Jump to content

wiciu15

Members
  • Posts

    126
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by wiciu15

  1. http://hamac.pl/topics38/instalacja-mac-os-x-na-pc-z-plyty-retail-leopard-1058-vt14.htm Szukajka nie boli
  2. Odpalasz na kernelu AMD... (legacy_kernel) I mam nadzieje że masz płytę z retailem, a nie odpalasz distro za pomocą BootCD. @up Bez zamiany płytek nic by się nie działo, BootCD by sie drugi raz wczytało.
  3. http://www.osx86.net/view/2298-nawcom_modcd_0.3.2.html Ja ściągałem z blogu nawcoma, ale jak szukam to wywala 404 wiec chyba usunął Proszę zapoznać się z regulaminem forum
  4. Jeśli stawiasz Retail, to Nawcom ModCD ma kexty na PS2 na 100% , na wujka kompie stawiałem i nie miałem klawy na USB, można powiedzieć że Nawcom uratował mi dupsko Tyle że musisz odpalać z mach_kernel, normalnie sie uruchami chyba lgacy_kernel pod AMD, a on raczej nie odpali na Intelu Poza tym jak kolega wyżej, musisz mieć jakieś Distro, Retail występuje tylko w 10.6.0 i 10.6.3
  5. Radeon NI40 jest nawet bez GE, po pierwszym uruchomieniu systemu już miałem 1920x1080, beż żadnych injectów, enablerów czy innego syfu, system sam w sobie odpalił grafikę, tyle że w trochę niewłaściwy sposób
  6. Nie ma takiego framebuffera :< Chameleon wizard nie ma go na liście, a po wpisaniu go ręcznie do org.chameleon.boot system startuje na domyślnym kexcie (Radeon NI40) EDIT Uć, chyba coś jednak ruszyło, to wycinek mojego bdmesg: Framebuffer @0xD0000000 MMIO @0xFDEC0000 I/O Port @0x0000EE00 ROM Addr @0x00000000 ATI card POSTed, reading VBIOS from legacy space (AtiConfig) Framebuffer set to: RadeonFramebuffer (AtiPorts) Nr of ports set to: 4 ATI Barts AMD Radeon HD 6850 1024MB (RadeonFramebuffer) [1002] (subsys [1458]):: PciRoot(0x0)/Pci Czyli chyba GraphicsEnabler coś tam liznął, tylę że identyfikacja cały czas Radeon NI40, i DVD nie działa :<
  7. To da radę jednak coś zrobić? Wiem że odkupuje stary topic, ale miałem linuksa, linux się wyrał za przeproszeniem, to kupiłem nową kartę dźwiękową i znowu męcze Hackintosha PS. Odpalanie z GraphicsEnablerem tym razem kończy się restartem, spróbuje jeszcze inne framebuffery ale cinko to widzę :< EDIT1. Po wypróbowaniu kilku framebufferów zebrałem takie oto dane: Sam GE-restart kompa Bulrushes-NO SIGNAL \ Pithecia-NO SIGNAL ---> System działa, słyszę jak uruchamia się Skype Duckweed-NO SIGNAL / Dodanie AtiPorts=4 we wszystkich powyższych configach nie daje skutku. Dodałem wait do org.chameleon.boot i zauważyłem że Chameleon poprawnie identyfikuje moją grafikę, problemy zaczynają się przy ładowaniu OSX.
  8. Zaraz zaraz, czyli jeżeli Apple nie może egzekwować swojej licencji w Polsce, to znaczy że oprócz wpisu o Hackintoshach, także cała reszta licencji jest "nieważna" (jest ważna, ale Apple może ci skoczyć jak coś przeskrobiesz )
  9. Prawda jest taka że nigdy nie będzie legalny, w licencji OS X'a jest wyraźnie napisane że nie można instalować go na innym sprzęcie niż Apple.
  10. Te dołączane do iMaców czy Macbooków to tylko ratunkowe, od zera się z nich nie postawi systemu. Snowa retaila tylko używanego, Apple już ich (chyba) nie rozprowadza, a nowe wersje OSX są dystrybuowane przez AppStore. (Znalazłem w Komputroniku, ale jest chwilowy brak na magazynie).
  11. A byłby ktoś jeszcze w stanie go przerobić? Dla mnie to czarna magia Pobrałem ten przerobiony i przy boocie wywalało że kext ati6000controller jest uszkodzony, wywalało jakiś ciąg bitów i albo nie bootował albo w VESA odpalał z kernel cache.
  12. Powróciłem na maca, i problem pozostał, znalazłem na tonymacx86 temat właśnie o Gigabyte HD6850 ale żadne framebuffery tam podane nie działają. Gość podał jakiś przerobiony ATI6000controller.kext ale jakoś mnie nie przekonuje jego instalacja, nie daj boże nie będzie pasować (co nie jest wykluczone, na moim kompie wszystko jest możliwe) to nie odzyskam systemu i lipa http://www.tonymacx86.com/viewtopic.php?f=15&t=55489 Napisałem do MietasaSR żeby przerobił framebuffer, zobaczymy co się da zrobić [ Dodano: 2012-05-14, 21:47 ] W akcie desperacji zainstalowałem nawet Chimerę, ale też nie rusza, różne framebuffery, darkwake, npci nic nie działa :<
  13. http://hamac.pl/topics9/ati-gigabyte-hd6850-vt7013.htm Wszytko jest tu, nie będę pisał jeszcze raz, poza tym to topic o Lionie, więc już koniec offtopowania
  14. Eh, grafika działa od pierwszego restartu z dysku, problemem jest tylko to że mimo pozornego QE/CI, nie działa DVD PLAYER ani żadna gra ze Steam ;/ Za to o dziwo geekbench i cinebench działają (w geekbenchu miałem 6000 punktów ale ciii )
  15. Cóż, chyba jednak trochę powalcze z SL i moją lipną grafiką...
  16. Słyszałem że pojawił się legacy kernel dla AMD na 10.7. Jak wygląda instalacja, i czy na razie warto? (wg mnie tak, SL powoli odchodzi w odstawke, na Lionie moja grafika ruszy bez problemu, no i oczywiście system jest sam w sobie nowszy i mam nadzieje ze po paru update'ach nie tak dziurawy jak do niedawna). Trzeba edytowac obraz, czy do liona też używa się nadal BootCD? Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie, jestem świeży co do OSX86, bo mój SL "stoi, bo stoi" a co chwile leży i go podnosić muszę PS. I czy lion image maker przerobi instalkę na MBR? A jeśli nie on to da radę jakoś to przerobić? Nie mam więcej dysków już, a Windows muszę mieć.
  17. Ale ma realteka, więc problemu chyba nie powinno być. Ale nigdy nic nie wiadomo
  18. Jest 1 aukcja za 80 zł, a nowe się zaczynają od 80 (SB Play!) Czy na audigy1 i kX'ach dźwięk będzie lepszy niż na tym USB? W tej chwili tylko na tym mi zależy, na windowsie siedzę rzadko, poza tym jakoś sobie dam radę. A ten USB skrzeczy, spowalnia dźwięk, trzeszczy, totalna masakra Co do tego ze działa tylko output to nie szkodzi, mikrofon i tak mi działa na ALC889, nawet dobrze
  19. Chodzi mi tylko o tyle żeby działała, i miała znośną jakość, żeby w ogóle móc słuchać muzyki musiałem wyregulować egualizer (płaskie basy) i słuchawki podłączyć przez wieże (jest w niej trochę polepszaczy, i ma wbudowany wzmacniacz słuchawkowy, na bezpośrednim połączeniu z kartą jakość to tragedia, a jeśli chodzi o głośność to cały czas jest cicha a przy ostatnim kwadraciku taki skok jest że za pierwszym razem o mało na zawał nie zszedłem. Ale skoro mówicie że na Macu obie karty są nic nie warte, kupie do windowsa Audigy SE i zmodyfikuje do X-fi, a na Macu będę się samookaleczał z tym, USB-gównem :v
  20. Przymierzam sie do zakupu karty dźwiękowej, i mam na oku 2 karty (używane, mój limit to 50 zł ) Audigy SE- można pod winzgrozą zmodyfikować software'owo na X-fi audio, ale pod OS X czytałem że mogą być problemy z jej odpaleniem. Audigy 1 - Na OS X i windowsa są kX'y ale nie można jej zmodyfikować na X-fi audio. Poza tym jest tańsza, wiec zawsze ta dycha się zostaje w kieszeni (będzie na pizze którą skonsumuje, walcząc z kartą dźwiękową by ją odpalić ). No i nie wiadomo czy kX'y pójdą na haMacu i legacy kernelu. Co polecacie? Aktualnie mam chiński shit na USB który tylko kaleczy moje uszy, więc jak ogarnę grafikę i dźwięk będę miał "pełnoprawnego" hackintosha Aha i konfiguracja w stopce. PS. jeśli polecacie jakieś inne modele, to mogą być używane, byle do 40-50 zł. I jednak bym wolał PCI niż USB.
  21. Przecież wyraźnie napisał - nie będzie wi-fi - masz nieobsługiwana kartę i tyle, musisz się zaopatrzyć w jakąś obsługiwaną albo biegać z kablem. A usuwanie kextów od grafiki nie ma nic z tym związane, po prostu musisz to zrobić żeby widzieć system a nie czarne paski, artefakty itd. Co prawda bez kextów do grafiki będzie działać w trybie VESA (1024x768 albo 800x600) ale patch do DSDT i ruszy z przyspieszeniem sprzętowym.
  22. Jakim cudem odpaliłeś iAtkosa na AMD O_o Hazard ponoć działa (nie w moim przypadku akurat ) ale iAtkos nie jest przystosowany do aMD
  23. Mi zaczęły wariować bez niego wentylatory, i w ogóle komp miał taką panikę że myślałem że coś się fajczy (takie szły odgłosy itd.)
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.