Bart Dawes Posted June 6, 2014 Report Share Posted June 6, 2014 Jak odmontować partycję z MBR (tą 100mb), ba mam drugi dysk z win7. Partycję z systemem odmontowałem z użyciem UUID bo Label nie działał. Jednak partycja z MBR nie ma przypisanego UUID a po label nie działa. Chcę odmontować partycje z MBR ponieważ w konsoli dostałem wpis: .local mds[76]: (Normal) Volume: volume:0x7fa054009e00 ********** Bootstrapped Creating a default store:1 SpotLoc:(null) SpotVerLoc:(null) occlude:0 /Volumes/Untitled gdzie /Volumes/Untitled to właśnie partycja MBR windowsa 7, a nie chcę żeby Mavericks coś tam namieszał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted June 6, 2014 Report Share Posted June 6, 2014 Wyłącz indeksowanie spotlight tej partycji. Stosowna opcja jest w preferencjach systemowych spotlight. Bart Dawes 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bart Dawes Posted June 6, 2014 Report Share Posted June 6, 2014 Spotlight dla tej partycji wyłączam za każdym razem, ale partycja jest widziana jako disk0s1 a czasem disk1s1, przez co ciągle muszę ją tam dodawać bo znika stamtąd, np. po restarcie. Poza tym wolałbym ją odmontować na stałe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted June 6, 2014 Report Share Posted June 6, 2014 Nie wiem jak wykluczasz... ja mam na myśli dodanie tak jak na poniższym screenie - tu np partycja EFI której nie chcę aby indeksował. Bart Dawes 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bart Dawes Posted June 7, 2014 Report Share Posted June 7, 2014 No właśnie tak robię, ale ta partycja raz jest widziana na disk0 a raz na disk1, przez co znika mi stamtąd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted June 7, 2014 Report Share Posted June 7, 2014 Jeśli miesza Ci numerami dysków, to jest jeszcze trik z dodaniem wpisu na dysk, aby spotlight nie indeksował go na jakimkolwiek komputerze z OS X. Spróbuj założyć ukryty plik na tym wolumenie: .metadata_never_index Powinno to wymusić wyłączenie indeksowania go z spotlight. Bart Dawes 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bart Dawes Posted June 11, 2014 Report Share Posted June 11, 2014 Dzięki za podpowiedzi, jednak udało mi się odmontować tą partycję LABEL`em ale musiałem nadać jej inną nazwę bo dla tej co miałem "Untitled" ta opcja nie działała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ab1906 Posted September 30, 2020 Report Share Posted September 30, 2020 Niestety podany w pierwszym poście sposób nie dział już w catalna w samym pliku widnieje informacja Cytat IGNORE THIS FILE. This file does nothing, contains no useful data, and might go away in future releases. Do not depend on this file or its contents Znacie jakieś inne rozwiązanie żeby system nie montował automatycznie wybranych dysków na catalina ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ab1906 Posted September 30, 2020 Report Share Posted September 30, 2020 A więc jest taka opcja działająca na catalinie w aplikacji TinkerTool System Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts