Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Instalacja OS X na hp pavilion g6 2293sa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 mavaros

mavaros
  • Members
  • 6 postów

Napisano 01 maj 2014 - 19:50

Hej 

Posiadam wyzej wymienionego laptopa i mam pytanie czy da sie na nim postawic OS X??

Za mna juz pierwsze proby zakonczone niepowodzeniem :(

Probowalem zaistalowac SL za pomoca unibootXa  ale niestety nie wykrywal mi on wypalonego retaila (probowalem kilku obrazow)

W koncu z racji posiadania ostatniej plyty DL pobralem Snow_Leopard_10.6.1-10.6.2_SSE2_SSE3_Intel_AMD_by_Hazard.

Zbotowal sie ale niestety zaraz po pojawieniu sie screena z jabluszkiem wiesza sie i nic procz wylaczenia lapka nie moge zrobic

vi9dsmv57z9p_t.jpg

 

Na VirtualBox zaisntalowal sie bez problemu

 

Konfiguracja mojego laptopa

 

Procesor:              Intel® Core™ i5-3210M CPU @ 2.50GHz

Pamiec:                 6 GB

Karta graficzna:     Intel HD 4000

SIec:                      Ralink RT5390R 802.11bgn Wi-Fi Adapter

                              Realtek PCIe FE Family Controller
Dzwiek:                  IDT High Definition Audio CODEC
 
Mozna cos z tym zrobic??


#2 piotr097

piotr097
  • Members
  • 131 postów

Napisano 01 maj 2014 - 19:56

Na początek zrób porządną listę konfiguracji sprzętu.   http://hamac.pl/topi...uracji-sprzętu/


Samsung NP300E5C | HM75 | Intel Core i3-2370M | 6GB RAM | HD3000 | HDD 500GB |

MacBook Pro |15 inch | 2009 mid |


#3 mavaros

mavaros
  • Members
  • 6 postów

Napisano 01 maj 2014 - 21:06

A wiec jeszcze raz

 

1.  hp pavilion g6 2293sa

2.  Intel® Core™ i5-3210M CPU @ 2.50GHz (obsluguje SSE2 SSE3)

3.  Serial ATA AHCI 1.0

4.  brak
5.  Intel HD 4000 (1366X768)
6.  IDT HD Audio Codec
7.  Realtek PCIe FE
8.  Ralink RT5390R 802.11bgn
9.  M4-CT128M4SSD2 (SATA III 6gb/s)
     Hitachi HTS541010A9E680 SATA II
10.Klawiatura wbudowana, mysz podlaczona pod USB
 
Niewiem czy to wazne ale w miejsce napedu mam wpiety hdd a naped mam na USB
 
Mam nadzieje ze lista teraz bedzie dobra    


#4 piotr097

piotr097
  • Members
  • 131 postów

Napisano 01 maj 2014 - 21:21

Wszystko do odpalenia oprócz wifi. Retail + Clover i jazda. Instalacja snow leopard na tym sprzęcie jest kompletnie bez sensu, bierz się za Mountain lion lub Maverick .

 

Clover: http://hamac.pl/topi...rukcja-obsługi/

 

Mountain lion: http://hamac.pl/topi...mountain-liona/

 

Maverick: http://hamac.pl/topi...acji-mavericks/


Samsung NP300E5C | HM75 | Intel Core i3-2370M | 6GB RAM | HD3000 | HDD 500GB |

MacBook Pro |15 inch | 2009 mid |


#5 wert

wert
  • Members
  • 105 postów

Napisano 01 maj 2014 - 21:25

Zbotowal sie ale niestety zaraz po pojawieniu sie screena z jabluszkiem wiesza sie i nic procz wylaczenia lapka nie moge zrobic

 

 

 

 a z jakimi flagami odpalaleś?

 

spróbuj po wyjęciu UniBootX i wsadzeniu instalki maca wklepać -v npci=0x2000 (opcjonalnie cpus=1) u mnie z takimi flagami rusza


Gigabyte GA-X79-UD3 (rev.1.0) v.F16 ||  INTEL Core i7-3930K 3.2GHz 12MB cache LGA2011 SSE1 do SSE4.1  ||  Intel X79 Express Chipset  ||  GTX550Ti Memory 1024mb GDDR5  ||  Realtek ALC898  ||  Intel GbE LAN (100/1000 Mbit)  ||  16Gb Kingston HyperX DDR3 1866MHz XMP CL10


#6 mavaros

mavaros
  • Members
  • 6 postów

Napisano 02 maj 2014 - 00:03

Probowalem z flagami ktore mi podales i nadal to samo

Sproboje instalacji ML jak radzi piotr097 moze na tym ruszy

Wifi sie nie przejmuje bo zawsze mozna cos na usb wsadzic i bedzie (tak mysle)



#7 piotr097

piotr097
  • Members
  • 131 postów

Napisano 02 maj 2014 - 13:41

Probowalem z flagami ktore mi podales i nadal to samo

Sproboje instalacji ML jak radzi piotr097 moze na tym ruszy

Wifi sie nie przejmuje bo zawsze mozna cos na usb wsadzic i bedzie (tak mysle)

Adapter wifi usb to nie zbyt dobry pomysł jest z nimi dużo problemów, wymień po prosu kartę sieciową  to kwestia odkręcenia 2 śrubek.


Samsung NP300E5C | HM75 | Intel Core i3-2370M | 6GB RAM | HD3000 | HDD 500GB |

MacBook Pro |15 inch | 2009 mid |


#8 mavaros

mavaros
  • Members
  • 6 postów

Napisano 02 maj 2014 - 17:18

hmm mialem gdzies whiteliste do mojego modelu jak znajde to podam i podpowiecie ktore karty pasuja ale wpierw musze to jakos uruchomic :)

 

EDIT

Znow to samo co podczas proby uruchomienia retaila SL 10.6 za pomoca UnibootXa.Tam nie widzial plyty a teraz Clover nie widzi partycji z ML

Robilem wszystko wg poradnika (przygotowanie USB). Juz nie wiem co robie zle

 

EDIT2

Poszlo tzn Clover zobaczyl partycje z OS X i odpalilem instalacje jednak na tym moja radosc sie skonczyla bo dostalem komunikat 

 

2880ftz.jpg

 

Za ok 3 sek po tym info mam restart i tak w kolko

Co teraz bo dodam ze jest to moja pierwsza instalacja macOS



#9 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10960 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 03 maj 2014 - 16:54

Chyba znalazłem przyczynę ! Na niektórych konfigach nie przechodzi ładowanie jak jest w config.plist:

<key>KernelCpu</key>
<true/>

Trzeba przestawić na false i nie będzie stawać po załadowaniu kextów na "root device uuid is".


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#10 mavaros

mavaros
  • Members
  • 6 postów

Napisano 03 maj 2014 - 23:34

Pomoglo ale tylko na chwile gdyz zaraz po przekoczeniu "root device uuid is" znowu zawisl tym razem na

eoa3l.jpg

EDIT:

Dodanie flagi cpus=1 spowodowalo ze instalacja poszla dalej jednak tym razem zawsl znow na pustym czarnym ekranie

Probowalem tez GraphicsEnabler=Yes,No ale nic to nie dalo

W internecie znalazlem post goscia ktory tez utknal na pusym ekranie

Rozwiazanie bylo takie

if u have intel hd .. remove from the installer all

 

appleintelhd*.*

 

boot

 

-f -v GraphicsEnabler=No

 

good hack

 

Posiadam IntelHD 4000 ale nie wiem z kad mam usunac te pliki appleintelhd bo na penie z Cloverem nie ma czegos takiego



#11 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10960 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 04 maj 2014 - 11:35

Wyłącz injekcję grafiki intela w config.plist. Mobilne grafy przeważnie odpalają bez popychania.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#12 mavaros

mavaros
  • Members
  • 6 postów

Napisano 07 maj 2014 - 18:50

Hej

Zainstalowalem wkoncu tego ML (brak czasu) i wszystko bylo ok do czasu kiedy probwalem zainstalowac kexty

na pierwszy rzut poszla karta dzwiekowa. Znalazlem na necie kext do mojej IDT HD audio i przez iKext podalem wpierw AppleHDA.kext a pozniej HDAEnabler.kext

po czym zrestartowalem komputer. Niestety juz sie nie uruchomil :(

Nie wiem czy cos zrobilem zle czy nie w tej kolejnosci ale uruchamianie systemu konczy sie na 

nmhrno.jpg

 

Moze ktos pomoc ?? 

Przed instalacja tego kexta od audio po tym info pojawial sie pulpit

 

EDIT

Juz sobie poradzilem

Usunelem wadliwy kext i poszlo

Zostala tylko karta muzyczna ktorej za chiny nie moge uruchomic 

Probowalem juz kilka kextow 

VoodooHDA

3640-AppleHDA_IDT92HD87b24

i nic

Moze cos robie zle

Albo sie system nie uruchamia i musze usuwac kexty albo nie wykrywa karty wogole



#13 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10960 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 09 maj 2014 - 15:35

AppleHDADisabler + zabawa z różnymi VoodooHDA - wersja 2.8.4 albo 2.8.5 + ew ich modyfikacje w info.plist


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych