oswaldini Posted November 9, 2015 Author Report Share Posted November 9, 2015 Dokładnie, zakup musi być na naszym koncie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktor.pietruszka Posted November 11, 2015 Report Share Posted November 11, 2015 Dobrze, że nie czekałem i zainstalowałem spowrotem Windowsa A czy jest możliwość zainstalowania osx na pc bez posiadania zakupionej wersji OSX na naszym koncie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiek811 Posted November 14, 2015 Report Share Posted November 14, 2015 Zawsze jest możliwość wykonania czystej instalacji, nie z recovery, ale pełnego obrazu. Można to wszystko zrobić bez dostępu do osx. Właśnie zainstalowałem El Capitana po dwóch latach przerwy i bez dostępu do systemu osx. Z instalacją z recovery też miałem problem. Jestem zdziwiony, że są tylko poradniki do instalacji z recovery. Z pełnym obrazem jest mniej problemów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnon Posted November 14, 2015 Report Share Posted November 14, 2015 Jestem zdziwiony, że są tylko poradniki do instalacji z recovery. ?? http://hamac.pl/topic/11957-instalacja-os-x-1011-el-capitan-krok-po-kroku/ PolishApple 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okaj Posted December 28, 2015 Report Share Posted December 28, 2015 Dodano nową wersję BDU, jest już link do poprawnej wersji Recovery HD pod El Capitana. Bzdura nic nie ma. Męczę się już drugi tydzień i nic mi nie wychodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted December 28, 2015 Author Report Share Posted December 28, 2015 Ogarnij się, troszkę grzeczniej, coś Ci nie wychodzi to się zapytaj. Apple zmienia linki po każdej aktualizacji RecoveryHD. Odpal BDU żeby zrobił się BootDiskUtility.ini, otwórz ten plik w notatniku, znajdź linijkę zaczynającą się: "EL_CAPITAN =" i zamień ją na poniższy kod: EL_CAPITAN = http://swcdn.apple.com/content/downloads/08/58/031-45768/yy0xr85ltis3a7mxuqf3zgaw7sovupckd7/RecoveryHDUpdate.pkg Zawsze możesz użyć innego tutka, gdzie podałem link do mojego obrazu RecoveryHD i info jak go odtworzyć na klucz USB - http://hamac.pl/topic/11957-instalacja-os-x-1011-el-capitan-krok-po-kroku/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prezes Posted January 9, 2016 Report Share Posted January 9, 2016 Witam. Mam mały problem. Robiłem tak jak w tym poradniku, oraz jeszcze w jednym innym. Nie mogę przejść jednego etapu. Czy to z wersją El Capitan czy z wersja Y..., mianowicie wszystko jest ok do momentu gdy dojdę do etapu przywracania kopi zapasowej. Problem polega na tym że nie odnajduje mi jej wogole instalator. A jesli wybiore opcję instalacji na nowo, nie mam polaczenia z internetem pomimo ze kabel jest podlaczony. Czy robie cos nie tak, czy to kwestia komputera, biosu? Pozdrawiam i z gory dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzyssp Posted January 9, 2016 Report Share Posted January 9, 2016 Do internetu potrzebujesz mieć odpowiedni sterownik - podaj konfiguracje sprzętu albo chociaż nazwę płyty głównej to Ci pomożemy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szwagier Posted February 1, 2016 Report Share Posted February 1, 2016 Witam. Mam mały problem. Robiłem tak jak w tym poradniku, oraz jeszcze w jednym innym. Nie mogę przejść jednego etapu. Czy to z wersją El Capitan czy z wersja Y..., mianowicie wszystko jest ok do momentu gdy dojdę do etapu przywracania kopi zapasowej. Problem polega na tym że nie odnajduje mi jej wogole instalator. A jesli wybiore opcję instalacji na nowo, nie mam polaczenia z internetem pomimo ze kabel jest podlaczony. Czy robie cos nie tak, czy to kwestia komputera, biosu? Pozdrawiam i z gory dziękuję. Mam podobny problem Moja wersja płyty GA-B85M-D3H Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ludzik82r Posted February 18, 2016 Report Share Posted February 18, 2016 mam problem , po uruchomieniu z usb , mam menu z dyskami ale nie mogę zapisać konfiguracji przez F2 i nie mogę dalej ruszyć z instalacją Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted February 18, 2016 Author Report Share Posted February 18, 2016 F2 nic nie zapisuje, w GUI Clovera zmiany są tylko czasowe, bez zapisywania. Musisz to zrobić ręcznie. F2 robi preboot.log. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ludzik82r Posted February 18, 2016 Report Share Posted February 18, 2016 To już nie wiem co mam zrobić . Nie mam opcji instalacji . Udało się pojawił się dysk z systemem mac ale pokazuję się jabłuszko reset i spowrotem menu z dyskami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lud3ik Posted May 3, 2016 Report Share Posted May 3, 2016 Poradnik jest ok ale niestety mam problem z poprawnie napisanym smbios. Czytając wszystkie posty zrozumiałem że muszę w cloverze wcisnąć F2 i spisać numery seryjne płyty itp. a następnie wprowadzić to do config.plist w sekcji smbios ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lud3ik Posted May 3, 2016 Report Share Posted May 3, 2016 Dochodzę do formatowania hdd i jak klikam reinstall to mi wywala że mac nie jest poprawnie zweryfikowany. Proszę o radę/pomoc. Pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alpha Posted May 3, 2016 Report Share Posted May 3, 2016 Też miałem ten problem i go nie rozwiązałem. Pomogła druga metoda instalacji tj. pen z Cloverem i pen z instalką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lud3ik Posted May 3, 2016 Report Share Posted May 3, 2016 Czy posiadając konto apple id i zakupione systemy Mavericks, Yosemite i El Capitan można to jakoś na MS pobrać Sprzedałem maca mini i nie mam jak pobrać osx. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
droid Posted July 20, 2016 Report Share Posted July 20, 2016 Mam płytę ASUS P5KC przygotowałem pendrive według opisu. Widzi dyski ,karte lan (en0) dziala bez problemu ale przy rozpoczeciu instalacji wywala u mnie: "T o nie jest obsługiwana metoda instalacji systemu operacyjnego. Uruchom program instalacja OS X EL Capitan.app pobrany z App Store." Ktoś pomoże ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pulek Posted December 23, 2016 Report Share Posted December 23, 2016 Mi podczas instalacji yosemite i el capitan po logowaniu do apple pokazuje, że "Ta rzecz jest czasowo niedostępna. Spróbuj ponownie później." Jak to rozwiązać? Dobra widzę, że potrzebuję zrobić klucz pod OSX, bo tak to nie zadziała. Udało mi się zainstalować Virtualbox'a i postawić mavericksa, wszystko elegancko tylko, że nie mam netu... ;( Co mogę z tym zrobić? Proszę pomóżcie, już siedzę kilkanaście godzin nad tym Ehh ten virtualbox to jakaś masakra, nie mogę tam nawet pendrive odczytać, nic. Jak mam zainstalować osx jak nie mam Maka i nie mogę zrobić klucza na Virtualbox? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lovelas Posted December 23, 2017 Report Share Posted December 23, 2017 u mnie wygląda to tak wybieram Boot Mac OS X from OS X Base System i pokazuje mi się logo jabłko i pasek ładujący ładuje mi się do połowy i restartuje mi się komputer czemu? wszystko wykonałem według opisu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted December 23, 2017 Author Report Share Posted December 23, 2017 Zły dział, zły temat. Klucz masz zrobiony dobrze, źle masz skonfigurowanego Clovera pod swój komputer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ponti Posted January 22, 2018 Report Share Posted January 22, 2018 witam. 2.3.5 Po pobraniu plik znajdzie się na pulpicie, nazwa w zależności od wersji będzie się różnić, rozszerzenie będzie takie samo *.hfs, nazwa pliku dla Yosemite to 3.hfs Niestety w tym miejscu napotykam problem bo takiego pliku nie mogę zlokalizować. Choć wszystko wydaje się w porządku przy ściąganiu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts