Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Natywny zapis wartości do NVRAM


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
100 odpowiedzi w tym temacie

#81 Marecki_

Marecki_
  • Members
  • 280 postów
  • LocationSiedlce

Napisano 10 marzec 2015 - 15:01

Oswaldini podeślij mi swój osxaptiofixdrv

No to mamy zagadkę Panowie ..


Asus Z97-Pro Wi-Fi AC I Core I5 4690K - Noctua U14S I GTX 980Ti Strix OC I G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (2x4GB) I SSD Samsung 850EVO 120GB & 850 PRO 250GB, HDD 500GB, WD Red 1TB I DVD-RW I Seasonic X-850 KM3 I Obudowa Fractal R5 Black I FP241W 24" I Yosemite Retail I

#82 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10960 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 10 marzec 2015 - 15:20

Rev 3120 w załączniku, nie dawałem wszystkich driverów EFI, w paczce są oba fixy do Aptio.

 

Załączony plik  3120.zip   596,24 KB   14 Ilość pobrań


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#83 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17665 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 10 marzec 2015 - 15:30

Na tę chwilę wygląda to na problem z BIOSem.

 

BIOS 2013 - brak zapisu do NVRAM dla Cloverów 3050, 3113, 3156, 3182

 

Zrobiłem flashback do starszej wersji 1204 - zapis do NVRAM wygląda na prawidłowy, przetestowałem wersje 3050 i 3182.

 

Za chwilę podniosę jeszcze raz BIOS do 2013 i zobaczę czy to np nie problem z ogólnie sypiącym się nvramem w obecnych biosach ASUSa - problem ten usunęli dopiero w okolicy 22xx.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#84 Marecki_

Marecki_
  • Members
  • 280 postów
  • LocationSiedlce

Napisano 10 marzec 2015 - 15:31

Więc i ja chyba spróbuje przeflashować jakąś sarszą wersją


Asus Z97-Pro Wi-Fi AC I Core I5 4690K - Noctua U14S I GTX 980Ti Strix OC I G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (2x4GB) I SSD Samsung 850EVO 120GB & 850 PRO 250GB, HDD 500GB, WD Red 1TB I DVD-RW I Seasonic X-850 KM3 I Obudowa Fractal R5 Black I FP241W 24" I Yosemite Retail I

#85 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17665 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 10 marzec 2015 - 15:43

OK, to chyba już wiadomo, przynajmniej u mnie.

 

Zapis do nvram NIE działa w BIOSie 2013, w 1204 działa.

 

Prawdopodobnie drivery uefi w cloverze będą musiał być ponownie dostosowane do nowych wersji BIOSów.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#86 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10960 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 10 marzec 2015 - 15:57

Trzeba w takim razie zgłosić ale to razem z dumpami. Narzędzia do tego były na projectosx :/


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#87 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17665 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 10 marzec 2015 - 16:02

Cofnąłem się do wersji BIOS 1204 i zapis do nvram działa jak na razie w najnowszej oficjalnej kompilacji clovera: 3182.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#88 Marecki_

Marecki_
  • Members
  • 280 postów
  • LocationSiedlce

Napisano 10 marzec 2015 - 16:06

Wszystko się zgadza Bios był winowajcą.....u mnie na 1304 też działa natywny zapis Nvram co za tym idzie na stałe trzyma FMM w ustawieniach :) W końcu sprawa się wyjaśniła,  dzięki wielkie.


Asus Z97-Pro Wi-Fi AC I Core I5 4690K - Noctua U14S I GTX 980Ti Strix OC I G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (2x4GB) I SSD Samsung 850EVO 120GB & 850 PRO 250GB, HDD 500GB, WD Red 1TB I DVD-RW I Seasonic X-850 KM3 I Obudowa Fractal R5 Black I FP241W 24" I Yosemite Retail I

#89 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17665 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 10 marzec 2015 - 16:10

Niestety w tych wersjach rozjeżdża się lista systemów startowych... wrzucałem kiedyś na forum jak to wygląda... w skrajnych wypadkach blokuje to rozruch, albo po wybraniu F8 chcesz uruchomić system A a startuje B... istny cyrk...


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#90 Marecki_

Marecki_
  • Members
  • 280 postów
  • LocationSiedlce

Napisano 10 marzec 2015 - 16:21

Niestety w tych wersjach rozjeżdża się lista systemów startowych... wrzucałem kiedyś na forum jak to wygląda... w skrajnych wypadkach blokuje to rozruch, albo po wybraniu F8 chcesz uruchomić system A a startuje B... istny cyrk...

W tamtym temacie właśnie ja Ci zgłaszałem że taki problem u mnie występuje, po aktualizacji biosu długo tego problemu nie było więc uznałem że aktualizacja naprawiła ten bug jednak później znowu było to samo ale zauważyłem że jeśli nic się nie bootuje przez klawisz F8 to wtedy trzyma ustawienia i nic się nie rozjeżdża i nie wiesza .


Asus Z97-Pro Wi-Fi AC I Core I5 4690K - Noctua U14S I GTX 980Ti Strix OC I G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (2x4GB) I SSD Samsung 850EVO 120GB & 850 PRO 250GB, HDD 500GB, WD Red 1TB I DVD-RW I Seasonic X-850 KM3 I Obudowa Fractal R5 Black I FP241W 24" I Yosemite Retail I

#91 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17665 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 10 marzec 2015 - 16:29

Faktycznie, nawet udało mi się znaleźć post:

http://hamac.pl/topi...a-pch/?p=102646

 

Niestety F8 to chyba nie tylko jest problemem, nie używając u mnie też się mnożą wpisy...


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#92 Marecki_

Marecki_
  • Members
  • 280 postów
  • LocationSiedlce

Napisano 10 marzec 2015 - 16:52

No nie wiem zobaczę po jakimś czasie na tym biosie, miejmy nadzieję że ktoś się zajmie sterownikami clovera żeby i z nowszymi biosami nvram śmigał.


Asus Z97-Pro Wi-Fi AC I Core I5 4690K - Noctua U14S I GTX 980Ti Strix OC I G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (2x4GB) I SSD Samsung 850EVO 120GB & 850 PRO 250GB, HDD 500GB, WD Red 1TB I DVD-RW I Seasonic X-850 KM3 I Obudowa Fractal R5 Black I FP241W 24" I Yosemite Retail I

#93 Marecki_

Marecki_
  • Members
  • 280 postów
  • LocationSiedlce

Napisano 14 marzec 2018 - 18:31

Mógłby ktoś sprawdzić u siebie jeśli ma na 100% działający Nvram czy Clover zapamiętuje z jakiej partycji był system  botowany? U mnie niby działa zapis ale jeśli mam w configu w sekcji boot ustawione defaultvolume - Macintosh HD to zawsze wybiera ją jako domyślną. Wydaje mi się że kiedyś miałem inaczej tzn. Clover brał jako domyślną i priorytetową wartość zapisaną w nvramie i ignorował zapis w configu.

Nie jest to jakiś problem pytam z czystej ciekawości jak to jest u Was?


Asus Z97-Pro Wi-Fi AC I Core I5 4690K - Noctua U14S I GTX 980Ti Strix OC I G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (2x4GB) I SSD Samsung 850EVO 120GB & 850 PRO 250GB, HDD 500GB, WD Red 1TB I DVD-RW I Seasonic X-850 KM3 I Obudowa Fractal R5 Black I FP241W 24" I Yosemite Retail I

#94 Ian

Ian
  • Members
  • 170 postów
  • LocationUSA

Napisano 14 marzec 2018 - 20:48

Mógłby ktoś sprawdzić u siebie jeśli ma na 100% działający Nvram czy Clover zapamiętuje z jakiej partycji był system  botowany? U mnie niby działa zapis ale jeśli mam w configu w sekcji boot ustawione defaultvolume - Macintosh HD to zawsze wybiera ją jako domyślną. Wydaje mi się że kiedyś miałem inaczej tzn. Clover brał jako domyślną i priorytetową wartość zapisaną w nvramie i ignorował zapis w configu.

Nie jest to jakiś problem pytam z czystej ciekawości jak to jest u Was?

 

 

W jednym kompie mam zapis do nvram. W drugim emuluję go. W obu przypadkach Clover bootuje zgodnie z wpisem DefaultVolume. Wyjątkiem jest instalacja 10.13.x, co mnie nie dziwi i nie przeszkadza mi. Pilnuję i wybieram ręcznie, jeśli trzeba.


hack1: ASUS H170M-Plus | i7-6700k 4GHz | Radeon RX 560 4GB | High Sierra 10.13.x

                                                                                                           | Mojave 10.14.x

hack2: Gigabyte H81M-H | i5-G3260 3.3GHz | NVIDIA  GeForce GT 710 1GB | Sierra 10.12.6

                                                                                                                            | High Sierra 10.13,x

MacBook Pro Early 2015 | High Sierra 10.13.x

PC: HP | NVIDIA GeForce GT 740 4GB | E8400 3GHz | Windows 10 1803

 


