Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Natywny zapis wartości do NVRAM


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
91 odpowiedzi w tym temacie

#21 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15825 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 26 sierpień 2014 - 16:37

Oswaldini - wciąż nie rozumiem gdzie jest problem? Mac addres LAN jest zawsze np taki 40:6c:8f:01:02:03 - sześć członów po dwa znaki z zestawu 0-9 A-F, nie wiem skąd Ci się wziął 8-mio członowy?.

 

MLB - to serial płyty głównej, wiadomo, że jest inny niż normalny serial i 17 znakowy, to że go dopełniamy losowo do tych 17demnastu znaków, to nasza fantazja...

 

Teraz jeśli korzysta się w 100% z clovera rozumiem, że w/w dwa parametry są "generowane" przez clovera? Jak to jest.

 

Jak się włączy NVRAM, to te parametry są odczytywane z NVRAM?

 

Kurczę nie rozumiem gdzie jest problem, przecież clover jak wcześniej umiał za symulować dane które były potrzebne iMessage itd, to czemu z nvram już nie potrafi?


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#22 music

music

    Daniel

  • Members
  • 1114 postów
  • LocationZamość

Napisano 26 sierpień 2014 - 18:38

Apple koduje dane NVRAM w kodowaniem Base64.

Poleceniem poniższe pokazuje zapisane parametry NVRAM

nvram -x -p

Np. u mnie tak obecnie pokazuje dane w NVRAM

mac:~ Daniel$ nvram -x -p
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
	<key>Clover.LogEveryBoot</key>
	<data>
	MTA=
	</data>
	<key>Clover.LogLineCount</key>
	<data>
	MzAwMA==
	</data>
	<key>Clover.MountEFI</key>
	<data>
	WWVz
	</data>
	<key>LocationServicesEnabled</key>
	<data>
	AQ==
	</data>
	<key>SystemAudioVolume</key>
	<data>
	Fw==
	</data>
	<key>SystemAudioVolumeDB</key>
	<data>
	9A==
	</data>
	<key>efi-boot-device</key>
	<data>
	PGFycmF5PjxkaWN0PjxrZXk+SU9NYXRjaDwva2V5PjxkaWN0PjxrZXk+SU9Qcm92aWRl
	ckNsYXNzPC9rZXk+PHN0cmluZz5JT01lZGlhPC9zdHJpbmc+PGtleT5JT1Byb3BlcnR5
	TWF0Y2g8L2tleT48ZGljdD48a2V5PlVVSUQ8L2tleT48c3RyaW5nPkE0MUMzM0EzLThG
	OEUtNDBENC04QzI2LThDMzBBQUZDRjBBMjwvc3RyaW5nPjwvZGljdD48L2RpY3Q+PC9k
	aWN0PjwvYXJyYXk+
	</data>
	<key>efi-boot-device-data</key>
	<data>
	AgEMANBBCAoAAAAAAQEGAAIfAwEIAAABAAAEASoAAgAAAChABgAAAAAAAIzfDQAAAACj
	Mxykjo/UQIwmjDCq/PCiAgJ//wQA
	</data>
	<key>fmm-computer-name</key>
	<data>
	bWFj
	</data>
	<key>prev-lang:kbd</key>
	<data>
	cGw6MzA3ODg=
	</data>
	<key>security-mode</key>
	<string>none</string>
</dict>
</plist>

Jak rozkodować wartości z NVRAM np. dla ustawionego języka jest to parametr 

prev-lang:kbd

który ma wartość u mnie:

cGw6MzA3ODg=

Dekodowanie, konwersja danych zapisanych w Base64 na ASCII  za pomocą konsoli, w w apostrofach podajemy dane Base64, które chcemy rozkodować, w poniższy przykładzie sprawdzam jaki dane mam zapisane  dla języka prev-lang:kbd

mac:~ Daniel$      echo 'cGw6MzA3ODg=' | openssl base64 -d

 Konsola zwróciła mi wartość (zdekodowała ciąg):

pl:30788

Dekodowanie to może przydać się w różnych sytuacjach gdy operujemy na Base64, możemy np. sprawdzić co system OS X ma zapisane w NVRAM (jakie sam wartości ustawia bez naszej wiedzy), Ja sprawdzałem na różnych parametrach-wartościach co zawierają w sobie np. dla fmm-computer-name


 10.12.4 + Clover 4045 config.plist -> http://pastebin.com/xinjpVRF + modyfikowane DSDT.aml Gigabyte GA-EP41-UD3L (FakeSMC.kext)Intel Xeon E5410 (start z flagami "-v npci=0x2000 tscsync" + VoodooTSCSync.kext) Audio Realtek ALC888S-VD (AppleALC.kext + Lilu.kext) (audio device 0x808627D8, sub device 0x1458A002, codec id 0x10EC0888, revision 0x0001) LAN RTL8111 (AppleRTL8169Ethernet.kext + EFI String) EVGA Geforce 9400GT 512MB (DSDT.aml + NVDAStartup.kext z El Capitan 10.11.6)<p> prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006

#23 music

music

    Daniel

  • Members
  • 1114 postów
  • LocationZamość

Napisano 26 sierpień 2014 - 18:51

Jeśli się nie mylę to poniższym poleceniem można zapisać w NVRAM parametr uruchamiania systemu OS X 10.10 z  z flagą kext-dev-mode=1 która jest odpowiedzialna za wczytanie naszych dodatkowych niezbędnych hackintoshowych kextów

sudo nvram boot-args:"kext-dev-mode=1"

kext-dev-mode=1 mam też zapisany w ustawieniach  Colvera - config plik


 10.12.4 + Clover 4045 config.plist -> http://pastebin.com/xinjpVRF + modyfikowane DSDT.aml Gigabyte GA-EP41-UD3L (FakeSMC.kext)Intel Xeon E5410 (start z flagami "-v npci=0x2000 tscsync" + VoodooTSCSync.kext) Audio Realtek ALC888S-VD (AppleALC.kext + Lilu.kext) (audio device 0x808627D8, sub device 0x1458A002, codec id 0x10EC0888, revision 0x0001) LAN RTL8111 (AppleRTL8169Ethernet.kext + EFI String) EVGA Geforce 9400GT 512MB (DSDT.aml + NVDAStartup.kext z El Capitan 10.11.6)<p> prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006

#24 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10397 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 26 sierpień 2014 - 19:41

Mi się znikąd wzięło 8 członów, to właśnie Slice walnął bugiem. Clover nie wstrzykiwał nigdy Twojego serialu i mac adresu, dzisiaj to sprawdziłem. Nawet jak w smbiosie zdefiniowałeś serial i boardserialnumber to Mac OS X widział i tak co innego (to co domyślnie wstrzykiwał clover sic!) - w About This Mac serial był OK. Suma summarum trzeba ustawić zarówno smbios jak i rtvariables w cloverze aby się wszystko zgadzało.

 

Clover zawsze jako MLB wstrzykuje C02140302D5DMT31M dla każdego komputera ! To jest serial MacPro5,1 bodaj.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#25 music

music

    Daniel

  • Members
  • 1114 postów
  • LocationZamość

Napisano 27 sierpień 2014 - 08:17

Poniżej prezentuję jak NVRAM jest rozwiązany w Chameleonie (stosowałem to zamin Clovera używałem) za pomoca dwóch plików FileNVRAM.dylib i nvram.00000000-0000-0000-0000-00241d2e24f7.plist - zawartość jego:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
	<key>NVRAM</key>
	<dict>
		<key>4D1EDE05-38C7-4A6A-9CC6-4BCCA8B38C14</key>
		<dict>
			<key>MLB</key>
			<data>tu jest zakodowany w base64 mój serial i dodatkowy ciąg znaków</data>
			<key>ROM</key>
			<data>8HCxK/k3</data>
		</dict>
		<key>boot-args</key>
		<string>-v kext-dev-mode=1</string>
		<key>fmm-computer-name</key>
		<data>bG9jYWxob3N0</data>
		<key>fmm-mobileme-token-FMM</key>
		<data>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</data>
		<key>IOPowerManagement</key>
		<dict>
			<key>CurrentPowerState</key>
			<integer>1</integer>
			<key>MaxPowerState</key>
			<integer>1</integer>
		</dict>
		<key>LocationServicesEnabled</key>
		<data>AQ==</data>
		<key>SystemAudioVolume</key>
		<data>Gw==</data>
	</dict>
</dict>
</plist>

Rozwiązanie to działało na problemem z iCloud, iTunes oraz iMessage.

 

Obecnie nie chce nic zmieniać w Clover, NVRAM bo jeszcze Apple zablokuje mi AppleID, a usługi teraz działają OK: iCloud, iTunes oraz iMessage

 

 

 

Poniżej rozwiązania, które teraz znalazłem dla chamelona/Clovera dla osób które maja problem iMessage itp ...

 

SOLVED

so what you actually need is mlb and mac address ethernet (off course ethernet must be en 0) from registered device or hardware on apple server, try this and i hope it will solve your iMessage login issue, except for amd machine, i don't know how it works

if you're using clover, make sure you have EmuVariableUefi-64.efi in drivers64UEFI's folder
1. open clover configurator 
2. goto Rt Variables section, put MLB value = C02K7438DRVCN1S5A and ROM value = UEZdNpmp
3. goto SMBIOS section, put SmUUID value = 
9DFF0000-3C12-0539-FFFF-50465D3699A9
4. and then reboot

if you're using chameleon, make sure you have nvram-smuuid.plist (example on my notebook is 
nvram.9dff0000-3c12-0539-ffff-50465d3699a9.plist) in Extra's folder, if you don't have, try to find working nvram module for your hardware (currently i'm using nvram.lib 1.1.3 and chameleon 2377)
1. open terminal
2. sudo nvram 4D1EDE05-38C7-4A6A-9CC6-4BCCA8B38C14:MLB=C02K7438DRVCN1S5A
3. sudo nvram 4D1EDE05-38C7-4A6A-9CC6-4BCCA8B38C14:ROM=PF]6%99%a9
or alternatively you can manually edit file above with text editor (I'm using PlistEditor) and change MLB value (without quote) = "QzAySzc0MzhEUlZDTjFTNUE=" and ROM value (without quote) = "UEZdNpmp"
4. and then reboot

 

 


 10.12.4 + Clover 4045 config.plist -> http://pastebin.com/xinjpVRF + modyfikowane DSDT.aml Gigabyte GA-EP41-UD3L (FakeSMC.kext)Intel Xeon E5410 (start z flagami "-v npci=0x2000 tscsync" + VoodooTSCSync.kext) Audio Realtek ALC888S-VD (AppleALC.kext + Lilu.kext) (audio device 0x808627D8, sub device 0x1458A002, codec id 0x10EC0888, revision 0x0001) LAN RTL8111 (AppleRTL8169Ethernet.kext + EFI String) EVGA Geforce 9400GT 512MB (DSDT.aml + NVDAStartup.kext z El Capitan 10.11.6)<p> prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006

#26 adiq

adiq
  • Members
  • 60 postów

Napisano 29 sierpień 2014 - 01:11

Poniżej prezentuję jak NVRAM jest rozwiązany w Chameleonie (stosowałem to zamin Clovera używałem) za pomoca dwóch plików FileNVRAM.dylib i nvram.00000000-0000-0000-0000-00241d2e24f7.plist - zawartość jego:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
	<key>NVRAM</key>
	<dict>
		<key>4D1EDE05-38C7-4A6A-9CC6-4BCCA8B38C14</key>
		<dict>
			<key>MLB</key>
			<data>tu jest zakodowany w base64 mój serial i dodatkowy ciąg znaków</data>
			<key>ROM</key>
			<data>8HCxK/k3</data>
		</dict>
		<key>boot-args</key>
		<string>-v kext-dev-mode=1</string>
		<key>fmm-computer-name</key>
		<data>bG9jYWxob3N0</data>
		<key>fmm-mobileme-token-FMM</key>
		<data>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</data>
		<key>IOPowerManagement</key>
		<dict>
			<key>CurrentPowerState</key>
			<integer>1</integer>
			<key>MaxPowerState</key>
			<integer>1</integer>
		</dict>
		<key>LocationServicesEnabled</key>
		<data>AQ==</data>
		<key>SystemAudioVolume</key>
		<data>Gw==</data>
	</dict>
</dict>
</plist>

Rozwiązanie to działało na problemem z iCloud, iTunes oraz iMessage.

 

Obecnie nie chce nic zmieniać w Clover, NVRAM bo jeszcze Apple zablokuje mi AppleID, a usługi teraz działają OK: iCloud, iTunes oraz iMessage

 

 

 

Poniżej rozwiązania, które teraz znalazłem dla chamelona/Clovera dla osób które maja problem iMessage itp ...

Ale jak to się ma do tego natywnego wsparcia, skoro musisz posiadać EmuVariable* ?

 

Doczytałem że takie coś to najprawdopodobniej ban od Apple'a. Należy wtedy zadzwonić do supportu, podać kod błędu, apple id i jeżeli będą wymagać serial prawdziwego Maca i UUID.
Jeżeli chodzi o ten MAC, to była zwyczajna pomyłka, bo oczywiście składa się on z 6 członów, a nie 8.

Poza tym, polecają używać 2835+ dla większego bezpieczeństwa (przed banem).

Jak dla mnie bardzo przydatny byłby przykład poprawnego smbiosa i rtvariables w pierwszym poście (proszę..?)

Nie wiem czy ustawianie ROM w RtVariables ma jakiś sens, bo wg. dokumentacji clovera porzucili tą opcję i wartość jest odczytywana z SMBIOSa.

 

Dam znać jak sprawdzę ;)


haMac: AsRock Z68 Ext4 Gen3 / i7 2600K / HD7950 / Corsair Force GT 120GB / 8GB RAM / Yosemite


#27 adiq

adiq
  • Members
  • 60 postów

Napisano 29 sierpień 2014 - 02:37

@Update:roll:

 

Natywny zapis ładnie śmiga (Z68), brawa dla chłopaków=D&gt;

Dodałem sobie również SMBIOS i RtVariables, niestety nie pomogło to mi na błąd z iMessages (będę musiał wykonać połączenie).


haMac: AsRock Z68 Ext4 Gen3 / i7 2600K / HD7950 / Corsair Force GT 120GB / 8GB RAM / Yosemite


#28 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10397 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 29 sierpień 2014 - 10:54

Nowy driver v3 w pierwszym poście, nie testowałem jeszcze.

 

Info co do języka - jeśli nie zdefiniujemy w Cloverze drugi etap instalacji leci niestety po angielsku :/ Nie zapamiętuje języka - zgłosiłem już.

 

Co do iMessages ja ustawiam m.in w SMBIOS:

BoardSerialNumber

SerialNumber

 

Oraz w RtVariables:

MLB - jw BoardSerialNumber

ROM - mój mac adres en0


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#29 adiq

adiq
  • Members
  • 60 postów

Napisano 29 sierpień 2014 - 11:49

Co do iMessages ja ustawiam m.in w SMBIOS:

BoardSerialNumber

SerialNumber

 

Oraz w RtVariables:

MLB - jw BoardSerialNumber

ROM - mój mac adres en0

 

Postąpiłem tak jak napisałem wcześniej.. z sukcesem ;)
Polecam więc pozostałym jeżeli mają podobny problem.


haMac: AsRock Z68 Ext4 Gen3 / i7 2600K / HD7950 / Corsair Force GT 120GB / 8GB RAM / Yosemite


#30 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10397 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 29 sierpień 2014 - 11:52

Sec bo troszkę dziwnie napisałeś, zrobiłeś to co zacytowałeś (mój wpis) i zadziałało czy zrobiłeś coś o czym pisałeś wcześniej, a ja to przeoczyłem ?


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#31 adiq

adiq
  • Members
  • 60 postów

Napisano 29 sierpień 2014 - 12:11

Sec bo troszkę dziwnie napisałeś, zrobiłeś to co zacytowałeś (mój wpis) i zadziałało czy zrobiłeś coś o czym pisałeś wcześniej, a ja to przeoczyłem ?

 

Po pierwsze ustawiłem prawidłowe (na podstawie prawdziwego: serial, boardserial, uuid) wartości w SMBIOS i RtVariables oraz dodałem natywny support nvram z 1 postu (v2).
Następnie wystarczył telefon do apple care aby sprawę rozwiązano w 5 minut (podaje się kod sprawy, apple id. Chcą numer seryjny - można więc znaleźć jakiś prawdziwy w sieci lub powiedzieć iż nie ma się w tej chwili dostępu do Maca).


haMac: AsRock Z68 Ext4 Gen3 / i7 2600K / HD7950 / Corsair Force GT 120GB / 8GB RAM / Yosemite


#32 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15825 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 29 sierpień 2014 - 12:32

Czyli zwykły telefon, to bez wpisywania poprawnych danych, też przechodziło. Notabene ban jest czasowy, mi też parę razy się zdarzył i po jakimś miesiącu jest zdejmowany.

 

OK, wróćmy do tematu, co wpisać do SMBIOS wiemy, ale jak odczytać z NVRAM (RtVariables) co clover wstrzyknął... w wyniku nvram -p nie widać ani ROM ani MLB.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#33 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10397 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 29 sierpień 2014 - 13:40

Wszystko wiemy, terminal:

nvram 4D1EDE05-38C7-4A6A-9CC6-4BCCA8B38C14:ROM

nvram 4D1EDE05-38C7-4A6A-9CC6-4BCCA8B38C14:MLB

te komendy wyplują Ci wartości

 

Albo użyj imessage_debug http://www.insanelym...imessage-debug/


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#34 music

music

    Daniel

  • Members
  • 1114 postów
  • LocationZamość

Napisano 29 sierpień 2014 - 15:23

A co jeśli mamy wszystko ładnie działające oraz skonfigurowane i kiedyś zechcemy zmienić płytę główną i kartę sieciowa/wi-fi (ja planuję modernizować pc) ale oczywiści AppleID używać będziemy chcieli nadal ten sam. Podobnie tyczy się jak ktoś zmienia prawdziwe maki. Apple może czasami zablokować właśnie z jakiegoś powodu działanie iMessage, MAS, iCloud itp. Dlatego nie chcę narazie nic robić skoro mi obecnie działa.


 10.12.4 + Clover 4045 config.plist -> http://pastebin.com/xinjpVRF + modyfikowane DSDT.aml Gigabyte GA-EP41-UD3L (FakeSMC.kext)Intel Xeon E5410 (start z flagami "-v npci=0x2000 tscsync" + VoodooTSCSync.kext) Audio Realtek ALC888S-VD (AppleALC.kext + Lilu.kext) (audio device 0x808627D8, sub device 0x1458A002, codec id 0x10EC0888, revision 0x0001) LAN RTL8111 (AppleRTL8169Ethernet.kext + EFI String) EVGA Geforce 9400GT 512MB (DSDT.aml + NVDAStartup.kext z El Capitan 10.11.6)<p> prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006

#35 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10397 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 29 sierpień 2014 - 15:43

Dlatego są testerzy tacy jak ja. Zmieniłem swoje wartości na nowe i było pewne, że mnie zablokują. Za ok miesiąc powinni usunąć bana, zobaczymy, jak nie to będę dzwonić.

 

Z hackiem prosta sprawa, zmieniasz sprzęt to w rtvariables zostawiasz te same dane co dla starego kompa, wszystko powinno działać. W prawdziwym Appleu tego nie zrobisz. Oczywiście jeżeli zmienisz platformę to serial nie będzie się zgadzał z generacją sprzętu co jest oczywiste.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#36 adiq

adiq
  • Members
  • 60 postów

Napisano 30 sierpień 2014 - 03:18

A co jeśli mamy wszystko ładnie działające oraz skonfigurowane i kiedyś zechcemy zmienić płytę główną i kartę sieciowa/wi-fi (ja planuję modernizować pc) ale oczywiści AppleID używać będziemy chcieli nadal ten sam. Podobnie tyczy się jak ktoś zmienia prawdziwe maki. Apple może czasami zablokować właśnie z jakiegoś powodu działanie iMessage, MAS, iCloud itp. Dlatego nie chcę narazie nic robić skoro mi obecnie działa.

No ja pracowałem na defaultowym smbiosie clovera, dlatego dostałem bana. O dziwo tylko na iMessage, wszystko inne działało, więc raczej nie martwiłbym się o iCloud czy AS jeżeli masz na tym koncie inne urządzenie apple'a.


haMac: AsRock Z68 Ext4 Gen3 / i7 2600K / HD7950 / Corsair Force GT 120GB / 8GB RAM / Yosemite


#37 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15825 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 30 sierpień 2014 - 09:38

Potwierdzam, ban jest na iMessage i moze facetime. Reszta usług działa.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#38 lysyr

lysyr
  • Members
  • 123 postów
  • LocationSzczecin

Napisano 05 wrzesień 2014 - 23:53

Nie czaje. Po reinstalacji - gdzie wcześniej imessage chodził, nagle przestał. Być może z mojej winy, bo używałem w tym czasie różnych konfiguracji. Postanowiłem że spróbuje tego sposobu. Zmieniłem plik, usunąłem zbędne i się odpalił (wersja 3 nie odpala). Skonfigurowałem configa który wygląda tak:

</dict>
	<key>RtVariables</key>
	<dict>
    		<key>MLB</key>
        	<string>C02KY8J8DNMPC571H</string>
        	<key>ROM</key>
        	<string>0022439bf88a</string>
		<key>LogEveryBoot</key>
		<string>10</string>
		<key>LogLineCount</key>
		<integer>3000</integer>
		<key>MountEFI</key>
		<true/>
	</dict>
	<key>SMBIOS</key>
	<dict>
		<key>BiosReleaseDate</key>
		<string>10/12/2012</string>
		<key>BiosVendor</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BiosVersion</key>
		<string>IM131.88Z.010A.B05.1211151146</string>
		<key>Board-ID</key>
		<string>Mac-FC02E91DDD3FA6A4</string>
		<key>BoardManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BoardSerialNumber</key>
		<string>C02KY8J8DNMPC571H</string>
		<key>BoardType</key>
		<integer>10</integer>
		<key>BoardVersion</key>
		<string>iMac13,2</string>
		<key>ChassisAssetTag</key>
		<string>iMac-Aluminum</string>
		<key>ChassisManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>ChassisType</key>
		<string>0xd</string>
		<key>Family</key>
		<string>iMac</string>
		<key>LocationInChassis</key>
		<string>Part Component</string>
		<key>Manufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>Mobile</key>
		<false/>
		<key>ProductName</key>
		<string>iMac13,2</string>
		<key>SerialNumber</key>
		<string>C02KY8J8DNMP</string>
		<key>Trust</key>
		<true/>
		<key>Version</key>
		<string>1.0</string>

Założyłem nowe konto, niestety dalej nie mogę się zalogować. OCB?


// Z77M-D3H / i5-3330 / 8 gb 1600 / GeForce GTX 660 OC 2gb / E-MU 0202 USB / AirPort Extreme Atheros 5416 / OSX Yosemite 10.10.2 retail / Windows 8.1 / UEFI Clover //

 


#39 adiq

adiq
  • Members
  • 60 postów

Napisano 06 wrzesień 2014 - 03:26

Nie czaje. Po reinstalacji - gdzie wcześniej imessage chodził, nagle przestał. Być może z mojej winy, bo używałem w tym czasie różnych konfiguracji. Postanowiłem że spróbuje tego sposobu. Zmieniłem plik, usunąłem zbędne i się odpalił (wersja 3 nie odpala). Skonfigurowałem configa który wygląda tak:

</dict>
	<key>RtVariables</key>
	<dict>
    		<key>MLB</key>
        	<string>C02KY8J8DNMPC571H</string>
        	<key>ROM</key>
        	<string>0022439bf88a</string>
		<key>LogEveryBoot</key>
		<string>10</string>
		<key>LogLineCount</key>
		<integer>3000</integer>
		<key>MountEFI</key>
		<true/>
	</dict>
	<key>SMBIOS</key>
	<dict>
		<key>BiosReleaseDate</key>
		<string>10/12/2012</string>
		<key>BiosVendor</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BiosVersion</key>
		<string>IM131.88Z.010A.B05.1211151146</string>
		<key>Board-ID</key>
		<string>Mac-FC02E91DDD3FA6A4</string>
		<key>BoardManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BoardSerialNumber</key>
		<string>C02KY8J8DNMPC571H</string>
		<key>BoardType</key>
		<integer>10</integer>
		<key>BoardVersion</key>
		<string>iMac13,2</string>
		<key>ChassisAssetTag</key>
		<string>iMac-Aluminum</string>
		<key>ChassisManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>ChassisType</key>
		<string>0xd</string>
		<key>Family</key>
		<string>iMac</string>
		<key>LocationInChassis</key>
		<string>Part Component</string>
		<key>Manufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>Mobile</key>
		<false/>
		<key>ProductName</key>
		<string>iMac13,2</string>
		<key>SerialNumber</key>
		<string>C02KY8J8DNMP</string>
		<key>Trust</key>
		<true/>
		<key>Version</key>
		<string>1.0</string>

Założyłem nowe konto, niestety dalej nie mogę się zalogować. OCB?

 

Zacznijmy od tego że "C02KY8J8DNMP" to nie jest prawidłowy numer seryjny iMac'a ani niczego innego.


haMac: AsRock Z68 Ext4 Gen3 / i7 2600K / HD7950 / Corsair Force GT 120GB / 8GB RAM / Yosemite


#40 lysyr

lysyr
  • Members
  • 123 postów
  • LocationSzczecin

Napisano 06 wrzesień 2014 - 07:53

okej, nowy poprawny kod dodałem (sprawdziłem na stronie apple), nowe konto. Dalej ban. Podejrzewam że tylko reinstalacja i nowe konto z tymi ustawieniami i ruszy.


// Z77M-D3H / i5-3330 / 8 gb 1600 / GeForce GTX 660 OC 2gb / E-MU 0202 USB / AirPort Extreme Atheros 5416 / OSX Yosemite 10.10.2 retail / Windows 8.1 / UEFI Clover //

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych