Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

  1. Today
  2. i jeszcze pytanie jak zrobić żeby system startował z dysku twardego a ni ez pendriva ?
  3. Witam Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi czy na poniższej konfiguracji pójdzie mi macOS i ewentualnie w jakiej wersji oraz co będzie mi potrzebne etc? Moja specyfikacja: 1. CPU: Intel i7-4790 2. Chip: Z87 3. Dodatkowy kontroler: ASMedia® ASM1061 od USB i SATA 4. GPU: Intel HD Grpahics 4600 i AMD RX 480 (od MSI w wersji Gaming X 8GB) - na Win używam jednocześnie obu kart więc miło by było jak by i tu się dało tak samo 5. AUDIO: hmm.. jest jakaś integra ale nie używam jej a na stronie producenta pisze tylko tyle "ROG SupremeFX 8-kanałowe Kodek High Definition Audio", posiadam za to słuchawki od SteelSeries ARCTIS 5 na USB z własną kartą 6. LAN: Intel I217V 7. WiFi: Realtek RT73 USB 8. -------- 9. SATA 10. Cała reszta jak klawiatury, myszy, mikrofony etc na USB Chyba wszystko napisałem zgodnie z tym wątkiem.. Tak że dziękuję bardzo za wszelkie informację jak i pomoc z góry. Pozdrawiam, R
  4. Mac-F42C88C8 to MacPro3,1, którego Sierra oficjalnie nie wspiera. Możesz próbowac z El Capitan albo zmienić identyfikację.
  5. Siemka zrobiłem penka z Sierra oraz Clovera z naszego forum i po wyborze instalacji pokazuje się logo Apple chwile komp przyspiesza i się zwiesza (caps lock nie reaguje) wczesniej jak miałem clovera z neta to był błąd ze nie wspiera (tam plik config był pod MacPro 3.1, tu jest nie ruszany, jedynie f2 wciskałem w menu) komp to: 1. Gigabyte G2-g33m-s2 2.Intel core quad q6600 sse2/sse3 3.ICH9 4. 5.Geforce GTX460 6. 7. 8.TP link na usb 9.Dyski są podłączone przez SATA - ssd pusty na hack a na hdd jest windows , brak napędu DVD 10.klawiatura PS2/ mysz usb
  6. Ja mam fobię, że muszę mieć wszystko najnowsze i najlepsze, a czytanie logów zmian i poprawianie configu sprawia mi po prostu przyjemność ¯\_(ツ)_/¯
  7. Nie rozumiem panowie Waszych dylematów, na temat opencore czy clover. Przecież jak system działa i się uruchamia to obojętne co go popycha. Jestem laikiem i clovera aktualizuje dopiero wtedy jak się nie da zaktualizować systemu, a system akualizuje wtedy jak aplikacja na której pracuje tego wymaga. Jak coś dobrze działa to poco to zmieniać ?
  8. Po pierwsze serdecznie dziękuję za pomoc i cierpliwość, bardzo mi pomogłeś i naprowadziłeś na cel po drugie, nie wiem co zrobiłem ale w końcu odpaliło i się zainstalowało mam Yosemite 10.10.3 w biosie włączyłem Executyte Disable Bit -> Enable, może tu był problem i jeszcze mam takie pytanie: czy na płycie MSI H310M Pro-M2 Plus z procesorem Intel Core i5-8500T jest szansa również zainstalować jakiegoś maca ? Jeśli tak to jaką dystrybucję i jak ?
  9. Możliwe, że nie startuje ci tryb graficzny. Sprawdź czy to samo się dzieje gdy podłączysz monitor pod zintegrowaną grafikę (wymuszając wcześniej w BIOS-ie żeby iGPU było inicjowane jako pierwsze). Możesz też włączyć tryb debugowania dodając do sekcji GUI w konfigu następujący wpis: <key>DebugLog</key> <true/> W EFI/CLOVER/misc/debug.log zapisze się wtedy log bootowania, tam prawdopodobnie znajdziemy więcej informacji na temat przyczyny problemu. Przygotuj się na wolniejsze działanie instalatora.
  10. tak z tego linka robię dump przez F2 potem postępuję tak jak w poradniku wszystko ładnie pięknie do momentu kiedy pojawi się logo apple potem ekran szary pasek postępu instalacji i koniec - wszystko stoi nic się nie dzieje przez 40minut więcej nie czekałem
  11. W jaki sposób instalujesz system? Używasz UnibootX Clover z powyższego linka? Jeśli tak, to czy używasz konfiguracji dla Z97? Próbowałeś uruchomić system w trybie verbose? Jeśli nie to spróbuj i zobacz czy masz jakieś błędy w konsoli.
  12. za każdym razem kiedy próbuje to zrobić dochodzi do momentu kiedy pojawia się logo apple i mieli tak pół godziny i nic, już nie mam pojęcia o co chodzi, próbowałem nawet tego niresh Mojave i ten dochodzi do momentu kiedy uruchamia się instalator pozwala wybrać język i miejsce instalacji, mogę dostosować co ma się zainstalować i gdzie i potem wyświetla błąd "nie można było zainstalować systemu macOS na komputerze" Żaden pakiet nie kwalifikuje się do instalacji. Skontaktuj się z producentem oprogramowania w celu uzyskania pomocy. Już nie mam pomysłu co robię źle ????
  13. Yesterday
  14. Hej Wywaliłem WhateverGreen to są kexty z których korzystam 19:316 0:010 ->Extra kext: EFI\CLOVER\kexts\Other\IONVMeFamily.kext (v.2.1.0) 19:351 0:035 ->Extra kext: EFI\CLOVER\kexts\Other\FakeSMC_SMMSensors.kext (v.1800) 19:375 0:023 ->Extra kext: EFI\CLOVER\kexts\Other\FakeSMC_LPCSensors.kext (v.1800) 19:451 0:075 ->Extra kext: EFI\CLOVER\kexts\Other\FakeSMC_GPUSensors.kext (v.1800) 19:476 0:025 ->Extra kext: EFI\CLOVER\kexts\Other\FakeSMC_CPUSensors.kext (v.1800) 19:498 0:021 ->Extra kext: EFI\CLOVER\kexts\Other\USBInjectAll.kext (v.0.7.1) 19:866 0:368 ->Extra kext: EFI\CLOVER\kexts\Other\Lilu.kext (v.1.4.3) 19:901 0:034 ->Extra kext: EFI\CLOVER\kexts\Other\AppleALC.kext (v.1.4.8) 20:847 0:945 ->Extra kext: EFI\CLOVER\kexts\Other\FakeSMC.kext (v.1800) Użyłem patch od foxboy: Orinoco 570 config.plist Potem Clover Configurator -> graphics ->(Video ports = 5 injects ati = on FB Name= Orinoco) i npci=0x2000 I HULA !!! dzięki za linki
  15. tu miał ktoś podobny problem i go rozwiązał przez modyfikację framebuffera: https://www.tonymacx86.com/threads/solved-sapphire-rx-580-nitro-se-black-screen-on-hdmi-and-dvi.267078/post-1906898 Info odnośnie wcześniejszego mojego posta masz tu: https://github.com/acidanthera/WhateverGreen/blob/master/README.md
  16. danielosx86 - możesz napisać coś więcej temat o tyle stał się istotny że nie mogę wyświetlić obrazu na HDMI/DVI na DP (obu) jest. Na poziomie macOS detekcja monitora następuje dostępne są kolejne monitory ale nic nie mogę na nich wyświetlić?
  17. Dokumentacja jest bardzo dobra, przy każdym nowym release jest udostępniany PDF z kolorowymi wyróżnieniami co jest nowe czy zmienione. Ale to prawda - trzeba być zajawkowiczem, żeby to śledzić na bieżąco. Zwlekałem z przesiadką do momentu, kiedy OC zyskał GUI (który na razie jest w powijakach, ale mniej więcej spełnia swoje zadanie). Przy poprawnie zrobionych SSDT, które ładują się tylko przy Darwinie, można spokojnie bootować do Windows i nie ma problemu z dezaktywacją, przynajmniej u mnie.
  18. To właśnie główny powód dla którego jeszcze nie instaluję OpenCore - projekt jest bardzo obiecujący, ale też dosyć niedojrzały, więc wiele rzeczy się zmienia. Trzeba by było cały czas śledzić zmiany i aktualizować na bieżąco, żeby nie zostać w tyle. Myślę, że wstrzymam się z migracją aż projekt się bardziej ustabilizuje.
  19. Mam OpenCore, i używam. Ale w wersji 053, gdyż zwyczajnie nie mam pojęcia jak upgrade'ować do 057...
  20. Może to dobry moment na przejście na OpenCore. Testuję od kilku dni, póki co bez problemów. Aktualizacje wychodzą co miesiąc, więc wydają się być troche bardziej przetestowane niż w przypadku Clovera (z którym osobiście nie miałem problemów chyba nigdy)
  21. Tak właśnie musiałem zrobić, jednak zastanawia mnie to... I niepokoi.
  22. Maszyna boot`uje się z dysku sata odpala Clover`a zaaplikowałem kext IONVMeFamily.kext dysk nvme jest widoczny. Po instalacji 10.14 system startuje z dysku nvme
  23. Kombinuj z różnymi ig-platform-id, pamiętając o zapisie bitów w odwrotnej kolejności.
  24. Użyłem poprawionego EFI zgodnie z Twoimi radami: SMBIOS iMac18,1 wygenerowane SSDT-EC w folderze ACPI/patched mam kartę tylko zintegrowaną, usunąłem niepotrzebne wpisy przy BOOT porządek w driverach UEFI usunięte niepotrzebne fixy w ACPI Niestety efekt jest podobny. W sekcji BOOT jest zaznaczona flaga -v (verbose). Podczas uruchamiania widzę tryb verbose. Niestety potem jest już etap gdzie pokazuje się logo Apple z paskiem postępu i nie znam sposobu by móc na tym etapie włączyć tryb verbose. EFI.zip
  25. Aktualnie developerzy grzebią w GUI, więc glitche z różnymi themesami mogą się pojawiać. Możesz wrócić do ostatniej działającej wersji np. 5107, żadnych znaczących fixów nie wprowadzano.
  26. Last week
  27. Identyfikacja powinna być iMac18,1, w desktopach nie zmieniasz nazwy urządzenia EC, a dodajesz SSDT-EC (fake EC dla pewności, że na pewno wyłączone). Do usunięcia różowej poświaty potrzebujesz wstrzyknięcia swojego EDID po instalacji (plik display override). Masz Nvidię, że używasz nv_disable=1? Jeśli tak to zła metoda, grafika powinna być ubita przez SSDT albo flagą z WEG. -disablegfxfirmware jest potrzebne? Masz śmietnik w driverach UEFI - po co emulacja NVRAM na Z370? W Cloverze masz powłączane jakieś fixy ACPI - zbędne/szkodliwe. Potrzebny screen z verbose, informacja, że zatrzymuje się na 8 minut do końca nic nikomu nie mówi.
  1. Load more activity
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.