Jump to content

mje

Members
  • Content Count

    140
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by mje

  1. Używałem na Macbooku Pro 2012 przez tydzień czasu i wróciłem z powrotem do High Sierry, na uśpieniu bateria spadała po 30% przez noc. Wydajność, płynność animacji itp na pewno na +, ale niestety przez to usypianie musiałem wrócić do High Sierry
  2. Pendrive bootowalny powinien być zrobiony w schemacie GUID, inaczej clover Ci go nie zobaczy.
  3. Do góry w Narzędziach dyskowych zaznacz opcję z zakładki Widok > Pokaż wszystkie urządzenia, bo najwidoczniej próbujesz tylko sformatować samą partycje, a nie cały dysk, poniżej screen. Klikasz przy formatowaniu na cały dysk.
  4. Z czystej ciekawości wymieniłem pastę ponownie z MX-2 na Grizzly Krynout i jestem zaskoczony. W spoczynku na pulpicie na MX-2 temperatura na rdzeniu nie spadała poniżej 50 stopni, a teraz na Krynout mam 39 stopni na pulpicie?????? Wymieniłem ze względu, że na YouTube jak oglądałem to wszyscy albo wymieniali na Grizzliego albo na płynny metal. Poniżej zamieszczony screen z renderowania video 1080p
  5. Póki co jestem zadowolony. Podobno MX-2 pogorszył się względem poprzednich lat, bo jest bardziej gęsty, tak wyczytałem bo myślałem o Arcticu 5, a jakby ktoś szukał śrubokrętów precyzyjnych to polecam Xiaomi Wiha, po prostu LUX śrubokręty jak w tej cenie. Wszystko od Apple można nimi rozebrać bez problemu. Oczywiście przy zakupie Macbooka typ mi powiedział, że pasta była wymieniana i Mac jest przygotowany do sezonu. Jak odkręciłem pokrywę to tylko od tej strony był wyczyszczony, a od strony CPU była warstwa kurzu..
  6. Wyczyszczony cały układ, pasta wymieniona na MX-2. Pasta raczej nie była wymieniana od 2013 roku, bo był kamlot. Temperatury w LuxMarku zbite z 86 stopni do 77 bez FanControla.
  7. Jak kilka lat temu instalowałem OSX pierwszy raz to bez problemu wyciągnąłem wszystkie potrzebne informacje z tego forum... Więc najwidoczniej nie chce Ci się szukać i trochę pomyśleć. Nikt Ci tu nie będzie pomagał z wszystkim od zera. Instalacja samego OSX nie należy do łatwych na zwykłym PC, jeżeli Ty masz już problem z wypaleniem pendrive to co dopiero będzie przy odpowiednim ustawienia clovera. Poszukaj na tym forum, a napewno znajdziesz jak to zrobić z poziomu Windowsa.
  8. Póki co najwyższą temperature Mac osiągnął przy pobieranie Mojave z AppStore, bo aż 90 stopni. Nawet w LuxMarku i Cinbenchu tyle nie osiągnął bo max 80 st. Czekam aż przyjdą mi śrubokręty i wymienię pastę na Thermal Grizzly Kryonaut i zobaczymy czy będzie jakaś poprawa.
  9. Jeżeli chcesz wypalić z poziomu windowsa to Ci nie pomogę bo mi to było łatwiej i szybciej pobrać VMWare, wrzucić obraz OSX i wypalić tak żeby to miało ręce i nogi. Jak wypalałem zawsze z poziomu windowsa programem TransMac to nigdy ten pendrive nie startował. Samego clovera na windowsie wypalasz Win32 Disk Imager, pobierasz UniBootX, klikasz zapisz w Win32Disk Imager i podajesz źródło .IMG pobranego UniBootX
  10. A jakie temperatury osiągasz Piter i jakiej wersji systemu uźywasz?
  11. Po pierwsze chcesz wypalić pendrive z poziomu Windowsa czy np. Wirtualnej maszyny z jakimś OSX? Jak zaczynasz przygodę to najlepiej mieć 2 pendrivy. 1 z samą instalką, a 2 z cloverem.
  12. A nadal używasz Sierre? Czy już coś nowszego? I jak u Ciebie z temperaturami? Myślę o repastingu procka, temp. pod maksymalnym obciążeniem wahają się w granicach 75-80st nie wiem czy to normalne? Tylko, że u mnie na pokładzie i5 3210M
  13. Witam. Posiada ktoś jakiś sprawdzony ram do Macbooka Pro Mid 2012 13", dorwałem go w okazyjnej cenie ale niestety z 8GB ram. Jeźeli tak prosiłbym nazwę, bądź link do jakiegoś sklepu, abym mógł zakupić. Aktualnie w maku są jakieś kości 1867MhZ
  14. Co do głośności Nitro+ 590 to też jest suszarka.. Posiadam nowego RX 590 i czeka na kupca, a ja nabyłem GTX 1070 ti. RX po undervoltingu 74 stopnie w stresie wiatraki 1200 rpm a GTX 60 stopni i 400 rpm. Jeżeli zależy komuś na kulturze pracy to AMD to kompletne szambo w porównaniu do nvidii. Jedyny minus to taki, że nie ma driverow na Nvidie od mojave..
  15. W configu syfu tyle nawalone, że to nie ma prawa ruszyć. Ściągnij gotowa paczkę Unibootx z tej strony i podmień config.plist i kexty z folderu z77 bodajże
  16. Najlepiej postaw wirtualke w VirtualBoxie z OS i wypal normalnie pendrive z poziomu Mac'a, a nie przez jakieś unibeasty.
  17. Coś Ci sie gryzie w configu, ja mam czysciutki config.plist do tego najnowsze Lilu + WEG i RX 590 Nitro + rusza bez zajakniecia. Podrzuc swoj config na poczatek i daj screena wszystkich kextow jakie uzywasz.
  18. Najnowszy Lilu oraz Whatevergreen i karta rusza od strzała.
  19. Pytanie czy kolega nie mial tego problemu co ja. Niby monitor byl dobrze wykrywany, a najwidoczniej dawal zly sygnal z gpu do monitora przez to mialem problem z ziarnistoscia obrazu. Najbardziej bylo to widoczne na miniaturkach malych np. na Youtube. Pomogl sposob od 314ter http://hamac.pl/topic/8953-marginesy-przy-bootowaniu-clover%C5%82adowanie-osx-monitor-rozpoznany-jako-tv/
  20. Właśnie używam najnowszej bety.. Dziwne, ze inni renderuja w 15 sekund na 580. Wszystko u mnie ok z konfiguracja, bo benchmarki na wysokich poziomach tak samo iGPU, wiec dziwna sprawa.. Moze wlasnie przez tą bete
  21. Aktualnie nie mam zastrzeżeń do działania tego zestawu tylko dziwne, że test BruceX renderuje mi ponad 40 sekund... Geekbench: https://browser.geekbench.com/v4/cpu/12279816
  22. @314TeR dzięki wielkie, skrypt pomógł. Dziwne bo monitor był normalnie wykrywany wraz z modelem, ale najwidoczniej przesyłał zły sygnał do GPU. Odrazu całkiem inaczej wykryło go w zakładce Monitor>Kolor Jeszcze jedno pytanko. Czy karta nie powinna być widoczna w zakładce PCI oraz czy jeżeli mam iGPU włączone w biosie i działa ono prawidłowo przy renderowaniu to czy nie powinno być widoczne również w zakładce Grafika?
  23. Dam znać za kilka dni czy coś pomogło, bo aktualnie jestem w delegacji.
  24. Jednak to nie jest powodem tego problemu. Mojave tylko wyłączyło wygładzanie subpixeli na fontach, a ja mam tak na całym monitorze, najbardziej widoczne jest to na obrazkach, na windowsie nie ma tego problemu. Zainstalowałem z ciekawości HighSierre i jest ten sam problem, więc albo problem leży po stronie monitora i rozdzielczości 2560x1080 (na Nvidii tego nie było), albo po stronie źle skonfigurowanego configu.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.