Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

iMessages

Czym wygenerować

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
231 odpowiedzi w tym temacie

#41 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10195 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 październik 2014 - 10:28

Możliwe, że ROM nie jest wcale brany pod uwagę. Zaraz sprawdzę i dam znać, może obejdzie się bez sekcji Rt.

 

iStig sekcja Rt nie jest już ważna od momentu jak mamy natywny zapis do nvram.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#42 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15563 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 08 październik 2014 - 13:34

ROM, to mac address karty sieciowej, podejrzewam, że Apple sprawdza go i jeśli nie zaczyna się od puli Applowych, to jest blokowany.

 

Notabene ciekaw jestem czy jakby udało się zmienić w płycie mac address na taki podobny do Applowych, czy to by wystarczyło... SmUUID i tak jest generowany na podstawie jego... więc... kto wie...


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 


#43 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10195 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 październik 2014 - 13:44

OK potwierdziłem powyższe stwierdzenie o RtVariables, ROM musi zostać, MLB możemy wywalić i zostaje tylko w sekcji SMBIOS. Już aktualizuje tutek.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#44 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 637 postów

Napisano 08 październik 2014 - 14:20

jeśli nic nie zmienili to część RtVariables było "wywalone" dobry rok do tyłu - nie zostały do końca wywalone, bo sekcja została, ale robi to co jest w SMBIOS  - dyskutowaliśmy o tym tu:

http://hamac.pl/topi...gplist/?p=69133

a tu jest konkretne info slice:

http://hamac.pl/topi...gplist/?p=69135

 

od wersji r2889 wywalone zostały pozostałe rzeczy - zczytywane z nvram.

 

i jeszcze info o MLB i ROM za wiki Clovera:

http://clover-wiki.z...ion/RtVariables

 

i najważniejsza część nas interesująca w części SMBIOS, odpowiedzialna za "byłe" rtvariables, czyli ROM=SmUUID, a MLB=BoardSerialNumber:

SmUUID

<key>SmUUID</key>
<string>00000000-0000-1000-8000-010203040506</string>

This is the UUID, which is written into the SMBIOS table. Apparently it makes sense to fill the last pairs of digits with the MAC address of your ethernet card. This UUID will also be used in case CustomUUID is missing. It also be used to initialize ROM RtVariable (use by iMessage) in case ROM is missing.

 

BoardSerialNumber <key>BoardSerialNumber</key>
<string>C02032101R5DC771H</string>

SMBIOS.table2->SerialNumber

Don't mix it with system serial number. Clover will use one specific value here, which needs to be replaced by your own serial number. It is required for working iCloud and iMessage services (initialize MLB RtVariable if missing). The length must be 17 digits, consisting of letters from the Latin alphabet and numbers. The serial number used by Clover is most probably banned already.


ASUS MAXIMUS VIII GENE | i7-6700K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR4 G.Skill F4-3600C16D-16GTZ | Samsung NVMe 950 PRO 512GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 980Ti | Seasonic Platinum-860 | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | El Capitan & Windows 10


#45 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10195 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 październik 2014 - 14:37

Teoria, a praktyka się różni. O tym, że RtVariables poszlo w odstawkę wiemy od dawna, natomiast jeżeli nie wprowadzisz ROMu od dawcy do sekcji Rt to iMessages nie zadziała.

 

Może ja coś skopałem tak więc proszę żeby jeszcze inni potwierdzili usuwając całą sekcję Rt, zrestartować, potem wylogować się z iMessages i zalogować się ponownie.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#46 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 637 postów

Napisano 08 październik 2014 - 14:43

fakt - trzeba by zerknąć do kodu, czy faktycznie jest:

"It also be used to initialize ROM RtVariable (use by iMessage) in case ROM is missing"

jeśli nie to jest to bug i trzeba zgłosić


ASUS MAXIMUS VIII GENE | i7-6700K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR4 G.Skill F4-3600C16D-16GTZ | Samsung NVMe 950 PRO 512GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 980Ti | Seasonic Platinum-860 | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | El Capitan & Windows 10


#47 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15563 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 08 październik 2014 - 14:56

ROM = MAC Address eth0 z płyty. Jak go się wywali z RT, to Clover wstawia tam MAC przypisany to eth0.

 

Natomiast MLB w teorii powinno być Board Serial Number, sęk w tym, że do niedawna w MLB był wstawiany na sztywno numer z MacPro5,1. Warto by było też to sprawdzić czy po usunięciu MLB z sekcji RT, MLB jest ustawiane na podstawie Board Serial Numer z sekcji SMBIOS.

 

No i wracam do wcześniejszego podejrzenia, czy aby nie wystarczy zmodyfikować MAC Address z płyty aby wszystko zaskoczyło...


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 


#48 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10195 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 październik 2014 - 15:01

Wywaliłem MLB z sekcji RT i zostało tylko w SMBIOSie, iMessage_debud wczytuje go tak jak ustawiłem więc jest OK.

To samo z ROMem, jest w sekcji RT i tą samą wartość wypluwa iMessage_debud.

 

EDIT: najciekawsze jest to, że mac address w preferencjach systemowych jest ten fizyczny, a nie podstawiany.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#49 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 637 postów

Napisano 08 październik 2014 - 15:42

Natomiast MLB w teorii powinno być Board Serial Number, sęk w tym, że do niedawna w MLB był wstawiany na sztywno numer z MacPro5,1. Warto by było też to sprawdzić czy po usunięciu MLB z sekcji RT, MLB jest ustawiane na podstawie Board Serial Numer z sekcji SMBIOS.

 

No i wracam do wcześniejszego podejrzenia, czy aby nie wystarczy zmodyfikować MAC Address z płyty aby wszystko zaskoczyło...

 

właśnie przy BoardSerialNumber upatrywałbym najwięcej problemów, bo dużo osób kopiuje configi z wypełnioną tą częścią, a zmieniają tylko SerialNumber (nie płyty, a kompa), a wiki daje nam info o właśnie BoardSerialNumber:

 

The serial number used by Clover is most probably banned already

 

i pewnie wrzucenie w ostatnie znaki SmUUID MAC adresu naszej karty robi resztę roboty


ASUS MAXIMUS VIII GENE | i7-6700K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR4 G.Skill F4-3600C16D-16GTZ | Samsung NVMe 950 PRO 512GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 980Ti | Seasonic Platinum-860 | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | El Capitan & Windows 10


#50 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10195 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 październik 2014 - 15:51

Sprawdzę to wieczorem.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#51 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 637 postów

Napisano 09 październik 2014 - 21:09

W cloverze czesc danych jest pobieranych np z identyfiaktora biosu/plyty glownej, ale jest czesc plyt co robi to niepoprawnie (troche gigabytow i chyba jakies asrocki). Dla swietego spokoju wypelnic SmUUID oraz BoardSerialNumber i powinno byc git. Ogolnie to zmiany w sprzecie wplywaja takze na blokade - pamietam jak mialem skonfigurowanego haczka z dzialajacym iMessage i dolozylem karte WiFi/BT Applowa i iMessage sie zblokowal, bo pewnie zmienil sie hardware id - zadne zmiany nie pomogly, wiec zadzwonilem na pomoc i blokade sciagneli. Co ciekawe nasze biuro nie bylo juz czynne, wiec zadzwonilem do Anglii, gdzie musialem podac swoj Apple ID, pozniej Pan mnie zweryfikowal  - wyslal kod weryfikacyjny na telefon, ktory mialem odczytac mu, a nastepnie podalem numerek z okienka iMessage. Po tym kazal sprawdzic, czy da sie juz zalogowac i bylo ok. 


ASUS MAXIMUS VIII GENE | i7-6700K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR4 G.Skill F4-3600C16D-16GTZ | Samsung NVMe 950 PRO 512GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 980Ti | Seasonic Platinum-860 | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | El Capitan & Windows 10


#52 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1824 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 10 październik 2014 - 05:15

O proszę.

Sądziłem że zaraz wyskoczy z nr seryjnym Mac'a (na zagranicznych forach piszą o tym).


haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo
Spoiler

Staram się pisać poprawnie po polsku Dołączona grafika

#53 Ravven

Ravven
  • Members
  • 140 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 10 październik 2014 - 07:04

Z tego wynika, że można byłoby wywalić sekcję ROM w Rt Variables i podstawić jej wartość pod ostatnie znaki SmUUID. Dobrze myślę? Ktoś już sprawdzał czy to działa?


Mac OS X Yosemite 10.10.5 - ASUS X73SV-TY424V || i7-2670QM | HM65 | 2x4GB 1333MHz | Intel HD Graphics 3000 + GeForce GT 540M (Optimus) | ALC269 | AR8151 | AR9002WB-1NG (AR5B195 combo / AR9285 + AR3011) |
Mac OS X SL 10.6.8 - COMPAL FL90 || c2d-T71000 | ICH8M | 2x2GB 600MHz | GeForce 8600M GT | ALC268 | BCM5787 | BCM94311MCG |  \\ R.I.P. \\


#54 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 637 postów

Napisano 10 październik 2014 - 07:26

Z tego wynika, że można byłoby wywalić sekcję ROM w Rt Variables i podstawić jej wartość pod ostatnie znaki SmUUID. Dobrze myślę? Ktoś już sprawdzał czy to działa?

 

no ja mam tak zrobione :-)


ASUS MAXIMUS VIII GENE | i7-6700K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR4 G.Skill F4-3600C16D-16GTZ | Samsung NVMe 950 PRO 512GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 980Ti | Seasonic Platinum-860 | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | El Capitan & Windows 10


#55 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 637 postów

Napisano 10 październik 2014 - 07:28

O proszę.

Sądziłem że zaraz wyskoczy z nr seryjnym Mac'a (na zagranicznych forach piszą o tym).

 

tak jest jak dzwonisz do USA. Swoja droga polecam tam zadzwonic i zobaczyc jakiego maja IVR'a - gadasz z automatem :-) rozpoznaje co mowisz i przechodzisz dalej po galeziach :-)


ASUS MAXIMUS VIII GENE | i7-6700K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR4 G.Skill F4-3600C16D-16GTZ | Samsung NVMe 950 PRO 512GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 980Ti | Seasonic Platinum-860 | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | El Capitan & Windows 10


#56 wokie

wokie
  • Members
  • 315 postów

Napisano 12 październik 2014 - 18:52

Niby aplikacja działa, poprzednie komunikaty o błędach technicznych zniknęły, natomiast po próbie połączenia się z innym użytkownikiem imessage pojawia się komunikat o niezarejestrowaniu tegoż użytkownika w imessage.

 

https://www.dropbox..../imess.png?dl=0


10.10.5/10.11.6 HaMac: Intel Core i5-4670K | ASRock Z87 Pro4 rev.C1| 2x8GB DDR3-1600 Crucial Balistic CL9 |SB Audigy2 ZS Gold| PX-128M5Pro |2x ST2000DM001 | iHAS124 |Pioneer BRD-208|Logitech -K750 MAC | BCM 94321MC| Asus R9 270X


#57 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10195 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 12 październik 2014 - 19:46

Raz już napotkałem takowy problem (pisałem wcześniej). Niestety nie jest to kwestia odpalenia iMessages, przyczyna musi leżeć gdzie indziej (raczej po stronie Apple). Sprawdziłem działanie na tym "felernym" hacku na danych z 3 Maków i zawsze było to samo :/


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#58 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 637 postów

Napisano 12 październik 2014 - 22:44

Niby aplikacja działa, poprzednie komunikaty o błędach technicznych zniknęły, natomiast po próbie połączenia się z innym użytkownikiem imessage pojawia się komunikat o niezarejestrowaniu tegoż użytkownika w imessage.

 

https://www.dropbox..../imess.png?dl=0

 

a jak sie wylogujesz z imessage i zalogujesz ponownie i zaraz po tym (bardzo szybko) wyslesz wiadomosc do kogos to bedzie ok, czy od razu lezy ?


ASUS MAXIMUS VIII GENE | i7-6700K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR4 G.Skill F4-3600C16D-16GTZ | Samsung NVMe 950 PRO 512GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 980Ti | Seasonic Platinum-860 | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | El Capitan & Windows 10


#59 wokie

wokie
  • Members
  • 315 postów

Napisano 13 październik 2014 - 06:43

Niestety. Próbowałem kilka razy wylogowanie,zalogowanie,błyskawiczna wiadomość -leży od razu.


10.10.5/10.11.6 HaMac: Intel Core i5-4670K | ASRock Z87 Pro4 rev.C1| 2x8GB DDR3-1600 Crucial Balistic CL9 |SB Audigy2 ZS Gold| PX-128M5Pro |2x ST2000DM001 | iHAS124 |Pioneer BRD-208|Logitech -K750 MAC | BCM 94321MC| Asus R9 270X


#60 Kraska

Kraska
  • Members
  • 30 postów
  • LocationPL - Łódź

Napisano 14 październik 2014 - 00:50

Witam, 
Używam Chameleona jako bootloadera. 
 
Dodałem wygenerowane wartości z macbooka air do pliku smbios.plist, dałem naprawę uprawnien i przebudowałem mkexta Kext Wizardem.
Niestety po restarcie nadal nie mogę się zalogować do konta w iMessage.
 
Gdzie dopisać poniższą sekcje?:
<key>RtVariables</key>
<dict>
<key>ROM</key>
<string>00xxxxxxxx6a</string>
</dict>

haMac1 - MacOS X Yosemite 10.10.1 + Clover | Asus z97-PRO (WiFi) | i7-4790K @4.0 Ghz | 2x8GB RAM G.Skill Trident X F3-2400C10D | Asus GTX760 2GB | SSD 256GB Samsung 850Pro |2x2TB Baracuda |

haMac2 - MacOS X Yosemite 10.10 + Clover | Asus P5Q Premium | C2Quad Q9550 @3,4 Ghz | 8GB RAM OCZ REAPER | GF 8800GT | SSD 120GB Vertex3 |





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych