich działanie. Monitor rozpoznany jako TV wygląda w preferencjach OS X tak:

[attachment=4855:Monitor-jako-TV.png][attachment=4856:Monitor-jako-TV-preferencje.png]

Zwróćcie uwagę na zaznaczone na czerwono wpisy, w preferencjach mamy informację że monitor został rozpoznany jako TV, a w preferencjach monitora mamy odświeżanie 60Hz - NTSC - czyli system nadawania.

 

Problem możemy naprawić w prosty sposób, wystarczy użyć tego skryptu:

https://gist.github....gherity/7435890

wystarczy w konsoli wydać polecenie:

ruby patch-edid.rb

A wynik polecenia w postaci katalogu wgrać do:

/System/Library/Displays/Overrides

Restart komputera lub odpięcie i podpięcie monitora wystarczy aby monitor został porwanie rozpoznany:

[attachment=4857:Monitor-OK.png][attachment=4858:Monitor-OK-preferencje.png]

 

Mam nadzieję że nie zanudziłem was. Jak znajdę zdjęcia które robiłem samemu wyświetlaczowi to pokażę jeszcze jak są poszarpane fonty i zniekształcony obraz na tak dobrym monitorze jak właśnie przykładowy 27" DELL U2713H o rozdzielczości 2560x1440 z sprzętową kalibracją i to podpięty po złączu display port.

 

Podobny problem też występuje pod Windows i tam trzeba zaaplikować poprawkę do rejestru.

 

Jeśli ten opis wam się spodobał i chcecie aby takie materiały pojawiały się częściej, to pamiętajcie, że w prawym dolnym rogu postu są takie strzałki czerwona i zielona... jak wam się podoba to klikajcie w zieloną a jak nie to w czerwoną. ;)

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#21 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16838 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 08 kwiecień 2014 - 13:26

@m8kbv - czytaj dokładnie, musisz poszukać na forum ROG Asusa.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#22 m8kbv

m8kbv
  • Members
  • 254 postów

Napisano 08 kwiecień 2014 - 17:08

http://www.techpower...e=&memSize=2048
Tu mamy kolecję biosów do gtx660ti
Mój model to GTX660 TI-DC2O-2GD5. Pomoże mi ktoś w wybraniu prawidłoego biosu do mojej kraty? (nie widzę akurat biosu o tym oznaczeniu)


OS X 10.13.1: Hackintosh- MSI h170i GAMING AC  i5 7600k  l 8GB Goodram DDR4 2400MHz l Dell DW1830.  l Plextor m6pro 128GB l Silverstone SFX 500W l Fractal Node 202

OS X 10.12.5: MB Air 7.2 256GB 4GB RAM
OS X 10.12 : Hackintosh- MSI Z97m GAMING   l i5 4670k  l 8GB Kingston KVR16N11/8 l BCM94360CD l Plextor m6pro 128GB l Samsung SM951 l MSI GTX1060 6GB PASCAL :cry:  l 256GB l XFX XTR 650W l Bitfenix Phenom M l

OS X 10.11 : Hackbook: HP 720 G2  l i5 5200u l 4GB RAM l BCM94352Z l Samsung SSD  128GBl

OS X 10.9 : Hackintosh- Asrock Z87 Extreme 4  l i5 4670k  l 4GB Kingston  l BCM94360CD l Samsung 840 EVO l MSI GTX970 4GB l SPC Dzeus 550W l SPC Regnum L50 

 


#23 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1735 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 08 kwiecień 2014 - 20:18

http://rog.asus.com/...00-series-cards!

 

Nie czytasz dokładnie i nie chcę ci się szukać (jak zwykle), masz szczęście że mam dziś dobry humor...


  • m8kbv lubi to

10.12|BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|ASRock B250M Pro 4|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|ADATA Ultimate SU800 256GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#24 m8kbv

m8kbv
  • Members
  • 254 postów

Napisano 08 kwiecień 2014 - 20:29

Grzesiek13 -dzięki. (wybawco) xD
W piątek będę miał dostęp do kompa to dam znać co i jak.


OS X 10.13.1: Hackintosh- MSI h170i GAMING AC  i5 7600k  l 8GB Goodram DDR4 2400MHz l Dell DW1830.  l Plextor m6pro 128GB l Silverstone SFX 500W l Fractal Node 202

OS X 10.12.5: MB Air 7.2 256GB 4GB RAM
OS X 10.12 : Hackintosh- MSI Z97m GAMING   l i5 4670k  l 8GB Kingston KVR16N11/8 l BCM94360CD l Plextor m6pro 128GB l Samsung SM951 l MSI GTX1060 6GB PASCAL :cry:  l 256GB l XFX XTR 650W l Bitfenix Phenom M l

OS X 10.11 : Hackbook: HP 720 G2  l i5 5200u l 4GB RAM l BCM94352Z l Samsung SSD  128GBl

OS X 10.9 : Hackintosh- Asrock Z87 Extreme 4  l i5 4670k  l 4GB Kingston  l BCM94360CD l Samsung 840 EVO l MSI GTX970 4GB l SPC Dzeus 550W l SPC Regnum L50 

 


#25 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 683 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 listopad 2015 - 11:59

 

 

Samo wgranie - to jeszcze nie koniec problemów. Pewnie wielu z Was nawet nie zdaje sobie sprawy, że rozpoznanie monitora jako TV skutkuje jeszcze problemami z odwzorowaniem prawidłowym kolorów w systemach i to zarówno OS X jak i Windows. Tu znów na kark problemów spada różnice w sposobie wyświetlania obrazu przez TV i komputer. Przekaz sygnału TV jest odrobinę inny niż komputerowego. W komputerowym świecie przy 8-bitowej rozdzielczości koloru ustalono, że dla wartości bitu 0 jest kolor całkowicie wygaszony (czarny) a 255 ma pełną jasność. Wtedy składowy kolor RGB o wartości 0:0:0 jest całkowicie czarny, a 255:255:255 - jest białym 100%. Natomiast w TV jest trochę inaczej - czarny jest na poziomie 16 i wszystko co poniżej 16 jest pokazywane przez TV jako czarny, a biały jest przy 235 i wszystko co powyżej białego to po prostu biały. Teraz dochodzą nam jazdy w ponownym przekodowywaniu. Jeśli monitor został rozpoznany jako TV, to system przełącza się w wyświetlanie kolorów w tzw tryb RGB limited (16-235) i przekodowuje obraz z RGB Full (0-255) tak aby "mniej więcej" poziomy się zgadzały i aby czarny na ekranie monitora był czarnym, a nie szarym o poziomie 16. Mam nadzieję że nadążacie. Gorzej jak monitor zacznie robić clipping bo VGA wciąż wysyła 0-255 a monitor wszystko co poniżej 16 wyświetla jako czarny a powyżej 235 jako biały, wtedy mamy wrażenie obrazu super WoW kontrast, ale tak nie jest, tracimy jego znaczą część, np detale w ciemnych scenach czy detale chmur. W drugą stronę może być tak, że komputer nadaje 16-235 a monitor pokazuje to jako 0-255 to wtedy czarny nie będzie czarny a szarym i obraz wydaje się wyprany.

 

VGA które przestawiają się w RGB Limited (16-235) to np wszystkie nvidie jakie miałem. Zarówno pod Windows jak i OS X potrzebne są sztuczki aby "naprostować" ich działanie. Monitor rozpoznany jako TV wygląda w preferencjach OS X tak:

attachicon.gifMonitor-jako-TV.pngattachicon.gifMonitor-jako-TV-preferencje.png

Zwróćcie uwagę na zaznaczone na czerwono wpisy, w preferencjach mamy informację że monitor został rozpoznany jako TV, a w preferencjach monitora mamy odświeżanie 60Hz - NTSC - czyli system nadawania.

 

Problem możemy naprawić w prosty sposób, wystarczy użyć tego skryptu:

https://gist.github....gherity/7435890

wystarczy w konsoli wydać polecenie:

ruby patch-edid.rb

A wynik polecenia w postaci katalogu wgrać do:

/System/Library/Displays/Overrides

Restart komputera lub odpięcie i podpięcie monitora wystarczy aby monitor został porwanie rozpoznany:

attachicon.gifMonitor-OK.pngattachicon.gifMonitor-OK-preferencje.png

 

Mam nadzieję że nie zanudziłem was. Jak znajdę zdjęcia które robiłem samemu wyświetlaczowi to pokażę jeszcze jak są poszarpane fonty i zniekształcony obraz na tak dobrym monitorze jak właśnie przykładowy 27" DELL U2713H o rozdzielczości 2560x1440 z sprzętową kalibracją i to podpięty po złączu display port.

 

Podobny problem też występuje pod Windows i tam trzeba zaaplikować poprawkę do rejestru.

 

Jeśli ten opis wam się spodobał i chcecie aby takie materiały pojawiały się częściej, to pamiętajcie, że w prawym dolnym rogu postu są takie strzałki czerwona i zielona... jak wam się podoba to klikajcie w zieloną a jak nie to w czerwoną. ;)

Ta metoda działa tylko na Dellach, czy jest jakiś sposób aby to załatwić na innych monitorach (w moim przypadku AOC 2369vm)?


iMac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970


#26 danielosx86

danielosx86
  • Members
  • 356 postów

Napisano 21 listopad 2015 - 16:58

Nie działa tylko na Dellach.


