314TeR Posted May 9, 2016 Author Report Share Posted May 9, 2016 Podany config mam w katalogu OEM/ASUS-Z87 A Twoja płyta nazywa się "ASUS-Z87"? marcinogi7 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinogi7 Posted May 9, 2016 Report Share Posted May 9, 2016 Pisałem z pamięci, oczywiście chodzi o folder Z87-PRO, z którego config działa, bo grafika startuje poprawnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted May 9, 2016 Author Report Share Posted May 9, 2016 To prześledź jeszcze raz wszystko dokładnie. Gdzieś musi być coś inaczej. Przebuduj jeszcze raz cache. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinogi7 Posted May 9, 2016 Report Share Posted May 9, 2016 Problem rozwiązany. Kexta kopiowałem z pendrive na dysk i coś nie chciało ruszyć. Pobralem jeszcze raz i skopiowałem bezpośrednio z folderu downloads. Ruszyło od ręki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 Co do mojego posta odnośnie CodecCommandera dla ALC1150: http://hamac.pl/topic/10139-uniwersalne-legacy-applehda-dla-alc882-883-888-1200-892-1150-dla-yosemite-1010-el-capitan-1011/?p=119976 Na tej samej wersji mobo ale na różnych BIOSach jest inny efekt - obstawiam winę biosu albo obecność windowsa tylko na jednym kompie - na jednej mobo działa, na drugiej nie. Zmieniłem w niedziałającej w probilu dla ALC1150 wartość "Sleep Nodes" na true. Poniżej zamieszczam tylko fragment z info.plist dotyczący ALC1150: <key>Realtek ALC1150</key> <dict> <key>Custom Commands</key> <array> <dict> <key>Command</key> <data> AgUABw== </data> <key>Comment</key> <string>0x20 SET_COEF_INDEX 0x07</string> <key>On Init</key> <true/> <key>On Sleep</key> <true/> <key>On Wake</key> <true/> </dict> <dict> <key>Command</key> <data> AgR8sA== </data> <key>Comment</key> <string>0x20 SET_PROC_COEF 0x7CB0</string> <key>On Init</key> <true/> <key>On Sleep</key> <false/> <key>On Wake</key> <true/> </dict> </array> <key>Send Delay</key> <integer>300</integer> <key>Sleep Nodes</key> <true/> <key>Update Nodes</key> <true/> </dict> Sprawa jest cały czas w obserwacji ale wygląda na to, że działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamiPL Posted May 16, 2016 Report Share Posted May 16, 2016 na 10.11.5 bez zająknięcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hottt Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 u mnie (Z97-C) widzi urządzenia audio, ale non przełącza słuchawki na głośniki i dźwięku brak. Wgrany eapdfix i codeccomander. O dziwo działa audio przez hdmi, ale to miałem zrobione wcześniej. Pomoże ktoś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 Przełączanie między źródłami to błąd Apple chyba. Wywal EAPDFix i CodecCommander bo ta płyta ich nie wymaga, ponadto nie powinny być oba jednocześnie ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted May 17, 2016 Author Report Share Posted May 17, 2016 u mnie (Z97-C) widzi urządzenia audio, ale non przełącza słuchawki na głośniki i dźwięku brak. Wgrany eapdfix i codeccomander. O dziwo działa audio przez hdmi, ale to miałem zrobione wcześniej. Pomoże ktoś? Sprawdź czy masz wyłączony depop w biosie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hottt Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 Przełączanie między źródłami to błąd Apple chyba. Wywal EAPDFix i CodecCommander bo ta płyta ich nie wymaga, ponadto nie powinny być oba jednocześnie ! Oba wywalone Sprawdź czy masz wyłączony depop w biosie. depop wyłączyłem i bez zmian. Najlepsze jest to, że teraz na windows też nie ma dźwięku i objawy identyczne. Skacze ciągle od słuchawek do głośników i brak dźwięku. ... Przedni panel walnął na kompie. ... Jednak nie jest to taka jasna sprawa. Po użyciu Waszego sposobu urządzenia są, ale dźwięku brak w głośnikach. Co ciekawe audio hdmi działa i ma się dobrze. Próbowałem też użyć applehda patchera i tam była do wyboru (po wybraniu alc892) na jednym z nich (na 885 chyba) uwalało dźwięk na amen. Nawet po wejściu do windowsa miałem ten sam problem, że urządzenia się przełączały jak głupie. Ostatecznie musiałem wyjąć baterię z płyty i na windowsie wszystko działa i przedni panel też. Czy to możliwe, że majsterkowanie software'owe na macu może też szkodzić na windows? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
exe909 Posted July 5, 2016 Report Share Posted July 5, 2016 Witam, robię wszystko tak jak w poradniku w pierwszym poście, lecz niestety nadal nie wykrywa mi audio nie wiem dlaczego tak się dzieje walczę z tym już kilka dni.. Płyta Z97 PRO GAMER + ALC1150 Mój config: https://www.dropbox.com/s/771eqjmzswd658p/config.plist?dl=0 edit: działa. Niepotrzebnie zmieniałem config Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
knara Posted October 29, 2016 Report Share Posted October 29, 2016 jak odpalic ALC892 pod Sierra? na Capitanie wszystko chodzilo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted October 29, 2016 Author Report Share Posted October 29, 2016 Niestety nie będę już rozwijał dalej tego rozwiązania. Wynik mojej pracy postaram się wysłać autorowi AppleALC i mam nadzieję, że zostanie zaaplikowany. Na tę chwilę zainteresuj się: http://hamac.pl/topic/13066-applealc-audio-bez-modyfikacji-plik%C3%B3w-systemowych/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macsurf Posted November 18, 2016 Report Share Posted November 18, 2016 U mnie na Gigabyte Z97X Gaming 3 ( ALC1150 ) i El Capitan 10.11.2 po patchowaniu dźwięk jest tylko na przednim panelu. Po sleep/wake up dźwięk jest. Ale dlaczego nie ma na tylnym wyjściu dźwięku to nie wiem, na VoodooHDA był ten sam problem ... z tymże tam po sleep/wake up dźwięku już nie było. OK sprawa z tylnym panelem rozwiązana. Automatycznie co prawda nie wykrywa do którego złącza został podłączony jack i trzeba ręcznie zmienić port w Settings->Sound na jedno z wyjść liniowych. Domyślnie jest Headphone i to jest tylko dla przedniego panelu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted November 18, 2016 Author Report Share Posted November 18, 2016 Ja już nie będę rozwijał dalej autorskiego rozwiązania. Wszystkim polecam przejście na AppleALC: http://hamac.pl/topic/13066-applealc-audio-bez-modyfikacji-plik%C3%B3w-systemowych/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts