Jump to content

MacOsikX

Members
  • Content Count

    9
  • Joined

  • Last visited

  1. Zamieszczam kilka zdjęć, może to ułatwi rozwązanie problemu... Wyraźnie widać, że data i godzina w trybie normalnym znikneły (z pola widzenia obiektywu) a obraz wydaje sie byc mniej jasny.
  2. hmmm. Może tak być, ze mac os x jest przystosowany tylko do takich matryc 6 bitowych. Zastanawiam się, czy są jakieś sztuczki aby dostosować sterowniki intela hd 3000 do takich matryc. Btw. czemu jak zaznacze w cloverze opcje "inject Intel" nie wyświetla mi się obraz poprawnie, tylko takie szare paski z przechodzące w białe, lub odwrotnie?
  3. Na poprzedniej wszytko bylo ok, świeciła jak należy bez żadnych modyfikacji czy dodawaniu własnego EDID. Patrzyłem datasheety tych matryc i zobaczyłem jedna różnice - Ltn156at19-001 (stara) miała złącze lvds 6 bitowe natomiast nowa Ltn156AT19-801 ma wejście lvds 8 bitowe. Moze to jest przyczyną ? Może framebuffer nie rozpoznaje tego złącza, i stosuje ustwienia do lvds 6 bitowego? Tutaj zamieszczam link do danych o matrycy: http://www.panelook.com/LTN156AT19-801_SAMSUNG_15.6_LCM_overview_18881.html A tutaj dane o matrycy z Macbooka (dla porównania ze zgodnoscią): http://www.panelook.com/LP133WX3-TLA6_LG%20Display_13.3_LCM_overview_11917.html Czy można sprawić, aby OS X identyfikował wbudowana matryce jako telewizor, monitor lub wyświetlacz zewnętrzny (spdisplays_display)? Jak to zrobić? Nie ma raczej sensu, żeby w ten sposób dzielić tematy, niech w jednym będzie wszystko od początku do końca. Połączyłem. MKjanek32 Ktoś coś wie jak to zrobić ? Oswaldini, 314TeR pomóżcie, juz walczę 2 miesiace z tym dziadostwem i nadal kombinuje
  4. Widze ze mam bardzo nietypwy problem Heh, naprawde to dzine jest, podwietlnienie swieci w pelni, a matryca generuje slaby obraz.. Kalibaracja tez nic nie daje, stale trzyma ten sam poziom
  5. Niestety, modowanie EDID na macbook'a pro i dodanie wlasnego DispalyVendor'u nic nie pomoglo. Mysle ze winowajcą jest ten framebuffer SNB. Ktos wie jak go modyfikowac? Moze bym poskubal w kodzie i cos wymyslil z nim, aby dopasowac go pod moj wlasny ekran. Mysle ze monitor zle wyswietla poniwaz sygnal sterujacy krystalami jest niepelny i powstaje pół-polaryzacja. Załączam obrazek, o co kaman
  6. Caly czas to samo. Wstrzyknięciem edid, ale chyba nie uznaje zmian w cloverze. Zaznaczyłem inject edid, i nic się nie zmienia. Ma ktos jeszcze jakiś pomysł?
  7. Próbowałem Wygląda na to ze kext odczytuje informacje z edid w nie taki sposób jak powinien, albo Framebuffer nie chce współpracować z monitorem. Zastosowywałem już takie metody jak - zmiana id karty graficznej, monitora ale za każdym razem nie chciał wtedy się załadować kext SNB. Co dziwo w Linuksie świeci ładnie i w Windowsie tez, czyżby to oznacza ze system przekłamuje EDID monitora ? Wie ktoś jak wydobyć EDID w Ubuntu ? Sprobuję jeszcze taka metoda, wstrzykne do Clovera, moze podzala.
  8. Została kupiona matryca zamienna. Podczas wymiany na podobny model w jednym z systemów operacyjnych ekran ma ciemne odcienie, tak jakby był przygaszony (Mac OS X Mavericks). Powyżej kąta 90 stopni, ekran zaczyna wyświetlać w negatywie. Matryca jest typu LED, podświetlenie ma sprawne. Na pozostałych systemach (Windows, Linux) matryca działa poprawnie, nie ma negatywu, pod katem wyższym niż 90 stopni, świeci jak jej poprzednik. Karta graficzna to Intel HD 3000 wbudowana, Procesor Intel Core i3, drugiej Generacji (2011 rok). Po usunięciu rozszerzenia jadra Mac OS X (AppleIntelSNBGraphicsFB) ze startu matryca wyświetla poprawnie z pełną jasnością, bez defektu negatywu, ale bez akceleracji i natywnej rozdzielczości. Poprzednia matryca - LTN156AT19-001, zamiennik LTN156AT19-803. Bardzo prosze o pomoc (szczególnie od Oswaldini-ego).
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.