zet120 Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 Założenia: Instalacja na jednym dysku Snow Leo 10.6.2, Win7, Ubuntu9.10 Wybór i uruchamiane systemów z Chameleona Wymagania: Umiejętność instalacji i konfiguracji Snow na posiadanym sprzęcie i odrobina ogólnej wiedzy o sposobach reagowania na nieprzewidziane sytuacje. Mój przykład: Leo Snow instaluję z zewnętrznego dysku USB, popularnego Pena, zatem boot, wybór języka, narzędzia dyskowe, formatujemy cały dysk jako GUID i zakładamy partycje: sda1 - EFI - utworzy się automatycznie sda2 - Snow - hfs+ sda3 - Win7 - FAT32 sda4 - Ubuntu / - FAT32 sda5 - Ubuntu /home - FAT32 sda6 - Ubuntu /swap - FAT32 Na sda2 klasyczna instalacja Snow plus Chameleon, reboot jeżeli działa to do napędu Ubuntu i klasyczna instalacja Tutaj mała uwaga podczas instalacji nie zmieniamy rozmiarów partycji tylko i wyłącznie formatujemu na wybrany system plików w przypadku U.9.10 to np. ext4 Jeżeli do wyboru systemu wybieramy Chameleona to podczas instalacji Ubuntu w oknie z podsumowaniem instalacji wybieramy zaawansowane i tam wskazujemy aby GRUB2 zainstalował się na partycji root czyli według mojego podziału sda4 (domyślnie jest zaznaczone hd0 czyli w mbr) Tak czy owak instalacja Ubuntu rozsynchronizuje tabele partycji zatem start Ubuntu: sudo apt-get install gptsync sudo gptsync /dev/sda efektem tego zabiegu będzie: Na koniec instalacja Win7 z formatowaniem sda3 na NTFS, restart i boot z pena w celu przywrócenia Chameleona i ustawienia aktywnej partycji dla sda2 Kolejny reboot i badamy czy działa, jeżeli uruchamianie Win7 kończy się błędem Status: 0xc000000e to boot z nosnika win7 wybór języka, próba automatycznej naprawy przez sam instalator Win7. Jeżeli instalator Win7 nie wykryje zainstalowanej wersji systemu na dysku to wiersz polecenia i tamże: diskpart list Disk select Disk X -----za X wpisujemy dysk z na którym instalujemy czyli w tym przykładzie 0 list partition select Partition X ------za X partycję z Win7, czyli 3 Active exit Reboot i kolejna próba wykrycia obecności systemu na dysku przez instalator Win7, jeżeli skuteczna to automatyczna naprawa sektora startowego, reboot, boot z Pena i zmiana aktywnej partycji na tą z Chameleonem czyli sda2 P.S. To mój sposób na posiadanie trzech systemów na dysku i uruchamianie z Chameleona. Jeżeli znasz inny podziel się ...... Przy takim podziale dysku i GRUBIE na partycji nie ma problemu z wirtualizowaniem z poziomu Mac OS X w Parallels Win7 z fizycznej partycji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 zet120, Jak zawsze trafnie i konkretnie opisane... Przyklejam poradnik. PS Jak ktoś ma głód wiedzy, to proszę zapoznać się z tym wątkiem: http://hamac.pl/topics7/mac-os-x-i-wind ... d-vt99.htm Jest w nim zawartych wiele szczegółów które mogą pomóc w uruchomieniu nietypowych konfiguracji. PSS nie śmiecić w poradnikach... Reszta poleciała do działu forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yurek3 Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 Zrobilem u siebie troszke inaczej ,a ze wzgledu ,ze ani Linux oraz iPC-MAC nie wykrywa mego RAID-a i tak na RAID mam Windows 7 x32&x64 na osobnym HDD SATA podpietego pod JMicron mam Linuxa i iPC-MAC i do wszystkich systemow dobieram sie poprzez Chamelon RC-3. I wszystko smiga good. Ale powyzsze Guide jest SUPER duze brawa. Good Job. Pozdrawiam PS. Leo Snow instaluję z zewnętrznego dysku USB, popularnego Pena Moglbys opisac krok po kroku jak to zrobiles ,takze mam Leoparda na PenDrive 16GB i z niego chce zainstalowac Snow na HDD. Z gory thanks a lot Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zet120 Posted January 27, 2010 Author Report Share Posted January 27, 2010 Całą procedurę przygotowania PenDrive'a ostatnio opisał 314TeR. http://hamac.pl/topics4/instalacja-reta ... vt1283.htm Mój sposób jest tożsamy z opisanym wyżej z małym wyjątkiem. Na penie tworzę jedną partycję, odtwarzam obraz, instaluję Chameleona plus niezbędne kexty. Dodatkowo aby mieć wszystko "po ręką" po odtworzeniu obrazu w powstałej strukturze plików tworzę folder, w którym umieszczam niezbędne składniki, które posłużą do uruchomienia Snowa już po instalacji na docelowym dysku, czyli rozpakowany folder z Chameleonem, folder Extra z zawartością, plik DSDT, com.apple.Boot.plist, smbios.plist, plik boot oraz kexty, które muszą znaleźć się w S/L/E. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yurek3 Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 Oto dwa przydatne programy do zrobienia boot-owalnego PenDrive i instalacji na LopTop-ie. link poniżej http://osx.mechdrew.com/blog/tag/netbookinstaller-netbookbootmaker/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts