Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Mavericks na Asusie R510JK i pochodnych z płytą X550JK - poradnik instalacji

asus x550 r510 jk

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 djseban

djseban
  • Members
  • 74 postów
  • LocationBełchatów/Tarnopol

Napisano 21 wrzesień 2014 - 16:23

Witam

 

Jako, że w końcu udało mi się doprowadzić mojego nowego Asusa do stanu używalności z OS X'em postanowiłem napisać poradnik jak zainstalować Mavericksa na takim laptopie.

A więc.. co działa:

1. Intel Core i7-4710HQ - działa pełny SpeedStep.

2. Intel HD Graphics 4600 - na wbudowanym monitorze wszystko OK. Naturalnie, VGA nie działa. Co do HDMI to trzeba pomajstrować z numerem ig-device-platform w configu Clovera - ja wybrałem taki framebuffer, żebym nie miał wyskakujących losowo deseni, wzorowanych na pierwotnie wyświetlanym obrazie na monitorze laptopa.

3. WiFi Atheros AR5B95 (po wymianie).

4. Ethernet Realtek RTL8168.

5. TouchPad - tylko jako normalna mysz pod PS2. Niestety Asus w laptopach z serii X550 zastosował TouchPady nowej firmy FocalTech, dla których nie istnieje jeszcze rozwiązanie w świecie OS X. W paczkę z Cloverem wsadziłem zmodyfikowane VoodooPS2Mouse, które pozwala na normalne korzystanie z TouchPada bez gestów. Była to tylko jedna zmiana w Info.plist rzeczonego kexta.

6. Kamerka internetowa.

7. USB2/USB3

8. Sleep - włącznie z zamknięciem klapy.

9. Wake - włącznie z otwarciem klapy.

10. Audio Connexant - odpalone przez VoodooHDA.kext

Co nie działa:

1. Czytnik kart Realtek RTS5209.

2. WiFi RTL8821AE (tak jak wcześniej mówiłem, AR5B95 działa znakomicie, jednak tracimy Bluetootha).

 

W tablicach SSDT odpowiedzialnych za grafikę naniosłem poprawki niezbędne do prawidłowego działania Power Managementu grafiki Intela. GTX850M jest wyłączony w DSDT, czego efektem jest wydłużenie czasu pracy na baterii z półtorej godziny do trzech i pół godziny. Tutaj credit należy przyznać RehabManowi z innego forum poświęconego tematyce OSx86.

 

Po krótkim wstępie, do dzieła. Czego będziemy potrzebować?

1. Pendrive, minimalnie 8GB

2. Komputer z zainstalowanym OS X - może to być haMac, jak i oryginalny Mac

3. Chwilę wolnego czasu.

 

Proces instalacji:

1. Przygotowujemy pendrive instalacyjny Mavericksa, najlepiej 10.9.5 (koniecznie z Mac App Store), według poradnika oswaldiniego:

http://hamac.pl/topi...acji-mavericks/

2. Instalujemy najnowszą rewizję Clovera. Na ten moment jest to rev2890:

http://sourceforge.n.../cloverefiboot/

Przy instalacji wybieramy tylko dwie opcje: Instalacja dla komputerów z UEFI oraz instalacja Clover na ESP.

3. Po instalacji Clovera pojawi się nam w Finderze partycja EFI. Wchodzimy w folder EFI i kasujemy folder CLOVER. Na jego miejsce wstawiamy ten z archiwum w załączniku.

4. Odłączamy bezpiecznie pendrive od komputera i podłączamy go do naszego laptopa

5. Po włączeniu naduszamy F2 żeby dostać się do BIOSu, będziemy musieli zmodyfikować kilka opcji.

- Przechodzimy na kartę "Save & Exit" i wybieramy opcję Restore Defaults. 

- Karta Advanced:

  Ustawiamy Power Off Energy Saving na Disabled - zlikwiduje to problemy ze Sleepem

  Ustawiamy VT-d na Disabled - technologia ta jest w ogóle nieużywana przez OS X. Dla pewności, na czas instalacji zaleca się jej wyłączenie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby po instalacji móc ją włączyć ponownie

  Wchodzimy w USB Configuration i ustawiamy XHCI Pre-Boot Mode na Smart Auto

- Karta Security:

  Wchodzimy w Secure Boot menu i ustawiamy Secure Boot Control na Disabled

 

Po całej "operacji" naduszamy F10, aby zapisać przed chwilą ustawione opcje. Od razu po restarcie wciskamy klawisz ESC, żeby dostać się do Boot Menu. Wybieramy oczywiście wpis "UEFI: <nazwa twojego pendrive>".

Całego przebiegu instalacji nie będę opisywał, gdyż myślę, że na takim forum jest to niepotrzebne ;) Jedyna rzecz, którą tutaj nadmienię to partycjonowanie dysku w GUID. Warto dodać też wzmiankę o problemach, które mogą napotkać nas podczas instalacji:

 

Po aktualizacji do 10.9.4 zaczęły się "cyrki" z grafikami Intela na hackintoshach - zamiast normalnego obrazu bywa często, że jest on zniekształcony. Zależy to głównie od przypadku jak system zabootuje. Rozwiązanie jest proste. Musimy poczekać, aż w całym tym naszym deseniu pojawi się coś na kształt okienka wyboru języka. Wtedy należy zamknąć laptopa, poczekać aż zgaśnie lampka Power. Teraz pozostaje nam otworzyć laptopa i obraz już nie będzie zniekształcony. To samo tyczy się kexta VoodooPS2 - czasami bywa, że nie załaduje się poprawnie, wystarczy uśpić oraz wybudzić laptopa - mysz i klawiatura zaczną wtedy działać.

 

Po udanej instalacji startujemy system przez Clovera no i instalujemy od razu bootloader. Paczkę instalacyjną pobraliśmy już wcześniej, więc wrzucamy ją na pendrive i przenosimy na laptopa, no chyba, że mamy dostęp do internetu na naszym urządzeniu (w oryginalnej konfiguracji z WiFi Realteka możemy się tylko podłączyć przez Ethernet). Po zainstalowaniu Clovera powinna się pojawić dostępna partycja EFI - jeżeli nie, to wchodzimy w Terminal i wykonujemy komendy:

mkdir /Volumes/EFI
sudo mount -t msdos /dev/disk0s1 /Volumes/EFI

gdzie przy drugiej komendzie tekst wytłuszczony to numer dysku (0) oraz partycji (1) ESP. Zazwyczaj jest do /dev/disk0s1, więc jeżeli formatowałeś dysk od zera, to komenda ta powinna zadziałać.

Gdy mamy już dostęp do ESP robimy rzecz analogiczną do instalacji Clovera na pendrive - wchodzimy w folder EFI, usuwamy folder CLOVER i kopiujemy ten, który został załączony w paczce z załącznika. Uruchamiamy komputer ponownie, sprawdzamy czy Clover poprawnie "osadził" się na naszym dysku.. no i mamy w pełni sprawny R510JK z OS Xem na pokładzie :D

 

Link do paczki: http://speedy.sh/SXnJU/CLOVER.zip

 

Pozdrawiam

djseban


MSI Z97-G43 | Intel Core i5-4690k 3.5GHz@4.4GHz | 16GB DDR3@2400MHz | Radeon R9 390 8GB

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#2 klafcio50

klafcio50
  • Members
  • 7 postów

Napisano 17 październik 2014 - 15:57

Dziekuję za instrukcję i paczkę. Wykorzystałem je (bez wprowadzania modyfikacji do plików z katalogu CLOVER) do zainstalowania 10.9.5 na Asusie F550J. Nie jestem zbyt biegły w tych zabawach więc pomoc bardzo się przydala (obserwowałem też dyskusję z RehabManem na innym forum). System zainstalowałem na hd wstawionym w miejsce DVD ROM (Crucial SSD MX100 512GB) i chodzi bez większych problemów. W porównaniu z ML, którego używam na Acer Aspire 5920G poprawa zdecydowana. Szkoda, że nie działa wyjście VGA (przydałoby się do prezentacji z projektora) i WI-FI. Kupię pewnie  przejściówkę z HDMI na VGA i kartę WI-FI na USB (myślę o Asusie USB N-13). Będę wdzięczny za informację  jak zrobić upgrade do Yosemite.

Ukłony,

klafcio50


 OSX Yosemite 10.10

Asus F550J,

i7-4710HQ, HD4600, (GTX850M), 8GB ram, 1TB HDD + 512GB SSD (Crucial MX100)


#3 djseban

djseban
  • Members
  • 74 postów
  • LocationBełchatów/Tarnopol

Napisano 18 październik 2014 - 22:11

Dziekuję za instrukcję i paczkę. Wykorzystałem je (bez wprowadzania modyfikacji do plików z katalogu CLOVER) do zainstalowania 10.9.5 na Asusie F550J. Nie jestem zbyt biegły w tych zabawach więc pomoc bardzo się przydala (obserwowałem też dyskusję z RehabManem na innym forum). System zainstalowałem na hd wstawionym w miejsce DVD ROM (Crucial SSD MX100 512GB) i chodzi bez większych problemów. W porównaniu z ML, którego używam na Acer Aspire 5920G poprawa zdecydowana. Szkoda, że nie działa wyjście VGA (przydałoby się do prezentacji z projektora) i WI-FI. Kupię pewnie  przejściówkę z HDMI na VGA i kartę WI-FI na USB (myślę o Asusie USB N-13). Będę wdzięczny za informację  jak zrobić upgrade do Yosemite.

Ukłony,

klafcio50

 

Jeżeli chodzi o Yosemite to rzeczywiście, można napotkać kilka problemów. Pierwszą sprawą do załatwienia jest, w ogóle, odpalenie grafiki. Tutaj potrzebny jest binpatch dwóch kextów oraz wstrzyknięcie desktopowego ID grafiki Intela. Można to zrobić w prosty sposób przez Clovera. Do tego dochodzi jeszcze kompatybilność Mavericksowych kextów z Yosemite. No cóż, pozostaje załączyć całą paczkę :P

 

Co do wymiany Wi-Fi to można to zrobić bez większego problemu (tu już odsyłam do YouTube  ^_^), a i pierwszy lepszy serwis wykona coś takiego w niedużej cenie. Wystarczy tylko uważać, żeby nie naruszyć śrubek podczas rozkręcania laptopa, a jeżeli laptop, jeszcze w okresie gwarancyjnym nam nawali, to zawsze można włożyć stare Wi-Fi i posłać na gwarancję.

 

Link: https://mega.co.nz/#...aE3jJ9EpHLRws7g

 

Pozdrawiam


MSI Z97-G43 | Intel Core i5-4690k 3.5GHz@4.4GHz | 16GB DDR3@2400MHz | Radeon R9 390 8GB

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#4 klafcio50

klafcio50
  • Members
  • 7 postów

Napisano 19 październik 2014 - 16:19

Dzięki za kolejną pomoc. Będę mógł zabrać się za przejście na Yosemite dopiero w weekend. Paczka bardzo się do tego przyda. Skoro warto wymienić wi-fi, to kupię i wstawię (zgodnie z sugestią we wcześniejszym poście) Atheros AR5B95. Z wymianą karty nie powinno byc problemu. Rozbierałem już tego laptopa, kiedy wstawiałem drugi twardy dysk, więc zrobię to ponownie, choć zdejmowanie plastikowej obudowy, zamocowanej "na wcisk" nie jest zbyt przyjemne. Do tej pory wszystko (poza znanymi wyjątkami) działa nad wyraz gładko i szybko. Dysk SSD spisuje się na medal.

Pozdrawiam,

klafcio50


 OSX Yosemite 10.10

Asus F550J,

i7-4710HQ, HD4600, (GTX850M), 8GB ram, 1TB HDD + 512GB SSD (Crucial MX100)


#5 djseban

djseban
  • Members
  • 74 postów
  • LocationBełchatów/Tarnopol

Napisano 19 październik 2014 - 23:29

Polecam udać się do najbliższego sklepu muzycznego i zakupić jakąś kostkę gitarową, najlepiej najtwardszą Dunlop Tortex, jest w sam raz do otwierania tego laptopa, bo nie zostawia żadnych śladów i trudno jest coś tym uszkodzić. Od siebie dodam jeszcze, żeby nie pomylić śrubek podczas składania laptopa - są dwie pary, jedna dłuższa, druga krótsza, chyba o około 2mm i łatwo jest je pomylić, a efektem może być małe uszkodzenie górnej obudowy :P


MSI Z97-G43 | Intel Core i5-4690k 3.5GHz@4.4GHz | 16GB DDR3@2400MHz | Radeon R9 390 8GB

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#6 klafcio50

klafcio50
  • Members
  • 7 postów

Napisano 20 październik 2014 - 00:37

Na pomysł z kostką nigdy bym nie wpadł, na pewno ją kupię. Zwrócę też uwagę na długość śrubek. Odezwę się, kiedy zrobię upgrade do Yosemite, albo kiedy coś pójdzie nie tak.

Pozdrawiam,

klafcio50 


 OSX Yosemite 10.10

Asus F550J,

i7-4710HQ, HD4600, (GTX850M), 8GB ram, 1TB HDD + 512GB SSD (Crucial MX100)


#7 klafcio50

klafcio50
  • Members
  • 7 postów

Napisano 28 październik 2014 - 23:10

Witam,

Po kilku próbach zakończonych niepowodzeniami zrobiłem w końcu upgrade do Yosemite. (Przy okazji wymieniłem WI-FI na Atheros AR5B95. Działa bez zarzutu). Niestety, nie jestem zadowolony z efektu końcowego. Trudności były typowe i mało interesujące, więc nie będę szeroko o nich pisać. Tym bardziej, że nie wiem czy moje rozpoznania ich przyczyn były trafne. Najpierw musiałem wymienić pamięć USB na inną, potem okazało się, że instalacja zawiesza się przy podłączonej zewnętrznej klawiaturze USB i wreszcie musiałem przenieść pamięć USB z gniazda USB 3.0 do 2.0. W dalszym ciągu coś szwankowało i dopiero kiedy w zmodyfikowanym Cloverze w sekcji Drop_Tables odznaczyłem opcje Drop CPU PM oraz Drop OEM to instalacja ruszyła. W jej trakcie miałem też kłopoty z grafiką, ale zastosowałem się do wcześniejszej porady: zamykałem pokrywę i czekałem aż ekran zostanie wygaszony. Po tych wszystkich zabiegach (podejrzewam, że niektóre z nich miały charakter magiczny) system się zainstalował. Wstawiłem zmodyfikowanego Clovera do EFI, ale mogę się zalogować tylko wtedy, kiedy wyłączę wspomniane wyżej opcje z Drop_Tables. Mogę już teraz swobodnie podłączać zewnętrzną klawiaturę przez USB, ale niestety, CPU power managment nie działa tak jak powinien. Prawie przez cały czas aktywny jest wentylator na procesorze. Zdaje sobie sprawę, że powinienem poradzić sobie samodzielnie z takimi sprawami, ale - jak już pisałem we wcześniejszych postach - ani nie jestem zbyt biegły w tych zabawach z OSX, ani nie mam czasu, aby się w to głębiej wgryźć. Być może mój model (Asus F550J) ma nieco inny DSDT lub SSDT i powinienem coś w nich zmienić.  Byłbym wdzięczny za podpowiedź jak poprawić działanie wentylatora na procesorze.              

klafcio50


 OSX Yosemite 10.10

Asus F550J,

i7-4710HQ, HD4600, (GTX850M), 8GB ram, 1TB HDD + 512GB SSD (Crucial MX100)


#8 djseban

djseban
  • Members
  • 74 postów
  • LocationBełchatów/Tarnopol

Napisano 30 październik 2014 - 22:15

Witam,

Po kilku próbach zakończonych niepowodzeniami zrobiłem w końcu upgrade do Yosemite. (Przy okazji wymieniłem WI-FI na Atheros AR5B95. Działa bez zarzutu). Niestety, nie jestem zadowolony z efektu końcowego. Trudności były typowe i mało interesujące, więc nie będę szeroko o nich pisać. Tym bardziej, że nie wiem czy moje rozpoznania ich przyczyn były trafne. Najpierw musiałem wymienić pamięć USB na inną, potem okazało się, że instalacja zawiesza się przy podłączonej zewnętrznej klawiaturze USB i wreszcie musiałem przenieść pamięć USB z gniazda USB 3.0 do 2.0. W dalszym ciągu coś szwankowało i dopiero kiedy w zmodyfikowanym Cloverze w sekcji Drop_Tables odznaczyłem opcje Drop CPU PM oraz Drop OEM to instalacja ruszyła. W jej trakcie miałem też kłopoty z grafiką, ale zastosowałem się do wcześniejszej porady: zamykałem pokrywę i czekałem aż ekran zostanie wygaszony. Po tych wszystkich zabiegach (podejrzewam, że niektóre z nich miały charakter magiczny) system się zainstalował. Wstawiłem zmodyfikowanego Clovera do EFI, ale mogę się zalogować tylko wtedy, kiedy wyłączę wspomniane wyżej opcje z Drop_Tables. Mogę już teraz swobodnie podłączać zewnętrzną klawiaturę przez USB, ale niestety, CPU power managment nie działa tak jak powinien. Prawie przez cały czas aktywny jest wentylator na procesorze. Zdaje sobie sprawę, że powinienem poradzić sobie samodzielnie z takimi sprawami, ale - jak już pisałem we wcześniejszych postach - ani nie jestem zbyt biegły w tych zabawach z OSX, ani nie mam czasu, aby się w to głębiej wgryźć. Być może mój model (Asus F550J) ma nieco inny DSDT lub SSDT i powinienem coś w nich zmienić.  Byłbym wdzięczny za podpowiedź jak poprawić działanie wentylatora na procesorze.              

klafcio50

Witam,

To, co polecałbym w takim wypadku zrobić to edycja DSDT na własną rękę. U mnie na początku występowały bardzo podobne magie (instalacja zawieszała się po minucie działania, grafika nie działała poprawnie, chłodzenie procesora rozkręcało się na pełne obroty itp.), jednak wszystkie problemy zniknęły po edycji DSDT oraz SSDT od grafiki i procesora. Tutaj fixy, które zaaplikowałem (repo RehabMana):

 

- Fix ADBG Error

- Fix PARSEOP_ZERO Error

- Brightnes fix (Haswell) [w SSDT z grafiką]

- Rename GFX0 to IGPU [we wszystkich edytowanych tablicach]

- 7-series/8-series USB

- ASUS G75VW [patch do baterii]

- IRQ Fix

- SMBUS Fix

- HPET Fix

- OS Check Fix

- Fix _WAK Arg0 v2

- Fix mutex with non-zero sync level

- Fix PNOT/PPNT

- Add IMEI

- Haswell LPC

 

Warto dodać, że w 100% poprawne DSDT i SSDT może zostać zrobione tylko na bazie tablic wyciągniętych przez Linux'a (najlepiej LiveCD). Cała sprawa wygląda dość prosto, bootujemy Linuxa, przechodzimy do /sys/firmware/acpi/tables i kopiujemy całą zawartość tegoż folderu na pendrive.

 

SSDT do procesora wygenerowałem przez ssdtPRGen.sh, odsyłam do tutoriala:

http://rampagedev.wo...-your-own-ssdt/

 

 

Cześć, ja doszedłem u siebie z grafiką do niemalże perfekcji. Wszystko ładnie śmiga, włącza się i usypia. Jedynym mankamentem, który niczemu nie przeszkadza jest przy bootowaniu, przy pojawiającym się 2 logo apple rozmazany ekran. Po załadowaniu wszystko wraca do normy (trwa to ok. 4 sekundy).

I tak, masz rację, F550J ma nieco inny DSDT niż R510JK. 

A więc tak, załączam folder CLOVER. Jest w nim umieszczony zmodyfikowany przeze mnie DSDT z F550J, więc wszystko powinno śmigać :)

Po zainstalowaniu systemu, podmień jeszcze kext "AppleIntelHD5000Graphics.kext" w system/biblioteki/Extensions. I napraw uprawnienia. 

Daj znać, czy wszystko dobrze poszło :)

 

Link do CLOVER: http://www55.zippysh...40578/file.html
 

Link do kexta: http://www17.zippysh...55605/file.html

 

@edit

Posiadasz u siebie w laptopie procesor i7 4710HQ? 

@edit2 

Zamiast usb jeśli masz dostęp na tym laptopie do maca, utwórz nową partycję np. 10gb, tam wrzuć system i z tego bootuj. Jest dużo szybciej i wygodniej ;) 

+ załączam film, prezentujący jak wygląda owy rozmazany ekran przy bootowaniu.
https://www.youtube....eature=youtu.be

 

Z grafiką w tych Asusach to w zasadzie normalne, mam to samo. Co do patchowania kexta i umieszczania go w /S/L/E, to moim zdaniem rozwiązanie nieefektywne i na krótką metę. Pierwszy lepszy update i od razu brak QE/CI. Dużo lepszym rozwiązaniem jest patchowanie kexta w locie i wstrzyknięcie ID desktopowego HD4600, przez Clovera, tak jak w paczce którą załączyłem kilka postów wyżej. Gwarantuje to sprawność grafiki po updacie (o ile Apple nie namiesza z czymś jeszcze :P)


MSI Z97-G43 | Intel Core i5-4690k 3.5GHz@4.4GHz | 16GB DDR3@2400MHz | Radeon R9 390 8GB

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#9 klafcio50

klafcio50
  • Members
  • 7 postów

Napisano 31 październik 2014 - 15:38

Dzięki paczkom od djsebana Yosemite działa dość gładko (nie miałem sposobności testować tego dogłębniej). Jedyny problem to ciągły szum - dość cichy ale jednak słyszalny - wiatraczka na procesorze. Nie było tego na Mavericksie. Próbowałem zmienić paczkę do Clovera od djsebana na tę od patrykka147 ale coś się haczy już na poziomie bootowania instalacji. Po pierwszym naciśnięciu opcji 'Dalej' na ekranie z instalacją pojawia się szary ekran na nim kursor i nic ponadto. Po kilku próbach dałem za wygraną i pozostałem przy wersji od djsebana. Jak będę mieć więcej czasu, to spróbuję skorygować DSDT i SSDT. Nie robiłem tego wcześniej więc będzie zabawa jak to u samouka.      


 OSX Yosemite 10.10

Asus F550J,

i7-4710HQ, HD4600, (GTX850M), 8GB ram, 1TB HDD + 512GB SSD (Crucial MX100)


#10 djseban

djseban
  • Members
  • 74 postów
  • LocationBełchatów/Tarnopol

Napisano 08 listopad 2014 - 00:44

Tak, wiem, lecz u mnie to rozwiązanie z paczki nie działało na yosemite :/ Mógłbyś podrzucić instrukcję jak to zrobić? Bo na 10.9 wszystko było ok, a na 10.10 właśnie brak QE/CI...

 

Paczkę do Yosemite zamieściłem w poście nr #3, skoro u mnie działa, to powinno też działać u Ciebie. Jeżeli nie, to spróbowałbym załadować system bez cache (funckja "Boot Mac OS X without caches" w Cloverze). 

 

Dzięki paczkom od djsebana Yosemite działa dość gładko (nie miałem sposobności testować tego dogłębniej). Jedyny problem to ciągły szum - dość cichy ale jednak słyszalny - wiatraczka na procesorze. Nie było tego na Mavericksie. Próbowałem zmienić paczkę do Clovera od djsebana na tę od patrykka147 ale coś się haczy już na poziomie bootowania instalacji. Po pierwszym naciśnięciu opcji 'Dalej' na ekranie z instalacją pojawia się szary ekran na nim kursor i nic ponadto. Po kilku próbach dałem za wygraną i pozostałem przy wersji od djsebana. Jak będę mieć więcej czasu, to spróbuję skorygować DSDT i SSDT. Nie robiłem tego wcześniej więc będzie zabawa jak to u samouka.      

 

Możesz upnąć DSDT i SSDT (koniecznie wypakowane Linuxem), spróbuję je zmodyfikować żeby OS X działał bez problemu. W takich przypadkach jak twój (ciągły szum wentylatora sugeruje, że to najprawdopodobniej niepoprawnie odpalone LPC) raczej najprostszym wyjściem jest edycja tablic na własną rękę. Powodów może być multum - inna wersja BIOSa niż w moim laptopie lub też inna płyta główna, nie licząc nawet możliwego burdelu w kextach.

 

Pozdrawiam


MSI Z97-G43 | Intel Core i5-4690k 3.5GHz@4.4GHz | 16GB DDR3@2400MHz | Radeon R9 390 8GB

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#11 klafcio50

klafcio50
  • Members
  • 7 postów

Napisano 11 listopad 2014 - 03:12

Przygotowałem plik DSDT oraz pliki SSDT (od SSDT1 do SSDT7) pod linuksem (Knoppix 7.4). Jeśli dałoby się je skorygować byłoby rewelacyjnie. Załączam wersje aml a także, również przygotowane pod linuksem, konwersje na dsl.

 

Załączony plik  Asus-F550J_pliki-aml.zip   43,67 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  Asus-F550J_pliki-dsl.zip   80,82 KB   1 Ilość pobrań

 

Zauważyłem też, że moja karta dźwiękowa głuchnie, kiedy wybieram opcję dźwięku cyfrowego przez HDMI w Ustawieniach Systemowych. Kiedy w opcji 'Dźwięk' w zakładce 'Wyjście' ustawiam Digital-out (HDMI) pojawia się komunikat: "Zaznaczone urządzenie nie obsługuje sterowania wyjściem". Interfejs HDMI sprawnie przesyła obraz do telewizora (leciwy Samsung z ekranem LCD), ale dźwięku już nie.  Głośniki oraz mikrofon wbudowane w lapka działają jak należy.   

 
Pozdrawiam,
klafcio50

 OSX Yosemite 10.10

Asus F550J,

i7-4710HQ, HD4600, (GTX850M), 8GB ram, 1TB HDD + 512GB SSD (Crucial MX100)


#12 wojtekson16

wojtekson16
  • Members
  • 11 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 03:28

Witam,

Mam kilka problemow związanych z poprawną instalacją OS X'a na moim Asusie R510JK, po długich mękach udało mi się w koncu zainstalować ten system ale niestety nie jest on w pełni sprawny. Podczas kiedy zawsze uruchamiam lapka w Cloverze zawsze muszę odznaczyć "Drop OEM tables" bo inaczej lapek się nie włączy (jeśli odznaczę tej opcji to lapek podczas włączania się restartuje i tak w kółko). To jest jeden z problemów, drugim jest problem wydaje mi się sterowników - wygląda na to że żadne się nie zainstalowały choć postępowałem wg poradnika, strony się klatkują podczas ich przewijania, prawdopodobnie coś ze sterownikami od grafiki, bateria strasznie szybko spada, stery do wifi musiałem instalować ręcznie, nie ma też dzwięku. Pliki, które instalowałem są to pliki z trzeciego postu w tym temacie, jeśli ktoś ma jakiś pomysł co mogłem spaprać lub podpowiedzieć na czym się wyłożyć podczas instalacji byłbym wdzięczny. Jeśli jest ktoś chętny aby pomóc mi doprowadzić tego lapka odpłatnie do stanu używalności to proszę o PW.

Pozdrawiam

#13 klafcio50

klafcio50
  • Members
  • 7 postów

Napisano 02 kwiecień 2015 - 23:39

Ja również miałem trochę kłopotów z tym sprzętem. Głównie związanych z kartą graficzną. Niektóre wiążą się z logowaniem ("sieczka" na ekranie, po kliknięciu myszką ekran robi się czarny, ale drugie kliknięcie przywraca niezakłócony ekran logowania), inne z niektórymi programami (np. w Google Chrome górna część ekranu jest zakłócana błyskami). Na razie nie próbowałem modyfikować ustawień karty graficznej, bo zdecydowana większość programów działa dobrze. Kolejne uaktualnienia zmieniły sytuację na lepsze. Np. bardzo przyspieszyły działanie Safari, nie ma też kłopotów z kartą dźwiękową (poprzednio uruchamiała się losowo). Ostatnie uaktualnienie sprawiło, że nie trzeba już nic zaznaczać (poprzednio też  zaznaczałem "Drop OEM tables") w Cloverze. Może kolejne usunie kłopoty z grafiką. Generalnie jestem bardzo zadowolony z działania Yosemite na tym sprzęcie. 

Pozdrawiam

    


 OSX Yosemite 10.10

Asus F550J,

i7-4710HQ, HD4600, (GTX850M), 8GB ram, 1TB HDD + 512GB SSD (Crucial MX100)


#14 kowal123

kowal123
  • Members
  • 1 postów

Napisano 28 lipiec 2015 - 01:27

Hej też posiadam model r510jk z procesorem i7 4710hq czy jesteś w stanie zrobić repload pliczkow





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: asus, x550, r510, jk

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych