whitewolf1608 Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 oswaldini Dzięki za odpowiedź. A da się zmienić z MBR na GPT bez utraty danych i Bootowania systemu Windows od nowa ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnon Posted October 19, 2015 Author Report Share Posted October 19, 2015 Niestety się nie da, znaczy z zachowaniem danych się da, ale system Windows nie będzie się bootował. PolishApple 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted October 20, 2015 Report Share Posted October 20, 2015 Jak masz na takim dysku Windows, to bez jego reinstalacji i tak zmiana typu schematu partycji nic nie da, bo winda z dysku przerobionego z MBR na GPT nie odpali się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
whitewolf1608 Posted October 20, 2015 Report Share Posted October 20, 2015 A według tego poradnika > http://webinsider.pl/windows-x64-uefi-zmiana-mbr-na-gpt/ ? Tym programem wersją professional > http://www.disk-partition.com/free-partition-manager.html ? Da radę bez utraty danych ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PolishApple Posted October 20, 2015 Report Share Posted October 20, 2015 Przy pomocy gptgen.exe (mały konsolowy programik - bardzo dobry) bez utraty danych zmienisz z mbr na gpt - użyłem kilka razy :>. Ale windows'a i tak musisz przeistalować lub pobawić się w cmd i naprawić bootowanie (nie zawsze się da!!!) Opisywałem to w poradniku dla x220 (http://hamac.pl/topic/10407-yosemitemaverics-lenovo-x220-uefi-ew-tx20-w520/_) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
whitewolf1608 Posted October 20, 2015 Report Share Posted October 20, 2015 Witam mam konkretne pytanie. Obecnie posiadam dysk 500GB Segate HDD ST9500325AS w Laptopie. Czy nie będzie komplikacji jeżeli chodzi o konwersie z MBR na GPT, dla tego dysku czy 500 GB HDD to nie jest za mało aby korzystać z GPT i czy nic mi się nie popsuje w samym dysku ? Znajomy informatyk pisał mi że minimalny rozmiar dysku dla GPT to jest od 2 TB w górę. Zwracam się z bardzo uprzejmą prośbą o pomoc, ponieważ bardzo zależy mi na systemie Mac OS X, a obecnie nie mam kasy na dysk 2 TB SSD. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vdmesis Posted October 20, 2015 Report Share Posted October 20, 2015 Śmiało. Formatuj. Nic się nie stanie. Nie wiem skąd znajomy informatyk wziął taką informację, ale to nieprawda. Jeśli jest taka możliwość to niech się podzieli z nami jakimś linkiem do tych wymagań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PolishApple Posted October 20, 2015 Report Share Posted October 20, 2015 MBR obsługuje max do 2tb i by obsłużyć większe dyski formatuje się je do GPT i może dlatego się pomylił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
whitewolf1608 Posted October 21, 2015 Report Share Posted October 21, 2015 Dziękuję wam z całego serduszka za pomoc. Nawet nie wiecie ile to dla mnie znaczy. Jesteście dla mnie ogromny wsparciem. Gdzie mogę Wam dać plusy w reputacji tak jak na innych forach, ma to miejsce? Ten informatyk jest młody, jest z Torunia, tutaj jest jego strona > http://www.jkaroli.pl/o-mnie/ . Mam obecnie wgrany ten Bios > https://www.bios-mods.com/forum/Thread-BIOS-MOD-FOR-DELL-N7110-UNLOCKED-UEFI-BOOT?pid=92458#pid92458 Całą procedurę Konwertowania z MBR do GPT, mam zamiar zrobić ze znajomym serwisantem, podczas Bootowania system Windows z PenDrive. Czy Rufus, bo takiego narzędzia używam do tworzenia Bootowalnych PenDrive, jest w stanie nagrać ISO systemy Windows w trybie GPT dla UEFI ? Ważne pytanie, jak mam to rozumieć, skoro oryginalnie ta płyta główna nie miała wsparcia dla UEFI BOOT, to czy po wgraniu Mod Biosu takie wparcie otrzymuje moja płyta główna w moim Dell Inspirion N7110? Chipset jest Intel Huron River HM 67 W Postach użytkownicy piszą, że ten Bios Mod jest ok, nie wywala błędów. Sam Autor odpisał mi że na jego laptopie też chodzi ok ten Bios Mod Ten Bios > https://www.bios-mods.com/forum/Thread-BIOS-MOD-FOR-DELL-N7110-UNLOCKED-UEFI-BOOT?pid=92458#pid92458ja widać na załączonych screenach odblokowuje UEFI Boot i jak opisuje autor ten Bios odblokowuje też Menu dodatkowe. W komentarzach użytkownicy wypowiadają się że ten Bios Odblokowuje też możliwość zainstalowania dysku SSD z pełną przepustowością SATA III 6 Gb/s. Pozdrawiam serdecznie Wszystkim miłego dnia życzę. Z Poważaniem whitewolf1608 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marecki_ Posted October 23, 2015 Report Share Posted October 23, 2015 sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Install --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app --nointeraction Do czego służy komenda --nointeraction ? Ja zawsze robiłem bez tego i też działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnon Posted October 24, 2015 Author Report Share Posted October 24, 2015 Po pierwsze załóż własny temat bo nie chcę robić śmietnika w poradniku, po drugie ten twój cały informatyk to guzik wie o informatyce. Aktualnie gpt uzywa juz prawie każdy bo mbr jest przestarzałe i nawet microsoft zaczyna go częściej używać. Bzdurą jest że gpt się używa dla dyskow 2tb i wiekszych, bo prawie wszyscy używają gpt. Załóż wlasny temat to tam ci pomożemy bo szkoda robić śmietnik w poradniku. A z tym "uefi się instaluje tylko dla dysków 2tb lub ssd" to pojechał po bandzie guzik wie o informatyce to mój wniosek. Nie musisz formatowac całego dysku żeby zainstalować os x.. Wystarczy wydzielic 1 partycje z niego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meeron Posted October 25, 2015 Report Share Posted October 25, 2015 @arn, dzięki za poradnik, przydał się jak karp w grudniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PolishApple Posted October 27, 2015 Report Share Posted October 27, 2015 Owsaldini cały dysk w stylu GPT? Czy tylko ta partycja która ma być pod Mac OS X ? Bosze...:> arnon 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
whitewolf1608 Posted October 28, 2015 Report Share Posted October 28, 2015 Bosze...:> Sorry za głupie pytanie. przecież logiczne że cały dysk a nie tylko jedna partycja. Jeszcze raz wielkie sorry za głupie pytanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktor.pietruszka Posted November 3, 2015 Report Share Posted November 3, 2015 dlaczego nie mam pliku 0.hfs? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
whitewolf1608 Posted November 6, 2015 Report Share Posted November 6, 2015 Witam czy istnieje możliwość zainstalowania systemu Mac OS X na dysku zewnętrznym, np: Dysk 500 GB podpinany po złączu USB lub PenDrive 16 lub 8 GB również na USB ? Czy będzie działał w ten sposób system Mac chodzi mi o to aby w taki sposób zainstalować mac aby dobrać wszystkie sterowniki, aby nie instalować na dysk w laptopie, bo z konfiguracją w Cloverze mogą być komplikacje. Czy jak przestawię Bootowanie w Bios z USB na pierwszą pozycję czy będzie działać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnon Posted November 6, 2015 Author Report Share Posted November 6, 2015 Można, będzie działać, ale pytanie, czy jest sens? Kiedyś miałem przenośny system na pendrivie, pendrive padł po miesiącu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktor.pietruszka Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 a co zrobić jeżeli po zalogowaniu do appstore wyskakuje błąd że ta rzecz jest czasowo niedostępna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
whitewolf1608 Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 Można, będzie działać, ale pytanie, czy jest sens? Kiedyś miałem przenośny system na pendrivie, pendrive padł po miesiącu. arnon Dzięki serdeczne za odpowiedź na mój post. Jak zainstaluję Windows z PenDrive ISO przygotowane, w Schemacie partycjonowania GPT dla UEFI to występuje problem z F2, laptop zacina się po wciśnięciu F2. Na MBR dla Bios nie ma tego problemu. Może jest możliwość Przygotowania in stalki Windowsa na PenDrive w schemacie Partycjonowania GPT dla Bios Legacy Boot ? Tylko którego narzędzia użyć? Rufus nie ma tej opcji w sobie. Dlaczego Mac OS X będzie gorzej działał, jak zainstalował bym go na Master Boot Record? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnon Posted November 7, 2015 Author Report Share Posted November 7, 2015 Jak zainstaluję Windows z PenDrive ISO przygotowane, w Schemacie partycjonowania GPT dla UEFI to występuje problem z F2, laptop zacina się po wciśnięciu F2. Na MBR dla Bios nie ma tego problemu. Może jest możliwość Przygotowania in stalki Windowsa na PenDrive w schemacie Partycjonowania GPT dla Bios Legacy Boot ? A czy to na pewno temat tego poradnika? Dlaczego Mac OS X będzie gorzej działał, jak zainstalował bym go na Master Boot Record? Ponieważ Maki natywnie nie wspierają MBR i potrzebne jest zastosowanie patcha MBR od osób trzecich, który ma różne bolączki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arex2006 Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 Koledzy czemu po ściągnięciu tego obrazu z MEGA nie ma w nim pliku 0.hfs? Największy z plików to basesystem.dmg ale to oczywiste że to nie ten plik którego potrzebuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kkj Posted November 8, 2015 Report Share Posted November 8, 2015 Jeżeli nie widzicie pliku 0.hfs, spróbujcie starszej wersji 7zip'a (np. 9.20). Wygląda na to, że nowsze wersje w inny sposób obsługują obrazy dmg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arex2006 Posted November 8, 2015 Report Share Posted November 8, 2015 kkj strzał w dziesiątkę. Zadziałało dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnon Posted November 8, 2015 Author Report Share Posted November 8, 2015 Jeżeli nie widzicie pliku 0.hfs, spróbujcie starszej wersji 7zip'a (np. 9.20). Wygląda na to, że nowsze wersje w inny sposób obsługują obrazy dmg. Dodałem tą informację do poradnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bary450 Posted November 16, 2015 Report Share Posted November 16, 2015 Witam, czy plik 0.hfs powinien mieć tylko ok. 619MB? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts