Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Natywny zapis wartości do NVRAM


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
91 odpowiedzi w tym temacie

#1 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10529 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 21 sierpień 2014 - 07:56

Pojawił się ciekawy temat o natywnym zapisie do NVRAMu, oryginał można śledzić tutaj: http://www.projectos...?showtopic=3298

 

Chłopaki mają łeb na karku, trzeba przyznać. Dmazar zrobił nowy OsxAptioFixDrv-64.efi, który ma obsługę natywnego zapisu nvramu, sterownik znajdziecie tutaj: http://www.projectos...indpost&p=41370

 

Ja przetestowałem u siebie na Z77 i niestety nie bangla. Ponoć na Z87 i Z97 zaskoczyło.

 

Bardzo proszę o przetestowanie, procedura wygląda następująco:

1. osoby używające skryptów Clovera muszą wyłączyć skrypt do zapisu nvramu w terminalu:

sudo mv /private/etc/rc.shutdown.d/80.save_nvram_plist.local /private/etc/rc.shutdown.d/80.save_nvram_plist.local.disabled

2. usunąć nvram.plist w terminalu

sudo rm /nvram.plist

3. usunąć: /EFI/CLOVER/drivers64UEFI/EmuVariableUefi-64.efi oraz /EFI/CLOVER/drivers64UEFI/OsxAptioFixDrv-64.efi

4. wgrać nowy OsxAptioFixDrv-64.efi z załącznika do /EFI/CLOVER/drivers64UEFI/

5. odpalić ponownie komputer

6. zapisać testową wartość nvram w terminalu:

sudo nvram NvramTest=1

7. sprawdzamy czy wartość się zapisała, odczytujemy w terminalu nvram komendą: nvram -x -p i szukamy wpisu:

<key>NvramTest</key>
<data>
MQ==
</data>

8. odpalamy komputer ponownie i sprawdzamy w terminalu komendą nvram -x -p czy powyższa komenda została w pamięci !

 

Załączony plik  OsxAptioFixDrv_64.efi.zip   11,37 KB   21 Ilość pobrań

 

EDIT:

Coś się u mnie poprawiło... po pierwszym rebootcie musiałem sam wybrać dysk do bootowania, potem komputer już pamiętał pomimo braku zapisu w nvramie... Niesttey moich ręcznie wprowadzonych wartości nie pamięta...

EDIT2: zapamiętywany jest też poziom stanu głośności ale FMM już nie

 

EDIT3: Jest nowy driver, u mnie już działa zapis do NVRAMu.

Załączony plik  AptioFixNvramTest.zip   11,93 KB   40 Ilość pobrań

 

EDIT4: nowy driver - nie testowałem, może powodować problemy ze sleepem - testujcie.

Załączony plik  AptioFixNvramTest3.zip   15,61 KB   28 Ilość pobrań


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#2 reyder

reyder
  • Members
  • 309 postów

Napisano 21 sierpień 2014 - 13:54

Mam to samo, w dodatku system uruchamia się znacznie dłużej.


Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | (Samsung Eco Green Sata II 500GB + Samsung 840 Pro SSD) Fusion Drive | Maxtor 160GB <-- Windows 10 | 3x4GB 1600MHz | Radeon 280X Asus | Sierra 10.12 | Clover


#3 LuvMusic

LuvMusic
  • Members
  • 49 postów

Napisano 21 sierpień 2014 - 15:56

Jakie są korzyści z tego?



#4 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10529 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 21 sierpień 2014 - 16:16

Brak używania skryptów do zapisu nvramu do pliku - czyli mniej kombinowania i jeszcze bliżej Maców.

 

Reyder a na 100% bootujesz w UEFI ?


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#5 reyder

reyder
  • Members
  • 309 postów

Napisano 21 sierpień 2014 - 16:41

Tak, zapisane wartość NvramTest znika po restarcie. iMessage też nie działa.


Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | (Samsung Eco Green Sata II 500GB + Samsung 840 Pro SSD) Fusion Drive | Maxtor 160GB <-- Windows 10 | 3x4GB 1600MHz | Radeon 280X Asus | Sierra 10.12 | Clover


#6 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10529 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 21 sierpień 2014 - 22:23

Mamy nowy driver, u mnie już działa NVRAM !! http://www.projectos...indpost&p=41414

 

EDIT: właśnie zainstalowałem Yosemite i ładnie działa bless :D Nie trzeba ręcznie wybierać dysków po rebootcie, yeah w końcu :) Na chwilę obecną jeszcze FileVault II oraz TB i jest 100% zgodność :)


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#7 reyder

reyder
  • Members
  • 309 postów

Napisano 21 sierpień 2014 - 23:51

Tak, u mnie tez już działa poprawnie :) Można bez przeszkód instalować.


Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | (Samsung Eco Green Sata II 500GB + Samsung 840 Pro SSD) Fusion Drive | Maxtor 160GB <-- Windows 10 | 3x4GB 1600MHz | Radeon 280X Asus | Sierra 10.12 | Clover


#8 music

music

    Daniel

  • Donator
  • 1135 postów
  • LocationZamość

Napisano 24 sierpień 2014 - 09:20

Pytam praktycznie,co można zapisywać w NVRAM, jakie parametry ?

 

kext-dev-mode=1

-v

 

co jeszcze ? To co wymienilem to sa parametry bootowania.


 10.13 + SMBIOS iMac 10,1 + Clover 4097 config.plist -> https://pastebin.com/My40QgRa + modyfikowane DSDT.aml + dysk SSD boot w schemacie APFS + Gigabyte GA-EP41-UD3L (FakeSMC.kext) Intel Xeon E5410 (start z flagami "-v npci=0x2000 debug=0x100 tscsync -lilubeta -alcbeta" + VoodooTSCSync.kext) Audio Realtek ALC888S-VD (AppleALC.kext + Lilu.kext) (audio device 0x808627D8, sub device 0x1458A002, codec id 0x10EC0888, revision 0x0001) LAN RTL8111 (RealtekRTL8111.kext + EFI String) EVGA Geforce 9400GT 512MB (patch DSDT.aml + patch FakeSMC.kext), NightShiftUnlocker.kext CPUSensors.kext GPUSensors.kext LPCSensors.kext
 prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006 rok


#9 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10529 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 24 sierpień 2014 - 12:13

Wszystko co chcesz, OS X zapisuje m.in. takie parametry:

  • LocationServicesEnabled
  • SystemAudioVolume
  • SystemAudioVolumeDB
  • bluetoothActiveControllerInfo
  • bluetoothInternalControllerInfo
  • boot-image
  • efi-boot-device
  • efi-boot-device-data
  • fmm-computer-name
  • prev-lang:kbd
  • security-mode

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#10 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16114 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 24 sierpień 2014 - 13:01

Np ten parametr:

prev-lang:kbd

poprawnie obsługiwany sprawia, że nie musimy na sztywno do configu clovera wpisywać języka. Dzięki temu instalator przy pierwszym starcie zapyta o wybór języka i będzie go pamiętał. Wcześniej jak język nie był zdefiniowany w configu, drugi etap instalacji wywalał się i tak zainstalowany OS X nie działał prawidłowo... taki drobiazg, a wiele krwi potrafił popsuć.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#11 music

music

    Daniel

  • Donator
  • 1135 postów
  • LocationZamość

Napisano 25 sierpień 2014 - 08:29

Np ten parametr:

prev-lang:kbd

poprawnie obsługiwany sprawia że nie musimy na sztywno do configu clovera wpisywać języka. Dzięki temu instalator przy pierwszym starcie zapyta o wybór języka i będzie go pamiętał. Wcześniej jak język nie był zdefiniowany w configu, drugi etap instalacji wywalał się i tak zainstalowany OS X nie działał prawidłowo... taki drobiazg, a wiele krwi potrafił popsuć.

A jak ustwić dokładnie ten parametr prev-lang:kbd na polski język? Napisz krok po kroku ja to ustawiasz. z góry dzieki. 


 10.13 + SMBIOS iMac 10,1 + Clover 4097 config.plist -> https://pastebin.com/My40QgRa + modyfikowane DSDT.aml + dysk SSD boot w schemacie APFS + Gigabyte GA-EP41-UD3L (FakeSMC.kext) Intel Xeon E5410 (start z flagami "-v npci=0x2000 debug=0x100 tscsync -lilubeta -alcbeta" + VoodooTSCSync.kext) Audio Realtek ALC888S-VD (AppleALC.kext + Lilu.kext) (audio device 0x808627D8, sub device 0x1458A002, codec id 0x10EC0888, revision 0x0001) LAN RTL8111 (RealtekRTL8111.kext + EFI String) EVGA Geforce 9400GT 512MB (patch DSDT.aml + patch FakeSMC.kext), NightShiftUnlocker.kext CPUSensors.kext GPUSensors.kext LPCSensors.kext
 prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006 rok


#12 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16114 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 25 sierpień 2014 - 14:30

Clover ten parametr emuluje komendą:

<key>Language</key>
<string>en:0</string>

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#13 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10529 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 25 sierpień 2014 - 15:17

Nie chcę siać popeliny bo nie pamiętam ale czy Clover nie ustala domyślnego języka na EN jeśli nie jest zdefiniowany ?

 

prev-lang:kbd można zdefiniować normalnie z terminala, j.polski to pl:30788, en to en:0. Wygląda to tak:

sudo nvram prev-lang:kbd=pl:30788

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#14 music

music

    Daniel

  • Donator
  • 1135 postów
  • LocationZamość

Napisano 25 sierpień 2014 - 15:43

Program narzedzie Clover Configuratior po tym jak wybrałem w nim język polski ustawił miconfig na:

 

 

<key>Language</key>
<string>pl:0</string>

 

zastanawiam się czy nie powinno być pl:30788 i czy wówczas OS X nie ma problemów z takim w połowie poprawnym zapisem , narzędzie to przestawia tylko pierwsza wartość czyli język na pl a druga pozostawia bez zmian - nie ma bazy wszystkich numerów


 10.13 + SMBIOS iMac 10,1 + Clover 4097 config.plist -> https://pastebin.com/My40QgRa + modyfikowane DSDT.aml + dysk SSD boot w schemacie APFS + Gigabyte GA-EP41-UD3L (FakeSMC.kext) Intel Xeon E5410 (start z flagami "-v npci=0x2000 debug=0x100 tscsync -lilubeta -alcbeta" + VoodooTSCSync.kext) Audio Realtek ALC888S-VD (AppleALC.kext + Lilu.kext) (audio device 0x808627D8, sub device 0x1458A002, codec id 0x10EC0888, revision 0x0001) LAN RTL8111 (RealtekRTL8111.kext + EFI String) EVGA Geforce 9400GT 512MB (patch DSDT.aml + patch FakeSMC.kext), NightShiftUnlocker.kext CPUSensors.kext GPUSensors.kext LPCSensors.kext
 prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006 rok


#15 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16114 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 25 sierpień 2014 - 15:46

Świetne pytanie... Czy język jest ustawiany w cloverze domyślnie, podejrzewam że nie, bo miałem jazdy z instalacją jeśli język był w ogóle nie ustawiony.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#16 music

music

    Daniel

  • Donator
  • 1135 postów
  • LocationZamość

Napisano 25 sierpień 2014 - 15:52

To polecenie : sudo nvram prev-lang:kbd=pl:30788 mozna zastosować tylko na zainstalowany pracujący system, zas na OSX instalator na pendrivezapisać w pliku config i parametr <key>Language</key>, to samo tyczy się chyba innych parametrów NVRAM - zapis to config Clovera lub wpisanie pojedynczo przy starcie systemu np. kext-dev-mode=1


 10.13 + SMBIOS iMac 10,1 + Clover 4097 config.plist -> https://pastebin.com/My40QgRa + modyfikowane DSDT.aml + dysk SSD boot w schemacie APFS + Gigabyte GA-EP41-UD3L (FakeSMC.kext) Intel Xeon E5410 (start z flagami "-v npci=0x2000 debug=0x100 tscsync -lilubeta -alcbeta" + VoodooTSCSync.kext) Audio Realtek ALC888S-VD (AppleALC.kext + Lilu.kext) (audio device 0x808627D8, sub device 0x1458A002, codec id 0x10EC0888, revision 0x0001) LAN RTL8111 (RealtekRTL8111.kext + EFI String) EVGA Geforce 9400GT 512MB (patch DSDT.aml + patch FakeSMC.kext), NightShiftUnlocker.kext CPUSensors.kext GPUSensors.kext LPCSensors.kext
 prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006 rok


#17 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10529 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 25 sierpień 2014 - 15:58

Panowie jak już jest działający nvram to już nie trzeba zapisywać języka w config.plist. Włączasz instalator, wybierasz język i bam masz zapis na stałe do języka w nvramie - tak jak na Macach.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#18 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10529 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 26 sierpień 2014 - 11:59

Jeżeli ktoś wcześniej używał skryptów do nvramu i iMessages a potem przejdzie na natywny zapis mogą pojawić się problemy ! Zmienią się wartości i zbanowany zostanie AppleID. Trzeba ustawić:

<key>RtVariables</key>
    <dict>
        <key>MLB</key>
        <string>C02032109R5DC771H</string>
        <key>ROM</key>
        <string>0011223344556677</string>
    </dict>

MLB to nasz serial + dowolny ciąg aby uzyskać 17 znaków

ROM to mac adres naszej karty sieciowej.

 

Jeżeli dopiero zaczynamy przygodę z Hackiem to po ustawieniu natywnego zapisu do nvramu i 2 powyższych wartości wszystko powinno być OK.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#19 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16114 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 26 sierpień 2014 - 12:49

OK, ale te w/w wartości to to co wstrzykiwał do tej pory Clover? Czy trzeba wyciągnąć obecne własne i dopisać do configu... Opisz jaśniej, bo nie śledziłem wątku na projectx o nvramie.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#20 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10529 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 26 sierpień 2014 - 13:25

Śledziłem pobieżnie i nie mam 100% pewności. Ponadto mac address masz 6 (xx:xx:xx:xx:xx:xx) bajtów a nie 8 (0011223344556677) - też nie do końca mogę zaskoczyć.

Ja wyciągnąłem swój serial i wpakowałem własny mac address 6-cio bajtowy - jeszcze się nie wylogowywałem.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych