Zuker Posted March 13, 2015 Report Share Posted March 13, 2015 Witam wszystkich. Aktualnie jestem posiadaczem macmini 2012 i7 16gb ram i ssd Wszystko bylo ok do momentu kupna 27" nec-a o rodzielczosci ponad 2500px. Zintegrowana z prockiem grafa nie wyrabia do tego caly maczek spowolnil. Jestem fotografem i potrzebuje sprzetu do lightrooma i photoshopa. Niestety na dzień dzisiejszy alternatywy brak. Macmini 2014 jest wolniejszy od 2012 Emotikon frown a mac pro zaczyna się od 13k Emotikon wink Jedyna opcja jaka mi została to hackintosh. Poczytałem sporo i wybrałem płytę Asrock Z87 Pro3, do tego mam i7 4790k i 16gb ram Znalazłem tutorial z instalacją OS X 10.10 Yosemite i doszedłem do punktu 2. Gdzie mogę znaleźć config.plist i kexts do tej właśnie płyty. Widzę, że kilka osób ma tą płytę a nie potrafię znaleźć tego co mi potrzeba do dalszej instalacji. Proszę o pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zuker Posted March 13, 2015 Author Report Share Posted March 13, 2015 Dałem standardowy config i fakeSmc.kexts Instalacja dochodzi do momentu "pozostało około sekundy" i tak już jest z 30min pendrive miga jak by się coś instalowało. Co może być nie tak ? Jak sprawdzić na czym się wysypuje ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsapeta Posted March 13, 2015 Report Share Posted March 13, 2015 Trzeba swoje odczekać Niestety podczas instalacji przez pendrive bardzo często ten czas jest mocno przekłamany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted March 14, 2015 Report Share Posted March 14, 2015 Tak jak poprzednik napisał. Czasami ta 1 sekunda trwa ponad 30 minut. Wiele zależy od tego jaki jest pendrive i czy instalujesz na ssd czy hdd. Po prostu trzeba cierpliwie poczekać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zuker Posted March 17, 2015 Author Report Share Posted March 17, 2015 Postawiłem system ale na rozwiązaniu tonymac Odpaliło chyba wszystko: lan dział, audio działa, sleep działa, procek zwalnia i przyśpiesza. Także można ! Wracam teraz zaczynam wszystko od nowa krok po kroku na clover. Mam nadzieje, że powstanie w tym miejscu poradnik jak postawić hacka dla kompletnych laików - posiadaczy oryginalnym makówek. Na początek zaczynam od tego poradnika http://hamac.pl/topic/10178-instalacja-os-x-1010-yosemite-krok-po-kroku/ Dochodzę do momentu gdzie powinienem ustawić config.plist i dodanie kexts Potrzebuję audio alc 892 Lan intel AppleintelIE1000e v3.1.0a FakeSMC - gdzie pobrać ? Grafiki jeszcze nie mam ale będzie GTX780 pewnie w przyszłości. Ściągnąłem też clover configurator jak to ustawić do mojego sprzętu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Tu masz baze: http://hamac.pl/topic/10880-msi-g75a-g43-pomoc-przy-konfiguracji-clovera-dla-yosemite/?p=103359 Zmień injekcje nvidii na false dla GF GTX6xx/7xx/9xx Zmień smbios na iMac14,1 Drivery audio: http://hamac.pl/topic/10139-uniwersalne-legacy-applehda-dla-alc882-888-1200-892-1150-dla-yosemite-1010-i-starszych-system%C3%B3w/ FakeSMC: http://hwsensors.com/releases - ściągaj binarki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zuker Posted March 17, 2015 Author Report Share Posted March 17, 2015 System postawiony ! Niestety z grafiką coś poszło nie tak. Nie wykryło jej. Internet działa. Dźwięku brak Najpierw grafika: jak mam wejść teraz na partycje EFI/Clover na pendrive żeby dostać się do config.plist? Na pendrive widzę tylko "Instalacja OS X Yosemite" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert999 Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Musisz zamontować tą partycję (wszystko jest na forum opisane). Wejdź do terminala i wpisz komendę: diskutil list Zidentyfikuj nazwę partycji EFI na pendrive - najprawdopodobniej będzie to disk1s1 (jeśli masz kilka dysków w komputerze, to oczywiście numer będzie inny). Teraz wpisz w terminalu: mkdir /Volumes/EFI a następnie: sudo mount -t msdos /dev/disk1s1 /Volumes/EFI (będziesz musiał podać hasło) Tyle - partycja się zamontuje i powinieneś widzieć na pulpicie jej ikonę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zuker Posted March 17, 2015 Author Report Share Posted March 17, 2015 Dziękuje ! EFI zamontowana Zdaje sobie sprawę, że wszystko jest na forum - jednak ciężko coś znaleźć jeżeli nie do końca wiem czego szukam Walczę dalej PS Grafika działa ! Zmieniłem <key>Intel</key> <true/> było false Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zuker Posted March 17, 2015 Author Report Share Posted March 17, 2015 Nie mogę odpalić tego dźwięku nieszczęsnego Zrobiłem wszystko z instrukcji podanej przez oswaldini kexty zainstalowałem programem: Kext Helper B7 Gdzieś znalazłem, że powinienem skasować plik /System/Library/Extensions.mkext żeby zresetować cache - ale nie mam takiego pliku w systemie. Mój config z pendrive clover z którego bootuję: <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd"> <plist version="1.0"> <dict> <key>ACPI</key> <dict> <key>DSDT</key> <dict> <key>Debug</key> <false/> <key>DropOEM_DSM</key> <false/> <key>Fixes</key> <dict> <key>AddDTGP_0001</key> <true/> <key>AddHDMI_8000000</key> <true/> <key>AddPNLF_1000000</key> <true/> <key>DeleteUnused_400000</key> <true/> <key>FIX_ACST_4000000</key> <true/> <key>FIX_ADP1_800000</key> <true/> <key>FIX_RTC_20000</key> <true/> <key>FIX_S3D_2000000</key> <true/> <key>FixAirport_4000</key> <true/> <key>FixDarwin_0002</key> <true/> <key>FixDisplay_0100</key> <true/> <key>FixFirewire_0800</key> <true/> <key>FixHDA_8000</key> <true/> <key>FixHPET_0010</key> <true/> <key>FixIPIC_0040</key> <true/> <key>FixLAN_2000</key> <true/> <key>FixRegions_10000000</key> <true/> <key>FixSBUS_0080</key> <true/> <key>FixShutdown_0004</key> <true/> <key>FixUSB_1000</key> <true/> <key>NewWay_80000000</key> <true/> </dict> <key>Name</key> <string>DSDT.aml</string> <key>ReuseFFFF</key> <false/> </dict> <key>DropTables</key> <array> <dict> <key>Signature</key> <string>DMAR</string> </dict> <dict> <key>Signature</key> <string>SSDT</string> <key>TableId</key> <string>CpuPm</string> </dict> <dict> <key>Signature</key> <string>SSDT</string> <key>TableId</key> <string>Cpu0Ist</string> </dict> </array> <key>HaltEnabler</key> <true/> <key>SSDT</key> <dict> <key>DropOem</key> <false/> <key>Generate</key> <true/> </dict> </dict> <key>Boot</key> <dict> <key>Arguments</key> <string>-v npci=0x2000 kext-dev-mode=1</string> <key>Debug</key> <false/> <key>DefaultLoader</key> <string>boot.efi</string> <key>DefaultVolume</key> <string>LastBootedVolume</string> <key>Legacy</key> <string>PBR</string> <key>Secure</key> <false/> <key>Timeout</key> <integer>5</integer> <key>XMPDetection</key> <false/> </dict> <key>Devices</key> <dict> <key>Audio</key> <dict> <key>Inject</key> <string>7</string> </dict> <key>ResetHDA</key> <true/> <key>USB</key> <dict> <key>AddClockID</key> <true/> <key>FixOwnership</key> <true/> <key>Inject</key> <true/> </dict> </dict> <key>GUI</key> <dict> <key>Mouse</key> <dict> <key>DoubleClick</key> <integer>500</integer> <key>Enabled</key> <false/> <key>Mirror</key> <false/> <key>Speed</key> <integer>8</integer> </dict> <key>Scan</key> <true/> <key>ScreenResolution</key> <string>1280x1024</string> <key>Theme</key> <string>bootcamp</string> </dict> <key>Graphics</key> <dict> <key>Inject</key> <dict> <key>ATI</key> <false/> <key>Intel</key> <true/> <key>NVidia</key> <false/> </dict> </dict> <key>KernelAndKextPatches</key> <dict> <dict> <key>Comment</key> <string>ALC892 patch</string> <key>Find</key> <data>ixnUEQ==</data> <key>Name</key> <string>AppleHDAController</string> <key>Replace</key> <data>kgjsEA==</data> </dict> <key>AppleRTC</key> <true/> </dict> <key>RtVariables</key> <dict> <key>MLB</key> <string>C02032109R5DC771H</string> <key>ROM</key> <string>UseMacAddr0</string> </dict> <key>SMBIOS</key> <dict> <key>BiosReleaseDate</key> <string>06/12/13</string> <key>BiosVendor</key> <string>Apple Inc.</string> <key>BiosVersion</key> <string>MP61.88Z.0116.B04.1312061508</string> <key>Board-ID</key> <string>Mac-F60DEB81FF30ACF6</string> <key>BoardManufacturer</key> <string>Apple Inc.</string> <key>BoardType</key> <integer>11</integer> <key>ChassisAssetTag</key> <string>Pro-Enclosure</string> <key>ChassisManufacturer</key> <string>Apple Inc.</string> <key>ChassisType</key> <string>06</string> <key>Family</key> <string>Mac Pro</string> <key>Manufacturer</key> <string>Apple Inc.</string> <key>Mobile</key> <false/> <key>ProductName</key> <string>MacPro6,1</string> <key>SerialNumber</key> <string>C02LHHZYF693</string> <key>Trust</key> <false/> <key>Version</key> <string>1.0</string> </dict> <key>SystemParameters</key> <dict> <key>InjectKexts</key> <string>Detect</string> <key>InjectSystemID</key> <true/> </dict> </dict> </plist> Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Kext Helper B7 - ostatni system jaki jako tako obsługiwał to Leopard 10.5.x. Config cały do poprawy, nie ma prawa działać prawidłowo na tym sprzęcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zuker Posted March 17, 2015 Author Report Share Posted March 17, 2015 Wiem, że takich pytań jest milion ale nie wiem co poprawić. Dostałem od oswaldini bazę ale nie wiem co mam dodać co usunąć. Jeeeeeeeee ! Cofnąłem się do postu oswaldini i zacząłem dumać o co w nim chodzi no i wydumałem Skopiowałem baze do config.plist i zaimportowałem ją do clover configurator Tam zaznaczyłem imac 14.1 i wyłączyłem injekcje dla nvidii Zapisałem na EFI/CLOVER i zapodałem restarcik Dźwięk działa, internet działa, usypianie i wybudzanie działa !!! Tak to wygląda teraz <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd"> <plist version="1.0"> <dict> <key>ACPI</key> <dict> <key>DSDT</key> <dict> <key>Debug</key> <false/> <key>DropOEM_DSM</key> <false/> <key>ReuseFFFF</key> <false/> </dict> <key>DropTables</key> <array> <dict> <key>Signature</key> <string>SSDT</string> <key>TableId</key> <string>Cpu0Ist</string> </dict> <dict> <key>Signature</key> <string>DMAR</string> </dict> <dict> <key>Signature</key> <string>SSDT</string> <key>TableId</key> <string>CpuPm</string> </dict> </array> <key>SSDT</key> <dict> <key>DropOem</key> <false/> <key>Generate</key> <true/> <key>MinMultiplier</key> <integer>7</integer> <key>PluginType</key> <integer>1</integer> </dict> </dict> <key>Boot</key> <dict> <key>Arguments</key> <string>-gux_defer_usb2 -gux_no_idle kext-dev-mode=1</string> <key>Debug</key> <false/> <key>Secure</key> <false/> <key>Timeout</key> <integer>3</integer> <key>XMPDetection</key> <false/> </dict> <key>Devices</key> <dict> <key>Audio</key> <dict> <key>Inject</key> <string>7</string> </dict> <key>USB</key> <dict> <key>FixOwnership</key> <false/> <key>Inject</key> <false/> </dict> </dict> <key>DisableDrivers</key> <array> <string>DataHubDxe</string> <string>OsxAptioFix2Drv</string> <string>OsxLowMemFixDrv</string> <string>PartitionDxe</string> <string>EmuVariableUefi</string> <string>CsmVideoDxe</string> </array> <key>GUI</key> <dict> <key>CustomIcons</key> <true/> <key>Mouse</key> <dict> <key>DoubleClick</key> <integer>500</integer> <key>Enabled</key> <false/> <key>Mirror</key> <false/> <key>Speed</key> <integer>8</integer> </dict> <key>Scan</key> <dict> <key>Entries</key> <true/> <key>Legacy</key> <false/> <key>Tool</key> <false/> </dict> <key>Theme</key> <string>Universe</string> </dict> <key>Graphics</key> <dict> <key>Inject</key> <dict> <key>ATI</key> <false/> <key>Intel</key> <true/> <key>NVidia</key> <false/> </dict> </dict> <key>KernelAndKextPatches</key> <dict> <key>AppleRTC</key> <false/> <key>AsusAICPUPM</key> <true/> <key>ForceKextsToLoad</key> <array> <string>\System\Library\Extensions\IONetworkingFamily.kext</string> </array> <key>KextsToPatch</key> <array> <dict> <key>Comment</key> <string>TRIM</string> <key>Find</key> <data> QVBQTEUgU1NEAA== </data> <key>Name</key> <string>IOAHCIBlockStorage</string> <key>Replace</key> <data> AAAAAAAAAAAAAA== </data> </dict> <dict> <key>Comment</key> <string>ALC892</string> <key>Find</key> <data> ixnUEQ== </data> <key>Name</key> <string>AppleHDA</string> <key>Replace</key> <data> kgjsEA== </data> </dict> </array> </dict> <key>RtVariables</key> <dict> <key>ROM</key> <string>xxxxxxxxxxxx</string> </dict> <key>SMBIOS</key> <dict> <key>BiosReleaseDate</key> <string>09/03/2013</string> <key>BiosVendor</key> <string>Apple Inc.</string> <key>BiosVersion</key> <string>IM141.88Z.0118.B00.1309031248</string> <key>Board-ID</key> <string>Mac-031B6874CF7F642A</string> <key>BoardManufacturer</key> <string>Apple Inc.</string> <key>BoardType</key> <integer>10</integer> <key>ChassisAssetTag</key> <string>iMac-Aluminum</string> <key>ChassisManufacturer</key> <string>Apple Inc.</string> <key>ChassisType</key> <string>13</string> <key>Family</key> <string>iMac</string> <key>Manufacturer</key> <string>Apple Inc.</string> <key>Mobile</key> <false/> <key>ProductName</key> <string>iMac14,1</string> <key>SerialNumber</key> <string>C02LXB47F8J2</string> <key>Trust</key> <false/> <key>Version</key> <string>1.0</string> </dict> <key>SystemParameters</key> <dict> <key>InjectKexts</key> <string>Yes</string> </dict> </dict> </plist> Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnon Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Spóźniłem się, a mogłem Ci dać gotowy mój config.plist, wystarczyłyby bardzo drobne modyfikacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zuker Posted March 17, 2015 Author Report Share Posted March 17, 2015 To jeszcze na chłopski rozum: żeby teraz działało botowanie z dysku a nie z pendrive to muszę skopiować folder EFI z partycji EFI (pendrive) do ukrytej partycji EFI (jej katalogu głównego) na ssd ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert999 Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Tak. A jeśli to nie zadziała to zamontuj partycję EFI dysku, zainstaluj na niej Clovera i później skopiuj zawartość EFI pendrive'a na EFI dysku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKjanek32 Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Tak. A jeśli to nie zadziała to zamontuj partycję EFI dysku, zainstaluj na niej Clovera i później skopiuj zawartość EFI pendrive'a na EFI dysku. Powinno zadziać, w przypadku UEFI bootloader jest zawsze uruchamiany, o ile tylko plik z nim znajduje się w odpowiednim miejscu na partycji EFI. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zuker Posted March 17, 2015 Author Report Share Posted March 17, 2015 Odpalone wszystko już rusza z dysku. Jeszcze jedno pytanie czemu pasek boczny raz mam po polsku a za chwile po angielski ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKjanek32 Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Nie wiem, pierwszy raz coś takiego widzę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zuker Posted March 18, 2015 Author Report Share Posted March 18, 2015 Naprawiło się samo Skoro wszystko już działa to kolejne pytanie jak zrobić kopię zapasową najlepiej całego dysku ssd wraz z partycjami ukrytymi? Tak, że w razie jak padnie dysk czy wysypie się system można było przywrócić hackintosha do teraźniejszego stanu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert999 Posted March 18, 2015 Report Share Posted March 18, 2015 Zerknij tu: http://hamac.pl/topic/10960-program-do-klonowania-partycji-jak-i-ca%C5%82ego-dysku/ Tymi programami można zrobić kopię (obraz) dysku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zuker Posted March 23, 2015 Author Report Share Posted March 23, 2015 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Dzisiaj będę miał r9 280x muszę coś zmieniać w configu czy ruszy od kopa ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted March 23, 2015 Report Share Posted March 23, 2015 Jak injekcja na ATI jest wyłączona to zaskoczy od kopa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zuker Posted March 23, 2015 Author Report Share Posted March 23, 2015 Działa !!! FCPX na tym sprzęcie urywa dupsko ! Czas znaleźć kupca na macamini Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fikumiku Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Dzisiaj będę miał r9 280x muszę coś zmieniać w configu czy ruszy od kopa ? jakiej firmy kupiłeś tę kartę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zuker Posted March 3, 2016 Author Report Share Posted March 3, 2016 Panowie, kupiłem kartę do wifi i bluetooth air port. Bluetooth ruszył sam od razu niestety wifi nie działa. Co powinienem dodać zmienić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts