Jump to content

Specter

Members
  • Content Count

    28
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Specter last won the day on July 21

Specter had the most liked content!

Recent Profile Visitors

63 profile views
  1. Hej, dla potomnych - bo jestem pewien że lada chwila pojawią się pytania Clover od wersji 2.5 czyli release 5018 i wyższe zmienia strukturę folderów i nie jest kompatybilny z automatycznym aktualizowaniem ze starszych wersji! Próba zaktualizowania Clovera w klasyczny sposób zakończy się czarnym ekranem przy próbie bootowania systemu, przed chwilą mnie to spotkało Trzeba ręcznie przenieść drivery do nowej struktury katalogów. Nowa struktura to: /drivers/BIOS (zamiast /drivers64) /drivers/UEFI (zamiast /drivers64UEFI) /drivers/off (wyłączane drivery na potrzeby testów, nie będą ładowane) Co zrobić: 1. Przed aktualizacją klasycznie backup EFI na jakiegoś pena, żeby uniknąć niespodzianek i problemów - a tym razem ryzyko podwójne! 2. Ręcznie przenieść dotychczasowe foldery do nowej struktury - czyli całą zawartość /drivers64UEFI do /drivers/UEFI i tak dalej 3. Zainstalować nowego Clovera z pliku .pkg i zaktualizować potrzebne drivery 4. Upewnić się że nie brakuje niczego potrzebnego i że mamy komplet jaki mieliśmy 5. Reboot i test czy system wstanie na nowym Cloverze CloverConfigurator czy inne Updatery nie podołają, trzeba zrobić to ręcznie. W załączniku screen ze strukturą folderów która u mnie działa po aktualizacji do 5018.
  2. Wydawała mi się najbardziej uniwersalnym sposobem na pokazanie skali i rozmiaru obudów, ale może powinienem był użyć banana
  3. Może ktoś akurat będzie zainteresowany - alternatywa dla Maców Mini Mam na sprzedaż kilka sztuk (8-10) mobilnych i wydajnych jednostek, składanych i optymalizowanych na specjalne zamówienie przez firmę Hypercube. Pracują na procesorach Intel i5-4570 @ 3,20 GHz, a wyposażone zostały w 8GB pamięci Kingston HyperX 1600 Black. Dysk SSD Kingston z odczytem i zapisem do 450mb/s oraz najlepsza w tym segmencie płyta w formacie ITX Asrock B85-M, bogato wyposażona ze świetną sekcją zasilania. W tym formacie nasze benchmarki w programach Adobe wykazały, iż wygrywa z płytami ASUSa. Ponadto obudowa, (chyba) najmniejsza na rynku z zasilaczem 300W, to ewenement, ponieważ normalnie małe obudowy ITX maja maksymalnie 180-200W - a u nas w tym formacie mamy 300W zasilanie, co pozwala w tej konfiguracji wykorzystać kartę Nvidii GT630. Ta grafika wystarcza do płynnej pracy z viewportem wspieranych aplikacji jak Cinema 4D czy płynne renderowanie w Premiere Pro. Dodatkowo to najwydajniejsza karta z serii GeForce 6xx która jest jeszcze jedno-slotowa. Tylko Zotac i EVGA robią takie karty, reszta niestety (tak jak ASUS), posiada pasywne chłodzenie, którego nie udało się zmieścić do malutkiej obudowy. Komputery w takiej konfiguracjo dodatkowo podkręciliśmy oraz zoptymalizowaliśmy BIOS i sterowniki pod oprogramowanie graficzne z którego korzystamy na szkoleniach. W ten sposób otrzymaliśmy dodatkowe 30% wydajności w stosunku do wyjściowej konfiguracji. Podsumowując - specyfikacja urządzeń: ITX Asrock B85-M i5-4570 @ 3,20 GHz Nvidia GT 630 8 GB RAM Kingston HyperX 1600 Black SSD Kingston 128GB Każdy komputer w pakiecie z boxem i licencją Windows 8, ze zrobionym upgradem do Win 10 Home. Wrzucam ogłoszenie tutaj, bo instalowałem na tych komputerach hackintosha i system działał świetnie - konfiguracja jest w pełni kompatybilna i działa bezproblemowo na gotowych forumowych configach z UniBootX Na życzenie mogę preinstalować macOS zamiast Windowsa przed wysyłką albo odbiorem komputera. Komputery można odebrać osobiście w Warszawie, mogę też w każdej chwili przygotować je do wysyłki. Sprzedam po 1400zł / sztuka, przy zakupach powyżej 3 sztuk możemy dodatkowo ponegocjować
  4. Też jestem ciekawy. Jest jakiś sposób żeby uwzględnić aktualne taktowanie procesora po OC bez ręcznego wpisywania wartości na sztywno?
  5. Działa, sam mam podobny - ALE! uważaj, bo to nie jest w dzisiejszych czasach dobre rozwiązanie. Czytnik masz na USB 2.0 (teoretycznie), chociaż z doświadczenia wiem że te tańsze rozwiązania i tak pełnych prędkości 2.0 nie trzymają. Jest to problematyczne o tyle, że jeśli przewalasz z kart duże ilości danych (np. nagrywasz wideo w 4K i przynosisz z każdej sesji po 50-70GB materiału), kopiowanie ich przez taki czytnik zajmuje długie godziny. Nie ma szans, żeby taki czytnik zapewnił Ci prędkości transferu oferowane przez nowe karty pamięci. Dużo lepszym rozwiązaniem są zewnętrzne czytniki wspierające USB 3.0, które kupisz łatwiej i w podobnej cenie, a transfery będą znacznie, ZNACZNIE lepsze i w rezultacie będzie się z nimi pracowało lepiej, mimo że trochę mniej wygodnie. Przerabiałem ze 3 różne czytniki 3.5", dalej mam w maszynie zamontowany, a pliki kopiuje i tak przez MacBooka Pro na zewnętrzny dysk bo zwyczajnie sprawdza się to lepiej przy dużych ilościach danych. Niestety.
  6. Potwierdzam działa też z Mojave i właśnie zrobiłem update do 10.14.1. Clover r4741 wstaje wreszcie na ApfsDriverLoader-64.efi, dłużej walczyłem z AptioMemoryFix - ale rozwiązanie podane przez 314TeR wyżej pomogło, też miałem w configu slide=0 i usunięcie tego parametru spowodowało pomyślne uruchomienie systemu Dla porządku i ostatecznego potwierdzenia, w załączniku wrzucam aktualne drivers64UEFI - sporo z tym grzebałem i mieszałem na przestrzeni ostatniego miesiąca, obecnie wydaje mi się że wygląda tak jak powinno ale chciałbym to potwierdzić - czy któregoś z tych driverów mogę albo powinienem się jeszcze pozbyć, czy to rzeczywiście optymalna lista? Nie używam FileVault więc wydaje mi się, że kilka z tych driverów mógłbym jeszcze skasować - tylko czy ma to w ogóle sens? System wydaje się działać dobrze i stabilnie ale będę uważnie testował
  7. 314TeR, jak zwykle doskonale wszystko tłumaczysz i bardzo Ci dziękuje, zawsze dużo dowiaduje się z Twoich postów. Miałem na myśli oczywiście AptioMemoryFix nie AptioInputFix, czyli chodzi o #4 z którym system również nie wstawał. Nie rozumiałem różnic między tymi driverami, teraz sprawa jest dla mnie dużo jaśniejsza. Jednak - jestem prawie pewien, że NVRAM działa w moim przypadku poprawnie na #1, nie jestem pewien czy dobrze identyfikuje jego działanie ale - aktualizacja przeszła pomyślnie, z 10.13.6 do 10.14 przebiegła bezproblemowo i bez mojego udziału - w Cloverze automatycznie bootował się najpierw instalator, a potem sam system bez żadnej mojej ingerencji. Pamięta wybieraną ostatnio partycje po restarcie i bootuje z niej bez problemu. FaceTime i iMessage działają bez przeszkód, ustawienia wszystkie również pamięta. W takiej sytuacji chyba mogę wykluczyć niedziałający NVRAM? Webdrivery Nvidii również nie są dla mnie problemem, bo specjalnie robiąc upgrade glitchującej 660 zakupiłem GTX 780 który jako chyba ostatni działa na natywnym sterowniku systemowym Czy w takiej sytuacji mogę spokojnie zostać na r4700/#1, czy powinienem mimo wszystko cofnąć się do r4658 i spróbować odpalić system na #4? Oprócz tego nie rozumiem - dlaczego wyłączać działanie tych sterowników w DisableDrivers zamiast po prostu usunąć je z drivers64UEFI? Efekt będzie ten sam, prawda? Zastanawia mnie również kwestia apfs.efi vs ApfsDriverLoader-64.efi. Czy dobrze rozumiem, że oba drivery robią to samo tylko drugi jest znacznie nowszy i poleca się jego użycie? Tak jak napisałem, przy załadowanym ApfsDriverLoader-64.efi Clover 4695/4700 u mnie w ogóle nie startował (zarówno z apfs.efi obok jak i bez niego). Partycja systemowa jest u mnie przekonwertowana na APFS. No i wreszcie - co dokładnie przetestować żeby się przydać? mogę wrzucić OsxAptioFixDrv z powrotem do DisableDrivers i spróbować uruchomić system. Jeśli blokowanie działa to nie powinien się podnieść, jeśli wstanie to znaczy że faktycznie problem jest w działaniu tej blokady i to będzie pierwszy trop - czy tak? Ewentualnie może lepiej nawet - dorzucić do driverów wszystkie pozostałe i wpisać je do blokowanych, powinno wtedy wstać bez żadnych zmian jeśli ta blokada działa poprawnie. Jeśli nie wstanie, to znaczy że trop był dobry i tutaj coś jest nie halo, wtedy zerknąć na logi i szukać potwierdzenia?
  8. A jednak właśnie rozwiązałem problem. Dla potomnych - może w takim razie się przyda: Clover 4700 w moim przypadku wymagał posprzątania drivers64UEFI i nie chciał wystartować na takim samym zestawie na jakim używałem dotychczas wszystkich wersji do 4334. Gryzły się OsxAptioFixDrv z OsxAptioFix2Drv POMIMO zawarcia tego drugiego w configu w sekcji Disable Drivers. Musiałem usunąć OsxAptioFix2Drv i zostawić wyłącznie jedną wersje drivera czyli w moim przypadku w configu ze stopki jest to OsxAptioFixDrv. O czym w sumie trąbią na lewo i prawo w opisach tych driverów ale wcześniej to działało i wydaje mi się że tak jest wciąż w forumowym bootloaderze UniBootX? Przy okazji zrobiłem testy wszystkich pozostałych (nowszych i z tego co rozumiem bardziej polecanych bo wciąż rozwijanych?) wersji czyli OsxAptioFix3Drv i AptioInputFix i taki sam error był w każdym przypadku tak długo jak jedynym driverem nie będzie OsxAptioFixDrv. Niestety chwilę później pojawił się kolejny problem przy następnym driverze i Clover w ogóle nie chciał mi wystartować, nawet nie ładował interfejsu - z jakiegoś powodu nie działa u mnie ApfsDriverLoader-64.efi, a próbowałem podmienić go zgodnie ze znalezioną gdzieś podpowiedzią. Póki w drivers64UEFI nie było starego apfs.efi Clover również w ogóle nie wstawał! Właśnie zrobiłem pomyślnie update do 10.14 i zdaje się że wszystko działa stabilnie jak wcześniej, używam Clovera r4700 a w drivers64UEFI mam pliki takie jak w załączniku. Kexty w najnowszych wersjach, ale wydaje mi się że w przypadku tego problemu nie miały nic do gadania @314Ter - zerknij na swoje drivers64UEFI i sprawdź czy nie masz tam kilku driverów AptioFix bo dokładnie takie same objawy miałem przez długi czas testowania tego na przestrzeni ostatnich dwóch dni a wydaje mi się, że właśnie na Twoim configu bazowałem swojego Clovera.
  9. Cześć, Próbuje od 2h zaktualizować Clovera z 4334 na najnowszą wersje (4700), żeby zrobić update z 10.13.6 do 10.14 i niezależnie od tego co bym robił, kończy się to czarnym ekranem bez loga Apple i zwisem permanentnym Zrobiłem aktualizacje: 1) samego Clovera 2) kextów - Lilu, WhateverGreen, AppleALC, USBInjectAll 3) driverów ogólnie wszystkiego co powinno mi być potrzebne. Sam Clover podnosi się bez problemu, ale systemu już nie odpala, aktualizacji jeszcze nie zrobiłem więc nie wstaje High Sierra - momentalnie blackscreen i zwis bez loga Apple. Walczę z tym od dłuższej chwili, wykluczyłem następujące problemy: 1) złe kexty - przywróciłem stare kexty i to nie pomogło, cofnąłem wersję Clovera na działającą, wrzuciłem nowe kexty bez instalacji nowszego r Clovera - system wstaje na zaktualizowanych w pełni kextach przy Cloverze 4334. 2) złe drivery - kombinowałem na różne sposoby, znalazłem gdzieś w internecie podobny problem, gdzie rozwiązaniem było dorzucenie AptioMemoryFix - u mnie nie pomogło, oraz ApfsDriverLoadera - również nie pomogło. Zresztą mam w swoim configu już apfs.efi oraz OsxAptioFixDrv i OsxAptioFix2Drv (jednocześnie - tak było na UnibootX - to dobrze?) i śmiga na tym stabilnie. 3) zła wersja Clovera - robiłem pierwotnie update do 4700 z Clover Configuratora, później wziąłem 4995 z buildu 314TeRa w dziale o Mojave - na jednym i na drugim dokładnie ten sam efekt. W chwili obecnej mam już zaktualizowane kexty, drivery i ogólnie wszystko, został sam Clover - bootuje z 4334 bez problemu, wystarczy że podmienię sam plik CLOVERX64.efi na ten z 4995 lub 4700 i system przestaje się podnosić. Przywrócenie tego jednego pliku do 4334 powoduje że problem znika Config wzięty z UniBootX i pracowałem dosłownie na stockowym UniBootX pod Z77 z configiem lekko dostosowanym pod mój sprzęt i iMessage. Błąd jaki dostaje na -v widać na zdjęciu, jest to: ERROR!!! Load prelinked kernel with status (0x80...) Error loading kernel cache (0x9) Gdzie popełniam błąd? Dzięki za pomoc.
  10. Mam najnowszy dostępny BIOS do swojej płyty, który modyfikowałem kilka lat temu wg jakiegoś tutoriala - czy potrzebnie, nie wiem, ale hex editorem coś w nim grzebałem przed pierwszą instalacją wtedy chyba jeszcze 10.9 bo gdzieś przeczytałem że tak trzeba działa raczej bez przeszkód, OC robiłem bez problemu i trochę w biosie wtedy grzebałem. Swoją drogą dawno nic o modyfikacjach biosu w kontekście instalacji macOS nie czytałem - czyżby nowe płyty już żadnych zmian nie wymagały czy może ta technika wymarła przez jakieś aktualizacje? Config clovera wzięty z forumowego UniBoot X - wcześniej pracowałem na swoim własnym configu zrobionym jeszcze zanim forumowe się pojawiły, ale ok. miesiąc temu robiłem update 10.11 -> 10.13 przez App Store i korzystając z okazji przeskoczyłem na UniBootX w wersji dla Ivy Bridge - Z77. Oczywiście podmieniłem SN, uruchomiłem iMessage i tak dalej - wszystko bez przeszkód, w działaniu samego systemu żadnej różnicy na zmienionym configu nie zaobserwowałem - działa tak samo dobrze jak działał Też trochę liczyłem na to że oficjalny config rozwiąże ten problem ale niestety nic się nie zmieniło. Jedyne czego nigdy nie naprawiłem to Sleep - zasypia i wstaje, ale po wybudzeniu wydajność mocno spada, wszystko się tnie i ogólnie niedomaga, pomaga reboot który mimo to daje się spokojnie wykonać. Może to jakiś trop? Niewiele w config ingerowałem, zaktualizowałem tylko niedawno Lilu i pozostałe kexty dla porządku. Klawiatura - zgadza się, ALU 2007 - po prostu nie startuje póki nie uruchomi się system, potem działa już bez problemów do całkowitego wyłączenia komputera - po samym "uruchom ponownie" w Cloverze na ogół działa. Żadna inna klawiatura USB nie wykazuje u mnie takiego zachowania i pozostałe działają w BIOSie bez problemu. Faktycznie wygląda to trochę tak jakby leciała po USB HID z UEFI, ale w takiej sytuacji czemu działają wszystkie inne pozostałe a te od Apple działają tylko po restarcie systemu? Zastanawiam się jeszcze czy to nie jest jakaś kwestia USB1/USB2, bo ALU 2007 CHYBA działa po protokole USB 1.0? Istnieje szansa, że pozostałe klawiatury które sprawdzałem działają przez 2.0 - ale to ślepy strzał, nie wiem czy może mieć znaczenie i tylko gdybam. Ten problem miałem na 2 zupełnie różnych configach, kilku wersjach Clovera, z różnymi kextami - i TYLKO dla klawiatur Apple spośród ~6-7 które na przestrzeni lat sprawdzałem. Na dwóch egzemplarzach tej płyty głównej z różnymi peryferiami, w jednym kompie z czytnikiem kart, w drugim bez, ogólnie w różnych konfiguracjach portów USB. W jaki sposób mogę zweryfikować działanie poszczególnych driverów efi? Chętnie pociągnąłbym temat głębiej jeśli jest jakaś szansa na rozwiązanie tego problemu, może przy okazji wyjdą jakieś inne kwiatki w systemie o których mogłem nawet nie wiedzieć a przy okazji je uporządkuje... Dzięki 314TeR za wyczerpujące odpowiedzi
  11. Zrobiłem 3 dni temu update do 10.13.6 i póki co nie zauważyłem u siebie różnicy w działaniu Magic Keyboarda i Trackpada po BT... ale może wszystko przede mną A komputer w jakim względzie może niedomagać? Serio, od blisko 3 lat zmagam się z tym problemem korzystając z Magic Keyboarda po USB (wersja z klawiaturą numeryczną, płaskie klawisze, przewodowa), klawiatura działa bezbłędnie wszędzie i w każdym systemie oprócz samego Clovera - tam po prostu nie działa i już, testowałem różne kexty, Legacy USB Mode w BIOSie, w końcu z poczucia bezsilności olałem temat i nigdy nie udało mi się znaleźć rozwiązania tego problemu. Nie działały również inne egzemplarze Magic Keyboarda (testowałem łącze 3 różne - wszystkie w wersji USB), a wszystkie inne dowolne klawiatury (przypadkowe chińczyki i Logitechy) działały bez problemu, również na tym samym porcie USB bo to też oczywiście sprawdzałem w każdą stronę. Czasem pomagał restart i po uruchomieniu ponownym komputera (a nie włączeniu od zera "na zimno") klawiatura działała co w sumie wydaje mi się jeszcze dziwniejsze, ale nie było to regułą więc w rezultacie cały czas trzymałem (i trzymam dalej) drugą klawiaturę pod biurkiem. Już dla samej przyzwoitości i satysfakcji chętnie znalazłbym odpowiedź w drugim bliźniacznym hackintoshu (ten sam config/płyta główna/procesor) występuje identyczny przypadek i ma dokładnie tą samą przypadłość.
  12. Ok, czyli - na tym donglu Keyboard nie pójdzie, bo w UEFI również nie działa - ale czemu nie działa również starszy Magic Keyboard podpinany po USB? Inne klawiatury USB działają, Apple nie. To jest USB więc teoretycznie powinien? Zauważyłem, że czasem odpala po reboocie - czyli po uruchomieniu komputera na świeżo nie działa, trzeba po wyświetleniu bootloadera zrobić reset i wtedy często zadziała - chociaż nie jest to regułą i czasem też nie pomaga. W BIOSie "Legacy USB" ustawione na Enabled - ale zmiana na Auto ani Disabled nic nie zmienia. Klawiatury Apple nie działają nawet po USB. Co może być przyczyną? I po drugie w takim razie - czy zmiana na BCM94360CD sprawi, że Magic Keyboard 2 i Touchpad 2 będą działały w Cloverze i BIOSie? Po przeczytaniu Twojego tematu na forum rozumiem że tak ale jest zamknięty od jakiegoś czasu - nie sprzedajesz już tych kart? Nie da się już kupić?
  13. Hej, Od dłuższego czasu zmagam się z problemem niedziałającej klawiatury Apple w Cloverze. Obecnie używam Magic Keyboard 2 bo BT - ale problem występował już wcześniej, bo przesiadłem się na 2 ze starszego Apple Keyboard z numpadem (po kablu USB), który o dziwo również w Cloverze nigdy mi nie zadziałał - dziwne o tyle, że inne klawiatury po USB działają bez problemu, również po tym samym porcie. Mam dual boota macOS/Win więc działanie klawiatury jest dla mnie dość ważne mam obecnie cały czas pod biurkiem drugą klawiaturę która działa bez problemu, ale jest to dość uciążliwe i nie ukrywam że chętnie bym się jej pozbył myślałem że problem zniknie po zmianie klawiatury na 2, ale jest to samo. Config stabilny, Clover 4334 obecnie ale był w międzyczasie kilkukrotnie aktualizowany i nie sądzę żeby to była kwestia wersji. Dongle BT 4.0 Orico, działa w mac OS bez problemu, pod Win również - plug and play jakby natywnie. Nie działa w Cloverze żadna klawiatura Apple, ani po USB ani po BT, innych producentów działają. Po zabootowaniu systemu działa od razu bez problemu. Jakieś pomysły?
  14. Będziesz zadowolony z GTXa. Aby odczuwać niedobór mocy w przypadku 1070 musiałbyś myślę robić naprawdę sporej skali projekty, a z moich doświadczeń z całym pakietem Adobe wciąż Nvidia nie ma sobie równych. Renderowanie z akceleracją CUDA działa zdecydowanie lepiej od OpenCL i Premiere ma lepsze wsparcie dla kart Nvidii niż Radeonów. Wkładaj 1070 i nie martw się na zapas, o ile dobrze wiem jedyne co będziesz musiał zrobić to zainstalować webdrivery - ale oficjalnie wydane przez producenta. Radeony w sprzętach Apple są montowane od stosunkowo niedawna, a jeszcze całkiem świeże karty mają natywne wsparcie w macOS. Sam montuje 4K w Premiere i Ae oraz eksperymentuje z Davinci i kupiłem ostatnio 780 GTX, działa bezproblemowo a wąskim gardłem i tak w moim odczuciu są obecnie dyski - chociaż z M2 problem powinien zniknąć
  15. Niestety AMD dla mnie odpada, nie pracuje w FCP a głównie z aplikacjami Adobe - do montażu używam Premiere, ewentualnie sporadycznie DaVinci. Tutaj support dla Nvidii jest znacznie lepszy i wydajnościowo biją na głowę Radeony, szczególnie z użyciem CUDA - różnica zawsze była i wciąż jest kolosalna Zdecydowałem się zaryzykować z GTX 780 i dostałem B1 - dla potomnych: Wszystkie informacje o problemach z 780 (Rev. B1 są zdaje się nieaktualne! Zotac 780 GTX OC Edition, 3GB, Revision B1 - to karta jaką kupiłem. Wsadziłem ją zamiast MSI GTX 660 która zaczęła powodować problemy w High Sierra, na czystym configu clovera, bez webdrivera - działa wszystko od strzału. System podniósł się bez chwili zawahania, informacje w Ten Mac poprawne, rozpoznaje kartę idealnie, działa wszystko i bez żadnych glitchy - łącznie z rzeczami które ponoć zawsze sprawiały problemy w tej karcie - niepotrzebnie tyle czytałem i się stresowałem przed zakupem działa QE/CI, akceleracja OpenCL (nie crashuje), poprawnie wyświetlają się png i wszystko inne w Preview. Nie zauważyłem jeszcze żadnego problemu, będę jeszcze próbował ją dodatkowo podkręcać. System 10.13.5 - High Sierra, driver systemowy, bez żadnych zmian w Cloverze i wypełniania id, dodatkowych kextów czy injectów. iMac 13,2. Paczka forumowa z UniBootX. Tym samym GTX 780 jest chyba najmocniejszą i najwyższą kartą graficzną wspieraną natywnie w macOS przez system bez zewnętrznych driverów, w dodatku w pełni kompatybilną - poprawcie mnie jeśli się mylę? A póki co polecam
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.