Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Jak aktualizować Clover do nowszych wersji?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 music

music

    Daniel

  • Donator
  • 1175 postów
  • LocationZamość

Napisano 01 wrzesień 2014 - 08:45

Jak aktualizować Clover do nowszych wersji? Proszę o podanie metody najlepszych. Oczywiście aktualizacja z zachowanie swoich plików konfiguracyjnych itp. Obecnie mam Clover zainstalowany na dysku twardy - normalnie na partycji systemowej. Nie chciałbym Clovera całkowicie przeinstalowywać, tak jak by go nigdy nie było. Dodam że w przypadku Chamelona aktualizacja była prosta - zamieniałem plik "boot" na nowszy i już :) zaś w Clover jest chyba zdecydowanie trudniej.


 10.13 + SMBIOS iMac 10,1 + Clover 4169 config.plist -> https://pastebin.com/LTvFM7xV + modyfikowane DSDT.aml + dysk SSD w schemacie APFS + Gigabyte GA-EP41-UD3L (FakeSMC.kext) Intel Xeon E5410 (start z flagami "-v npci=0x2000 debug=0x100 tscsync -lilubeta -alcbeta" + VoodooTSCSync.kext); Audio Realtek ALC888S-VD (AppleALC.kext + Lilu.kext) (audio device 0x808627D8, sub device 0x1458A002, codec id 0x10EC0888, revision 0x0001); LAN RTL8111 (RealtekRTL8111.kext + EFI String); EVGA Geforce 9400GT 512MB (patch DSDT.aml + patch FakeSMC.kext); kexty: NightShiftUnlocker, CPUSensors, GPUSensors, LPCSensors, iMessage OK
 prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006 rok

#2 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1747 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 01 wrzesień 2014 - 09:20

Gdzie tam trudniej? :P

Odpalasz normalnie instalatora i wybierasz dotychczasową partycje - sam sobie wykryje instalacje i jedynie zaktualizuje :)


10.12|BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|ASRock B250M Pro 4|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|ADATA Ultimate SU800 256GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#3 barat

barat
  • Members
  • 214 postów

Napisano 10 październik 2014 - 14:34

Czyli wystarczy zassać najnowszego instalatora np z clover.rox.pl i "nainstalować" na obecnego?
 
W moim wypadku Clovera trzymam na pendrive i z niego bootuje.
 
Problem jest tylko taki, że moja wersja jest dość stara (r1995) i nie wiem, czy nainstalowanie na nią r2894 czegoś nie namiesza.
Mam dobrze skonfigurowany bootloader i bez problemu pracuję dzięki niemu na 10.8.x jednak mam chwilę czasu (urlop) i w sumie bym podniósł wersję systemu skoro Apple pozwala to zrobić za darmo ;)
 
 
PS. Mam też spatchowane AppleHDA (wolałbym coś co ożywi Xonara DX ale cóż zrobić) z tego forum od 314TeR i wydaje mi się, że po upgrade systemu wystarczy je ponownie zainstalować w S/L/E za pomocą Kext Wizzarda ale mogę się mylić...


MSI Z77A-G45 | i5 3570k@4.5GHz | 4x4GB Crucial Sport 1600MHz CL9 |Gigabyte GTX660 2GB | 256GB Crucial MX100 | 128SSD Crucial M4 na W8.1 | FiiO E10K | AirPort BCM94321MC w adapterze => HP LP2475w


#4 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1747 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 10 październik 2014 - 15:23

Nie jestem pewien ale ta wersja ma jeszcze stary styl configa więc nie jest kompatybilna z nowymi wydaniami. Najbezpieczniej będzie zrobienie nowego klucza jeśli tak ci jest wygodnie. Po aktualizacji oczywiście przywracanie AppleHDA :) 


10.12|BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|ASRock B250M Pro 4|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|ADATA Ultimate SU800 256GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#5 barat

barat
  • Members
  • 214 postów

Napisano 10 październik 2014 - 19:17

Czyli chwilę będę musiał poczytać i przypomnieć sobie co w konfig wklepywałem żeby to samo ustawić na nowym cloverze - dzięki za info :)


MSI Z77A-G45 | i5 3570k@4.5GHz | 4x4GB Crucial Sport 1600MHz CL9 |Gigabyte GTX660 2GB | 256GB Crucial MX100 | 128SSD Crucial M4 na W8.1 | FiiO E10K | AirPort BCM94321MC w adapterze => HP LP2475w


#6 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17543 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 10 październik 2014 - 20:24

Można spróbować się posiłkować Clover Configuratorem, w teorii powinien umieć wczytać stary config i go zaktualizować do nowego formatu, ale nie zagwarantuję że zrobi to OK.

 

Najlepiej przygotuj sobie od zera klucz USB i testuj czy działa uruchamiając z niego OS X. Jak będziesz zadowolony, to zwyczajnie przeniesiesz nowy config w miejsce starego.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#7 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10934 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 11 październik 2014 - 09:19

Jeżeli mowa o wersjach 2xxx to tylko nadinstalowanie, jeżeli <2000 to zmiana configu i nadinstalowanie.

Polecam jak najszybciej przesiąść się na najnowszą wersję, nie ma porównania do 1995.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#8 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1827 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 11 październik 2014 - 12:47

Po próbie uruchomienia pkg z nową wersją i instalacji na pena i wysłania w kosmos EFI na oddzielnym dysku z Windows mam taką metodę.

 

1. Pobieram ISO z: http://sourceforge.n...s/Bootable_ISO/

2. Montujemy ISO

3. Z katalogu EFI zgrywamy nowe pliki zastępując stare - Pamiętaj aby nie przerzucać całego katalogu, OSX intuicyjnie zastąpi ci całość.


haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo

Spoiler

VPN -> http://nordvpn.com/ (-20% przy odnow.) /kupon: 3ydeal (~$2,75/m-c)

Staram się pisać poprawnie po polsku FlagaPL.gif


#9 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1827 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 19 październik 2014 - 06:58

Jak rozpakować paczkę Clovera?

Pacifist wywala błąd przy próbie wydzielenia plików.

 

 

 

Zauważyłem zmiany w plikach w nowszych wersjach Clovera i chciałbym je zaktualizować

 

/etc/rc.clover.lib

/etc/rc.boot.d/10.save_and_rotate_boot_log.local

/etc/rc.boot.d/20.mount_ESP.local

/etc/rc.boot.d/70.disable_sleep_proxy_client.local

/etc/rc.shutdown.d/80.save_nvram_plist.local

 

/Library/Application Support/Clover/CloverDaemon

/Library/LaunchDaemons/com.projectosx.clover.daemon.plist

 

/Library/Application Support/Clover/CloverUpdaterUtility

/Library/Application Support/Clover/CloverUpdater.app

itd

 

 

Zrzut_ekranu_2014_10_19_o_11_51_48.png


haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo

Spoiler

VPN -> http://nordvpn.com/ (-20% przy odnow.) /kupon: 3ydeal (~$2,75/m-c)

Staram się pisać poprawnie po polsku FlagaPL.gif


#10 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10934 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 19 październik 2014 - 09:48

Nie rozpakujesz, u mnie wszystko co próbowałem zrobić kończyło się uwalonymi plikami, nie wiem dlaczego. Kiedyś mogłem normalnie rozebrać paczkę pacifistem lub Flat Package Editorem.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#11 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1827 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 19 październik 2014 - 10:52

Znalazłem soft unpkg 4.5

To co trzeba rozpakuje to co nic nie zajmuje ( pakiety po 0 b ) wywali błąd, ale najważniejsze że pozostałe pliki są całe i działają.

Zrzut_ekranu_2014_10_19_o_11_47_29.png

DL: http://www.macupdate...mac/16357/unpkg

 

 

 

Troszkę zabawy jest aby teraz to ręcznie wrzucić i nadać uprawnienia, ale najważniejsze że da rady rozpakować pkg bez błędów.

 

Zrzut_ekranu_2014_10_19_o_11_48_26.png


haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo

Spoiler

VPN -> http://nordvpn.com/ (-20% przy odnow.) /kupon: 3ydeal (~$2,75/m-c)

Staram się pisać poprawnie po polsku FlagaPL.gif


#12 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10934 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 19 październik 2014 - 23:28

Jak masz natywny zapis do nvramu to nie potrzebujesz żadnych ze skryptów w Cloverze.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#13 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1827 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 20 październik 2014 - 05:34

Czyli powiadasz że to wszystko z /etc/ mogę wyciąć?

 

 

Z drugiej strony jeśli nie jest to potrzebne, to może to powodowało restarty po instalacji 10.10?


haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo

Spoiler

VPN -> http://nordvpn.com/ (-20% przy odnow.) /kupon: 3ydeal (~$2,75/m-c)

Staram się pisać poprawnie po polsku FlagaPL.gif


#14 kaefpe

kaefpe
  • Members
  • 64 postów
  • Location/Users/kaefpe

Napisano 22 październik 2014 - 17:08

Ciekawe czemu bety nie udostępniają w formie ISO. Ja korzystam z najnowszej wersji, którą ściągam z http://sourceforge.n...s/Bootable_ISO/

rozpakowuje i podmieniam wszystkie pliki z wyjątkiem pliku z configiem i theme :)


iPhone 6s Silver (64GB) | Nike+ FuelBand SE | Fitbit Charge HR | Fitbit Aria | OSX 10.11.1

Hackintosh: - Intel Pentium G2030 - 3GHz | MSI Z77A-G43 | 8GB DDR3 - 1600MHz - GeForce GTX 660 OC 2048MB | Seagate 2TB / 7200rpm, SATAIII, 64M cache


#15 bartulasdtv

bartulasdtv
  • Members
  • 57 postów

Napisano 25 październik 2014 - 13:13

pojawiła sie aktualizacja 2976, to przy okazji się zapytam: jak zaktualizować Clovera siedzącego na partycji EFI ?


HaMacHome: El Capitan on MSI H77MA-G43 | i3-2100 | 4GB RAM | ATI Radeon HD6450 | ST3500312CS WDC WD10EZEX-22BN5A0

MACBook Unibody A1342 | 8GB RAM


#16 arielvanp

arielvanp
  • Donator
  • 1160 postów
  • LocationŻory PL / Cork IE

Napisano 25 październik 2014 - 13:18

odpalasz instalator wybierasz partycje dysku na ktorym znajdu sie rowniez EFI i instalujesz , samo zaktualizuje stosowne pliki


haMAC i7 | ASUS Z87 Gryphon | Core i7-4790k | 16 GB DDR3 1600MHz | Toshiba Q series 128GB SSD x2 (raid0) & Seagate ST1000DM003-9YN162 1TB HDD | Asus Geforce GTX 760 2GB | ALC 892 | FiiO E10 | i217V | AirPort Extreme BCM94360CD | Apple IR & Bluetooth 4.0 | Apple Magic Mouse | Logitech K750 MAC | Dell UltraSharp U2913WM + Dell Professional P2210H | Mac OS X 10.11 & Clover

HaMAC C2D | MSI P45-8D | Core 2 Duo E7600 3.06GHz  | 4GB DDR2 677mhz | Seagate 500GB | Nvidia Quadro NVS295 256MB | ALC 888 | Realtek 8111C | AirPort Extreme BCM4321 | Mac OS X 10.6.8 & Clover

MacBookPro8,1 | Core i5 2415M | 8GB DDR3 1066MHz | Samsung 840 PRO 128GB SSD | HD3000 | Mac OS X 10.11

HTPC - Intel NUC DN2820FYKH | Intel Celeron 2820 | 4GB DDR3 | 64GB SSD | Intel HD Graphics | ALC283 | OpenELEC


#17 bartulasdtv

bartulasdtv
  • Members
  • 57 postów

Napisano 25 październik 2014 - 13:19

właśnie jej kurna nie widzę.. w instalatorze. 

stąd moje pytanie, partycja zamontowana jakby kto pytał ;D

Chciałem uwolnić pendrive,  poprzednie aktualizacje robiłem na okętke: najpierw aktualizowalem clovera na pendrive a potem go przerzucałem do EFI


HaMacHome: El Capitan on MSI H77MA-G43 | i3-2100 | 4GB RAM | ATI Radeon HD6450 | ST3500312CS WDC WD10EZEX-22BN5A0

