314TeR Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 Zapraszamy do dyskusji na kanale IRC o nazwie: #OSx86.org.pl Dostępny jest na serwerze: irc.osx86.hu Co to jest IRC? IRC (Internet Relay Chat) to narzędzie do porozumiewania się "na żywo" w sieci Internet, w użytkowaniu przypomina Chat, GG etc. Dzięki niemu możesz na żywo podyskutować z innymi użytkowaniami OSx86, szukać pomocy, wymieniać się doświadczeniem itp itd... Jeśli chcesz się podłączyć do kanału wystarczy że użyjesz programu do jego obsługi, są to m.in. dodatek do przeglądarki Firefox o nazwie ChatZilla, czy osobny program Colloquy. Zapraszamy PS music przygotował link, za pomocą którego można się podłączyć do kanału irc za pomocą przeglądarki, wystarczy otworzyć tylko ten link: kanał IRC OSx86.org.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
velchinaski Posted January 28, 2010 Report Share Posted January 28, 2010 a czemu zmieniliście kanał IRC i serwer ?Co prawda ładniej wygląda to org.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted January 28, 2010 Author Report Share Posted January 28, 2010 a czemu zmieniliście kanał IRC i serwer ?Co prawda ładniej wygląda to org.pl Z prostych przyczyn... poprzedni serwer często miał kłopoty z działaniem... a do tego dochodziły problemy z podłączeniem się np z adresów TP... moofspeak jest tu zdecydowanie lepszy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted May 18, 2010 Report Share Posted May 18, 2010 Odkryłem że w najnowszej wersji komunikatora Adium - edycji rozwojowej - "nightfly" jest chyba poprawiona już obsługa dużych numerów GG (nie sprawdzałem jeszcze tego), a także obsługa Twittera i IRC Edycja rozwojowa - "nightfly" dostepna do pobrania tu : http://nightly.adium.im Wspominam o IRC, bo każdy kto używa komunikatora Adium i jest użytkownikiem tego forum i chętnie chce podyskutować na rózne tematy nie tylko o hackintoshach może dodać podany wyżej kanał IRC. Aby to zrobić pobieramy najnowszą wersję Adium - nightfly. I tworzymy w nim nowe konto IRC (podobnie jak inne np. dla gg). Dodajemy adres serwera : irc.moofspeak.net Potem gdy połączymy się już z serwerem wpisujemy w oknie wiadomości #hamac.pl (aby wybrać ten kanał IRC) , a następnie klikamy w tak utworzony link do pokoju #hamac.pl aby do niego wejść. Wykonujemy to tylko za pierwszym razem. Ja sobie zrobiłem zakładkę w Adium dla tego kanału mam go teraz na liscie kontaktów Adium (pokazane jest to na screenie). Zakładkę utworzyłem klikając prawym przyciskiem myszy na naszym kanale #hamac.pl i wybierając "Dodaj zakładkę". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzooff Posted May 19, 2010 Report Share Posted May 19, 2010 Edycja rozwojowa - "nightfly" Chyba "nihgtly" Dzięki za info! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted May 21, 2010 Report Share Posted May 21, 2010 Muszę z przykrością powiedzieć, że na Naszym kanale IRC nikogo nie ma , oprócz mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witucha0 Posted May 21, 2010 Report Share Posted May 21, 2010 Muszę z przykrością powiedzieć, że na Naszym kanale IRC nikogo nie ma , oprócz mnie. Wcale nie. Jestem również ja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eviance Posted May 29, 2010 Report Share Posted May 29, 2010 jako nowy też jestem od czasu do czasu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek_bogdan Posted May 29, 2010 Report Share Posted May 29, 2010 w dzisiejszych czasach irc już powoli umiera i raczej mu się nie polepszy. większość ludzi przeniosła się na portale społecznościowe. np. na blipie i twitterze jest spory ruch na tagach związanych z makami. zapraszam na: http://blip.pl/tags/mac http://blip.pl/tags/osx86 http://blip.pl/tags/hackintosh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted May 29, 2010 Author Report Share Posted May 29, 2010 w dzisiejszych czasach irc już powoli umiera i raczej mu się nie polepszy. większość ludzi przeniosła się na portale społecznościowe. Zapewne masz na myśli ogólną tendencję... ale muszę Cię wyprowadzić z tego założenia w przypadku OSx86, bo to właśnie na kanałach irc znajdziesz najnowsze informacje, kexty, oraz można porozmawiać z autorami hackintoshowych rozwiązań. Nie zanosi aby ci najbardziej zaangażowani przestali z niego korzystać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
muph19 Posted October 1, 2010 Report Share Posted October 1, 2010 Kwestią uzupełnienia link dla opery enter irc://irc.moofspeak.net/hamac.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted March 4, 2011 Report Share Posted March 4, 2011 Kwestią uzupełnienia link dla opery enter irc://irc.moofspeak.net/hamac.pl Podoba mi się to rozwiązanie ,obsługa IRC w Operze Poniżej link, gdzie możemy w szybki sposób (podanie tylko nicku na chat) i możemy wejść na kanał IRC dla użytkowników OSx86.org.pl http://chat.mibbit.com/?server=irc.moofspeak.net&channel=%23OSx86.org.pl //^^ proszę admina o dodanie tego linku wyzej dopierwszego postu w tym temacie,aby użytkownicy chetni mogli szybko z przeglądarki www wejść na Nasz forumowy IRC Z poniższego zaś linku możliwe jest szybkie wejście na różne kanały IRC o OSx86 & hackintosh na serwerze MoofSpeak http://search.mibbit.com/channels/MoofSpeak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted March 7, 2011 Author Report Share Posted March 7, 2011 proszę admina o dodanie tego linku wyzej dopierwszego postu w tym temacie,aby użytkownicy chetni mogli szybko z przeglądarki www wejść na Nasz forumowy IRC Dzięki, dodane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted March 7, 2011 Report Share Posted March 7, 2011 Ja osobiście preferuję chat na Naszym forumowym ShoutBox'ie niż na wspomnianym wyżej IRC. Zalety ShoutBox : + zapis rozmów pozostaje dla innych użytkowników jeszcze przez pewnie czas (ktoś wie przez jak długo jaki ?) ; wówczas inny mogą to przeczytać i być to pomocne. Zaś na IRC zapis rozmów jest tylko wtedy kiedy jest się na nim zalogowanym, i znika po wyjściu z niego. + chyba więcej osób na nim będzie gościło niż na IRC . Wchodząc przy okazji jednocześnie na stronę główną forum, użytkownik może szybko spojrzeć na ShoutBox'a , przeczytać i ewentualnie włączyć się do dyskusji // Narazie takie przychodzą mi do głowy zalety. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djbochen Posted August 4, 2011 Report Share Posted August 4, 2011 Ja też częściej będę teraz na irc-u:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad2271 Posted September 17, 2011 Report Share Posted September 17, 2011 Co do + zapis rozmów pozostaje dla innych użytkowników jeszcze przez pewnie czas (ktoś wie przez jak długo jaki ?) ; wówczas inny mogą to przeczytać i być to pomocne. Zaś na IRC zapis rozmów jest tylko wtedy kiedy jest się na nim zalogowanym, i znika po wyjściu z niego. To na irc jest to także możliwe. Wystarczy zagłębić się w konta shell. Jest możliwość postawienia sesji irc. Raczej dla osób nie bojących się terminala. Zostawiam sesję na kanale, może ktoś kiedyś wejdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtas Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 Coś server jest chyba offline cały czas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zet120 Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 Nic podobnego! Działa jak należy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 Nikogo nie ma na kanale obecnie. kajtas, proszę popraw stopkę do max 4 lini - regulamin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marucins Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 Jak wyłączyć te wyskakujące komunikaty z nickserv i info (przez nie wywala mim na wierzch non stop okienka w Adium). Nawet zarejestrowałem nicka ale to nic nie dało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad2271 Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 Spróbuj /ignore NickServ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witucha0 Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 konrad2271, w normalnym kliencie IRC tak (np Linkinus, Colloquy), ale nie w Adium, który jest multikomunikatorem i IRC w nim jest trochę upośledzony Marucins, a nie możesz kliknąć PPM na zakładkę z Nickservem i Info w okienku wiadomości adium i wybrać ignoruj? Poza tym, zainteresuj się Colloquy bądź Linkinusem - polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted February 21, 2012 Author Report Share Posted February 21, 2012 Linkinus jest w App Store, 7,99E i możesz go zainstalować na tylu maszynach na ile pozwala App Store. Jak dla mnie to rozsądna oferta w porównaniu do tego co chcieli wcześniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad2271 Posted March 5, 2012 Report Share Posted March 5, 2012 Nie myśleliście nad przeniesieniem kanału na PIRC? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted August 28, 2014 Report Share Posted August 28, 2014 (edited) Dyskusje na serwerze IRC są przeniesione i obecnie prowadzone tylko na Chat forum naszego czyli http://hamac.pl/chat/ lub po prostu zakładka link "Chat" na górze forum. Do chata można też użyć aplikacji dedykowanej o pobrania stąd http://hamac.pl/topic/9721-chat-forum-hamacpl/ Edited August 28, 2014 by 314TeR Nieprawdziwe informacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts