Jump to content

[Windows] Przygotowanie klucza z Recovery HD do instalacji OS X 10.11

Recommended Posts

Zawsze jest możliwość wykonania czystej instalacji, nie z recovery, ale pełnego obrazu. Można to wszystko zrobić bez dostępu do osx. Właśnie zainstalowałem El Capitana po dwóch latach przerwy i bez dostępu do systemu osx. Z instalacją z recovery też miałem problem. Jestem zdziwiony, że są tylko poradniki do instalacji z recovery. Z pełnym obrazem jest mniej problemów.

• 1 month later...

Ogarnij się, troszkę grzeczniej, coś Ci nie wychodzi to się zapytaj. Apple zmienia linki po każdej aktualizacji RecoveryHD. Odpal BDU żeby zrobił się BootDiskUtility.ini, otwórz ten plik w notatniku, znajdź linijkę zaczynającą się: "EL_CAPITAN =" i zamień ją na poniższy kod: 

EL_CAPITAN = http://swcdn.apple.com/content/downloads/08/58/031-45768/yy0xr85ltis3a7mxuqf3zgaw7sovupckd7/RecoveryHDUpdate.pkg

Zawsze możesz użyć innego tutka, gdzie podałem link do mojego obrazu RecoveryHD i info jak go odtworzyć na klucz USB - http://hamac.pl/topic/11957-instalacja-os-x-1011-el-capitan-krok-po-kroku/

• 2 weeks later...

Witam. Mam mały problem. Robiłem tak jak w tym poradniku, oraz jeszcze w jednym innym. Nie mogę przejść jednego etapu. Czy to z wersją El Capitan czy z wersja Y..., mianowicie wszystko jest ok do momentu gdy dojdę do etapu przywracania kopi zapasowej. Problem polega na tym że nie odnajduje mi jej wogole instalator. A jesli wybiore opcję instalacji na nowo, nie mam polaczenia z internetem pomimo ze kabel jest podlaczony. Czy robie cos nie tak, czy to kwestia komputera, biosu? Pozdrawiam i z gory dziękuję.

• 4 weeks later...

Witam. Mam mały problem. Robiłem tak jak w tym poradniku, oraz jeszcze w jednym innym. Nie mogę przejść jednego etapu. Czy to z wersją El Capitan czy z wersja Y..., mianowicie wszystko jest ok do momentu gdy dojdę do etapu przywracania kopi zapasowej. Problem polega na tym że nie odnajduje mi jej wogole instalator. A jesli wybiore opcję instalacji na nowo, nie mam polaczenia z internetem pomimo ze kabel jest podlaczony. Czy robie cos nie tak, czy to kwestia komputera, biosu? Pozdrawiam i z gory dziękuję.

Mam podobny problem :/ Moja wersja płyty GA-B85M-D3H

• 3 weeks later...
  • 2 months later...

Poradnik jest ok ale niestety mam problem z poprawnie napisanym smbios. Czytając wszystkie posty zrozumiałem że muszę w cloverze wcisnąć F2 i spisać numery seryjne płyty itp. a następnie wprowadzić to do config.plist w sekcji smbios ?

• 2 months later...

Mam płytę ASUS P5KC przygotowałem pendrive według  opisu.  Widzi dyski ,karte lan (en0) dziala bez problemu ale przy rozpoczeciu instalacji wywala  u mnie: "T o nie jest obsługiwana metoda instalacji systemu operacyjnego. Uruchom program instalacja OS X EL Capitan.app pobrany z App Store."

Ktoś pomoże ?

• 5 months later...

Mi podczas instalacji yosemite i el capitan po logowaniu do apple pokazuje, że "Ta rzecz jest czasowo niedostępna. Spróbuj ponownie później." Jak to rozwiązać?

Dobra widzę, że potrzebuję zrobić klucz pod OSX, bo tak to nie zadziała. Udało mi się zainstalować Virtualbox'a i postawić mavericksa, wszystko elegancko tylko, że nie mam netu... ;( Co mogę z tym zrobić? Proszę pomóżcie, już siedzę kilkanaście godzin nad tym :(

Ehh ten virtualbox to jakaś masakra, nie mogę tam nawet pendrive odczytać, nic. Jak mam zainstalować osx jak nie mam Maka i nie mogę zrobić klucza na Virtualbox?

post-2819-0-53090100-1482528660_thumb.png

• 1 year later...
  • 5 weeks later...

witam. 

2.3.5 Po pobraniu plik znajdzie się na pulpicie, nazwa w zależności od wersji będzie się różnić, rozszerzenie będzie takie samo *.hfs, nazwa pliku dla Yosemite to 3.hfs

Niestety w tym miejscu napotykam problem bo takiego pliku nie mogę zlokalizować. Choć wszystko wydaje się w porządku przy ściąganiu.