Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Apple prezentuje budżetowego iMaka 21"


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1709 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 18 czerwiec 2014 - 14:23

Apple zaprezentowało właśnie jeszcze tańszą wersje iMaka 21,5" która oferuje

 

  • Dwurdzeniowy procesor Core i5 o taktowaniu 1,4 GHz (turbo do 2,7 Ghz)
  • 8GB pamięci RAM
  • 500 GB dysk twardy
  • Kartę graficzną HD 5000

Ceny? 1099$ co przekłada się na 4699 zł

 

Można już zamówić w sklepie Apple. Wygląda to na MBA wciśnięty do desktopa  :)

 

http://www.apple.com/imac/specs/

 

:)


10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#2 mozekawe

mozekawe
  • Members
  • 44 postów

Napisano 18 czerwiec 2014 - 15:43

To w pełni pokazuje jak bardzo nieopłacalne są zakupy w sklepie Apple'a:-P

 

Niecałe 200 zł drożej i mamy: http://allegro.pl/im...4321851648.html



#3 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15701 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 18 czerwiec 2014 - 20:54

Trochę cena zaporowa na 21'5" calowy najtańszy monitor - jak bóg da to IPS, ale nie ryzykowałbym stwierdzenia, bo może być i TN, do tego coś co w środku będzie wypisz wymaluj NUC jak D54250WYK tylko nie z i5-4250U a o 100MHz szybszym i5-4260U.

 

Ja wysiadam, o ile MacMini ma sens, to takiego iMaca nie kumam... to bezsens... za prawię 5tyś można kupić MacMini MD388PL z i7 czterordzeniowym, do tego porządny monitor 24" z matrycą IPS, szerokim gamountem i kalibracją sprzętowa np U2413, a jak ktoś się pokusi dołożyć parę PLN, to i monitor 27" U2713.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#4 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1709 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 18 czerwiec 2014 - 22:35

I tak na prawdę tu mamy odpowiedź dlaczego Apple zwleka z premierą maków mini. Mini miało (ma) najmniejszą przebitkę i to widać. A tutaj? no rozpacz jednym słowem. Śmieszy mnie że ludzie robią wielkie halo na macrumors, chodzi oczywiście o benchmarki - nie wiem czego się spodziewali po tym okaleczonym i5, chociaż nie bo Apple przecież nie poinformuje że to właśnie "U" i różnica względem innych iMaków jest znacząca. Również nie zdziwię się jak wpakowali tam TN. I najważniejsze, powinien kosztować 899$ :)Podchwycili również pomysł Asusa na wlutowane kości RAM :/ 


10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#5 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15701 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 19 czerwiec 2014 - 09:37

Ram to lutują już od dawna w Air i obecnie w retinach i ja bym im za to jaja $%#$%^^^... teraz kupienie MBP Retina z 8GB lub co bardziej bezsensowne z 4GB RAM to totalne strzelenie sobie w stopę... przecież za dwa lata to RAMu zabraknie a nie wymiękną pozostałe podzespoły... ech...


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#6 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1709 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 19 czerwiec 2014 - 09:58

Tak, wiem że w MBA i MBP to normalka ale że przenieśli ten pomysł do desktopów to woła to o pomstę do nieba, przynajmniej jest to 8 GB a nie 4 :)


10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#7 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15701 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 19 czerwiec 2014 - 10:05

Nie wiem czy wiesz, ale w iMacach 21,5" tych cienkich i tak już nie było możliwości wymiany RAMu... tylko w 27".


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#8 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1709 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 19 czerwiec 2014 - 10:12

:) Jakoś tego nie zauważyłem, kolejny minus, ale z drugiej strony mogłem się domyślić że taka obudowa sama w sobie ma ograniczenia, w końcu nawet so-dimm zajmuje trochę miejsca, lepiej wszystko upchać na kupę, bo lutować to mogą gdzie się da. Wystarczy spojrzeć na upakowanie nowych maków pro ;) 


10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#9 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1303 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 19 czerwiec 2014 - 11:18

Tak wykastrowanego i5 się nie spodziewałem, toż to Pentium G3220 ma też dwa rdzenie, 3MB cache L3, a wyższe taktowanie - 3GHz.


W domu: macOS 10.12.3 - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | Palit GTX 750 Ti StormX OC 2GB | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TBIntel I218-V Dell DW1510 | Asus USB-BT400ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium
 
W pracy: macOS 10.12.3 - Dell OptiPlex 960 SFF | Core 2 Duo E8400 | Hynix 8GB DDR2 800MHz CL6 1.8V | Sapphire HD6450 1GB LP | Sandisk SDSSDA120G | Intel 82567LM-3 | AD1984A
 
Przenośny: Windows 7 Pro - Lenovo ThinkPad T410 | QM57 | Core i5-520M | GoodRAM 8GB DDR3L 1333MHz CL9 1.35V | HD Graphics (Arrandale) | Sandisk SDSSDA120G | Intel 82577LM | Intel 6200AGN | CX20585

#10 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1709 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 19 czerwiec 2014 - 11:25

Pamiętajmy  ze to jednak cztery wątki a nie dwa ;) Mimo wszystko wydajnością nie powala


10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#11 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1303 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 19 czerwiec 2014 - 11:35

Ale i5 chyba w zamian za Turbo nie ma HT? Czy się mylę? :P


W domu: macOS 10.12.3 - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | Palit GTX 750 Ti StormX OC 2GB | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TBIntel I218-V Dell DW1510 | Asus USB-BT400ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium
 
W pracy: macOS 10.12.3 - Dell OptiPlex 960 SFF | Core 2 Duo E8400 | Hynix 8GB DDR2 800MHz CL6 1.8V | Sapphire HD6450 1GB LP | Sandisk SDSSDA120G | Intel 82567LM-3 | AD1984A
 
Przenośny: Windows 7 Pro - Lenovo ThinkPad T410 | QM57 | Core i5-520M | GoodRAM 8GB DDR3L 1333MHz CL9 1.35V | HD Graphics (Arrandale) | Sandisk SDSSDA120G | Intel 82577LM | Intel 6200AGN | CX20585

#12 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15701 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 19 czerwiec 2014 - 11:41

i5 ma i turbo i HT. Nie mniej nie wieszajcie psów na tym CPU, on wcale nie jest taki zły. Jest HD5000 czyli o wiele lepiej niż w desktopowych HD4600, a niska częstotliwość bazowa wcale nie przekłada sie na niskacwydajność, bo ma dość wysokie turbo. Wersja U to po prostu bardzo energetycznie oszczędnie zaprojektowany CPU. na moim NUC mam Windows ze względu na wideoprocesing i chylę czoła za wydajność odczuwalna. Ten Windows naprawdę działa sprawnie.

Jako komputer taki iMac może byc ale uważam nie w takiej cenie. To stanowczo za drogo.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#13 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1824 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 19 czerwiec 2014 - 11:53

Ten sprzęt z konfiguracją jaką prezentuje strona apple.com to nieporozumienie.

W sumie do czego wykorzystujemy komputer. Dla codziennej zabawy na FB/TW/..., a tak prezentują się ostatnie zmiany będzie odpowiedni.

 

Zabawa zacznie się jak ciężko zarobione pieniądze zaczną żółknąc, drgać, albo wypalać pixele :)


haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo
Spoiler

Staram się pisać poprawnie po polsku Dołączona grafika

#14 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 19 czerwiec 2014 - 12:08

Cena Mini spadła, więc może wypuszczą niedługo nowy model (w którym wszystko będzie polutowane na stałe).

Mini to moim zdaniem jedyny sensowny komputer stacjonarny Apple (chyba, że ktoś na prawdę potrzebuje Maka Pro).


El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#15 czyzo

czyzo
  • Members
  • 188 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 czerwiec 2014 - 08:54

No to podpowiem Wam, że RAM w nowym iMac 21,5 nie da się wymienić, jest wlutowany w płytę główną ! Niestety nie mam teraz możliwości podejrzeć jak wygląda ten iMac w środku.. na szczęście seria 2012/2013 ma normalne dwa banki na RAM tyle, że trzeba zdjąć płytę główną by je wymienić jak należy.



#16 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1709 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 21 czerwiec 2014 - 12:42

Akurat pisałem o tym wyżej, coś nie czytasz uważnie :) ifixit powinien niedługo go rozebrać 


10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#17 czyzo

czyzo
  • Members
  • 188 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 czerwiec 2014 - 16:03

Ale myśleliście, że w poprzednich iMac 21,5 w wersji już cienkiej nie da się wymienić RAM, bynajmniej samemu jesto to utrudione bo trzeba go rozkleić. Mi akurat iFixit nie potrzebny by to zobaczyć, niestety pomijają tam wiele ważnych informacji.



#18 mozekawe

mozekawe
  • Members
  • 44 postów

Napisano 21 czerwiec 2014 - 17:21

Dla zainteresowanych - "rozbiórka" najnowszego iMac'a: http://blog.macsales...user-upgradable



#19 czyzo

czyzo
  • Members
  • 188 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 czerwiec 2014 - 17:42

Płyta główna o kilka dobrych centymetrów skrócona.. w dodatku brakuje złącza na dysk SSD msata/mpcie na płytce, co już chyba jest standardem w konfiguracji ze zwykłym dyskiem HDD.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych