Jump to content

DawidXT

Members
  • Content Count

    170
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

DawidXT last won the day on October 1 2016

DawidXT had the most liked content!

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location:
    Rzeszów
  • Interests
    webdesign, xhtml, html5, css 3, jQuery
  1. Dziękuję za rady. Tak dla pewności. W biosie kartę przełączam na zintegrowaną, przepinam kabel do portu hdmi na płycie (aby obraz był brany z właśnie IGPU) i później wszystko przeprowadzam pod Windowsem? Spróbuję w pierwszej kolejności przerobić ją na UEFI. Może coś da, jak nie, poskacze trochę. W razie jakiegoś niepowodzenia przywrócę wszystko z oryginalnego backupu, nie ryzykując uszkodzeniem samej karty? - Mam trzy ogromne projekty do zrealizowania, zaraz po nich zabiorę się za to. W końcu może uda mi się ruszyć z Sierry naprzód
  2. Tak, całe szczęście mam zintegrowaną Mogę dać zrzut parametrów mojej karty, kwestia tylko aby ktoś potwierdził z forum, który model działa na 100% na Mojave, a będzie najbardziej zgodny z obecnym VBiosem mojej karty. W sumie nie rozumiem, muszę się trzymać również tego modelu 650TI, tylko np. innego wydawcy tj. MSI? (obecnie mam ASUSA). Czy chodzi o zmianę VBiosa do modelu karty np 660Ti? Przepraszam, ale w tych kwestiach raczkuję.
  3. Dla mnie to trochę czarna magia. Nigdy nie byłem zwolennikiem zmieniania czegoś na lepsze, nawet nie podkręcałem procka - z przezorności. W sumie jak to bezpieczny proces, mogę wgłębić się w ten temat. Tylko z jakiego modelu? który na pewno będzie działać na Mojave? edit: oswaldini wspomniał, że u niego jest ok, a również ma 650... ja z kolei wiem, że masa użytkowników ma artefakty, na zagranicznych forach oraz conajmniej jedna osoba z hamaczka... Raczej nie chce mi się wierzyć, że to tylko kwestia wgrania UEFI VBIOS'a(?)
  4. UPDATE: Na Mojave nadal występuje problem z artefaktami, niestety... W grach, jak i w renderach Final Cut'a. Kurcze, a już zacząłem się przyzwyczajać do ciemnego designu Pozostaje się pewnie przesiąść w niedalekiej przyszłości na jakiegoś GTX 1070... Mam nadzieję, że komuś to info się przyda i zaoszczędzi sobie czasu na instalowanie tego OS'a z GTX 650. (załączam screeny)
  5. Dzięki, a więc jest jakaś tam nadzieja, że i moja ruszy. Również stałem przed przerobieniem VBIOS'a na UEFI (później nie ma powrotu). W gruncie rzeczy Sierra działa mi z tym GPU w standardzie, w trybie bootowania UEFI, dlatego samej karty nie ruszałem. Przerobienie jej do UEFI jest jakieś kluczowe w takiej sytuacji? co tak naprawdę to robi?
  6. Ok, pożyczyłem dysk, dziś przetestuje to, najpóźniej jutro zdam relacje.
  7. Gdyby to było takie łatwe, tak bym pewnie zrobił. Na moim Macu pracuję, mam mnóstwo otwartych projektów, każda reinstalacja systemu, to dla mnie strata minimum dnia roboty. Rekonfiguracja pakietu aplikacji, hasła do przeróżnych paneli. Jak przeinstalowuje OS, to naprawdę w skrajnych sytuacjach. (Długie ładowanie systemu, albo naprawdę dobry argument do upgradu). Dysk mam jeden, wszędzie projekty. Drugi, to zewnętrzny do backupu... Odpalenie instalatora, to nie głupi pomysł, ale zastanawiam się, czy artefakty się szybko pokażą, zwykle to wychodziło po odpaleniu jakiejś gry 3D, albo Final Cut'a. Koniec końców, może ktoś mnie ubiegł, czysta ciekawość, stąd pytanie.
  8. Witam, Panowie jak w temacie... pokusił się ktoś o sprawdzenie, czy artefakty z karty serii 6xx nadal występują na Mojave? Ja nadal siedzę na Sierra, bo jak mi doradzono na forum, to jedyny system, który obsługuję tę kartę bez wspomnianych artefaktów na ekranie. Jeżeli ktokolwiek coś wie w tym temacie, będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniem.
  9. Panowie... za przeproszeniem, jak nie urok to sraczka. Zainstalowałem 10.12.0 - tam, okazało się, że pierwsza wersja nie posiada współpracy dla mojego monitora ultra-wide (2560x1080 po HDMI). Ale w preferencji monitora była fajna opcja "overscan", która rozciągała cokolwiek ustawiłem na pełny ekran monitora. Być może zrobiłem błąd, ale wyłączyłem ten overscan. I zainstalowałem update 10.12.1 - bo jak doczytałem ma współpracę dla tej proporcji. No i faktycznie, rozdzielczość jest, ale mam paski dookoła ekranu (lewo, prawo, góra, dół). Za chiny ludowe nie mogę tego zmienić. Próbowałem przestawiać inne rozdzielczości, mieszkać proporcje, ale każda zachowuje się identycznie. Jakby system blokował przed pełnym wypełnieniem ekranu, więc każda rozdzielczość ma identyczne paski. Czytałem po zagranicznych forach, nie ma konkretnego rozwiązania. Niby coś tam robią przy użyciu płatnego SwitchResX. Ale nie rajcuje mnie komercyjne rozwiązanie i praca monitora w 50hz, aby uzyskać żądany efekt. Obecnie jestem na etapie instalacji już 4 update'a... Może w końcu coś się zmieni. edit: Przeinstalowałem na nowo system, startując od 10.12.0 - tu w preferencjach monitora tym razem włączyłem ten nieszczęsny "overscan". Później od razu zainstalowałem combo update do wersji 10.12.6 - teraz nawet bez opcji "overscan" nic nie blokuje mi ekranu. Wszystko działa jak należy. Jak dotąd brak artefaktów, ale jeszcze podchodzę do tego ostrożnie.
  10. serio? z final cut też nie da się nic zrobić? jak ludzie w takim razie mogę na tym pracować... u mnie jest to niemożliwe
  11. ID zmieniłem zanim wysłałem screen, co do tych pozostałych rzeczy, właśnie się tym zajmuję i dam znać. (po prostu nie zaktualizowałem configa z pierwszego postu) edit: więc tak, preferencje wyglądają następująco: Natomiast zła wiadomość, pojawiły się glitche w ui systemu: Glitche również są podczas 3D np. Valley Benchmark. Tam jest tragedia. Przestawiłem nvidie drivera aby korzystało z web driverów zamiast applowskich, no i tu jest ciut lepiej, benchmark raz jest ok, zmienie w nim rozdzielczość, już są glitche. Pojawił się dodatkowo efekt, którego wcześniej nie było, podczas odpalenia launchpada złapał system zmułę, był strasznie wolny, po czym kompletnie się zwiesił. Trzeba było mu zrobić hard restarta. Final Cut, na czym mi najbardziej zależy nadal renderuje kafelki
  12. coś pewnie pomieszałem, bo widzę podwójne intel hd 4600 + gpu
  13. dziękuję, nie wiem, czy wszystko wykonałem poprawnie. Nie jestem geekiem od hackintoshowania, po prostu dzięki pomocy tej strony i cennym wskazówkom, zainstalowałem i z powodzeniem pracuję na hacku już parę lat. Ale jeżeli pojawia się nowy problem, to oczywiście jestem daleko za resztą -- nie śledzę tego na bieżąco... To co wykonałem to - wgrałem kexty: Natomiast zmodyfikowany config wygląda następująco (załącznik): Nie wiem natomiast, czy w tym przypadku muszę koniecznie mieć inject intel zaznaczony oraz NvidiaWeb. Obecnie są zaznaczone, inject intel z ID: 0x0D220003 (na tym ID zawsze pracowałem na swoim intel hd 4600). Gdyby ktoś nie chciał pobierać configa, zrobiłem screeny poszczególnych zakładek w celu weryfikacji: https://imgur.com/a/KcaDo efekt końcowy, glitchy nie mam póki co na ekranie, ale w Final Cut dalej występują. edit: wydaje mi się również, że troche wydajność w grach spadła. Ale póki co podczas grania brak glitchy. Pozostaje ten final cut nieszczęsny. config.plist.zip
  14. Cześć, Wiem, że tematów z tą serią kart było już kilka, nawet na zagranicznych forach. Nikt jednak nie rozwiązuje tego problemu całkowicie, jest więcej pytań niż odpowiedzi. A czasowe "rozwiązania/obejścia" problemu zdają się nie działać. Dlatego proszę nie gniewajcie się, że tworzę podobny temat po raz kolejny. Postaram się opisać moją przypadłość jak najdokładniej. Od razu zaznaczam, że nie testowałem tej karty na starszym systemie niż obecny, podobno w Sierra karty tego pokroju nie sprawiały problemów (nie wiem, nie testowałem). Wczoraj włożyłem zakupionego staruszka do swojej jednostki z 10.13.4 na pokładzie. Karta niby działa OOB, tj, wykrywa ją system bez zaznaczania czegokolwiek w cloverze. Jednak pojawiają się glitche na ekranie, czasami jest ich mnóstwo. Najczęściej występują w grach, chociaż są wyjątki, nawet systemowy interface jest bombardowany. Najgorsze jest to, że chcąc wyrenderować film w Final Cut Pro -- również widzę hieroglify (testowałem nawet utworzony filmik na drugim komputerze z windows). Screen jak to wygląda: Co już sprawdziłem: - Odpalałem komputer bez zaznaczania dodatkowych elementów w grafice - Próbowałem również z inject nvidia / nvidia generic I tu również pojawił się kłopot w postaci sporadycznych KP (restart kompa) (w załączniku log "KP info.rtf"). Od KP zacząłem zabawę z driverami od nvidii "WebDriver-387.10.10.10.30.103.pkg". KP zniknął, restartów póki co nie ma, jednak artefakty jak widać wyżej, nadal są... Dotychczas korzystałem z OS'a na Intel HD 4600. Nie korzystam z DSDT, jedynie SSDT. Opis jednostki w sygnaturce. Bardzo bym prosił o jakieś wskazówki, co jeszcze mogę sprobować zrobić. KP info.rtf
  15. u mnie nawet przez terminal nie przechodzi. Dostaje komunikat, że zamontowano pomyślnie, ale nigdzie nie widzę tej partycji...
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.