Hackintosh ASRock H61M-VS | Intel Core i5-2300 | 8 GB RAM 1333MHz | Gigabyte GeForce GTX650OC 1GB | TP-Link TL-WDN4800 | Samsung 840 Evo 250GB | Samsung 650 EVO 120GB | Apple Keyboard | Magic Mouse | macOS High Sierra 10.13

MacBook Air 13" Mid 2012 | Intel Core i5 | 8 GB RAM  | Intel HD4000 | 128 GB SSD | macOS High Sierra 10.13

PowerMac G5 | Power PC Dual Core 2 GHz | 2 GB RAM | GeForce 6600LE | 120 GB | Mac OS X Leopard 10.5.8

iPhone 6 16 GB Space Grey iOS 11


#27 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 683 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 listopad 2015 - 16:59

Chodziło mi o rozwiązanie tego konkretnego problemu co w cytacie, bo mój monitor też jest wykrywany jako TV. 


iMac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970


#28 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16838 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 listopad 2015 - 17:16

Działa na każdym monitorze, jeśli ma opisany problem. DELL był jedynie przykładem, ponieważ dość często na tych monitorach ten problem występuje. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#29 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 683 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 listopad 2015 - 18:39

No niestety u mnie nie działa, ciągle jest wykrywany jako tv :c


iMac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970


#30 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16838 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 25 listopad 2015 - 19:14

Powtórz wszystko od początku, sprawdź czy wgrałeś właściwy folder, w właściwe miejsce, czy masz naprawione uprawnienia oraz czy zrobiony został restart.

 

Jeszcze nie natrafiłem na monitor który na którym by nie zadziałał ten trik i ze wszystkich pozbyłem się TV - nawet z monitorów 4k. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#31 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 683 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 11 styczeń 2017 - 18:00

Hmm, po ponad roku jednak nadal mnie to męczy :D Zrobiłem wszystko raz jeszcze, dokładnie wszystko sprawdzając, restartując, odpinając i przypinając monitor (DP, podpięty pod GTXa) - nic. Załączam screena, a nuż to pomoże... 

Załączony plik  Screen Shot 2017-01-11 at 17.56.03.png   494,23 KB   0 Ilość pobrań


iMac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970


#32 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16838 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 11 styczeń 2017 - 23:29

Która wersja systemu?

 

Uprawnienia do folderu i pliku zmienione na 755 i usera:grupę root:wheel? 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#33 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 683 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 12 styczeń 2017 - 21:51

Uprawnienia są dobre, jednak nie rozumiem "usera:grupę root:wheel"? Rozumiem że chodzi o wykonanie jakiejś komendy mającej związek z uprawnieniami do plików i folderów? Wersja systemu 10.12.2, a folder Overrides musiałem stworzyć ręcznie (zrobiłem to przez Finder). 

Ok już ogarnąłem, chodzi o komende chown:D Teraz wydaje się od tej strony być już wszystko dobrze, ale dalej nie wydaje się to działać :/ 

 

 

Załączony plik  Screen Shot 2017-01-12 at 21.57.51.png   47,79 KB   0 Ilość pobrań


iMac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970


#34 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16838 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 13 styczeń 2017 - 00:04

Sprawdź czy na pewno wrzucasz pliki w właściwe foldery.

 

Do Yosemite (10.10.x) wrzucało się do: /System/Library/Displays/Overrides

Od El Capitan (10.11.x) wrzuca się do: /System/Library/Displays/Contents/Resources/Overrides

 

Jeśli ręcznie zakładałeś folder "Overrides" to znaczy, że wgrałeś w złe miejsce. Ten folder jest w systemie i już zawiera wiele plików obejść dla różnych monitorów. 


  • krzyssp lubi to

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#35 lulek2007

lulek2007
  • Members
  • 158 postów

Napisano 13 styczeń 2017 - 08:53

Sprawdź czy na pewno wrzucasz pliki w właściwe foldery.

 

Do Yosemite (10.10.x) wrzucało się do: /System/Library/Displays/Overrides

Od El Capitan (10.11.x) wrzuca się do: /System/Library/Displays/Contents/Resources/Overrides

 

Jeśli ręcznie zakładałeś folder "Overrides" to znaczy, że wgrałeś w złe miejsce. Ten folder jest w systemie i już zawiera wiele plików obejść dla różnych monitorów. 

 

Ha, teraz działa perfekcyjnie po wgraniu na właściwe miejsce w 10.12.2 !

 

Dodatkowo pojawiło się 

Załączone pliki


ASUS Gryphon Z87 | Intel Core i7-4770K | MacPro G5 mini-atx mod case  || ASUS Gryphon Z97 | Intel Core i5-4690K | MacPro G5 mini-atx mod case || MSI H81M-P33 | Intel Core i5-4690K | Mac G4 Quicksilver mini-atx mod case || Gigabyte H61M-DS@ DVI | Intel Core i5-2500K | Mac G3 mini-atx mod case || Gigabyte GA-Q87tn | Intel Core i7-4790K | Mac CUBE G4 mod case 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych