Jump to content

Najrad

Members
  • Content Count

    950
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    12

Najrad last won the day on November 20 2019

Najrad had the most liked content!

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location:
    Podhale
  • Interests
    montaż wideo

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. masz złe AAPL,ig-platform-id dla iGPU. To którego użyłeś jest dla iGPU aktywnego. Jeżeli chcesz używać iGPU do wspomagania kodowania, a monitor/y masz podpięte do dGPU, powinieneś użyć 0300913E
  2. przygotowałem 0.6.0 według zaleceń pod CL: https://dortania.github.io/OpenCore-Install-Guide/config.plist/coffee-lake.html#intel-bios-settings i mam problem z godziną po wybudzeniu kompa. Po prostu godzina się nie aktualizuje. Muszę wejść w preferencje czasu, kliknąć kłódkę, podać hasło i w momencie zaakceptowania hasła godzina się natychmiast aktualizuje. Ktoś wie jaki parametr poprzestawiać, aby było jak w wersji 0.5.9 ?
  3. Już jest. Można aktualizować.
  4. Mam taki śmieszny problem z AppStore. Za ch....e nie pokazuje mi dostępnych uaktualnień. Wchodzę w zakładkę uaktualnienia, a tam " wszystkie programy są aktualne" Jak wejdę w "kupione" to też przy programach mam opcję "otwórz" ale jak kliknę ikonkę np. Pixelmator.pro i przejdę do opisu programu, to wtedy zmienia mi się "otwórz" na "aktualizuj" i można zaktualizować program. Problem jest taki, że nie wiem kiedy wychodzą uaktualnienia, bo nie mam żadnego info na ikonie AppStore. Można coś z tym zrobić? System to Catalina 10.15.4
  5. Clover 5112 naprawia to co skaszanił 5109, ale dzięki igfxfw=2 system z WEG wydaje się wreszcie pracować tak jak powinien - ze 100% obciążeniem iGPU ( przynajmniej w teście zrobionym vdeoproc-em) no i odzyskałem wyjścia DP Sprawdzę to jeszcze w FCPX. Dzięki za link.
  6. Czy jest na forum ktoś, kto ma "tip top" odpalone iGPU+dGPU na procesorze i9 9900K+ mobo Z390 ? Chodzi mi o pełne wykorzystanie iGPU ( w trybie dyskretnym) podczas kodowania h264. Mam z tym kłopot od kiedy używam Cataliny. Przy użyciu WEG - pod Cloverem jak i na Open Core - iGPU obciążone jest w ok 30% . Jak tylko załaduję system bez WEG, to natychmiast iGPU obciążona jest tak jak należy w 100%. To znaczy tak było do Clover w wersji 5107. Wczoraj testowo wgrałem wersję 5109 i ...wykorzystanie iGPU spada do ok 30% i powoduje podobny efekt jak z użyciem WEG. Wyłączanie WEG nie przynosi już pełnego odblokowania iGPU. Stan mam taki, że czy to z WEG, czy bez, iGPU zachowuje się tak samo - czyli działa na 30%. W OpenCore jest natomiast lepiej. Bez WEG, iGPU pracuje dalej na maksymalnej częstotliwości 1.20GHz. Na razie wróciłem do Clover 5107 i zastanawiam się nad przesiadką na OpenCore na stałe, ale chciałbym ogarnąć jakoś ten problem. Dlatego potrzebuję konsultacji, albo "rzucenia okiem" na konfig kogoś, komu to działa idealnie.
  7. Nie wiesz przypadkiem gdzie w tej nowej wersji jest schowana opcja a'la fixRTC??? Po restarcie zdarza mi się, że komputer botuje się z "the system has posted in safe mode" i muszę wejść do biosu i wyjść z niego, żeby można było wczytać system. Wiem oczywiście, że można to wyłączyć w samym bios, ale nie chcę tego robić. Czy "Fix RTC _STA bug" to jest to czego szukam?
  8. A jak jest z OpenCore? 0.5.6 wystarczy? Sprawdzone - działa.
  9. Nie będę tworzył nowego tematu, bo moje pytanie mieści się w zasadzie w temacie tego wątku, jaki dysk NVMe o pojemności 1-2TB warto kupić do cięższych zadań? Np do tworzenia Library dla FCPX? Po skończeniu projektu - raz na dwa tygodnie - Lib byłby usuwany i na jego miejsce tworzony nowy z nowym projektem. Te Liby mają w moim przypadku wielkości ok 0,5TB, więc praca jest w miarę intensywna.
  10. Zawsze to jakiś trop slide=0 już było i zarówno z nim jak i bez niego... nie ma różnicy. W bios mam 128MB, wie posprawdzam mniejsze wartości, a później większe. Zobaczymy.
  11. Czy ktokolwiek zna rozwiazanie problemu?
  12. No to spoko. Wygląda na to, że działa OK.
  13. Po sortowaniu istotnie zaczyna działać. Niepokoi mnie tylko ubogi wpis w IOregu, przy DSDT był taki jak pokazywał danielosx86, teraz został wykastrowany.Tak ma być? Test NVRAM przechodzi poprawnie, po restarcie wszystko jest w pamięci.
  14. @AlPaczino Tak zorientowałem się tym bardziej, że mam tam przecież dodane SSDT-EC.aml. Może istotnie to pomoże.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.