Jump to content

yad31

Members
  • Content Count

    41
  • Joined

  • Last visited

  1. Napewno chętnie spróbuję. Dzięki za podpowiedź. Przyznam że w obecnej chwili catalina na tym sprzęcie działa płynnie jedynie z tym dźwiękiem jest problem. Również nie jestem zwolennikiem modyfikowanych dystrybucji, po prostu zainstalowałem to z czystej ciekawości więc jak najbardziej spróbuję teraz sposobu i dam znać co z tego wyszło
  2. Oczywiście że mój sprzęt nie jest wspierany przez Apple, jak z resztą każdy inny komp dzięki któremu powstało to forum. Dlatego odniosłem wrażenie że nie ma lepszego miejsca na rozwiązanie mojego problemu myślę że potrzebuję jakiegoś starszego kexta który działał bez problemu w „sierra” to tak metodą dedukcji proszę o opinię fachowców w temacie
  3. Wielkie dzięki, jest poprawa w dużej mierze, teraz już tak nie szatkuje, ale w dalszym ciągu co parę sekund zatrzymuje na ułamek sekundy tak jakby brakowało bufora lub coś w tym stylu. Czy jeszcze coś można z tym zrobić? Dodam że obraz idzie płynnie, tylko dźwięk przytnie co pewien czas
  4. Witam posiadam starego imaca 24 cale z 2008 roku. Przy pomocy dosdude postawiłem na nim Catalinę. Wszystko działa dobrze oprócz dźwięku który podczas odtwarzania przycina, zrywa. W Linuksie live wszystko jest ok. Nie ma znaczenia skąd pochodzi dźwięk, czy z YouTube, czy systemowy. Jest na to jakiś sposób? pozdrawiam
  5. Nowy system, aktualny DDST printer driver i dalej to samo. Nie widzi drukarki po IPP. Nie mam pojęcia co się mogło wydarzyć skoro wcześniej wszystko działało
  6. Korzystam z najnowszych sterowników producenta pod osx. Jeszcze tydzień temu wszystko działało. Podczas instalacji wpisuję adres drukarki, wybieram protokół IPP i wyskakuje komunikat że drukarka niewidoczna. Pod windowsem wszystko działa.
  7. Witam i proszę o pomoc Posiadam nowego imaca 21,5 osx 10.12.1 na którym zainstalowana jest po sieci dość leciwa drukarka RICOH Aficio 220. Do niedawna wszystko działało bezproblemowo lecz od jakiegoś czasu przy próbie drukowania następuje automatyczne zatrzymanie drukarki w systemie i dokument nie zostaje przesłany. Po usunięciu drukarki i resecie systemu drukowania nie można ponownie zainstalować sterowników. Brak kontaktu z drukarką za pomocą protokołu IPP. Można zainstalować driver zmieniając na inny protokół ale wtedy wydruk jest mocno niepoprawny (zamiast jednej strony drukuje jakieś głupoty po jednej linijce na wielu kartkach). Jest jakiś sposób żeby we własnym zakresie z Waszą pomocą zdiagnozować i usunąć problem?
  8. Jeszcze chodzi mi po głowie hp8740w z i7 (820qm) i grafiką quadro fx 3800m. Tylko czy na tej grafice działa opencl? Wiem że pod Windowsa sterowniki są. Wiem też że pod osx karta do odpalenia - tylko co z opencl? Będę wdzięczny za odpowiedź.
  9. Nie da się tego uratować? Mam tam otwarty projekt w fcpx. Normalnie dysk jest niewidoczny na innym osx.
  10. Mam problem podczas próby naprawy dysku. Chodzi o to że disk Utility nie potrafił usunąć błędu, dla tego podczas rozruchu w trybie single user zastosowałem komendę /sbin/fsck_hfs -drfy /dev/disk0s2 Problem polega na tym że nie wiem jak zakończyć naprawę. Jak restartuję komputer to sytuacja się powtarza.
  11. Faktycznie, zasugerowałem się błędnym opisem. W takim razie szukam dalej czegoś w dobrej cenie. Kilka tematów wcześniej jest mowa o T420 że jest do ogarnięcia, ale na rynku są różne konfiguracje jeżeli chodzi o grafikę więc nie jest tak prosto. Prawdopodobnie zdecyduję się jednak na MBP
  12. Proszę o waszą opinię ponieważ mam do wyboru w bardzo dobrej cenie jeden z dwóch modeli: 1. T410 i5 520m hd4500 2. T410 i7 620m nvidia quadro nvs 3100m O ile z hd4500 podobno nie ma problemów, to nie bardzo orientuję się w kwestii 3100m. Co będzie lepszym wyborem? Laptop po zwiększeniu ramu do 8gb oraz wymianie dysku na ssd ma posłużyć do montażu materiału video w fcpx.
  13. Ok. zrobiłem świeżą instalację clovera na EFI (instalka nie widzi dysku EFI więc trzeba zaznaczyć dysk systemowy a w "dostosuj" instal Clover in the ESP) Jedna uwaga - na pierwszej stronie na zdięciu w instrukcji instalacji clovera w trybie legacy mają być zaznaczone drivery 64UEFI a nie Drivers64? - rozumiem że legacy jest dla tych co mają płyty z zwykłym biosem. Jeśli się mylę to mnie poprawcie. Ja u siebie zaznaczyłem Drivers64 i jest ok. To tyle w tym temacie Dzięki za pomoc
  14. No ale właśnie chodzi oto że ja nie wiem o co chodzi... Mam Clovera na pendrivie i co dalej? jak go przenieść na partycję EFI żeby ruszył z dysku?
  15. Problem w tym że ja go nie instalowałem, według instrukcji przeniosłem tylko folder EFI z pena na dysk - może tu trzeba inaczej w moim wypadku? W każdym bądź razie nie startuje z dysku A może mam jeszcze raz uruchomić instalkę clovera i zainstalować go na dysku na partycję EFI? a potem dodać tylko moje kexty w odpowiednie miejsce?
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.