Jump to content

UniBootX Clover - ASRock Z87 Pro 3

Recommended Posts

Małe info: została dodana wersja dla El Capitana, jednak wersja dla Yosemite dalej jest dostępna do pobrania.

--- Update: ---

Dodana wersja dla macOS Sierra (działa również świetnie z El Capitanem), najnowszy Clover v3566, zastosowane AppleALC, potrzebne wpisy są w configu oraz sam kext AppleALC jest w paczce, więc z dźwiękiem już nic nie trzeba robić!

Sprzęt ze stopki.

Poniżej do pobrania jest paczka, którą należy wypakować i wrzucić do /EFI/CLOVER/OEM/

Download:

http://hamac.pl/files/file/7-unibootx-clover-asrock-z87-pro-3/

Jeśli chodzi o audio, to jest ono odpalone inną metodą (nie tą 314TeR'a), natomiast działa świetnie, dlatego nie widziałem potrzeby zmiany jej na tę drugą. Potrzebny kext jest w paczce, oraz odpowiednie wpisy są w config.plist.

Przypominam, że po instalacji:

- trzeba koniecznie wygenerować własny smbios. Tutaj macie opisane, jak to zrobić, dokładnie w punkcie 4.4.

- trzeba wygenerować dla swojego sprzętu SSDT skryptem Pike'a, aby na komputerze działał poprawnie sleep. https://github.com/Piker-Alpha/ssdtPRGen.sh

wygenerowane SSDT wstawiamy tu: /EFI/CLOVER/OEM/ASRock Z87 Pro 3/ACPI/patched/SSDT.aml

- grafika zintegrowana (Intel HD Graphics 4600) działa OOTB, ale GeForce GTX 660, którego używam, również działa OOTB.

- pobieramy stąd spatchowane AppleHDA, wrzucamy je do S/L/E i naprawiamy uprawnienia oraz przebudowujemy cache programem KextWizard. Jeśli pobierzecie najnowszą wersję paczki, to już nic nie musicie robić z dźwiękiem.

- po instalacji systemu, należy skopiować z klucza UniBootX całą zawartość EFI na partycję EFI dysku z systemem.

To tyle, mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem. :D

Jeśli spodobał Ci się mój post, możesz kliknąć "Lubię to"! :)

OK, to od razu pierwsze wskazówki.

Konfiguracja musi być zebrana "w całości" i być w folderze najczęściej o nazwie płyty głównej, tak aby można było umieścić ją bez ingerencji z mojej strony, od razu w folderze OEM na UniBootX. 

1. Przyjrzyj się mojej przykładowej konfiguracji dla haswella - nie ma potrzeby wrzuciania IONetworking... wrecz jego obecność jest szkodliwa i wymaga ciagłego pilnowania aby wersja była aktualna. Jego załadowanie jest wymuszane jest w cloverze w sekcji:

<key>KernelAndKextPatches</key>
<dict>
  <key>ForceKextsToLoad</key>
  <array>
   <string>\System\Library\Extensions\IONetworkingFamily.kext</string>
  </array>

2. Spróbuj na bazie domyślnego configu z UniBootX dostosować go pod swoją mobo. 

• 1 month later...

Dzięki za konfig, posłużył jako baza dla asrock z87 pro 4. wyrzuciłem jedynie sekcję audio, ponieważ na tej płycie odpalenie audio = problemy z wybudzaniem.

Mam 2 pytania do tego konfiga:

1. Po co w paczce jest NextLegacyAtheros.kext? O ile się nie mylę to kest do bezprzewodowej karty sieciowej

2. Patrzyłem w konfig dla El Capitan. Mocno się różni od tego dla Yosemite:

- rzeczywiście wszystkie te fixy do DSDT są potrzebne?

AppleRTC oraz AsusAICPUPM ustawione na true. To na pewno jest konieczne?

- Generowanie stanów C oraz P i włączone C6. Nie używasz już skyptu do generowanie SSDT?

To są rzeczy, które najbardzej mi się rzuciły w oczy, ale zmian jest dużo więcej. Pomyliłeś się uploadując niewłaściwy konfig, czy rzeczywiście El Capitan jest tak bardzo różny od Yosemite?

Kolejna rzecz, którą myślę, że można poprawić w konfigu to sekcja: DisableDrivers i wyłączenie OsxAptioFixDrv ponieważ w katalogu drivers64UEFI mamy OsxAptioFixDrv oraz OsxAptioFix2Drv. Jeden z nich jest zbędny.

@314TeR

Szkoda, że teraz o tym piszesz. Przez 3 tygodnie miałem dysk w serwisie, wrócił wczoraj. Z chęcią podrzuciłbym wtedy mojego Asrocka. 

Pomyliłeś się uploadując niewłaściwy konfig, czy rzeczywiście El Capitan jest tak bardzo różny od Yosemite?

Mój config z Yosemite nie chciał za boga ruszyć pod El Capitanem, tak samo config z UniBootX dla hashwell z87, nawet po dodaniu rootless=0, rtvariables itp. Musiałem z nim trochę kombinować i w końcu ruszyło.

Rozumiem, ale o ile konfig dla 10.10 wydaje się być czysty i pozbawiony zbędnych fixów, tak ten dla 10.11 wygląda jakby zawierał wiele nadmiarowych ustawień. Rozumiem, że u ciebie działa, ale podejrzewam, że można go sporo dopracować.

Z pewnością, któryś (albo któreś) z tych fixów sprawa, że system działa pod 10.11, ale fajnie by było sprawdzić, który z nich rzeczywiście to robi. Trzeba będzie po kolei te fixy wyłączać i testować. Żmudna robota, ale to chyba jedyny sposób.

Możesz napisać coś więcej na temat problemów z 10.11? Z jakimi problemami się spotkałeś?

Raz był znak zakazu, a w verbose czarny ekran, raz na całym ekranie takie gwiazdki *************************, a w verbose to samo, raz było coś w stylu "unable to boot" i restart. Sporo kombinowałem i się udało odpalić. Racja, config od Yosemite był czysty, bo go dopieszczałem z powodu, że Yosemite nie sprawiało takich problemów, natomiast El Capitan sprawiał trochę problemów, ale postaram się posprawdzać, dlaczego były te błędy i go w miarę oczyścić  ;)

EDIT:

Wyczyściłem trochę config, dodaję nową wersję.

• 8 months later...
  • 1 month later...
  • 7 months later...
  • 7 months later...