MACBook Unibody A1342 | 8GB RAM


#18 arielvanp

arielvanp
  • Donator
  • 1160 postów
  • LocationŻory PL / Cork IE

Napisano 25 październik 2014 - 13:25

instalator nie widzi EFI masz wybrac partycje dysku na ktorym masz zainstalowany clover .

przyklad : w instalatorze wybieram Macintosh HD partycja systemowa na tym dysku u mnie znajduje sie UKRYTE EFI 

Załączone pliki


haMAC i7 | ASUS Z87 Gryphon | Core i7-4790k | 16 GB DDR3 1600MHz | Toshiba Q series 128GB SSD x2 (raid0) & Seagate ST1000DM003-9YN162 1TB HDD | Asus Geforce GTX 760 2GB | ALC 892 | FiiO E10 | i217V | AirPort Extreme BCM94360CD | Apple IR & Bluetooth 4.0 | Apple Magic Mouse | Logitech K750 MAC | Dell UltraSharp U2913WM + Dell Professional P2210H | Mac OS X 10.11 & Clover

HaMAC C2D | MSI P45-8D | Core 2 Duo E7600 3.06GHz  | 4GB DDR2 677mhz | Seagate 500GB | Nvidia Quadro NVS295 256MB | ALC 888 | Realtek 8111C | AirPort Extreme BCM4321 | Mac OS X 10.6.8 & Clover

MacBookPro8,1 | Core i5 2415M | 8GB DDR3 1066MHz | Samsung 840 PRO 128GB SSD | HD3000 | Mac OS X 10.11

HTPC - Intel NUC DN2820FYKH | Intel Celeron 2820 | 4GB DDR3 | 64GB SSD | Intel HD Graphics | ALC283 | OpenELEC


#19 bartulasdtv

bartulasdtv
  • Members
  • 57 postów

Napisano 25 październik 2014 - 13:32

Albo ja nie rozumię tej nomenklatury albo w ogóle nie rozumię.

Clover to bootloader więc mam go na pendrive i jego kopie na EFI. 

a ty piszesz

 masz wybrac partycje dysku na ktorym masz zainstalowany clover

czy miałeś na myśli partycję z osx? jeśli tak to po co jest EFI  albo jak to działa bo zgłupiałem :D


HaMacHome: El Capitan on MSI H77MA-G43 | i3-2100 | 4GB RAM | ATI Radeon HD6450 | ST3500312CS WDC WD10EZEX-22BN5A0

MACBook Unibody A1342 | 8GB RAM


#20 arielvanp

arielvanp
  • Donator
  • 1160 postów
  • LocationŻory PL / Cork IE

Napisano 25 październik 2014 - 13:34

napisalem tobie na moim przykladnie 

CLOVER mam na partycji EFI ktora znajduje sie na tym samym dysku co os x czyli wybieram ta partycje a instalator sam znajdzie ze clover jest NA TYM DYSKU TWARDYM NA UKRYTEJ PARTYCJI EFI 

powyzej masz zdjecia nawet nie musze wybierac nic w instalatorze bo pamieta co zostało zainstalowane pierwszym razem.


haMAC i7 | ASUS Z87 Gryphon | Core i7-4790k | 16 GB DDR3 1600MHz | Toshiba Q series 128GB SSD x2 (raid0) & Seagate ST1000DM003-9YN162 1TB HDD | Asus Geforce GTX 760 2GB | ALC 892 | FiiO E10 | i217V | AirPort Extreme BCM94360CD | Apple IR & Bluetooth 4.0 | Apple Magic Mouse | Logitech K750 MAC | Dell UltraSharp U2913WM + Dell Professional P2210H | Mac OS X 10.11 & Clover

HaMAC C2D | MSI P45-8D | Core 2 Duo E7600 3.06GHz  | 4GB DDR2 677mhz | Seagate 500GB | Nvidia Quadro NVS295 256MB | ALC 888 | Realtek 8111C | AirPort Extreme BCM4321 | Mac OS X 10.6.8 & Clover

MacBookPro8,1 | Core i5 2415M | 8GB DDR3 1066MHz | Samsung 840 PRO 128GB SSD | HD3000 | Mac OS X 10.11

HTPC - Intel NUC DN2820FYKH | Intel Celeron 2820 | 4GB DDR3 | 64GB SSD | Intel HD Graphics | ALC283 | OpenELEC





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych