Jump to content
oswaldini

UniBootX Clover - MSI Z77A-G43 Z77A-G45 Z77MA-G45 H77MA-G43 ZH77A-G45

Recommended Posts

Zainstalowałem El Capitana 10.11 korzystając z paczki i wszystko uruchomiło się za pierwszym razem bez żadnych błędów, mam jedynie problem z przednim panelem USB bo kompletnie nie działa (tylne USB działają bez zarzutu). Czy aktualizacja do 10.11.4 coś może zmienić w tym temacie, czy muszę szukać jakiejś bardziej inwazyjnej metody?

Płyta to Z77A-G43 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz aktualizować, nic to nie zmieni. Spróbuj usunąć limit USB El Capitana. W kexts to patch w configu dodaj:

<dict>
	<key>Comment</key>
	<string>USB Limit</string>
	<key>Find</key>
	<data>g72M/v//EA==</data>
	<key>Name</key>
	<string>AppleUSBXHCIPCI</string>
	<key>Replace</key>
	<data>g72M/v//Fg==</data>
</dict>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety nic to nie zmieniło. Podjąłem również próbę edycji kexta wg. jednego z poradników z internetu ale też to nic nie dało (a przy okazji ucegliło wszystkie USB na pewien moment ;p).
 

EDIT: Wgrałem kexta USBInjectAll i ruszyło, dziękuję za wskazówkę z configiem clovera, może w przyszłości się przyda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwna sprawa bo jak bootuje z najnowszego UNIBOOTX lub z Twojej paczki to nie widzi Pendrive z OSX El Capitan i tak samo z Sierra, w czym tkwi problem? Bootowalne Pendrivy robiłem przy użyciu TRANSMAC

Share this post


Link to post
Share on other sites

To problem leży po stronie przygotowanego pena. Weź zrób sobie recovery jak w tutkach instalacyjnych i instalator pobierzesz z poziomu recovery.

Dzięki Oswaldini, ale w tym momencie wszystko pięknie działa, uruchamia się instalacją czy to Mavericksam czy to Yosemite czy El Capitan, ale po logowaniu do apple pokazuje, że "Ta rzecz jest czasowo niedostępna. Spróbuj ponownie później." Jest to zanim zacznę pobierać system. Nie mogę tego przejść, próbowałem logować się na 2 różne konta apple :(

Nie idzie zrobić pod windowsem klucza z systemem ale takim pełnym, a nie tryb recovery do pobierania przez neta?

 

JAK KTOŚ MI POMOŻE ZROBIĆ TAKI KLUCZ ABY NIE TRZEBA BYŁO POBIERAĆ OSX PRZEZ NETA TO PRZELEWAM 10ZŁ NA KONTO :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprościej - przez maszynę wirtualną (są dziesiątki poradników na YT), potem metoda przygotowania klucza jak do prawdziwego Maca: http://www.macworld.com/article/2981585/operating-systems/how-to-make-a-bootable-os-x-10-11-el-capitan-installer-drive.html

Przez VirtualBoxa nic nie mogłem zrobić, nie miałem nawet neta. Teraze będę walczył z VMware.

 

EDIT:

Przygotowałem klucz pod OSX Sierra w VMware i niestety Clover nie widzi pendrive z osx :( - klucz USB przygotowywałem DISKMAKER X do Sierry i niestety w cloverze nie mam pendrive do wyboru :(

Najśmieszniejsze to jest to, że nie mogę pobrać spod sierry EL CAPITAN i innych starszych :( Co mogę zrobić?

 

Edit2:

Udało się zrobiłem klucz przy użyciu innej apki. Pięknie sie uruchomiła Sierra, potem zainstalowałem Oswaldiniego Macmaker czy jakoś tak i uruchomiłem ponownie.

Po 3min cały pasek pod jabłkiem przelecial i potem czarny ekran... ehh

Mama gtx660. Jak uruchomic w safe mode? Wkurza już mnie to... to jest wszystko masakrycznie trudne i czasochłonne.

Ten problem wynikał z tego, że zainstalowałem osx przy użycia narzedzia od Tonego a potem uruchamialem z clovera. Przy użyciu narzedzia od tonego do rozruchu to działa.

Ale jak chce zainstalować cloverem Sierre to po jabłku mam szare tlo i kreci sie w górnym lewym narożniku trójkolorowe kółko juz od 10min i nic... nie przechodzi do instalacji...

 

Edit3

Clover nie widzi czystego klucza ze sierrą :( a ten klucz sierry zrobiony za pomoca programu tonego jest widoczny, ale ma problem z instalacja przez clovera :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli do konta AppleID nie miałeś przypisanego starszego systemu jak 10.10 czy 10.11 to po wydaniu 10.12 już go NIE pobierzesz z poziomu recovery. Wtedy możesz instalować jedynie aktualną wersję systemu.

 

Jak nie odpala nvidia, to uruchamiaj z np nv_disable=1m, jak masz dwa monitory podłączone zostaw tylko jeden, ewentualnie pozbądź się VGA i spróbuj z pokładowa jak masz HD4000. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krzyssp podaj na priva nr konta i imię i nazwisko to Ci przeleję obiecane 10zl bo w sumie to pomogłeś

 

Etam kolego, forum istnieje po to żeby sobie pomagać, odpłatna pomoc to na giełdzie. Wesołych świąt :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Etam kolego, forum istnieje po to żeby sobie pomagać, odpłatna pomoc to na giełdzie. Wesołych świąt :D

Dzieki :D

 

Spróbuje jeszcze zainstalować clovera na sierze w vmware i utworzyć jeszcze raz klucz usb. Bo z unibeast poszla instalacja bez problemu. Ale nie mam kextow chyba poinstalowanych, mimo ze zainstalowalem paczke od Oswaldiniego. Jak zainstaluje kext wizard to jakie kexty powinienem zainstalować? Z77a-g43 i i3 3220, gtx660. Zintegrowaną mam hd2500 w tym procku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli do konta AppleID nie miałeś przypisanego starszego systemu jak 10.10 czy 10.11 to po wydaniu 10.12 już go NIE pobierzesz z poziomu recovery. Wtedy możesz instalować jedynie aktualną wersję systemu.

 

Jak nie odpala nvidia, to uruchamiaj z np nv_disable=1m, jak masz dwa monitory podłączone zostaw tylko jeden, ewentualnie pozbądź się VGA i spróbuj z pokładowa jak masz HD4000.

Aha kumam. Ale jak moge zrobić klucz usb sierry w trybie recovery? Ponieważ w tym programie jest max do El Capitan.

Co powinienem dodac w configu aby zrobić aby pobrało sierre?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zainstalowałem kexty, był net. Uruchomiłem system, zrobiło jakąs aktualizację i już nie ma neta.. jak instaluje kexty ponownie to nadal niem. Masakra
Proszę o pomoc :(
Ogólnie Oswaldini przy pomocy Twojej paczki nie mogę na tym postawić sierry, zawiesza się podczas ładowania instalacji. Jak postawię czystym cloverem to idzie ok ale brak mi paru sterowników. Z kolei jak próbuje bootowac z twojej paczki to mam black screen :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę, że problem u mnie wynika ze złej konfiguracji clovera, ta paczka od Oswaldiniego mi robi black screen, Unibeast mi podaję złą rozdziałkę, a na czystym cloverze nie mam netu :)

Proszę o pomoc z konfiguracją, instalowanie sterowników pod moją płytę główną nic nie daje, nadal nie mam netu :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.