Jump to content

man_of_the_oak

R.E.D.
  • Content Count

    832
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    9

man_of_the_oak last won the day on September 28

man_of_the_oak had the most liked content!

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location:
    Kraków

Recent Profile Visitors

656 profile views
  1. BIOS mam ustawiony tak: Zmiana na 0B001204 niestety również nie pomogła:
  2. Tak to aktualnie wygląda, opcji "Multi-monitor" nie kojarzę ze swojego BIOS-u:
  3. U mnie nie działa, chociaż mam poprawne ig-platform-id...
  4. Pozwolę sobie odgrzebać stary temat - zauważyłem, że na mojej konfiguracji nie działa AirPlay - orientuje się ktoś jaka może być tego przyczyna? Wszelkie usługi pokroju Hand-off, iMessage, AirDrop etc. działają bez najmniejszych problemów... Piszę o tym akurat tutaj, gdyż z tego co wiem AirPlay jest zależne od karty graficznej.
  5. W opisie dot. metody manualnej mamy jeszcze to: https://dortania.github.io/OpenCore-Post-Install/usb/manual/manual.html#bluetooth O ile dobrze pamiętam, u mnie przed ustawieniem tego portu na 255 system w ogóle nie widział BT, przy czym mowa o BT wbudowanym w BCM94360CD. U innych znowu niepoprawne ustawienie powoduje problemy ze sleepem, tutaj przykład: https://www.tonymacx86.com/threads/solved-broadcom-wifi-bluetooth-card-sleep-issue.251385/ Najpewniej sytuacja wygląda zupełnie inaczej w przypadku BT podpinanego do standardowego portu USB. Osobiście raczej bym nie ustawiał takich portów na internal, nie wydaje się to mieć sensu.
  6. Tutaj jest parę słów odnośnie kwestii ustawiania portów na internal: https://dortania.github.io/OpenCore-Post-Install/usb/intel-mapping/intel.html
  7. A czy ustawiłeś port, pod który podpięty jest BT na internal (255)?
  8. Jak wygląda u Ciebie kwestia USB? USBInjectAll/mapowanie? Możesz podesłać output z IORegistryExplorer?
  9. O, to wszystko wyjaśnia! Wielkie dzięki! Rozumiem, że gdyby w przypadku mojej płyty głównej było wsparcie dla USB-BC, nie musiałbym niczego szczególnego robić, aby działało pod macOS?
  10. Rzeczywiście, sprawdziłem i wedle standardu jest 500 mA. Ciekawi mnie jednak do czego w takim razie odnosił się producent w tym fragmencie:
  11. Na Twoim miejscu rozważyłbym jednak użycie OpenCore. Osobiście uważam, że jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż Clover, a jego dokumentacja powinna Ci w zupełności wystarczyć do postawienia systemu. https://dortania.github.io/OpenCore-Install-Guide/
  12. Edit: Sprawa wyjaśniona - problem nie był związany z samym Hackintoshem. Okazało się, że winowajcą był kabel, którego używałem w formie przedłużenia do zbyt krótkiego kabla dołączonego z interfejsem. Udało mi się znaleźć sposób reprodukcji opisywanego problemu poprzez wysyłanie wiadomości MIDI - gdy łączyłem się z wykorzystaniem wspomnianej przedłużki, po paru chwilach od wysyłki pierwszych wiadomości interfejs przestał je przetwarzać, a później zaczynały się dziać inne cuda (np. brak przesyłu dźwięku na monitory, pomimo obecności urządzenia w systemie). Wystarczyło jednak podpiąć się bezpośrednio, z użyciem innego, krótszego kabla i wszystko wróciło do normy. Daję znać dla potomnych ^_~ Co prawda nie podejrzewałem, abym coś źle ustawił przy użyciu USBMap, natomiast zrobiłem od nowa mapowanie z Hackintool. Rozpiska, którą przygotowałem dla swojej płyty przy tej okazji: Trochę dziwne są dla mnie pary HS09/SS05 i HS10/SS06, gdyż z tego co widzę w tutorialach, zawsze numeracja HS**/SS** jest zgodna, ale upewniłem się wielokrotnie i nie zrobiłem tutaj błędu. Finalny rezultat mapowania: Zasadniczo dokładnie to samo, co uzyskałem z USBMap. Tam również ustawiłem PR11, PR21 jako internal, do tego HS06, pod które mam podpięty Bluetooth. Porty wyłącznie USB 2.0 (HS13, HS14) connector jako USB 2.0, zaś dla HS** będących przy tym częścią USB 3.0, pozostawiłem to samo co dla odpowiadającego SS**. Co jednak zwróciło moją uwagę, gdy grzebałem w sieci: https://support.focusrite.com/hc/en-gb/articles/360003921499-Scarlett-4i4-3rd-Gen-power-requirements O ile dla urządzeń USB 3.0 jestem w stanie uzyskać 900mA, o tyle z interfejsem dostarczony został kabel USB-C na USB 2.0 (dopiero teraz się zorientowałem), a na nim mam taki rezultat: Przykład dla pendrive USB 3.0 podpiętego do tego samego portu: Mamy dostępne natężenie 900 mA... Co więcej, zwróćcie uwagę, że magistrale USB 2.0 (to chyba u mnie PR11 i PR21) nadal nie są używane, pomimo podpięcia myszy i klawiatury do portów USB 2.0 (HS13, HS14, dla przypomnienia). Z tego co jednak widzę, jest to standardowe działanie (cytat z https://www.tonymacx86.com/threads/a-beginners-guide-to-creating-a-custom-usb-ssdt.272505/ ) Nie powinno mieć to jednak wpływu na działanie portów, przynajmniej tak sądzę. Czy istnieje możliwość "podbicia" dostępnego natężenia dla USB 2.0, skoro w teorii powinno być dostępne? W przeciwnym razie chyba zaopatrzę się w kabel USB-C -> USB 3.0 i spróbuję w ten sposób... Z ciekawości sprawdziłem na MacBooku i tam także wbija dostępne dla tego urządzenia natężenie 500 mA...
  13. Skorzystaj po prostu z forumowego UniBootX - jest tam ogólny config pod Z87 i Z97.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.