Jump to content

Uniwersalne Legacy AppleHDA dla ALC882 883 888 1200 892 1150 dla Yosemite 10.10 , El Capitan 10.11

Recommended Posts

Co do mojego posta odnośnie CodecCommandera dla ALC1150: http://hamac.pl/topic/10139-uniwersalne-legacy-applehda-dla-alc882-883-888-1200-892-1150-dla-yosemite-1010-el-capitan-1011/?p=119976

Na tej samej wersji mobo ale na różnych BIOSach jest inny efekt - obstawiam winę biosu albo obecność windowsa tylko na jednym kompie - na jednej mobo działa, na drugiej nie.

Zmieniłem w niedziałającej w probilu dla ALC1150 wartość "Sleep Nodes" na true. Poniżej zamieszczam tylko fragment z info.plist dotyczący ALC1150:

<key>Realtek ALC1150</key>
				<dict>
					<key>Custom Commands</key>
					<array>
						<dict>
							<key>Command</key>
							<data>
							AgUABw==
							</data>
							<key>Comment</key>
							<string>0x20 SET_COEF_INDEX 0x07</string>
							<key>On Init</key>
							<true/>
							<key>On Sleep</key>
							<true/>
							<key>On Wake</key>
							<true/>
						</dict>
						<dict>
							<key>Command</key>
							<data>
							AgR8sA==
							</data>
							<key>Comment</key>
							<string>0x20 SET_PROC_COEF 0x7CB0</string>
							<key>On Init</key>
							<true/>
							<key>On Sleep</key>
							<false/>
							<key>On Wake</key>
							<true/>
						</dict>
					</array>
					<key>Send Delay</key>
					<integer>300</integer>
					<key>Sleep Nodes</key>
					<true/>
					<key>Update Nodes</key>
					<true/>
				</dict>

Sprawa jest cały czas w obserwacji ale wygląda na to, że działa.

u mnie (Z97-C) widzi urządzenia audio, ale non przełącza słuchawki na głośniki i dźwięku brak. Wgrany eapdfix i codeccomander.

O dziwo działa audio przez hdmi, ale to miałem zrobione wcześniej. Pomoże ktoś?

Sprawdź czy masz wyłączony depop w biosie. 

Przełączanie między źródłami to błąd Apple chyba. Wywal EAPDFix i CodecCommander bo ta płyta ich nie wymaga, ponadto nie powinny być oba jednocześnie !

Oba wywalone

Sprawdź czy masz wyłączony depop w biosie. 

depop wyłączyłem i bez zmian.

Najlepsze jest to, że teraz na windows też nie ma dźwięku i objawy identyczne. Skacze ciągle od słuchawek do głośników i brak dźwięku.

...

Przedni panel walnął na kompie.

...

Jednak nie jest to taka jasna sprawa. Po użyciu Waszego sposobu urządzenia są, ale dźwięku brak w głośnikach. Co ciekawe audio hdmi działa i ma się dobrze.

Próbowałem też użyć applehda patchera i tam była do wyboru (po wybraniu alc892) na jednym z nich (na 885 chyba) uwalało dźwięk na amen. Nawet po wejściu do windowsa miałem ten sam problem, że urządzenia się przełączały jak głupie. Ostatecznie musiałem wyjąć baterię z płyty i na windowsie wszystko działa i przedni panel też. Czy to możliwe, że majsterkowanie software'owe na macu może też szkodzić na windows?

• 1 month later...
  • 3 months later...
  • 3 weeks later...

U mnie na Gigabyte Z97X Gaming 3 ( ALC1150 ) i El Capitan 10.11.2 po patchowaniu dźwięk jest tylko na przednim panelu. Po sleep/wake up dźwięk jest. Ale dlaczego nie ma na tylnym wyjściu dźwięku to nie wiem, na VoodooHDA był ten sam problem ... z tymże tam po sleep/wake up dźwięku już nie było.

OK sprawa z tylnym panelem rozwiązana. Automatycznie co prawda nie wykrywa do którego złącza został podłączony jack i trzeba ręcznie zmienić port w Settings->Sound na jedno z wyjść liniowych. Domyślnie jest Headphone i to jest tylko dla przedniego panelu.