arthe Posted October 28, 2014 Report Share Posted October 28, 2014 Potwierdzam działanie i dodaje to co kolega wyżej - po restarcie należy przebudować ponownie cache kext wizardem i zrobić ponowny reboot. Specyfikacja: Gryphon Z87 / ALC892 / 10.10 oficjalny / Clover Poniżej wklejam ustawienia w Cloverze dla mojej wersji: 1. Chodzi o zamieszczenie: <key>Arguments</key> <string>kext-dev-mode=1</string> <key>Boot</key> <dict> <key>DefaultVolume</key> <string>Yosemite</string> <key>Fast</key> <false/> <key>Log</key> <false/> <key>Timeout</key> <integer>0</integer> <key>Arguments</key> <string>kext-dev-mode=1</string> </dict> 2. Chodzi o zamieszczenie: <key>Audio</key> <dict> <key>Inject</key> <string>7</string> </dict> <key>Devices</key> <dict> <key>Audio</key> <dict> <key>Inject</key> <string>7</string> </dict> <key>FakeID</key> <dict> <key>ATI</key> <string>0x683D1002</string> </dict> </dict> 3. Chodzi o zamieszczenie: <dict> <key>Comment</key> <string>ALC892 patch</string> <key>Find</key> <data>ixnUEQ==</data> <key>Name</key> <string>AppleHDAController</string> <key>Replace</key> <data>kgjsEA==</data> </dict> <key>KernelAndKextPatches</key> <dict> <key>KextsToPatch</key> <array> <dict> <key>Name</key> <string>IOAHCIBlockStorage</string> <key>Find</key> <data>QVBQTEUgU1NEAA==</data> <key>Replace</key> <data>AAAAAAAAAAAAAA==</data> </dict> <dict> <key>Comment</key> <string>ALC892 patch</string> <key>Find</key> <data>ixnUEQ==</data> <key>Name</key> <string>AppleHDAController</string> <key>Replace</key> <data>kgjsEA==</data> </dict> </array> <key>AppleRTC</key> <false/> <key>AsusAICPUPM</key> <false/> <key>Debug</key> <false/> <key>KernelCpu</key> <false/> <key>KernelLapic</key> <false/> </dict> PS: Bardzo dziękuję autorowi i osobom trzecim, które swoim wkładem ułatwiają nam życie! Dzięki Panowie jesteście wielcy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudzielec Posted October 28, 2014 Report Share Posted October 28, 2014 Na Gryphonie Z87 z ALC892, Yosemicie 10.10 oraz Cloverze dźwięk śmiaga aż miło. 314TeR jesteś wielki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jbl485 Posted October 29, 2014 Report Share Posted October 29, 2014 Postawiłem jeszcze raz system i tym razem udało się uruchomić dźwięk. Widocznie inject audio w cloverze nie działa zbyt dobrze. Popchałem to przez dsdt, w cloverze został tylko patch na applehdacontroler. Płyta to msi p35-neo2/fir (ALC888/888t) i działa na niej wszystko po standardowych poprawkach w dsdt. Dzięki wielkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted October 29, 2014 Author Report Share Posted October 29, 2014 Postawiłem jeszcze raz system i tym razem udało się uruchomić dźwięk. Widocznie inject audio w cloverze nie działa zbyt dobrze. Popchałem to przez dsdt, w cloverze został tylko patch na applehdacontroler. Płyta to msi p35-neo2/fir (ALC888/888t) i działa na niej wszystko po standardowych poprawkach w dsdt. Dzięki wielkie Wspominałem o tym, że dla ALC888 i ALC882 nie działa inject audio w cloverze... notabene warto by spojrzeć w kod i wysłać poprawkę developerom, na pewno ją dodadzą, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnon Posted October 29, 2014 Report Share Posted October 29, 2014 Wspominałem o tym, że dla ALC888 i ALC882 nie działa inject audio w cloverze... notabene warto by spojrzeć w kod i wysłać poprawkę developerom, na pewno ją dodadzą, 314TeR, uważasz, że jest sens instalować na ALC892? Czy może lepiej inne rozwiązania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arielvanp Posted October 29, 2014 Report Share Posted October 29, 2014 314TeR, uważasz, że jest sens instalować na ALC892? Czy może lepiej inne rozwiązania? dla ALC892 na z87 lepszego rozwiazania nie ma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arielvanp Posted October 30, 2014 Report Share Posted October 30, 2014 zmieniasz AAnsEA== <key>KernelAndKextPatches</key> <dict> <key>KextsToPatch</key> <array> <dict> <key>Comment</key> <string>ALC1150 patch</string> <key>Find</key> <data> ixnUEQ== </data> <key>Name</key> <string>AppleHDAController</string> <key>Replace</key> <data> AAnsEA== </data> </dict> </array> </dict> na kgjsEA== dla 892 <key>KernelAndKextPatches</key> <dict> <key>KextsToPatch</key> <array> <dict> <key>Comment</key> <string>ALC1150 patch</string> <key>Find</key> <data> ixnUEQ== </data> <key>Name</key> <string>AppleHDAController</string> <key>Replace</key> <data> kgjsEA== </data> </dict> </array> </dict> Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnon Posted October 30, 2014 Report Share Posted October 30, 2014 Wiem, właśnie zauważyłem, dlatego zanim napisałeś, usunąłem post EDIT: Niestety, na ALC892 nie działa. Wszystko zrobione według poradnika. Config.plist na pewno dobrze zrobiony, kext wrzucony do /System/Library/Extensions. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted October 30, 2014 Report Share Posted October 30, 2014 Działa na 100%, zaufaj mi. Siadaj do tematu jeszcze raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnon Posted October 30, 2014 Report Share Posted October 30, 2014 Heh, przede wszystkim, źle to opisałem, sorry System w ogóle się nie uruchamia, ładowanie staje w około 40%. Dobrze, że mam "pendrive ratunkowy" z cloverem, inaczej do systemu bym się nie dostał EDIT: Już wiem, co źle zrobiłem Poprawię i dam znać EDIT2: Jednak nie działa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted October 30, 2014 Report Share Posted October 30, 2014 Jeżeli po zmianie w config.plist nie odpala komp to zrąbałeś strukturę pliku - popraw nawiasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meeron Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 Potwierdzam, że na ALC892 dźwięk śmiga bez zastrzeżeń - dzięki 314TeR Logic 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m8kbv Posted November 2, 2014 Report Share Posted November 2, 2014 Potwierdzam działanie na Z87 Extreme4 (ALC 1150) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barylatko Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 Mam pytanie. Jeżeli podzuciłbym tutaj Modyfikowane AppleHDA i HDAEnablera na którym działa mój dzwięk czyli ADI 1988B to czy 314TeR podjąłbyś się zrobienia Legacy Hda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cosby Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 Nie mordujcie ale przeleciałem całe internety i prostych czynności nie ogarniam z tego jakże cennego dla mnie tematu. Podpowiecie? Po wpisaniu: sudo cp -R AppleHDA_Uniwersal_ALC8xx_v1.1.kext /System/Library/Extensions dostaję komunikat: cp: AppleHDA_Uniwersal_ALC8xx_v1.1.kext: No such file or directory Dalej więc nie idzie mi ta robota. Plik oczywiście zapodaję w odpowiednie miejsce… O co chodzi ??? Jeszcze lamerskie pytanie bo w sumie nikt nie pisze o zapewne prostej tej czynności: Gdy piszecie by dodać do clovera patch czy inject - chodzi o wklejenie kodu do config.plist? Jeśli tak to wszystko jasne poza tym że nie znajduje mi pliku jak wyżej. Po zapodaniu go dostaję dosłownie po 10 sek taki komunikat: Nie można użyć rozszerzenia systemowego Rozszerzenie systemowe „/System/Library/Extensions/AppleHDA_Uniwersal_ALC8xx_v1.1.kext” zainstalowano nieprawidłowo i nie nadaje się do użycia. Spróbuj zainstalować ponownie lub skontaktuj się z producentem produktu, aby uzyskać nowszą wersję. No to się kontaktuję z adminem co to wyprodukował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m8kbv Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 Nie mordujcie ale przeleciałem całe internety i prostych czynności nie ogarniam z tego jakże cennego dla mnie tematu. Podpowiecie? Po wpisaniu: sudo cp -R AppleHDA_Uniwersal_ALC8xx_v1.1.kext /System/Library/Extensions dostaję komunikat: cp: AppleHDA_Uniwersal_ALC8xx_v1.1.kext: No such file or directory w terminalu wklepujesz "copy cp -R" I TERAZ PRZESUWASZ AppleHDA_Uniwersal_ALC8xx… do terminalu, po czym wklejasz "/System/Library/Extensions" u mnie to by wygladało tak: sudo cp -R /Users/m8kbv/Desktop/a.kext /System/Library/Extensions (ponieważ przykładowo kext o nazwie "a" mam na pulpicie) chodzi o wklejenie kodu do config.plist? -tak jest;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cosby Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 Dzięks !!! Działam i dam znać czy prostak też to potrafi uruchomić. Przycisk DONATE dla admina potem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted November 3, 2014 Author Report Share Posted November 3, 2014 Mam pytanie. Jeżeli podzuciłbym tutaj Modyfikowane AppleHDA i HDAEnablera na którym działa mój dzwięk czyli ADI 1988B to czy 314TeR podjąłbyś się zrobienia Legacy Hda? Obejrzeć mogę, ale niczego nie obiecuję... Bez dostępu do układu, (w wypadku ADI nigdy nie miałem okazji robić), niechętnie się podejmuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cosby Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 No nic, dałbym głowę że wszystko jest zrobione jak w opisie. Dźwięku brak. Czy może być dlatego że pierwszy raz uruchomiłem to za szybko i clover spatchował AppleHDA.. dla AAnsEA== a nie dla mojej 892? W wolnej chwili na sraczu może ktoś zerknie na aktualny mój config? Miło by było <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd"> <plist version="1.0"> <dict> <key>Boot</key> <dict> <key>Arguments</key> <string>npci=0x2000 kext-dev-mode=1</string> <key>DropSSDT</key> <string>Yes</string> <key>Fast</key> <false/> <key>Log</key> <false/> <key>Timeout</key> <integer>5</integer> </dict> <key>Devices</key> <dict> <key>Audio</key> <dict> <key>Inject</key> <string>7</string> </dict> </dict> <key>GUI</key> <dict> <key>Custom</key> <dict> <key>Entries</key> <array> <dict> <key>Disabled</key> <false/> <key>Hidden</key> <string>Always</string> <key>Path</key> <string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string> <key>VolumeType</key> <array> <string>External</string> <string>Internal</string> </array> </dict> <dict> <key>Disabled</key> <false/> <key>FullTitle</key> <string>CD/DVD</string> <key>Hidden</key> <false/> <key>Path</key> <string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string> <key>Title</key> <string>CD/DVD</string> <key>VolumeType</key> <string>Optical</string> </dict> <dict> <key>Disabled</key> <false/> <key>FullTitle</key> <string>Windows</string> <key>Hidden</key> <false/> <key>Path</key> <string>\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi</string> <key>Title</key> <string>Windows</string> </dict> </array> </dict> <key>CustomIcons</key> <false/> <key>Language</key> <string>pl:30788</string> <key>Mouse</key> <dict> <key>Enabled</key> <false/> </dict> <key>Scan</key> <dict> <key>Entries</key> <true/> <key>Legacy</key> <true/> <key>Tool</key> <true/> </dict> <key>TextOnly</key> <false/> <key>Theme</key> <string>bootcamp</string> </dict> <key>Graphics</key> <dict> <key>Inject</key> <dict> <key>ATI</key> <false/> <key>Intel</key> <false/> <key>NVidia</key> <false/> </dict> <key>PatchVBios</key> <false/> </dict> <key>KernelAndKextPatches</key> <dict> <key>AppleRTC</key> <true/> <key>AsusAICPUPM</key> <true/> <key>Debug</key> <false/> <key>ForceKextsToLoad</key> <array> <string>\System\Library\Extensions\IONetworkingFamily.kext</string> <string>\System\Library\Extensions\IOAudioFamily.kext</string> <string>\System\Library\Extensions\IOPCIFamily.kext</string> </array> <key>KernelCpu</key> <false/> <key>KernelLapic</key> <false/> <key>KernelPm</key> <false/> <key>KextsToPatch</key> <array> <dict> <key>Find</key> <data> QVBQTEUgU1NEAA== </data> <key>Name</key> <string>IOAHCIBlockStorage</string> <key>Replace</key> <data> AAAAAAAAAAAAAA== </data> </dict> <dict> <key>Find</key> <data> RXh0ZXJuYWw= </data> <key>Name</key> <string>AppleAHCIPort</string> <key>Replace</key> <data> SW50ZXJuYWw= </data> </dict> <dict> <key>Comment</key> <string>ALC892 patch</string> <key>Find</key> <data> ixnUEQ== </data> <key>Name</key> <string>AppleHDAController</string> <key>Replace</key> <data> kgjsEA== </data> </dict> </array> </dict> <key>SystemParameters</key> <dict> <key>InjectKexts</key> <true/> </dict> </dict> </plist> Mogłem trochę namieszać w końcówce z dict i array Jeśli jest ok to znaczy że u mnie ta metoda nie działa… albo jestem debilem i jeszcze coś pominąłem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m8kbv Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 "Upewnij się że w /S/L/E masz oryginalne AppleHDA bez jakichkolwiek modyfikacji, usuń inne metody, VoodooHDA itp itd"Czy do tego punktu się zastosowałeś? Może Twój AppleHDA był modyfikowany poprzez wcześniejszą metodę uruchamiania dźwięku?:> Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cosby Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 hmmm... Niby odpalałem jakieś kexty z clovera ale żywcem na tym pliku niczego świadomie nie robiłem. Jak sprwadzić czy jest w stanie fabrycznym? Wystarczy po dacie jak w windows? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted November 3, 2014 Author Report Share Posted November 3, 2014 cosby - składnia OK, natomiast niepotrzebne jest wymuszenie ładowania IOAudioFamily.kext i IOPCIFamily.kext. Także niepotrzebne AppleRTC - przestaw na false. Jeszce raz wykonaj na spokojni kroki, w /S/L/E masz mieć oryginalne AppleHDA - bez jakichkolwiek modyfikacji. DO /S/L/E wgrywasz nowy legacy. Po wgraniu naprawa uprawnień i przebudowa cache, a z kext w cloverze znika jak masz voodo i inne kexty do audio oraz wcześniejsze legacy. Tu latania w kosmos nie ma, skoro innym działa to i u Ciebie też musi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HardcoreQ Posted November 4, 2014 Report Share Posted November 4, 2014 Jeżeli pominąć HDMI, to u mnie wszystko działa idealnie Dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted November 4, 2014 Author Report Share Posted November 4, 2014 Jak uruchamiasz HDMI i czy miałeś wcześniej je... tzn na poprzednim rozwiązaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cosby Posted November 4, 2014 Report Share Posted November 4, 2014 DO /S/L/E wgrywasz nowy legacy. No walczę i nadal nic. Głupio pytać ale lepiej niż nie mieć dźwięku. Tak naprawdę z racji pracy z OSXem nie do końca jeszcze rozumiem co piszecie. Co do reszty już kumam ale co miałeś na myśli pisząc co powyżej??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts