Jump to content

Dominis

Members
  • Content Count

    69
  • Joined

  • Last visited

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location:
    Oświęcim
  1. tutaj problem polega na tym że nie startuje Clover a nie OS X
  2. jedynym sensownym rozwiązaniem wymiany danych pomiędzy OS X a windowsem to partycja ExFAT? czy są jakieś inne lepsze rozwiązania?
  3. Ten pierwszy adapter z allegro może i nie jest dedykowany do CS ale karta na nim śmiga
  4. witam... właśnie zakupiłem kartę BCM94360CS za grosze i teraz pytanie.. jaki adapter pod mPCIe do niej polecacie? ma ktoś jakieś doświadczenia? taki zwykły z allegro da radę: http://allegro.pl/adapter-apple-imac-bcm94360cd-bt4-0-wifi-pci-e-i6120989442.html czy lepiej poczekać na coś takiego? https://pl.aliexpress.com/item/Mini-PCI-E-Adapter-for-BCM94360CD-BCM94331CD-BCM94360CS-Upgrated-to-Version-3-0/32301376703.html lub https://pl.aliexpress.com/item/MINI-PCI-E-to-wireless-wifi-card-BCM94360CD-BCM94331CD-BCM94360CS-BCM94360CS2-BCM943602CS-module-for-macbook-Pro/32816821277.html
  5. Zamiast GRUBa użyj Clovera H81 z tego co kojarzę jest dosyć kompatybilne... Jednak nie wiem jak z dopiskiem M A co do ALC887 to ostatnio wyczytałem by się go wystrzegać
  6. działa rozdzielczość 1680x1050 oczywiście na OS X też działa...
  7. Uało się! włączone CSM i przejściówki kolejno... DVI>HDMI>UGA pozwoliły na odpalenie obu monitorów na czysty system zainstalowałem webowe sterowniki i z wyżej wymienioną kombinacją wszystko ruszyło
  8. ups przepraszam zapomniałem dodać.. że na pewno chodzi o moją kartę graficzną GTX970 o innych się nie wypowiadam gdyż nie mam chętnie udostępnię oswaldiniemu swój sprzęt do testów.. musiał by tylko postawić działający system jak mi się nie uda :-" jak tylko się czegoś konkretnego dowiem to dam znać.. tymczasem ot taka ciekawostka gdyż muszę jeszcze kupić przejściówkę DP na HDMI gdyż moja karta posiada tylko jeden taki slot... albo DVI na HDMI
  9. witam.. ostatnio do mojego Banana Pi zakupiłem taką przejściówkę... https://www.aliexpress.com/item/Banana-Pi-HDMI-to-VGA-cable-Banana-Pi-HDMI-VGA-Cable-Banana-Pi-VGA-cable-Banana/1911248823.html i muszę zaszokować gdyż tanie ale działa... co prawda pod OSX jeszcze nie testowałem tylko pod windowsem gdyż z racji że potrzebowałem dwóch monitorów odpuściłem to tymczasowo... ale myślę że nie powinno być kłopotów.. tymczasem zabieram się do ponownego stawiania systemu i testowania ;v może komuś uda się sprawdzić przede mną i nie trzeba będzie kosztownych metod by podłączyć stare monitory ;v
  10. jeśli CSM miało być wyłączone to nie dopatrzyłem i miałem je cały czas załączone po jego wyłączeniu następuje poprawa jakości grafiki w BIOSie czy w Cloverze jednak coś dalej mi nie chce zatrybić co do monitorów... jak zaczynam kombinacje z OS X to zostawiam podłączony tylko ten pod HDMI znając życie namieszałem coś w config.plist i nawet nie zwróciłem uwagi <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd"> <plist version="1.0"> <dict> <key>ACPI</key> <dict> <key>DSDT</key> <dict> <key>Patches</key> <array> <dict> <key>Comment</key> <string>change EHC1 to EH01</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> RUhDMQ== </data> <key>Replace</key> <data> RUgwMQ== </data> </dict> <dict> <key>Comment</key> <string>change EHC2 to EH02</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> RUhDMg== </data> <key>Replace</key> <data> RUgwMg== </data> </dict> </array> <key>ReuseFFFF</key> <false/> </dict> <key>DropTables</key> <array> <dict> <key>Signature</key> <string>DMAR</string> </dict> </array> <key>SSDT</key> <dict> <key>DropOem</key> <false/> <key>Generate</key> <false/> </dict> </dict> <key>Boot</key> <dict> <key>Arguments</key> <string>kext-dev-mode=1 -v</string> <key>Debug</key> <false/> <key>DefaultVolume</key> <string>haMac HD</string> <key>Legacy</key> <string>PBR</string> <key>NeverHibernate</key> <true/> <key>Secure</key> <false/> <key>Timeout</key> <integer>10</integer> <key>XMPDetection</key> <false/> </dict> <key>CPU</key> <dict> <key>UseARTFrequency</key> <false/> </dict> <key>Devices</key> <dict> <key>Audio</key> <dict> <key>Inject</key> <string>1</string> </dict> <key>USB</key> <dict> <key>AddClockID</key> <false/> <key>FixOwnership</key> <false/> <key>Inject</key> <false/> </dict> </dict> <key>DisableDrivers</key> <array> <string>CsmVideoDxe</string> <string>DataHubDxe</string> <string>DumpUefiCalls</string> <string>EmuVariableUefi</string> <string>FSInject</string> <string>OsxAptioFixDrv</string> <string>OsxLowMemFixDrv</string> <string>PartitionDxe</string> <string>#VBoxHfs</string> </array> <key>GUI</key> <dict> <key>Custom</key> <dict> <key>Entries</key> <array> <dict> <key>Disabled</key> <false/> <key>Hidden</key> <string>Always</string> <key>Path</key> <string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string> <key>VolumeType</key> <array> <string>External</string> <string>Internal</string> </array> </dict> <dict> <key>Disabled</key> <false/> <key>FullTitle</key> <string>CD/DVD</string> <key>Hidden</key> <false/> <key>Path</key> <string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string> <key>Title</key> <string>CD/DVD</string> <key>VolumeType</key> <string>Optical</string> </dict> <dict> <key>Disabled</key> <false/> <key>FullTitle</key> <string>Windows</string> <key>Hidden</key> <false/> <key>Path</key> <string>\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi</string> <key>Title</key> <string>Windows</string> </dict> </array> </dict> <key>CustomIcons</key> <true/> <key>Language</key> <string>pl:30788</string> <key>Mouse</key> <dict> <key>DoubleClick</key> <integer>500</integer> <key>Enabled</key> <true/> <key>Mirror</key> <false/> <key>Speed</key> <integer>2</integer> </dict> <key>Scan</key> <dict> <key>Entries</key> <true/> <key>Legacy</key> <false/> <key>Linux</key> <false/> <key>Tool</key> <true/> </dict> <key>TextOnly</key> <false/> <key>Theme</key> <string>bootcamp</string> </dict> <key>Graphics</key> <dict> <key>Inject</key> <dict> <key>ATI</key> <false/> <key>Intel</key> <true/> <key>NVidia</key> <false/> </dict> <key>LoadVBios</key> <false/> <key>PatchVBios</key> <false/> </dict> <key>KernelAndKextPatches</key> <dict> <key>AppleRTC</key> <false/> <key>AsusAICPUPM</key> <false/> <key>Debug</key> <false/> <key>ForceKextsToLoad</key> <array> <string>\System\Library\Extensions\IONetworkingFamily.kext</string> </array> <key>KernelCpu</key> <false/> <key>KernelHaswellE</key> <false/> <key>KernelLapic</key> <false/> <key>KextPatchesAllowed</key> <true/> <key>KextsToPatch</key> <array> <dict> <key>Comment</key> <string>change 15 port limit to 20 in XHCI kext (9-series)</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> g72M/v//EA== </data> <key>MatchOS</key> <string>10.11.x</string> <key>Name</key> <string>AppleUSBXHCIPCI</string> <key>Replace</key> <data> g72M/v//FQ== </data> </dict> <dict> <key>Comment</key> <string>change 15 port limit to 20 in XHCI kext (9-series)</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> g710////EA== </data> <key>MatchOS</key> <string>10.12.x</string> <key>Name</key> <string>AppleUSBXHCIPCI</string> <key>Replace</key> <data> g710////FQ== </data> </dict> <dict> <key>Comment</key> <string>TRIMM Enabler</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> QVBQTEUgU1NEAA== </data> <key>Name</key> <string>IOAHCIBlockStorage</string> <key>Replace</key> <data> AAAAAAAAAAAAAA== </data> </dict> <dict> <key>Comment</key> <string>Boot graphics glitch, 10.10.x/10.11.x (credit lisai9093, cecekpawon)</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> AQAAdRc= </data> <key>Name</key> <string>IOGraphicsFamily</string> <key>Replace</key> <data> AQAA6xc= </data> </dict> </array> </dict> <key>RtVariables</key> <dict> <key>#ROM</key> <string>UZUPELNIJ</string> </dict> <key>SMBIOS</key> <dict> <key>#BoardSerialNumber</key> <string>UZUPELNIJ</string> <key>#SerialNumber</key> <string>UZUPELNIJ</string> <key>#SmUUID</key> <string>UZUPELNIJ</string> <key>ProductName</key> <string>iMac14,2</string> <key>Trust</key> <true/> </dict> <key>SystemParameters</key> <dict> <key>InjectKexts</key> <string>YES</string> <key>InjectSystemID</key> <true/> <key>NvidiaWeb</key> <true/> </dict> </dict> </plist>
  11. to już wiem ale na próbę podpiąłem.. chciałem zobaczyć czy cokolwiek się zmieni.. muszę pewnie odpalić wyjście HDMI ponieważ tylko takie ma domyślny monitor.. w trakcie ładowania systemu nagle monitor przechodzi w stan gotowości
  12. Co prawda nie zdążyłem sprawdzić czy są w panelu ale po ponownym uruchomieniu jest czarny ekran... Czyżbyś inne wyjście niż hdmi? Jak je teraz zmienić? Po podpięciu drugiego monitora przez przejściówkę vga>DVI następuje reset komputera w trakcie ładowania sierry
  13. hmm to spróbuj wprowadzić zmiany w pliku config.plist z głównego folderu Clovera
  14. prawdopodobnie udało mi się odpalić NVRAM jest lepiej niż wcześniej po czystej instalacji.. teraz tylko zostaje mi wyszukać sprawdzony sposób by odpalić moją kartę... ktoś poleca jakiś konkretny poradnik? na razie zbieram informacje i będę myśleć którą metodę wybrać ;v
  15. polecam przeczytać podpunkt 4.1 http://hamac.pl/topic/11716-unibootx-clover-oficjalny-uniwersalny-bootloader-hamacpl/ jeśli nie masz odpowiednio nazwanego folderu to czytane są pliki z głównego folderu Clovera
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.