Jump to content

Najrad

Members
  • Content Count

    944
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    12

Everything posted by Najrad

  1. Nie wiesz przypadkiem gdzie w tej nowej wersji jest schowana opcja a'la fixRTC??? Po restarcie zdarza mi się, że komputer botuje się z "the system has posted in safe mode" i muszę wejść do biosu i wyjść z niego, żeby można było wczytać system. Wiem oczywiście, że można to wyłączyć w samym bios, ale nie chcę tego robić. Czy "Fix RTC _STA bug" to jest to czego szukam?
  2. A jak jest z OpenCore? 0.5.6 wystarczy? Sprawdzone - działa.
  3. Nie będę tworzył nowego tematu, bo moje pytanie mieści się w zasadzie w temacie tego wątku, jaki dysk NVMe o pojemności 1-2TB warto kupić do cięższych zadań? Np do tworzenia Library dla FCPX? Po skończeniu projektu - raz na dwa tygodnie - Lib byłby usuwany i na jego miejsce tworzony nowy z nowym projektem. Te Liby mają w moim przypadku wielkości ok 0,5TB, więc praca jest w miarę intensywna.
  4. Zawsze to jakiś trop slide=0 już było i zarówno z nim jak i bez niego... nie ma różnicy. W bios mam 128MB, wie posprawdzam mniejsze wartości, a później większe. Zobaczymy.
  5. Czy ktokolwiek zna rozwiazanie problemu?
  6. No to spoko. Wygląda na to, że działa OK.
  7. Po sortowaniu istotnie zaczyna działać. Niepokoi mnie tylko ubogi wpis w IOregu, przy DSDT był taki jak pokazywał danielosx86, teraz został wykastrowany.Tak ma być? Test NVRAM przechodzi poprawnie, po restarcie wszystko jest w pamięci.
  8. @AlPaczino Tak zorientowałem się tym bardziej, że mam tam przecież dodane SSDT-EC.aml. Może istotnie to pomoże.
  9. OK spróbuję za godzinkę i dam znać.
  10. Na moim Asusie Prime Z390 A (bios 0903) SSDT nie działa. Tylko DSDT z patchem załatwia sprawę.
  11. U mnie tak nie działa Musi być DSDT, wtedy jest OK
  12. Po dodaniu do DSDT... działa - w każdym razie IOreg pokazuje to samo co na Twoim screenie i w raporcie systemowym w rozszerzeniach też "jest załadowany"
  13. W IOreg go nie ma, tak samo AppleIntelPCHPMC.kext - jest widoczny w raporcie systemowym, ale nie załadowany. Uzywałbym tego DSDT od Mald0na, ale ono powoduje ( podobnie jak WEG) przytkanie iGPU.
  14. Czy ta tabela jest tylko dla Gigabyte? Wyciągnąłem z archiwum DSDT od Mald0na... i rzeczywiście ta poprawka tam jest zawarta. Sama łatka SSDT niestety u mnie ( AsusPrimeZ390-A) nie działa. Zrobiłem DSDT w Cloverze, ale ma 2 errory i ponad 90 warningsów, a sam nie wiem jak to poprawić, wie na razie czekam co napiszecie dalej.
  15. tak, jak się poprawnie zrobi, czyli co mamy poprawić/zrobić? ten screen to podczas pracy FCPX? Ja już przywykłem do pracy bez WEG, jest płynnie i z pełnym wykorzystaniem iGPU. Wysłałem Ci swoje EFI, więc mógłbyś wskazać nam drogę...
  16. @Estrax Może Ty mi wyjaśnisz... do czego tak naprawdę ten WhateverGreen jest niezbędny? W moim przypadku ( komp ze stopki na Z390) po użyciu parametru -wegoff iGPU dostało kopa podczas pracy w FCPX. fakt odcięło mi porty DP przy botowaniu, ale HDMI i DVI działają. U mnie z WEG iGPU pracuje na 1/4 mocy a na 100% dopiero przy kodowaniu, natomiast jak wyłączę WEG to już podczas montażu filmu iGPU pracuje płynnie i w zakresie 0-100%.
  17. Nie. Nie używam DSDT Mald0na. Na nim iGPU jest "zatkana" nawet przy kodowaniu. NVRAM odpalam przez Kext Emuvariable. Teraz składam film bez WEG i wszystko działa jak pod Mojave, szybko, sprawnie, bez zacięć, iGPU działa płynnie w zakresie od 0 do 1.20GHz . Zaczekam na następną wersję WEG i zobaczymy co będzie. Co tracę nie uzywając WEG?
  18. Problemy zaczęły się od 10.15.1 ( wersji 10.15.0 nie instalowałem) co zbiegło się z uaktualnieniem WEG do wyższej wersji, bo na starym występował black screen . Coś kodowałem do h265, ale były to krótkie klipy i tylko testowo, więc nie zwróciłem uwagi na konsekwencje, ale pliki wynikowe były OK. Jeszcze potestuje system bez WEG i zobaczę jak to chodzi podczas pracy, a później spróbuję z nowszym - jak wyjdzie - WEG. Poza tym mój problem polega na... mizernym wykorzystywaniu iGPU podczas pracy w programie FCPX - ok 30% mocy - co skutkuje tym, że podgląd z 2 kamer 1080 50p w multicamie mi się strasznie tnie, a zwykły plik 4k z drona również nie odtwarza się płynnie. Po usunięciu WEG wszystko wraca do normy... iGPU przy pracy na timeline śmiga na 100% w trudnych momentach montażowych, wspomniane klipy się nie tną. Jest jeszcze jeden problem który nie występuje na Mojave i którego nie jestem w stanie w ogarnąć. To pliki z kamery Canon C100 mik, ale to nie temat na dziś i na pewno nie jest temu winien WEG, bo bez niego też zjawisko występuje.
  19. Nie... wpadłem na to wczoraj wieczorem...
  20. Po aktualizacji Mojave do Cataliny borykam się z odczuwalnym spadkiem wydajności FCPX. Pomimo przyzwoitej maszyny widać gołym okiem, że coś jest nie tak, multicamy 50p tną się niemiłosiernie ( nie optymalizowane), pliki 4k z Mavica też nie działają płynnie, natomiast kodowanie do pliku wynikowego jest szybkie i tu nie mam zastrzeżeń. Zauważyłem, że podczas pracy w programie, iGPU pracuje maksymalnie z 1/4 mocy ok 0,35GHz, a podczas kodowania osiąga pełną moc 1,2 GHz. Trafiłem gdzieś w necie na opinie, że FCPX przyspiesza znacznie po pozbyciu się WhateverGreen. No to się pozbyłem i ... program odżył. 4k z Mavica śmigają swobodnie nawet z podwójna prędkością odtwarzania i z nałożoną korekcją kolorów, multicamy już mi się nie tną a obciążenie iGPU podczas odtwarzania timeline znów osiąga 1.2GHz ( czyli pełną moc). Jedynym minusem jest czarny ekran na obu złączach DP w moim RX580, ale za to obraz jest na HDMI oraz DVI. Ponieważ WhateverGreen używam od bardzo dawna, już mi z głowy wyleciało jakie będą konsekwencje pozbycia się go z systemu - poza black screen na DP i tymi śmiesznymi różowymi kreskami podczas botowania. Mogę się go pozbyć, czy lepiej jednak zostawić?
  21. Po wywaleniu WEG, iGPU pracuje na 100% zarówno podczas kodowania, jak i w trakcie podglądu materiału na timeline. Z WEG, iGPU podczas montażu- czyli normalnej pracy na timeline - obciążona jest jedynie w 1/4 w rezultacie pliki 4k np z Mavica tną się lekko przy podglądzie, natomiast kodowanie pliku wynikowego obciąża iGPU również w 100%. Minusem pozbycia się WEG jest czarny ekran.... w moim przypadku na obu wyjściach DP. Natomiast HDMI i DVI dają obraz.
  22. Problem z DSDT od Mald0na jest tylko taki, że podczas pracy grafika intela jest przytkana, pracuje na 1/3 mocy podczas kodowania, a bez DSDT hula na 100%. Pisałem mu o tym, ale stwierdził, że nie wie dlaczego. Jego sprzęt chodzi jako iMacPro, więc iGPU ma wyłączone. Ja naromiast uparcie trzymam się iMac 19.1 czyli "po Bożemu" więc uzywam emulacji i czekam, aż coś się zmieni.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.