Jump to content

Ian

Members
  • Content Count

    283
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    6

Ian last won the day on June 11 2019

Ian had the most liked content!

Profile Information

  • Location:
    USA

Recent Profile Visitors

366 profile views
  1. W Windowsie ona zawsze będzie prawidłowo rozpoznana. No bo dlaczego by nie? Ja pytam o hackintosha. Widzę w tle Mojave... Nie napisałeś niczego o pozostałym sprzęcie, o sposobie instalacji, o Cloverze (a może OC)... itd. Nikt nie jest jasnowidzem a ja pisząc o cierpliwości i czasie to właśnie miałem na myśli. Te nieustające pytania, które trzeba zadać, żeby się czegoś dowiedzieć.
  2. No tak. A czy ona kiedykolwiek gdziekolwiek była rozpoznana prawidłowo? Pytam, gdyż coś mi się wydaje, że mamy tu problem z klasyczną instalacją hamaka i konfiguracji Clovera, a więc abecadło. Z pewnością ktoś z tego forum znajdzie czas i cierpliwość żeby Ci pomóc. Ja powtórzę: Ta karta działa bez pudła z rozmaitymi MB i obserwuję ją od ElCapitan po Catalinę. Jest OK. Poszukajmy więc przyczyny...
  3. Dziwne. GT 740 to jedna z bezproblemowych kart. Używam jej w różnych konfiguracjach sprzętowych i z różnymi OS'ami. Z webdriverami lub bez. Nigdy nie zdarzyło się, by była źle rozpoznana przez system. Kto firmuje ten produkt?
  4. Ian

    CPU czy Motherboard ?

    Kondensatory oglądałem. Zasilacz wykluczam. Były tam trzy różne jednostki. A ubite płyty w momencie "ubicia" miały dwa różne zasilacze.
  5. Ian

    CPU czy Motherboard ?

    Nie mam beepera, dlatego dźwięku nie będzie i, jak sobie przypominam, nigdy nie było. Test z wyjętym RAMem spróbowałem jako jeden z pierwszych i jest tak samo. Z ilości beepów można by wiele się dowiedzieć. Inny objaw: USB świeci bardzo slabym, stałym światlem, co jednak sugerowałoby uwaloną płytę. Power Sw działa poprawnie - włącza i wyłącza po kilkusekundowym przytrzymaniu, co jest poprawnym objawem MB+PSU. CPU Fan zaczyna się obracać przy włączeniu i już nie zmienia obrotów. To MSI. Kolejny raz przekonuję się, że tylko ASUS i żadne tam inne wynalazki. To już druga uwalona płyta w tej konfiguracji. Wcześniej padła Gigabyte, a konkretnie jej BIOS.
  6. Ian

    CPU czy Motherboard ?

    Ha! Niewątpliwie. Jak się wie, gdzie mierzyć. No ale to nie jest sprzęt z wysokiej półki, w dodatku mocno przestarzały więc... nie ma o czym mowić. Taka ciekawostka raczej...
  7. Ian

    CPU czy Motherboard ?

    @Estrax Szkoda. Miałem nadzieję, że istnieje jakiś stosunkowo prosty sposób wskazania "winowajcy". O statystykach naturalnie wiedziałem. "Kilka" komputerów udało mi się zmontować przez te... no kilkadziesiąt już lat. To chipny sprzęt i dlatego nie będę zabiegał o testowanie CPU w sprawnej MB, ani sprawnego CPU w tej MB, a widzę, że to jedyny sposób na sprawdzenie. Jeszcze jedno. Po odpaleniu procesor robi się ciepły. A ja podejrzewam CPU ponieważ on zachowywał się dość dziwnie gdy jeszcze żył. Ale to nieco dłuższa historia..
  8. Ian

    CPU czy Motherboard ?

    @wujek_bogdan Bez wątpienia na statystyce. A teraz dodatkowe pytanko: Co to znaczy: "nie wystartuje"? W tym przypadku bez procesora zachowuje się dokładnie tak , jak z tym procesorem, co opisałem wyżej. I dlatego ja obstawiałbym CPU. Chodzi o zdobycie pewności. O dźwięku możemy nie rozmawiać już - płyta nie ma beepera.
  9. Ian

    CPU czy Motherboard ?

    @Estrax Tak, wszystkie wymienione przez Ciebie prawdopodobieństwa sprawdziłem już wcześniej. @Marecki_ Oczywiście robiłem to.
  10. Prośba o poradę do bardziej zaawansowanych. Jeden z komputerów (hack2 ze stopki) przestał działać z dnia na dzień. Mam różne zasilacze, karty graficzne i kości pamięci, więc mogę wykluczyć RAM, PSU i grafikę. Pozostają jak w tytule tematu. Jak to sprawdzić? Objawy: Komputer załącza się i wiatrak(i) pracuje ale ekran jest czarny i BIOS nieosiągalny (lub niewidoczny). Jakichkolwiek dźwięków brak. Obstawiam CPU, ale jak uzyskać pewność? Czy płyta (w przypadku walniętego CPU) nie powinna sygnalizować dźwiękowo? Za rady dziękuję.
  11. U mnie (hack1) wszystko działa. Wybudzanie z sleep bezproblemowe. Żadnych nieoczekiwanych restartów nie zauważyłem, ani innych, podnoszonych przez Was problemów. Wszystko jest OK. Natomiast OpenCore całkowicie usunęło niewielkie kłopoty z liczbą USB3, które obserwowałem na Cloverze. Jestem do tego stopnia zadowolony z OpenCore, że całkowicie zrezygnowałem z Clovera na rzecz omawianego.
  12. @wujek_bogdan: A próbowałeś OpenCore? U mnie wszystkie (a i tak było ich niewiele) problemy zniknęły, gdy przestawiłem się na OpenCore. Polecam.
  13. Polemizowałbym z tym (i tylko z tym) zdaniem... Z prostej przyczyny: Uważam, że technologia komputerowa postępuje cały czas do przodu również dlatego, żeby maksymalnie ułatwić każdemu (nie tylko początkującemu) użytkownikowi, korzystanie z komputera, ogólnie mówiąc. Tak więc wszelkiego rodzaju konfiguratory są po to, by ułatwić, a co za tym idzie - przyśpieszyć daną czynność. Sprowadzanie ich do roli wózka inwalidzkiego dla niepełnosprawnych jest nieporozumieniem. Chwała znawcom "skomplikowanych configów w formacie XML". Lepiej znać, niż nie znać. To fakt niezaprzeczalny, ale czymże jest konfigurator? Prostym interface'em, służącym da komunikacji człowiek-komputer, jak mysz, czy interface graficzny. Czy ktoś jeszcze podważa ich przydatność, jak to miało miejsce kilkadziesiąt lat temu?
  14. Nie twierdzę, że nie. Po prostu nie wiem. Nie zauważyłem, żeby psuł config. Przypominam sobie, że tak samo mówiono na początku o Clover Configuratorze. Tak naprawdę wiele nie robiłem - wygenerowałem jedynie numery i identyfikację. Tylko tyle potrzebuję. Mój sprzęt pracuje natywnie i nic poza w/w nie muszę ustawiać. Wszystko działa bez pudła. Brak grafiki rzeczywiście wygląda ubogo. Przyzwyczaiłem się... W wolnej chwili popróbuję z innymi sprzętami.
  15. Pobrałem z netu OC Configurator i odpaliłem. Poszło wszystko z kopyta, ale nie dziwi mnie to, bo na moim kompie wszystko idzie bez jakichkolwiek ustawień... ;)
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.