Popular Post 314TeR Posted August 16, 2015 Popular Post Report Share Posted August 16, 2015 1. Wstęp. Przedstawiam pierwszą publiczna wersję naszego forumowego bootloadra o nazwie UniBootX opartego o najnowsze rozwiązania sceny OSx86, czyli Clovera wraz z wybranym zestawem najbardziej potrzebnych konfiguracji platform sprzętowych. W założeniu ma on ułatwić maksymalnie start z OS X na własnym PC, tak aby ilość skomplikowanych czynności zredukować do minimum. W tej chwili aby cieszyć się OS X na PC nie mając w ogóle dostępu do OS X, mamy do pokonania dwa dość trudne etapy: przygotowanie klucza USB z Cloverem oraz przygotowanie klucza instalacyjnego z OS X. Klucz z cloverem mam nadzieję od dziś będzie już tylko formalnością, więc pierwszy etap zrobiony a nad wygodną i prostą metodą przygotowania klucza z OS X pracujemy... Czym jest UniBootX Clover - Jest to obraz klucza USB w formie IMG, do prostego odtworzenia na własnym kluczu USB. W założeniu ma to być nasz wspólny bootloader, który mam nadzieję wspólnie społeczność haMac.pl będzie rozwijać. Clover ma możliwość przygotowania na jednym nośniku nieograniczonej ilości konfiguracji sprzętowych, dzięki czemu na jednym kluczu USB o ile wystarczy miejsca, każdy z Was będzie mógł przekazać swoją przetestowaną konfigurację i później ją wspierać. 1.1 Predefiniowane zestawy sprzętowe na UniBootX Clover: Stan na dzień 2015-08-16:1.1.1 Konfiguracje pod konkretny model płyty głównej: P5W DH Deluxe - pierwsza kultowa płyta pod OSx86 - do dziś wzór przyjazności, stara ale wciąż jara. P7P55 WS SUPERCOMPUTER - najlepsza wg mnie płyta na bazie P55 pod Core i pierwszej generacji. 1.1.2 Konfiguracje pod rodziny płyt głównych jednego producenta: ASUS P5E series ALC883 - baza dla płyt ASUSa na chipsecie ICH8x i ICH9x z dźwiękiem ALC883. ASUS P5Q series ALC1200 - baza dla płyt ASUSa na chipsecie ICH10 z dźwiękiem ALC1200. ASUS P7P55 series VIA 1828S - baza dla wszystkich płyt ASUSa z rodziny P55 i dźwiękiem VIA odpalanym przez VoodooHDA. 1.1.3 Konfiguracje ogólne dla komputerów z UEFI: Sandy Bridge Z68 - dla Core i drugiej generacji. Ivy Bridge Z77- dla Core i trzeciej generacji. haswell Z87 - dla Core i czwartej generacji - wszystkie haswell i haswell refresh na płytach z chipsetem Z87. haswell Z97 - dla Core i czwartej generacji - wszystkie haswell i haswell refresh na płytach z chipsetem Z97. Stan na dzień 2017-09-17:1.1.2 Konfiguracje pod rodziny płyt głównych jednego producenta: ASUS Nehalem P7P55 series - baza dla wszystkich płyt ASUSa z rodziny P55 - identyfikacja iMac 11.3. 1.1.3 Konfiguracje ogólne dla komputerów z UEFI: Sandy Bridge Z68 - dla Core i drugiej generacji - identyfikacja iMac 12.2. Ivy Bridge Z77- dla Core i trzeciej generacji - identyfikacja iMac 13.2. Haswell Z87 - dla Core i czwartej generacji - wszystkie haswell i haswell refresh na płytach z chipsetem Z87 - identyfikacja iMac 14.2. Haswell Z97 - dla Core i czwartej generacji - wszystkie haswell i haswell refresh na płytach z chipsetem Z97 - identyfikacja iMac 14.2. Skylake Z170 - dla Core i szóstej generacji - identyfikacja iMac 17.1. Kabylake Z270 - dla Core i sziódmej generacji - identyfikacja iMac 18.3. 2.1 Uwagi do zestawów sprzętowych. Proszę pamiętać, że to są bardzo ogólne konfiguracje. Starałem się aby dla systemów 10.10 i nowszych zawierały komplety istotnych kextów. Wszystkie konfiguracje są zrobione pod specyfikę każdej platformy. Platformy oparte o starsze chipsety do P55 włącznie, do postawienia i prawidłowego użytkowania OS X wymagają łatek do DSDT. Na szczęście dzięki Cloverowi łatanie jest rozwiązane automatycznie za pomocą zdefiniowanych przeze mnie poprawek i robi to dobrze. Jeśli masz płytę do które będzie pasował jeden z w/w zestawów to pamiętaj, że: NIE MA POTRZEBY przygotowywania własnego DSDT! Clover załata DSDT za Ciebie. UniBootX Clover jest uniwersalnym kluczem przygotowanym tak, aby działał zarówno na komputerach z BIOS jak i UEFI. Klucz można wystartować zarówno w trybie legacy jaki i UEFI. Uwagi: Konfiguracje do ivy bridge (Z77) włącznie uruchamiają zarządzanie energią automatycznie. Nie ma potrzebny nic robić aby PM działał poprawnie (przynajmniej powinien). Konfiguracje dla Haswella i późniejsze na tę chwilę wymagają wygenerowania tabeli SSDT z stanami APSS i ACSS skryptem pike'a. Wszystkie konfiguracje NIE zawierają numerów seryjnych. Aby poprawnie działały usługi jak App Store, iMessage, iCloud itp itd, należy po instalacji, ale przed pierwszym zalogowaniem do sklepów, wygenerować indywidualne numery seryjne SMBIOS. Jak można poczytać tu: http://hamac.pl/topic/14042-generowanie-indywidualnych-numerów-smbios-uruchomienie-imessage/ Jest to sam Bootloader - aby zainstalować OS X musisz mieć jeszcze klucz instalacyjny z OS X. Najprościej zrobić to pod macOS poprzez createinstallmedia. Do odtworzenia obrazu wymagany jest klucz USB o wielkości co najmniej 1GB. 2. Pobieranie UniBootX Clover. Zawsze aktualna wersja będzie w dziale Pliki: 3. Odtworzenie obrazu UniBootX Clover na klucz USB:3.1. Windows Najprościej wykonać to programem Win32 Disk Imager. (później zostanie dodana informacja krok po kroku jak to zrobić) 3.2. Linux / OS X i inne systemy *NIX Musimy ustalić które fizyczne urządzenie jest naszym kluczem USB. Linuxiarze pewnie będą sami wiedzieć, a w OS X można to sprawdzić komendą: diskutil list W wyniku dostaniemy listę wszystkich dysków i partycji, tak jak na przykładzie który zamieścił zet120, wśród dysków będzie nasz klucz USB - tutaj 8GB: /dev/disk2 (external, physical): #: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER 0: FDisk_partition_scheme *8.0 GB disk2 1: DOS_FAT_32 1.0 GB disk2s1 i widzimy że ma ścieżkę do urządzenia /dev/disk2. Odmontowujemy ten dysk: diskutil unmountDisk /dev/disk2 Następnie zerujemy tablicę partycji klucza i kopiujemy obraz UniBootX komendą dd: sudo dd if=/dev/zero of=/dev/rdisk2 bs=1024 count=1 sudo dd if=~/Desktop/UniBootX-Clover-20**-**-**.img of=/dev/rdisk2 bs=4m Pamiętaj aby podać właściwe ścieżki oraz nazwę UniBootX przy parametrze if oraz właściwe urządzenie przy parametrze of. 4. Dostosowanie UniBootX Clover dla własnej płyty.4.1. Pierwsze uruchomienie i dump nazwy płyty. wkładamy klucz do komputera, ustawiamy sekwencję startową aby pierwszy startował klucz USB z UniBootX i czekamy aż się uruchomi. Jak pojawi się menu clovera tak jak poniżej: wciskamy klawisz F2 i czekamy aż zapisze się dump do: /EFI/CLOVER/misc/preboot.log W nim szukamy nazwy naszej płyty, będzie to wyglądać np tak: 0:102 0:000 Clover revision: 3048 running on System Product Name 0:102 0:000 ... with board SABERTOOTH P67 W powyższym przykładzie jest to płyta o nazwie SABERTOOTH P67, następnie odszukujemy folder w OEM odpowiadający tej płycie, a będzie to: /EFI/CLOVER/OEM/Sandy Bridge Z68 i zmieniamy nazwę tego folderu lub kopiujemy go do nowego folderu pod nazwę naszej płyty, dla naszego przykładu tak: /EFI/CLOVER/OEM/SABERTOOTH P67 Jeśli wszystko zrobiliśmy poprawnie to komputer po ponownym starcie z UniBootX skórka clovera powinna zmienić się na taką (o nazwie bootcamp): Jeśli posiadamy już przygotowany klucz z instalacją OS X to możemy próbować wystartować instalację, jak zadziała, to możemy instalować, jeśli nie pójdzie to najczęściej potrzeba dostosować VGA. 4.2. Ustawienia BIOS/UEFI To co prawda nie jest bezpośrednio związane z UniBootX, ale jest potrzebne aby poprawnie się uruchomił. Poniżej są podane najbardziej istotne ustawienia jakie musimy mieć zrobione w BIOS/UEFI aby OS X mógł się uruchomić. Kontroler SATA -> AHCI - dotyczy wszystkich płyt, opcjonalnie można ustawić RAID jak nie ma AHCI. Executyte Disable Bit -> Enable - głównie starsze płyty dla Core 2 Duo/Quad, nowsze mają tę opcję włączoną domyślnie). Secure Boot -> Other OS - obligatoryjne dla każdego komputera z UEFI jak uruchamiamy Clovera w trybie UEFI. HPET mode -> 64 bit - opcja często występuje na płytach Gigabyte Intel VT-d -> disable. Jak nie ma tej opcji a instalator nie chce wystartować, wejść w tryb graficzny lub są restarty, polecam wyłączyć całkowicie wiryalizację: Intel VT-x -> disable. Alternatywnie można dodać drop tabeli DMAR (domyślnie dodane w configach przykładowych) i/lub dodać flagę startową dart=0. Port szeregowy -> OFF - Na płytach Z170/270. EHCI Hand OFF -> Enable - Na płytach Z170/270. 4.3. Dostosowywanie VGA Komputery mają różne VGA i nie ma jednej idealnej konfiguracji. Jeśli z jakiegoś powodu nie startuje tryb graficzny, to najczęściej trzeba jeszcze tylko dopasować ustawienia VGA w config.plist: <key>Graphics</key> <dict> <key>Inject</key> <dict> <key>ATI</key> <false/> <key>Intel</key> <false/> <key>NVidia</key> <false/> </dict> <key>PatchVBios</key> <false/> </dict> Starsze VGA jak nvidie do GT/GTX 5xx, ATI do HD4xxx czasami i 5xxx - wymagają włączenia Inject. Wtedy stosowną sekcję trzeba zamienić np na taką (przykład dla nvidii): <key>NVidia</key> <true/> Nowsze grafiki nvidii jak GTX960/970/980/980Ti nie działają w OS X na sterownikach systemowych, wymagają doinstalowania webowych sterowników. Jeśli mamy taką kartę i nie startuje tryb graficzny trzeba dodać do Boot Arguments flagę nv_disable=1. Po zainstalowaniu sterowników webowych flagę można usunąć i jeśli zapis do NVRAM działa, to będzie to wszystko, jak nie to należy wymusić start z webowymi sterownikami flagą: nvda_drv=1. Od 10.12 sterowniki webowe potrzebują wpisu: <key>SystemParameters</key> <dict> <key>NvidiaWeb</key> <true/> </dict> 4.4. Generowanie indywidualnych numerów SMBIOS. Konfiguracje wzorcowe są tak skonstruowane, że brakujące numery podstawia Clover. Niestety clover ma jeden ich zestaw i aby prawidłowo działały usługi jak App Store, iMessage, iCloud itp itd, należy po instalacji, ale przed pierwszym zalogowaniem do sklepów, wygenerować indywidualne numery seryjne SMBIOS. Poniżej przykład z jednego c config.plist: <key>RtVariables</key> <dict> <key>#ROM</key> <string>UZUPELNIJ</string> </dict> <key>SMBIOS</key> <dict> <key>#BoardSerialNumber</key> <string>UZUPELNIJ</string> <key>#SerialNumber</key> <string>UZUPELNIJ</string> <key>#SmUUID</key> <string>UZUPELNIJ</string> <key>ProductName</key> <string>MacPro3,1</string> <key>Trust</key> <true/> </dict> Należy samemu zamienić wszystkie pola oznaczone słowem "UZUPELNIJ" o swoje numery, a następnie usunąć "#" sprzed kluczy, np po wstawieniu prawidłowego nr seryjnego to pole powinno wyglądać tak: <key>SerialNumber</key> <string>CK926554XYL</string> Do czego jest dane pole i jak je uzupełnić (czym), można się dowiedzieć z poradnika: http://hamac.pl/topic/14042-generowanie-indywidualnych-numerów-smbios-uruchomienie-imessage 4.5. Zarządzanie energią i generowanie SSDT.aml dla komputerów na platformie Haswell. Robi się to skryptem pike'a - ssdtPRGen.sh - opis na stronie. UWAGA skrypt działa dobrze jedynie jak język interface'u będzie ustawiony na angielski. Po wygenerowaniu tabeli SSDT.aml należy ją umieścić w folderze ACPI/patched, dla naszej przykładowej konfiguracji ścieżka będzie wyglądać tak: /EFI/CLOVER/OEM/SABERTOOTH P67/ACPI/patched/SSDT.aml Tutaj będzie w przyszłości link do tematu w którym będzie szerzej opisane jak generować tabele z PM. 4.6. Uruchomienie wbudowanej karty dźwiękowej. UniBootX korzysta z AppleALC. Należy sprawdzić jaki posiadamy codec audio i na tej podstawie zastosować ustawić właściwy inject audio:http://hamac.pl/topic/13066-applealc-uruchomienie-audio-bez-modyfikacji-plików-systemowych/ 4.7. Inne Tu zostaną opisane inne istotne czynności. 5. Konfiguracje dedykowane pod konkretny model i ich opiekunowie. Tutaj będą wpisy wraz z linkami do poradników wolontariuszy którzy chcą się podzielić swoją konfiguracja i się nią opiekują: ASRock Z87 Pro 3 - arnonGigabyte GA-H61M-S1 - patrex003Gigabyte Z77-D3H - reyderLenovo X220 - PolishAppleASUS MAXIMUS VI HERO - robert999 Wskazane jest aby opiekun posiadał daną platformę sprzętową, dzięki temu ma możliwość testowania i aktualizowania na bieżąco konfiguracji. 6. Uwagi do poradnika, komentarze. Proszę zgłaszać wszelkie swoje uwagi, pomysły, co dodać, co zmienić, spostrzeżenia, jakie narzędzia dodać do UniBootX, wyłapane literówki itp itd... W założeniu ten poradnik ma ciągle ewoluować i ma być uzupełniany jak będą wychodziły nowe systemy (niedługo El Capitan). Jeśli podoba Ci się ten poradnik, kliknij w klawisz "Lubię to" - daje mi to informację że interesuję Cię temat i że jest dla kogo do rozwijać i aktualizować. shocter, Mariuszek71, janbu and 72 others 75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted August 16, 2015 Author Report Share Posted August 16, 2015 Proszę o komentarze, starałem się skupić na zawartości a nie opakowaniu. Jak ktoś ma sugestie co zmienić, poprawić, lub chce pomóc w tworzeniu tego poradnika to bardzo proszę. djsound 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrex003 Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 @314TeR jakie są wymagania odnośnie konfiguracji dedykowanych tzw konfiguracje wolontariuszy ? mógł bym się podzielić własną ale wydaje mi się że moja na dzień dzisiejszy dopracowana jest w 98%.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted August 16, 2015 Author Report Share Posted August 16, 2015 Na tę chwilę ciężko coś takiego sprecyzować, wyjdzie w praniu. Ważne aby konfiguracja była dopracowana i najlepiej jakby każdy wolontariusz miał swój własny temat z swoją konfiguracją, tak aby zgłaszanie błędów, propozycji itp itd trafiało bezpośrednio do autora. Z samych technicznych rzeczy, to konfiguracja musi być przygotowana tak aby była kompatybilna z katalogiem OEM - czyli w folderze najczęściej o nazwie płyty głównej. Na razie tematy z własnymi konfiguracjami można zakładać w tym dziale, idealnie o schemacie nazwy: UniBootX Clover - nazwa płyty głównej. Docelowo chcę przeorganizować forum i jeśli pomysł się przyjmie i będzie zainteresowanie to założę osobny dział na forumowy bootloader. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnon Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 @up Czyli, kiedy założymy ten temat, to wrzucamy tam swój config.plist? i tyle? czy jak, bo nie do końca zrozumiałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek_bogdan Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Świetna inicjatywa i dobra robota. Mam propozycję: czy mógłbyś wrzucić źródła na GitHuba? Dzięki temu łatwiejsze będzie zgłaszanie własnych propozycji zmian, czy przesyłanie własnych poprawek/konfigów w postaci pull requestów. Poza tym nie trzeba będzie rozpakowywać obrazu żeby podejrzeć konfig dla danej platformy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted August 16, 2015 Author Report Share Posted August 16, 2015 Tak, możecie zakładać tematy - jak pamiętam w tym forum nie można bezpośrednio, ale załóżcie gdziekolwiek a ja go przeniosę. Później w tym wątku będziecie prowadzili rozwój swoich konfiguracji i po istotnych zmianach, lub raz na miesiąc będę zbierał te konfiguracje i wypuszczał nowe wydanie. arnon 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted August 16, 2015 Author Report Share Posted August 16, 2015 Świetna inicjatywa i dobra robota. Mam propozycję: czy mógłbyś wrzucić źródła na GitHuba? Dzięki temu łatwiejsze będzie zgłaszanie własnych propozycji zmian, czy przesyłanie własnych poprawek/konfigów w postaci pull requestów. Poza tym nie trzeba będzie rozpakowywać obrazu żeby podejrzeć konfig dla danej platformy. Dziękuję, cel jaki sobie postawiłem, to uaktualnić i/lub napisać od nowa forumowe poradniki aby stworzyć komplet prostych, zrozumiałych i przystępnych rozwiązań dla wszystkich, wraz z kompletem informacji jak poprawnie postawić OS X na PC nie używając żadnych protez jak multishit. O GitHubie myślę, aczkolwiek moja znajomość jego jest o zerowa i na tę chwilę nie wiem jeszcze jak bym mógł przełożyć to na tworzenie obrazów. Teraz mam fizyczny nośnik 1GB gdzie w np mbr jest zainstalowany kod startowy clovera i nie mam pojęcia jak można byłoby to spiąć z takim serwisem... ale nie mówię nie... po prostu na tę chwilę postawiłem na rozwój zawartości nawet kosztem mojej dodatkowej pracy przy sklejaniu tego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert999 Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Pomysł bardzo dobry. Myślę, że trzeba jednak sprecyzować czy w tym obrazie zawarty jest też sam instalator OS X. Bo ten zapis: Próbujemy wystartować instalację, jak zadziała, to możemy instalować, jeśli nie pójdzie to najczęściej potrzeba dostosować VGA. sugeruje, że na tym kluczu jest też instalka OS X. A jeśli jej nie ma, to musisz dopisać, czy na osobnym kluczu musi być przygotowany instalator. Wiele osób, które nie mają doświadczenia nie będzie tego wiedzieć. AloneTogether 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted August 16, 2015 Author Report Share Posted August 16, 2015 Dziękuję za sugestie, faktycznie można by tak przyjąć, Zaraz postaram się doprecyzować poradnik. EDIT: Przeredagowałem, sprawdź czy teraz jest logicznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert999 Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Teraz jest OK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamiPL Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Bardzo dobry pomysł, jeśli wszystko wypali będziemy w stanie zrobić coś na wzór distra lecz bez śmieci i 100% vanioliowo . Popieram!! Będę miał chwilę to zrobię i do swojej platformy, choć jest ona bardzo unikatowa i nazwa płyty głownej w preflog to Ultra 27…. 4:695 0:000 Clover revision: 3253 running on Ultra 27 4:695 0:000 ... with board Ultra 27 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted August 16, 2015 Author Report Share Posted August 16, 2015 Jeśli developerzy nie wprowadzą jakiś mechanizmów pozwalających zredukować ilość danych na kluczu, to wszystkie konfiguracje i tak się nie zmieszczą... mi już teraz brakuje działającej obsługi linków symbolicznych, bo pozwoliła by stworzyć linki do jednego folderu, z wieloma nazwami płyt głównych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek_bogdan Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 (...) O GitHubie myślę, aczkolwiek moja znajomość jego jest o zerowa i na tę chwilę nie wiem jeszcze jak bym mógł przełożyć to na tworzenie obrazów (...) Może za bardzo zapędziłem się z tym githubem. Github nie nadaje się do trzymania całego projektu. Nadawałby się ewentualnie jako repozytorium konfigów Clovera. BTW, może warto by było dodać krótkie komentarze przy ustawieniach Clovera? Wiele osób bezmyślnie kopiuje konfigi nie zastanawiając się do czego służą poszczególne opcje i czy są potrzebne w danej konfiguracji. Wiem, że Clover ma nie najgorszą (i nie najlepszą zarazem ) dokumentację, ale niektóre opcje wyjaśnione są bardzo lakonicznie i niewiele mówią laikowi. Sam spędziłem tam sporo czasu próbując dostosować Clovera pod mój konfig w oparciu o konfigi innych osób i niektóre opcje nadal są dla mnie zagadką, albo ich działanie nie jest dla mnie do końca jasne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrex003 Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 a ja mam małe pytanie i pewno komuś jeszcze to się przyda… jak dobrze rozumiem forumowy UniBootX jest tak przygotowany żeby działał i na UEFI i na legacy. czyli rozumiem że kopiuje tylko go na klucz i hula ? btw. swoją drogą plik boot jest tylko wymagany do legacy ? - bo jego koniczyna mi nie tworzy jak robię instalator.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted August 17, 2015 Author Report Share Posted August 17, 2015 Tak dokładnie. Jest tak pomyślany aby działał w Legacy i UEFI. Jest na nim już kod w mbr, boot oraz wszystkie inne pliki potrzebne do rozruchu w obu trybach. "boot" to część bootloadra potrzebna do legacy. Założenie jest takie, że osoba startująca z OS X nie ma do niego dostępu i musi sobie jakoś poradzić... a taki obraz bootloadera to pierwsza połowa sukcesu. Jest on w formacie FAT32, więc późniejsze dostosowania są proste i możliwe z każdego systemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert999 Posted August 17, 2015 Report Share Posted August 17, 2015 wciskamy klawisz F2 i czekamy aż zapisze się dump do: /EFI/CLOVER/misc/preboot.log U mnie nie działa wciśnięcie klawisza F2. W katalogu misc nic się nie zapisuje. Próbowałem z klawiaturą na USB oraz na PS2. Zero reakcji Clovera. Coś robię nie tak? W którym momencie trzeba wcisnąć ten F2? fatamorgnaa 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted August 17, 2015 Author Report Share Posted August 17, 2015 Dokładnie jak jesteś w menu clovera, gdzie masz wybór dysków startowych, opcji itp itd... tak jak masz na screenach w poradniku. Polecam użyć też klucz z diodą - jak po naciśnięciu F2 "błyśnie" to znaczy że zapis się odbył. Podczas zapisu też animacja na chwilkę się "zamrozi". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert999 Posted August 17, 2015 Report Share Posted August 17, 2015 Posiadam klucz z diodą. Podczas wciskania F2 dioda mignęła. Ale nie spowodowało to "zamrożenia" animacji, ani zapisu czegokolwiek do katalogu "misc". U mnie to niestety nie działa A tak na marginesie, czy w tym dumpie zapisuje się nazwa taka sama, która wyświetla się w opcjach Clovera w SMBIOS? Poza tym próbowałem uruchomić Clovera z tego klucza w trybie Legacy i się nie uruchamia (w BIOSie mam ustawione uruchamianie zarówno UEFI jak i Legacy). Clover uruchamia się tylko w UEFI. EDIT: Zapisał się plik preboot.log po wejściu w opcje bootowania Clover Boot Options i wybraniu opcji Print all UEFI boot options to log. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrex003 Posted August 17, 2015 Report Share Posted August 17, 2015 Tak dokładnie. Jest tak pomyślany aby działał w Legacy i UEFI. Jest na nim już kod w mbr, boot oraz wszystkie inne pliki potrzebne do rozruchu w obu trybach. "boot" to część bootloadra potrzebna do legacy. Założenie jest takie, że osoba startująca z OS X nie ma do niego dostępu i musi sobie jakoś poradzić... a taki obraz bootloadera to pierwsza połowa sukcesu. Jest on w formacie FAT32, więc późniejsze dostosowania są proste i możliwe z każdego systemu. czyli rozumiem że klucz formatuje się do FAT32 kopiuje pliki i wszystko działa .. w takim razie faktycznie to już pół roboty .. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted August 17, 2015 Author Report Share Posted August 17, 2015 Nie bardzo rozumiem co masz formatować? To co jest udostępnione - to taki odpowiednik obrazu ISO - ale dla klucza USB. Odtwarzając UniBootX-data.img na klucz USB odtwarzasz gotowy obraz wraz z tabelą partycji, systemem plików FAT32, bootloaderem, plikami clovera, kextami, configami itp itd... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartesss Posted August 17, 2015 Report Share Posted August 17, 2015 Jeżeli można wtrącić... załóżmy że mamy pełną konfigurację i działający OS X, umieszczamy kexty, config.plist, i lub cały katalog OEM w którym to jest a co z parametrami w BIOSIE bo z tego co wiem na różnych płytach głównych różnych firm ustawienia mogą mieć inne nazwy i być w różnych miejscach, informacja o tym znacznie ułatwiłaby konfigurację innym użytkownikom... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted August 17, 2015 Author Report Share Posted August 17, 2015 Jeżeli można wtrącić... załóżmy że mamy pełną konfigurację i działający OS X, umieszczamy kexty, config.plist, i lub cały katalog OEM w którym to jest a co z parametrami w BIOSIE bo z tego co wiem na różnych płytach głównych różnych firm ustawienia mogą mieć inne nazwy i być w różnych miejscach, informacja o tym znacznie ułatwiłaby konfigurację innym użytkownikom... Fakt... na szczęście krytyczne dla OS X są właściwie tylko trzy ustawienia w BIOS/UEFI: 1. Dyski SATA -> AHCI 2. Executyte Disable Bit -> Enable 3. Secure Boot -> Other OS Szczerze mówiąc innych nie kojarzę... jeśli są jeszcze inne to proszę podać. Uzupełnię o te parametry pierwszy post. bartulasdtv 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek_bogdan Posted August 17, 2015 Report Share Posted August 17, 2015 Mam jedną uwagę odnośnie konfigów: <key>RtVariables</key> <dict> <key>#ROM</key> <string>UZUPELNIJ</string> </dict> Jeśli dobrze rozumiem dokumentację Clovera to ten wpis można zastąpić następującym: <key>RtVariables</key> <dict> <key>ROM</key> <string>UseMacAddr0</string> </dict> Wtedy Clover sam sprawdzi adres MAC pierwszej karty sieciowej i wstawi w ROM odpowiednią wartość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartesss Posted August 17, 2015 Report Share Posted August 17, 2015 np. HPET mode na 64 bit... i bodajże Intel Virtualization Technology to tak na szybko mi przyszło do głowy PuchMac 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts