Jump to content

m8kbv

Members
  • Content Count

    287
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by m8kbv

  1. Podpisując się pod słowami wyżej, chciałbym dodać, że będzie mi przykro jeśli upadnie ta kopalnia wiedzy na którą zaglądam z ciekawości min raz dziennie.
  2. Intel NUC i7-7567U na Intel Iris Plus 650 (NUC7I7BNH) To może być ciekawe jeśli chodzi o NUC ze względu na dosyć mocną integrę. (Benchmarki pokazują ok 50% wyższą wydajność od HD630). Na zagranicznych forach podejmowane były pozytywne próby (jak dobrze wyczytałem) uruchomienia OSX na tym modelu
  3. Nie żebym o tym nie wiedział, acz myślałem wbudowana karta będzie lepszą opcją Switch zamówiony. Pozdrawiam
  4. Wymyśliłem sobie by spiąć przewodami ethernet 2 hackintoshe z trzecim robiącym jako serwer. Usprawni mi to wymianę plików między nimi w oraz przyspieszy wykonywanie kopii zapasowych. Łatwiej podpiąć wszystko do routera ale tego elementu akurat zmieniał nie będę. Chyba że nie ma kompatybilnej karty z nowszym chipsetem do Osx to 'projekt' sobie daruję j będę wykonywał te rzeczy po wifi.
  5. 2x Lan to warunek konieczny. Może znasz coś na i210 z 2x gigabit lan? Z tego co znalazłem to jest na szybko QNAP LAN-1G2T-I210, jednak cena minimalna za którą można ją zdobyć to 200 złociszy.
  6. serio?;o To przeskakujemy pułap niżej: https://allegro.pl/oferta/karta-lan-2-port-hp-nc360t-hstns-bn16-low-profile-7450103472 działa poprawnie na High Sierra/ Mojave?
  7. 1. Czy mówimy może o tej karcie?: https://allegro.pl/ibm-intel-expi9404ptl-pro-1000-pt-quad-port-pci-e-i7684745808.html 2. Jest wsparcie w mojave? 3. Jest może zamienna z kartą podaną niżej?: Wygląda tak samo teoretycznie. https://allegro.pl/oferta/karta-sieciowa-intel-pro-1000-pt-4-porty-niska-7434277487
  8. iMac 21,5" 2015 r. Intel Iris Pro 6200 1TB HDD smart Ok. 16GB Pcie połączone w FusionDrive Bootcamp z windows 10 Oba systemy świeże, sterowniki zainstalowane z bootcamp. 1 program zainstalowany w Windows 10 to 3DSMax, nie uruchomiony w tle. Problem polega na bardzo wolnym odczycie z dysku HDD na poziomie kilku MB/s. Odczyt dysku w danym momencie 100%. wygląda to tak: https://zapodaj.net/9c89f13a25df2.png.html Raz na jakiś czas odczyt na szczęście sięga do ok. 150MB/s. (główne w benchmarku dysku) Czy spotkał się ktoś z tego typu problemem? Zdaje sobie sprawę że to dysk hdd 2,5" i że odczyt może być ograniczony do tych 150MB/s ale 3-5MB/s to trochę przy mało. Dysk ma smart ok ale przeżył już swoje? Trochę naciągana teoria choć i tak się zdarza.
  9. Rozwiązanie: Aby rozwiązać problem z glitchami należało zmienić identyfikację na iMac 18.1.
  10. Ogólnie rzecz biorąc HD630 rusza bez problemów na innych komputerach na których stawia się OS X (odpalałem wcześniej na i5 7600k). W domu posiadam 2 PC na HD530 z nimi nie ma żadnych problemów, poza innym ID do grafiki wszystko uruchamiam/ uruchamiałem w ten sam sposób.
  11. Usunąłem więc Intelgraphics fixup i zastąpiłem go whatevergreen.kext, niestety w dalszym ciągu efekt jest ten sam. w tych configach nie zauważyłem w sumie nic szczególnego co czego raczej nie używałem do próby uruchomienia. Zdarzają się oporne w odpaleniu integry czy tylko ja mam takie szczeście?
  12. Witam. Nie byłbym sobą gdybym nie spróbował postawić MacOS na jednym z moich PCetów (przeznaczonym docelowo na serwer multimedialny). Przygotowałem więc config tak szybko jak wpadłem na pomysł instalacji testowo osx (obok xpenology na niewykorzystanym dysku SM961). Potrzebuję więc szybkiej pomocy dotyczącej poprawnego uruchomienia HD630 na 10.14. System zainstalował się prawidłowo, MacOS wykrywa grafikę jako HD630 1536MB, jednak występuje coś pokroju artefaktów. Otwarte okna mrugają, uniemożliwia to korzystanie na chwilę obecną, wygląda to tak jak na załączonym zdjęciu. http://fotoo.pl/show.php?img=1230878_zrzut-ekranu-2018-11-14-o-23.41.48.jpg Problem występuje niezależnie czy ustawimy 64/128/256/512MB dla grafiki w UEFI, jak również czy ustawimy argument: -igfxbeta, czy disablegfxfirmware. Z kextów rzecz jasna zawarty jest lilu.kext, intelgraphicsfixup. config: id dla grafiki sprawdzane już : 0x59120000, 0x59120003. Inject Intel Powoduje że grafika ma 32(?)MB VRam. Próbowałem również uruchamiać w trybie uefi oraz legacy- wynik ten sam. Proceosr i5 7500 Grafika HD 630 Chipset Intel Q270 <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd"> <plist version="1.0"> <dict> <key>ACPI</key> <dict> <key>DSDT</key> <dict> <key>Debug</key> <false/> <key>Fixes</key> <dict> <key>AddMCHC</key> <false/> <key>DeleteUnused</key> <false/> <key>FixAirport</key> <false/> <key>FixDisplay</key> <false/> <key>FixHPET</key> <false/> <key>FixIPIC</key> <false/> <key>FixRTC</key> <true/> <key>FixSBUS</key> <false/> <key>FixShutdown</key> <false/> <key>FixUSB</key> <false/> <key>FixWAK</key> <false/> </dict> <key>Name</key> <string>DSDT.aml</string> <key>Patches</key> <array> <dict> <key>Comment</key> <string>Rename HDAS to HDEF</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> SERBUw== </data> <key>Replace</key> <data> SERFRg== </data> </dict> <dict> <key>Comment</key> <string>change GFX0 to IGPU</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> R0ZYMA== </data> <key>Replace</key> <data> SUdQVQ== </data> </dict> </array> <key>ReuseFFFF</key> <false/> </dict> <key>HaltEnabler</key> <false/> <key>SSDT</key> <dict> <key>DropOem</key> <false/> <key>Generate</key> <dict> <key>APLF</key> <false/> <key>APSN</key> <false/> <key>CStates</key> <false/> <key>PStates</key> <false/> <key>PluginType</key> <true/> </dict> </dict> </dict> <key>Boot</key> <dict> <key>Arguments</key> <string> -igfxbeta</string> <key>Debug</key> <false/> <key>DefaultLoader</key> <string>boot.efi</string> <key>DefaultVolume</key> <string>0E239BC6-F960-3107-89CF-1C97F78BB46B</string> <key>HibernationFixup</key> <false/> <key>Legacy</key> <string>PBR</string> <key>Secure</key> <false/> <key>StrictHibernate</key> <false/> <key>Timeout</key> <integer>0</integer> <key>XMPDetection</key> <false/> </dict> <key>CPU</key> <dict> <key>HWPEnable</key> <false/> <key>UseARTFrequency</key> <false/> </dict> <key>Devices</key> <dict> <key>Audio</key> <dict> <key>Inject</key> <integer>4</integer> <key>ResetHDA</key> <false/> </dict> <key>FakeID</key> <dict> <key>ATI</key> <string>0x0</string> <key>IMEI</key> <string>0x0</string> <key>LAN</key> <string>0x0</string> <key>NVidia</key> <string>0x0</string> <key>SATA</key> <string>0x0</string> <key>WIFI</key> <string>0x0</string> <key>XHCI</key> <string>0x0</string> </dict> <key>USB</key> <dict> <key>AddClockID</key> <false/> <key>FixOwnership</key> <false/> <key>Inject</key> <false/> </dict> </dict> <key>GUI</key> <dict> <key>Language</key> <string>pl:30788:0</string> <key>Mouse</key> <dict> <key>DoubleClick</key> <integer>500</integer> <key>Enabled</key> <true/> <key>Mirror</key> <false/> <key>Speed</key> <integer>0</integer> </dict> <key>Scan</key> <dict> <key>Entries</key> <true/> <key>Legacy</key> <false/> <key>Linux</key> <false/> <key>Tool</key> <true/> </dict> <key>ScreenResolution</key> <string>1920x1080</string> <key>Theme</key> <string>random</string> </dict> <key>Graphics</key> <dict> <key>Inject</key> <dict> <key>ATI</key> <false/> <key>Intel</key> <false/> <key>NVidia</key> <false/> </dict> <key>NvidiaSingle</key> <false/> <key>ig-platform-id</key> <string>0x59120003</string> </dict> <key>KernelAndKextPatches</key> <dict> <key>AppleIntelCPUPM</key> <false/> <key>AppleRTC</key> <true/> <key>Debug</key> <false/> <key>ForceKextsToLoad</key> <array> <string>\System\Library\Extensions\IONetworkingFamily.kext</string> </array> <key>KernelCpu</key> <false/> <key>KernelLapic</key> <false/> <key>KernelPm</key> <true/> <key>KernelXCPM</key> <false/> <key>KextsToPatch</key> <array> <dict> <key>Comment</key> <string>TRIMM Enabler</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> QVBQTEUgU1NEAA== </data> <key>InfoPlistPatch</key> <false/> <key>Name</key> <string>IOAHCIBlockStorage</string> <key>Replace</key> <data> AAAAAAAAAAAAAA== </data> </dict> <dict> <key>Comment</key> <string>USB 10.13.6+ by PMHeart</string> <key>Disabled</key> <true/> <key>Find</key> <data> g32IDw+DpwQAAA== </data> <key>InfoPlistPatch</key> <false/> <key>MatchOS</key> <string>10.13.x</string> <key>Name</key> <string>com.apple.driver.usb.AppleUSBXHCI</string> <key>Replace</key> <data> g32ID5CQkJCQkA== </data> </dict> <dict> <key>Comment</key> <string>USB 10.14+ by PMHeart</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> g/sPD4MDBQAA </data> <key>InfoPlistPatch</key> <false/> <key>MatchOS</key> <string>10.14.x</string> <key>Name</key> <string>com.apple.driver.usb.AppleUSBXHCI</string> <key>Replace</key> <data> g/sPkJCQkJCQ </data> </dict> </array> </dict> <key>RtVariables</key> <dict> <key>BooterConfig</key> <string>0x28</string> <key>CsrActiveConfig</key> <string>0x67</string> <key>ROM</key> <data> QLA09yxK </data> </dict> <key>SMBIOS</key> <dict> <key>BiosReleaseDate</key> <string>06/26/2018</string> <key>BiosVendor</key> <string>Apple Inc.</string> <key>BiosVersion</key> <string>IM183.88Z.0161.B00.1806260901</string> <key>Board-ID</key> <string>Mac-77F17D7DA9285301</string> <key>BoardManufacturer</key> <string>Apple Inc.</string> <key>BoardSerialNumber</key> <string>C0270xxxxxxx9H2UE</string> <key>BoardType</key> <integer>10</integer> <key>BoardVersion</key> <string>1.0</string> <key>ChassisAssetTag</key> <string>iMac-Aluminum</string> <key>ChassisManufacturer</key> <string>Apple Inc.</string> <key>ChassisType</key> <string>0x09</string> <key>EfiVersion</key> <string>166.0.0.0.0</string> <key>Family</key> <string>iMac</string> <key>FirmwareFeatures</key> <string>0xFC0FE137</string> <key>FirmwareFeaturesMask</key> <string>0xFF1FFF3F</string> <key>LocationInChassis</key> <string>Part Component</string> <key>Manufacturer</key> <string>Apple Inc.</string> <key>Mobile</key> <false/> <key>PlatformFeature</key> <string>0x00</string> <key>ProductName</key> <string>iMac18,2</string> <key>SerialNumber</key> <string>C02xxxxxx1G5</string> <key>SmUUID</key> <string>xxxxxxxx-F3B4-44FD-xxxx-9C621xxxx70C</string> <key>Version</key> <string>1.0</string> </dict> <key>SystemParameters</key> <dict> <key>InjectKexts</key> <string>Detect</string> <key>InjectSystemID</key> <true/> </dict> </dict> </plist>
  13. Dziękuję zawsze myślałem że pliki .pat do xpenology są modyfikowane stąd też nie pobierałem z oficjalnej strony synology. 1. Nie wiesz może czy mogę zaniżyć soft np z 6.2.1 do 6.2 wgrywając odpowiedni xx.pat? 2. Czy można przeskakiwać bezpośrednio np z wersji 6.1 do np 6.2.1 w ramach aktualizacji czy należy przejść 6.1-->6.2--> 6.2.1?
  14. Do wersji DS918+ jest tylko dsm 6.2 dostępny Próbowałem wczorajszej nocy DS3617XS jednak (niestety) bootowany klucz usb nie był widoczny w sieci (w uefi oraz legacy) tak więc zrezygnowałęm ze stawiania DS3617XS. na DS3615xs dysk nvme nie był również widoczny.
  15. Instaluję wersję 6.2 pobraną z przydatnej stronki : https://download.iroot.kr/nas/XPEnology/6.2/DSM/ds918%2B/23739/
  16. Z grubsza wygląda na to że na chwilę obecną pozostaje czekać na dodanie natywnego działania nvme do Xpenology (jak dobrze zrozumiałem port na chwilę obecną nie pozwala na współpracę nvme z xpenology). Co innego w przypadku m.2 sata ( info dot. m.2 sata wyszukane na jakimś azjatyckim forum). A zapowiadało się pięknie.
  17. Super jeśli wspiera NVME, posiadam PM961 NVME i nie rusza na dsm;l
  18. To tak: Xpenology niezależnie czy uruchomiony jest w uefi czy w legacy- dysk nie jest wykrywany przez dsm. Dysk podłączony przez przejściówkę delock- efekt ten sam. Dysk to PCI-E NVMe Samsung PM961 256GB. Zmieniłem extra.lzma na bootowanym pendrive na wersję (najnowszą) DS918+ v0.5 i niestety nie przyniosło to również żadnego rezultatu. Na stronie którą podałem wyżej znajdują się paczki: ​extra.lzma for DS918+ v0.2 (still online for testing against new 0.4) extra.lzma for DS918+ v0.3 extra.lzma for DS918+ v0.4 extra.lzma for DS918+ v0.5_test Zastanawia mnie tylko czy są to 4 różne paczki czy po prostu najnowsza jest v0.5? Szkoda że nikt nie próbował wcześniej takiej zabawy;l
  19. Chodzi o pakiety extra.lzma ? Z tego co wiem m.2 uruchamiane jest m.in na DS918+ stąd też wgranie w.w oprogramowania. DS3615XS miałem wgrane wcześniej i niestety M.2 nie ruszało. na stronie: https://xpenology.com/forum/topic/12859-driver-extension-jun-103a2dsm62x-for-ds918/ występują pakiety extra (i sprawdzę to dziś po pracy). Na stronie którą wstawiłem opisane jest również że jakiś user uruchomił nvme na xpenology DS918+ jednak po zastosowaniu kontroler pcie (który również posiadam w domu i również sprawdzę, niestety jest to delock 89370 i ciekawe czy dany kontroler będzie obsługiwany w xpenology). Jest to jakieś rozwiązanie, byłoby jednak idealnie gdyby zadziałał slot na płycie głównej. Tak czy inaczej dziękuję za odpowiedź, będę informował wieczorem jak przebiegła zabawa.
  20. Dokładnie tak, DSM (przynajmniej z poziomu nakładki) nie jest widoczny. W Biosie zaś bez problemu widoczny jest dysk.
  21. Mam pytanie do znawców Xpenology (potrzebuję waszej pomocy). Z góry również przepraszam że podłączam się do ciekawego tematu nt. NASów (zamiast tworzyć nowy temat) Idąc za ciosem postanowiłem przebudować (a w zasadzie kupić) mocniejszą maszynkę do Xpenology i padło na HP Prodesk 600 G3 SFF. System: Xpenology 6.2 z bootloaderem portowanym z DS918+. Zainstalowałem wersję DS918+ z nadzieją że gdy podłączę dysk SM961 do wbudowanego slotu M.2, uruchomiona zostanie opcja Pamięć podręczna SSD. Czy próbował ktoś/ wie ktoś jak uruchomić dysk M.2 na xpenology? Sądziłem że jeśli standardowo opcja ta jest dostępna w DS918+, tak i tu nie będzie większych problemów z uruchomieniem dysku jako Cache. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź nakierowującą mnie na uruchomienie dysku w systemie. Dysk rzecz jasna widoczny jest w biosie. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
  22. Miałem tą płytę, downgrade biosu uruchomił wifi
  23. m8kbv

    NAS do domu

    haha wybacz, sądziłem że jest on "trochę droższy". Co do szybkości odczytu/zapisu tej zabawki się nie wypowiem bo w ręku jej nie miałem. Z moim wynalazkiem łączę się przez WiFi bo mi tak wygodniej, na moje potrzeby starcza:D
  24. m8kbv

    NAS do domu

    Hej! Jeśli chcesz przetestować możliwości synology zalecam zainstalowanie xpenology na Parallelsie np. Możesz ewentualnie wgrać to na jakiś miniPC (mam na zbox bi324 +8GB ram+3TB dysk i jest idealnie). Jedyny minius xPenology to kombinowanie z połączeniem się z zewnątrz (obecnie łączę się przez TeamViewer iot) DS218J fajny jeśli masz wystarczającą sumkę, serwery tego typu nie potrzebują niewiadomo jakich części wewnątrz (chyba że ktoś dekoduję na tv to jakiś celeronik może i mógłby się spocić przy 4k).
  25. Oczywiście, niestety RPM oraz temperatura radiatora nie występuje w chwili obecnej.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.