#95 Marecki_

Marecki_
  • Members
  • 280 postów
  • LocationSiedlce

Napisano 14 marzec 2018 - 21:11

U mnie też bootuje zgodnie z wpisem ale nie o to chodzi.
Wyobraźmy sobie taką sytuację mam trzy partycje: windows, yosemite, high sierra. W cloverze default volume ustawione na yosemite, uruchamiam kompa wybieram domyślnie podświetloną partycję yosemite gdy się uruchomi, restart i teraz wybieram np. Partycję z High sierra gdy się uruchomi restart i teraz w menu clovera powinna się domyślnie podświetlić partycja z high sierra bo taka zapsała się w nvramie a niestety nadal wybiera jako domuślną yosemite. Clover powinien jako priorytet brać pod uwagę nvram a nie wpis w konfigu.
Jeśli dobrze pamiętam to kiedyś tak miałem a teraz coś nie trybi.
Asus Z97-Pro Wi-Fi AC I Core I5 4690K - Noctua U14S I GTX 980Ti Strix OC I G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (2x4GB) I SSD Samsung 850EVO 120GB & 850 PRO 250GB, HDD 500GB, WD Red 1TB I DVD-RW I Seasonic X-850 KM3 I Obudowa Fractal R5 Black I FP241W 24" I Yosemite Retail I

#96 reyder

reyder
  • Members
  • 477 postów

Napisano 14 marzec 2018 - 21:15

To masz u siebie coś zepsute, bo to akurat działa.


Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | 3x4GB 1600MHz | Gigabyte Nvidia 1070  :: Radeon 280X Asus | High Sierra 10.13 | Clover

Core i5-8600K | Asrock Extreme 4 | 2x8GB 2500MHz | Gigabyte 580X | High Sierra 10.13 | Clover


#97 Ian

Ian
  • Members
  • 170 postów
  • LocationUSA

Napisano 14 marzec 2018 - 21:22

Najwidoczniej.


hack1: ASUS H170M-Plus | i7-6700k 4GHz | Radeon RX 560 4GB | High Sierra 10.13.x

                                                                                                           | Mojave 10.14.x

hack2: Gigabyte H81M-H | i5-G3260 3.3GHz | NVIDIA  GeForce GT 710 1GB | Sierra 10.12.6

                                                                                                                            | High Sierra 10.13,x

MacBook Pro Early 2015 | High Sierra 10.13.x

PC: HP | NVIDIA GeForce GT 740 4GB | E8400 3GHz | Windows 10 1803

 


#98 Marecki_

Marecki_
  • Members
  • 280 postów
  • LocationSiedlce

Napisano 14 marzec 2018 - 21:23

To masz u siebie coś zepsute, bo to akurat działa.

Działa jeśli mam wpis default volume - LastBootedVolume wtedy jak sądzę clover jakoś pamięta gdzieś to sobie zapisuje.
U siebie też masz ten wpis czy bez niego też zapamiętuje?
Asus Z97-Pro Wi-Fi AC I Core I5 4690K - Noctua U14S I GTX 980Ti Strix OC I G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (2x4GB) I SSD Samsung 850EVO 120GB & 850 PRO 250GB, HDD 500GB, WD Red 1TB I DVD-RW I Seasonic X-850 KM3 I Obudowa Fractal R5 Black I FP241W 24" I Yosemite Retail I

#99 reyder

reyder
  • Members
  • 477 postów

Napisano 15 marzec 2018 - 00:23

Jak bez tego wpisu ma działać ? Ustawiając go mówisz mu aby bootował patrząc na wpis z nvram.


Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | 3x4GB 1600MHz | Gigabyte Nvidia 1070  :: Radeon 280X Asus | High Sierra 10.13 | Clover

Core i5-8600K | Asrock Extreme 4 | 2x8GB 2500MHz | Gigabyte 580X | High Sierra 10.13 | Clover


#100 Marecki_

Marecki_
  • Members
  • 280 postów
  • LocationSiedlce

Napisano 15 marzec 2018 - 00:37

Jeśli jest tak jak piszesz i tak to działa to ok, mój błąd. Wydawało mi się że kiedyś i bez tego wpisu tak to działało. Ale dobrze że się wyjaśniło.
Asus Z97-Pro Wi-Fi AC I Core I5 4690K - Noctua U14S I GTX 980Ti Strix OC I G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (2x4GB) I SSD Samsung 850EVO 120GB & 850 PRO 250GB, HDD 500GB, WD Red 1TB I DVD-RW I Seasonic X-850 KM3 I Obudowa Fractal R5 Black I FP241W 24" I Yosemite Retail I




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych