Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Samsung NP300E5C-S04PL


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#21 Marsuss

Marsuss
  • Members
  • 176 postów

Napisano 19 sierpień 2014 - 00:11

Załącz config.plist z clovera.


Toshiba Satellite C855-14U | 10.10 | Intel Core i5 2450M | 6GB RAM DDR3 | Intel HD 3000 | ALC269VC


#22 hubrr

hubrr
  • Members
  • 69 postów

Napisano 19 sierpień 2014 - 00:13

Tutaj może być właśnie problem, w ogóle tego nie edytowałem, więc dlatego może nie bootować.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>Boot</key>
<dict>
<key>Arguments</key>
<string>-v npci=0x2000 kext-dev-mode=1</string>
<key>Fast</key>
<false/>
<key>Log</key>
<false/>
<key>Timeout</key>
<integer>5</integer>
</dict>
<key>Devices</key>
<dict>
<key>Audio</key>
<dict>
<key>Inject</key>
<string>No</string>
</dict>
</dict>
<key>GUI</key>
<dict>
<key>Theme</key>
<string>bootcamp</string>
<key>TextOnly</key>
<false/>
<key>CustomIcons</key>
<false/>
<key>Language</key>
<string>pl:30788</string>
<key>Mouse</key>
<dict>
<key>Enabled</key>
<false/>
</dict>
<key>Scan</key>
<dict>
<key>Entries</key>
<true/>
<key>Legacy</key>
<true/>
<key>Tool</key>
<true/>
</dict>
<key>Custom</key>
<dict>
<key>Entries</key>
<array>
<dict>
<key>Path</key>
<string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string>
<key>VolumeType</key>
<array>
<string>External</string>
<string>Internal</string>
</array>
<key>Hidden</key>
<true/>
<key>Disabled</key>
<true/>
</dict>
<dict>
<key>Path</key>
<string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string>
<key>Title</key>
<string>CD/DVD</string>
<key>FullTitle</key>
<string>CD/DVD</string>
<key>VolumeType</key>
<string>Optical</string>
<key>Hidden</key>
<false/>
<key>Disabled</key>
<false/>
</dict>
<dict>
<key>Path</key>
<string>\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi</string>
<key>Title</key>
<string>Windows</string>
<key>FullTitle</key>
<string>Windows</string>
<key>Hidden</key>
<false/>
<key>Disabled</key>
<false/>
</dict>
</array>
</dict>
</dict>
<key>Graphics</key>
<dict>
<key>Inject</key>
<dict>
<key>ATI</key>
<false/>
<key>Intel</key>
<false/>
<key>NVidia</key>
<false/>
</dict>
<key>PatchVBios</key>
<false/>
</dict>
<key>KernelAndKextPatches</key>
<dict>
<key>AppleRTC</key>
<true/>
<key>AsusAICPUPM</key>
<true/>
<key>Debug</key>
<false/>
<key>KernelCpu</key>
<false/>
<key>KernelPm</key>
<false/>
<key>KernelLapic</key>
<false/>
<key>KextsToPatch</key>
<array>
<dict>
<key>Name</key>
<string>IOAHCIBlockStorage</string>
<key>Find</key>
<data>QVBQTEUgU1NEAA==</data>
<key>Replace</key>
<data>AAAAAAAAAAAAAA==</data>
</dict>
<dict>
<key>Name</key>
<string>AppleAHCIPort</string>
<key>Find</key>
<data>RXh0ZXJuYWw=</data>
<key>Replace</key>
<data>SW50ZXJuYWw=</data>
</dict>
</array>
</dict>
<key>SystemParameters</key>
<dict>
<key>InjectKexts</key>
<true/>
</dict>
</dict>
</plist>

|Jestem początkujący w tych sprawach, przepraszam za wszystkie błędy|

|Obecnie pracuje nad:|Samsung NP300E5C|Intel® Core™ i3-2370M CPU|HM75|SATA-Hitachi HTS547550A9E384|Realtek ALC269|HD3000/OPTIMUS NVIDIA GT610M(nie do odpalenia)|Mouse/Keyboard:USB|Atheros AR9485 Wireless Network Adapter PCI|Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter (PHY: Realtek RTL8211/8212) PCI|

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#23 Marsuss

Marsuss
  • Members
  • 176 postów

Napisano 19 sierpień 2014 - 00:34

Poprawiona. Spróbuj z tym pierwszym i z drugim dsdt.

https://www.dropbox.com/s/q622oi5msbd2s1a/config.plist

Toshiba Satellite C855-14U | 10.10 | Intel Core i5 2450M | 6GB RAM DDR3 | Intel HD 3000 | ALC269VC


#24 hubrr

hubrr
  • Members
  • 69 postów

Napisano 19 sierpień 2014 - 00:40

Na tym configu nie wykrywa żadnych dysków

@edit Tutaj jak to wygląda:

Spoiler

|Jestem początkujący w tych sprawach, przepraszam za wszystkie błędy|

|Obecnie pracuje nad:|Samsung NP300E5C|Intel® Core™ i3-2370M CPU|HM75|SATA-Hitachi HTS547550A9E384|Realtek ALC269|HD3000/OPTIMUS NVIDIA GT610M(nie do odpalenia)|Mouse/Keyboard:USB|Atheros AR9485 Wireless Network Adapter PCI|Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter (PHY: Realtek RTL8211/8212) PCI|

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#25 Marsuss

Marsuss
  • Members
  • 176 postów

Napisano 19 sierpień 2014 - 06:49

Chyba jedną nogą byłem w łużku :). Ten jest ok.

 

https://www.dropbox.com/s/q622oi5msbd2s1a/config.plist

Toshiba Satellite C855-14U | 10.10 | Intel Core i5 2450M | 6GB RAM DDR3 | Intel HD 3000 | ALC269VC


#26 hubrr

hubrr
  • Members
  • 69 postów

Napisano 19 sierpień 2014 - 10:25

Ani na 1 ani na 2 DSDT nie startuje, ciągle to samo, spróbuje podmienić kexty w instalatorze, może to coś da


|Jestem początkujący w tych sprawach, przepraszam za wszystkie błędy|

|Obecnie pracuje nad:|Samsung NP300E5C|Intel® Core™ i3-2370M CPU|HM75|SATA-Hitachi HTS547550A9E384|Realtek ALC269|HD3000/OPTIMUS NVIDIA GT610M(nie do odpalenia)|Mouse/Keyboard:USB|Atheros AR9485 Wireless Network Adapter PCI|Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter (PHY: Realtek RTL8211/8212) PCI|

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#27 Marsuss

Marsuss
  • Members
  • 176 postów

Napisano 19 sierpień 2014 - 10:29

Porozmawiaj z piotr097 on ma taki sam laptop jak ty.

Toshiba Satellite C855-14U | 10.10 | Intel Core i5 2450M | 6GB RAM DDR3 | Intel HD 3000 | ALC269VC


#28 hubrr

hubrr
  • Members
  • 69 postów

Napisano 19 sierpień 2014 - 10:40

Clover nie laduje kextow. Na początku samym przelatuje: Can't load kext: AppleIntelSNB.kext I tak ze wszystkimi. Nawet FakeSMC

@edit. Mam jeszcze jeden pomysł, troche głupszy ale może zadziała. Użyje kextów od tony'ego.

@edit2. Na samych kextach tony'ego z Cloverem to samo, wygląda na to że clover nie czyta mi kextów. Kexty instalowałem do /efi/clover/kexts/10.8/<tutaj>


|Jestem początkujący w tych sprawach, przepraszam za wszystkie błędy|

|Obecnie pracuje nad:|Samsung NP300E5C|Intel® Core™ i3-2370M CPU|HM75|SATA-Hitachi HTS547550A9E384|Realtek ALC269|HD3000/OPTIMUS NVIDIA GT610M(nie do odpalenia)|Mouse/Keyboard:USB|Atheros AR9485 Wireless Network Adapter PCI|Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter (PHY: Realtek RTL8211/8212) PCI|

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#29 Marsuss

Marsuss
  • Members
  • 176 postów

Napisano 19 sierpień 2014 - 11:58

To teraz zastanow sie co zrobiles ze ci nie wczytuje. Jak zerkniesz na config to masz ustawione inject kexts na yes.

Toshiba Satellite C855-14U | 10.10 | Intel Core i5 2450M | 6GB RAM DDR3 | Intel HD 3000 | ALC269VC


#30 hubrr

hubrr
  • Members
  • 69 postów

Napisano 19 sierpień 2014 - 12:18

Kexty zainstalowałem dobrze, nadałem uprawnienia.

Spoiler

|Jestem początkujący w tych sprawach, przepraszam za wszystkie błędy|

|Obecnie pracuje nad:|Samsung NP300E5C|Intel® Core™ i3-2370M CPU|HM75|SATA-Hitachi HTS547550A9E384|Realtek ALC269|HD3000/OPTIMUS NVIDIA GT610M(nie do odpalenia)|Mouse/Keyboard:USB|Atheros AR9485 Wireless Network Adapter PCI|Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter (PHY: Realtek RTL8211/8212) PCI|

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#31 piotr097

piotr097
  • Members
  • 131 postów

Napisano 19 sierpień 2014 - 12:21

Użyj clovera i retail i jedyne co zmień w config.plist to intel na false, wrzuć to dsdt do EFI/Clover/ACPI/patched.

https://drive.google.com/file/d/0B0Kf7UO5eAZuMmJLX2RpdURoQzg/edit?usp=sharing

Samsung NP300E5C | HM75 | Intel Core i3-2370M | 6GB RAM | HD3000 | HDD 500GB |

MacBook Pro |15 inch | 2009 mid |


#32 hubrr

hubrr
  • Members
  • 69 postów

Napisano 19 sierpień 2014 - 12:27

Okej, tak więc odtwarzam na nowo retaila, jak w config.plist mam zmienić DSDT? Podać gdzieś ścieżke? Za 30-40 min będę miał już wszystko i biorę się do roboty.


|Jestem początkujący w tych sprawach, przepraszam za wszystkie błędy|

|Obecnie pracuje nad:|Samsung NP300E5C|Intel® Core™ i3-2370M CPU|HM75|SATA-Hitachi HTS547550A9E384|Realtek ALC269|HD3000/OPTIMUS NVIDIA GT610M(nie do odpalenia)|Mouse/Keyboard:USB|Atheros AR9485 Wireless Network Adapter PCI|Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter (PHY: Realtek RTL8211/8212) PCI|

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#33 piotr097

piotr097
  • Members
  • 131 postów

Napisano 19 sierpień 2014 - 12:34

przeczytaj jeszcze raz bo robiłem to na szybko i się pomyliłem.


Samsung NP300E5C | HM75 | Intel Core i3-2370M | 6GB RAM | HD3000 | HDD 500GB |

MacBook Pro |15 inch | 2009 mid |


#34 hubrr

hubrr
  • Members
  • 69 postów

Napisano 19 sierpień 2014 - 12:36

Tak też zrobie, dam edit, jak będę miał już gotowego pendriva z Retailem
@edit Clover wciąż nie laduje kextow. Spróbuję zainstalować clovera z osx i dam edit

|Jestem początkujący w tych sprawach, przepraszam za wszystkie błędy|

|Obecnie pracuje nad:|Samsung NP300E5C|Intel® Core™ i3-2370M CPU|HM75|SATA-Hitachi HTS547550A9E384|Realtek ALC269|HD3000/OPTIMUS NVIDIA GT610M(nie do odpalenia)|Mouse/Keyboard:USB|Atheros AR9485 Wireless Network Adapter PCI|Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter (PHY: Realtek RTL8211/8212) PCI|

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#35 danielosx86

danielosx86
  • Members
  • 323 postów

Napisano 19 sierpień 2014 - 13:38

Obszerny tutek do Samsungów z Sandy Brigde i z pomieszanymi platformami. W plikach niezbędne łatki do DSDT. http://www.hackintos...p530u3b-laptop/


Hackintosh ASRock H61M-VS | Intel Core i5-2300 | 8 GB RAM 1333MHz | Gigabyte GeForce GTX650OC 1GB | TP-Link TL-WDN4800 | Samsung 840 Evo 250GB | Samsung 650 EVO 120GB | Apple Keyboard | Magic Mouse | macOS Sierra 10.12

MacBook Air 13" Mid 2012 | Intel Core i5 | 8 GB RAM  | Intel HD4000 | 128 GB SSD | macOS Sierra 10.12

PowerMac G5 | Power PC Dual Core 2 GHz | 2 GB RAM | GeForce 6600LE | 120 GB | Mac OS X Leopard 10.5.8

iPhone 6 16 GB Space Grey iOS 10


#36 hubrr

hubrr
  • Members
  • 69 postów

Napisano 19 sierpień 2014 - 14:38

A jeżeli zainstalował bym metodą tony'ego, to czy mógłbym potem przejść na clovera żeby mieć pełną kompatybilność z update?

@edit. Instalacja wstała metodami Tony'ego, system się zainstalował, tylko oczywiście brak QE/CI na HD 3000. Wgrywanie DSDT nie pomaga.


|Jestem początkujący w tych sprawach, przepraszam za wszystkie błędy|

|Obecnie pracuje nad:|Samsung NP300E5C|Intel® Core™ i3-2370M CPU|HM75|SATA-Hitachi HTS547550A9E384|Realtek ALC269|HD3000/OPTIMUS NVIDIA GT610M(nie do odpalenia)|Mouse/Keyboard:USB|Atheros AR9485 Wireless Network Adapter PCI|Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter (PHY: Realtek RTL8211/8212) PCI|

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#37 hubrr

hubrr
  • Members
  • 69 postów

Napisano 21 sierpień 2014 - 23:22

Sprawa załatwiona, zrobiłem "odchudzienie", usunąłem wszystkie kexty związane z grafiką które dostarczał Tony, i wgrałem te podane w tym temacie, do tego DSDT od Piotra, i grafika ruszyła, pełne QE/CI.


|Jestem początkujący w tych sprawach, przepraszam za wszystkie błędy|

|Obecnie pracuje nad:|Samsung NP300E5C|Intel® Core™ i3-2370M CPU|HM75|SATA-Hitachi HTS547550A9E384|Realtek ALC269|HD3000/OPTIMUS NVIDIA GT610M(nie do odpalenia)|Mouse/Keyboard:USB|Atheros AR9485 Wireless Network Adapter PCI|Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter (PHY: Realtek RTL8211/8212) PCI|

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#38 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16272 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 23 sierpień 2014 - 08:28

Tak na przyszłość dla innych... masz zmieszane platformy, CPU z 2-giej generacji intel Core zaczynający się od 2xxx z HD3000 a chipset i płyta od trzeciej generacji. W takich wypadkach w OS X jeśli identyfikujemy sprzęt jako MBP 8.x to sprzęt oczekuje chipsetu lpc itd z serii 6x a dostaje 7x i na odwrót, jak identyfikujemy jako MBP 9.x to chipset jest OK, ale system oczekuje grafiki HD4000 a dostaje HD3000. W normalnych warunkach to nie ma prawa działać dobrze. Na szczęście są metody na obejście tego, jest też stosowna łatka w Cloverze która powinna rozwiązać ten problem bez konieczności edycji DSDT czy podmiany kextów. Opisałem genezę problemu, a metodę jaką wybierzecie to już wasza sprawa.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#39 hubrr

hubrr
  • Members
  • 69 postów

Napisano 21 styczeń 2015 - 10:32

Planuję na dniach zrobić upgrade do 10.10, jakieś sugestie? Czy system będzie działał stabilnie? Raczej problemy z HD3000 powrócą, ale wszystko jest do zrobienia ;), ale to da się już rozwiązać po instalacji systemu.


|Jestem początkujący w tych sprawach, przepraszam za wszystkie błędy|

|Obecnie pracuje nad:|Samsung NP300E5C|Intel® Core™ i3-2370M CPU|HM75|SATA-Hitachi HTS547550A9E384|Realtek ALC269|HD3000/OPTIMUS NVIDIA GT610M(nie do odpalenia)|Mouse/Keyboard:USB|Atheros AR9485 Wireless Network Adapter PCI|Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter (PHY: Realtek RTL8211/8212) PCI|

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych